Prosvjed HND-a povodom šest mjeseci od nekažnjenog medicinski potpomognutog ubojstva Vladimira Matijanića

Prošlo je šest mjeseci od medicinski potpomognutog ubojstva Vladimira Matijanića. Glavni krivci i dalje se ne žele pogledati u ogledalo, prave se kao da se ništa nije dogodilo, štoviše odgovornost za smrt Vladimira Matijanića prebacuju na onog koji se ne može braniti, na pokojnog Vladimira Matijanića,  ubijajući tako našeg kolegu, druga i prijatelja po drugi put.

Zato smo došli danas na Markov trg, ispred zgrade Vlade RH, zato dižemo naš glas, zato ćemo to činiti i ubuduće. Guše nas bijes i srdžba, ali, za razliku od Vlade, mi još uvijek dišemo, i dok bude tako, nećemo oprostiti onima koji su ga usmrtili. Zato u ime Hrvatskog novinarskog društva pozivam i sve vas da ne odustajete i ne šutite dok god imate daha, jer to što se dogodilo Vladimiru Matijaniću nije usamljen primjer, to se može dogoditi svima nama i našim bližnjima.

Bespotrebne smrti

Baš kao što se dogodilo malom Gabrijelu iz Metkovića, baš kao što se dogodilo Mireli Čavajdi, baš kao što se dogodilo 68-godišnjoj gospođi Ruži koja je šest sati čekala da je prebace u varaždinsku bolnicu da bi, stigavši prekasno, tamo umrla, baš kao što se dogodilo maloljetniku iz Gline koji se utopio u Biogradu na moru, a tima hitne nije bilo nigdje, ili onom mladiću koji je umro na cesti u Zaprešiću jer u kolima hitne nije bilo liječnika.

Danas smo ovdje i za njih, jer bi i Vlado danas bio ovdje da se nekome drugome dogodilo to što se njemu dogodilo, danas ovdje protestiramo i za sve one čije su bespotrebne smrti ostale nepoznate široj javnosti, a nakon najave ovog prosvjeda Hrvatskom novinarskom društvu javlja se sve više građana koji su doživjeli slične tragedije, za koje nitko od nadležnih nije odgovarao.

Politička podobnost

Želio bih još jednom naglasiti da ovaj prosvjed HND-a nije prosvjed protiv liječnika i medicinskog osoblja koji časno i savjesno obavljaju svoj posao svakodnevno spašavajući, ono najdragocjenije, ljudske živote. Ovo je prosvjed protiv onih uljeza u njihovim redovima koji su uzurpirali cijeli zdravstveni sustav, ne svojim znanjem, ne svojom stručnošću, ne svojom predanošću na poslu, već isključivo stranačkom iskaznicom kao jedinim mjerilom njihove vrijednosti. To je taj truli sustav protiv kojega dižemo glas, to je ta sistemska greška koja nekažnjeno ubija građane ove zemlje, to su ti pojedinci koji određuju naše sudbine samo zato što zadovoljavaju kriterij političke podobnosti.

Sve to i svi oni doveli su do medicinski potpomognutog ubojstva Vladimira Matijanića.

Najodgovorniju su svakako  Leo Luetić, Maja Grba Bujević, Vili Beroš i Andrej Plenković. Ono što ih veže je stranačka iskaznica HDZ-a, ono što ih spaja je moć da odlučuju o našim sudbinama. Luetić je više od dva desetljeća ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije koji je lagao kako obitelj nije tražila da se Vladimira Matijanića prebaci u bolnicu, a njegovu smrt je „demokršćanski“ komentirao: „Nije bilo nepravilnosti, događa se da netko tako mlad premine“.

Sustav i mali čovjek

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) Maja Grba Bujević „najveći je krivac za neujednačenu zdravstvenu skrb iz područja Hitne medicinske službe na području cijele Republike Hrvatske. Za vrijeme njezinog 14-godišnjeg mandata smijenjeno je 11 ministara zdravstva te su promijenjene četiri vlade.“.

Ovo nisu moje riječi, ovo je citat koju je udruga Hitna uživo 194 poslala na našu adresu izražavajući nam sućut zbog smrti kolege Vladimira Matijanića.

„Sustav nikada ne odgovara za svoje propuste, ali mali čovjek odgovara“, kažu oni, a ja bih i njima i svima nama ovim putem samo poručio: „Šupci nam vladaju upravo zato što imamo šupačke sustave! I bit ćemo zlostavljani sve dok se ne ujedinimo i zajednički ih ne prisilimo na promjene“.

A na čelu sustava koji uporno zataškava činjenice i skriva istinu o smrti Vladimira Matijanića je ministar Vili Beroš. Od njega se sramotnije pokazalo jedino njegovo Povjerenstvo prepariranih uglednih liječnika i profesora, a u stvari vrana, koje jedna drugoj oči ne vade, čija je anamneza bolesno šizofrena. Jer, po njima, pacijent Vladimir Matijanić trebao se pobrinuti sam za sebe! Bravo!

Državni terorizam

Ovo „Bravo!“ ipak treba ostaviti za kraj, za Andreja Plenkovića, premijera koji je Vilija Beroša postavio za ministra zdravstva, baš kao i Maju Grba Bujević za saborsku zastupnicu HDZ-a, baš kao i Lea Luetića za predsjednika splitskog Temeljnog ogranka HDZ-a Grad. Andreja Plenkovića koji na izravno pitanje tko je ubio novinara Vladimira Matijanića odgovara: „Što Beroš ima s tim? Je li on bio u Splitu? Je li se on javljao na telefone? Je li on bio u Hitnoj?“
(https://n1info.hr/vijesti/plenkovic-o-matijanicu-kakve-veze-ima-beros-je-li-bio-u-splitu-savjetovao/)

Nema ministar Beroš veze s Matijanićevom smrću baš kao što ni on ni ravnatelj Doma za starije osobe u Splitu, pogađate ugledni HDZ-ovac i diplomirani arheolog, nisu imali veze sa smrću 18 štićenika koje je, kako je to lijepo dijagnosticirao doktor i ministar Beroš, ubio virus, a ne sustav! Bravo!

I zato smo mi danas ovdje! Zato što ne želimo sustave uspostavljene na političkoj podobnosti! Zato što tražimo da se kazne krivci za medicinski potpomognuta ubojstva! Zato jer oni koji te i takve štite zahvaljujući svojoj političkoj moći provode državni terorizam nad svojim građanima. Vladimira Matijanića, baš kao i mnoge druge, ubio je državni terorizam! Zato smo ovdje danas, jer ako se tom i takvom načinu vladanja ne suprotstavimo, samo je pitanje vremena kada ćemo i mi doći na red!

Prošlo je vrijeme isprika, gotovo je, i morate znati, vi državni teroristi, da ćemo vam smetati na svakom vašem koraku. Jer mi samo želimo disati, baš kao što je to želio i Vladimir Matijanić. Ovo danas samo je naša i njegova mala osveta!

Borba se nastavlja!

brankomijic