Proteklih dana na mnogim punktovima u jezgri grada započeli su sinkronizirani građevinski radovi u najširem smislu te riječi: sređuju se prometnice, uređuju se kanalizacijski odvodi, ruše se stare (i najstarije!) brodske kuće, asfaltiraju se ceste... Napori gradske uprave vidljivi su na svakom koraku.

 

Na djelu je politička odgovornost za stvaranje uvjeta nesmetanog odvijanja predstojeće obećavajuće turističke sezone. Naravno, osnovni motiv uređenja komunalne infrastrukture je podizanje kvalitete življenja stanovnika Slavonskog Broda. Međutim, istaknimo, jednakovažan motiv je želja, namjera i potreba da Slavonski Brod i njegovi turistički pregaoci potpuno spremni dočekaju brojne grupe turista iz Francuske, J. Koreje, Kanade, Češke, Italije, Mađarske i drugih zemalja svijeta. Ostaje još otvoreno hoće li doći dva autobusa Latvijaca na Fišijadu. Brod više nije mjesto kroz koje se samo prolazi, Brod je postao ambiciozno turističko odredište.

 

Pametno je, vizionarski i odgovorno, treba to otvoreno naglasiti, što se radovi obavljaju pred turističku sezonu. Pamtimo nemile scene iz Dalmacije gdje se popravak prometnica obavlja u srpnju mjesecu. Brod se uči na greškama drugih. Rješavaju se uska prometna grla kako bi se uoči zahuktavanja turističke i vikendaške sezone primila brojne rijeke motornih vozila. Ključne prometnice se proširuju kao i parkirna mjesta kako bi motorizirani turisti bez nepotrebnih manevara obišli brojne prvorazredne turističke atrakcije i ugostiteljske objekte. Osim toga, dobre ceste su i potrebne za one malobrojne turiste koji će u Brodu ostati samo za vikend, okupati se na Poloju, a onda se zaputiti preko Save, prema konkurentskim turističkim destinacijama Derventi i Doboju.

 

Ekskluzivna vijest glasi da će brižni Grad uz dogovor sa stručnjacima i zaljubljenicima u stari Brod iz Konzervatorskog odjela, ponovo sagraditi srušenu najstariju gradsku kuću, Kaveđijinu kuću u Starčevićevoj 18., ali, sada još ljepšu i još stariju- turista, željnih autentične spomeničke arhitekture, radi. Iako mnogi zlobnici tvrde da se radi o oprobanim trikovima kojima se umiruje javnost, pogotovo otrcanom verbalnom o starijoj i ljepšoj kući, nemamo razloga sumnjati u vedre najave. Pa, dogovor kuću gradi! Kao što ju i ruši.

Radovi pred turističku sezonuRadovi pred turističku sezonu