U tjednu za nama zastupnici Hrvatskog sabora nisu se baš proslavili: Prvo je u internetska bespuća sletio video zastupnika Domovinskog pokreta Ante Prkačina kako pjeva ustašku pjesmu, a potom je HDZ-ovka Majda Burić uputila otrovnu strelicu kolegici Katarini Peović kako ima 'prorusko' i 'prosrpsko' srce. I sve to u vrijeme u kojem se zakonodavni domovi naprednih zemalja bave – umjetnom inteligencijom

Srce Majde Burić poskočilo je te srijede kad je ustala iz neudobne fotelje Hrvatskog sabora. Osjetila je zastupnica da može iskočiti iz sivila parlamentarne rasprave u kojoj joj kolegice i kolege iz HDZ-a gotovo spavaju. Prilika je bila odlična jer se s druge strane nalazila Katarina Peović iz Radničke fronte. Pripremajući niz optužbi za laganje i manipuliranje, riječka je političarka odlučila povećati uloge i nacionalno obojiti srce kolegice proglasivši ga prvo 'proruskim', a nakon toga 'vrlo vjerojatno i prosrpskim'. Od svih odgovornih poslova koje predstavnici građana trebaju raditi i za što su plaćeni javnim sredstvima, šovinizam nije na popisu. Tko je poslao Majdu Burić u Sabor da vrijeđa druge i da negativno govori o prosrpskim, probošnjačkim ili prohrvatskim srcima?

Srce Ante Prkačina gotovo je iskočilo iz grudi kada je na ispraćaju Stare godine iz sveg glasa zapjevao stihove: 'Jure zove, Boban kliče...'. Slavila se nova 2023., a ne 1943. godina. Usprkos svim kontroverzama vezanim uz razdoblje hrvatske povijesti tijekom Drugog svjetskog rata, malo tko će o Juri Francetiću i Rafaelu Bobanu govoriti kao o pozitivnim ličnostima. Previše je krvi na njihovim rukama. One koju su pumpala kako hrvatska, tako i židovska, srpska i romska srca. Tko je zastupnika Prkačina poslao u Sabor da pjeva i kliče i da slavi krvave ruke, bilo da su ustaške, bilo komunističke, srpske ili hrvatske?

Tko je legalno izabrane predstavnike, bilo lijeve, bilo desne, poslao u tu lijepu zgradu da biju bitke sredine prošlog stoljeća i da se šovinistički časte? Nitko. Osnovni razlog za prazne razgovore o prošlosti i nacionalistička prepucavanja je potpun nedostatak sadržaja većine hrvatske politike. Igra je tu vrlo jednostavna – daj ljudima žvaku mržnje i prošlosti. Dok ti taj tvoj ples omogućuje dobru plaću i kasnije mirovinu, zanemaruješ da je tvoja osnovna dužnost osigurati razvoj hrvatskog društva. Znam da se tako iz saborskih rasprava ne čini, ali zadatak sabornika je i promišljati o izazovima budućnosti i davati zakonske odgovore na njih. Jedan od takvih je i utjecaj umjetne inteligencije na naše živote.

Široka primjena chatbotova tema je svjetske javnosti

Izvor: Društvene mreže / Autor: How it Happened

U prethodnim tjednima tvrtka OpenAI javnosti je omogućila korištenje posljednje verzije chatbota ChatGPT, a njega u razgovoru možete pitati najrazličitija pitanja na koja će vam dati odgovor. Ako mu ukažete na to da je u krivu, promijenit će odgovor i ispričati vam se. Radi se o nevjerojatnom tehnološkom dosegu koji će utjecati na način rada i života svakog pojedinca. Način na koji će umjetna inteligencija utjecati na društvo, svijet rada, obrazovanje, zabavu i odnose uvelike će odrediti politika. Da bi se uspješno nosila s onim što slijedi, ta će djelatnost morati biti izrazito mudra, uključiva i otvorena budućnosti. Rad i ponašanje saborskih zastupnica i zastupnika ukazuje na to da na taj adut kao društvo ne trebamo previše računati.

Jadno je to hrvatsko političko srce u kojem u doba razgovora s chatbotovima oni koji donose odluke kliču zločincima iz prošlog stoljeća i vrijeđaju se na nacionalnoj osnovi. Jadno, sitno i tužno!

P.S. ChatGPT nije čuo za izraz 'prosrpsko srce'.

ChatGPT tvrdi da je Jure Francetić bio hrvatski fašistički vođa i vojni zapovjednik tijekom Drugog svjetskog rata. Bio je poznat po nadimku Frane i glavni čovjek vojnog krila ustaša, fašističke organizacije koja je kontrolirala Hrvatsku tijekom rata. Francetić je bio odgovoran za progone i ubojstva tisuća Židova, Srba i Roma u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

ChatGPT smatra da Hrvatska u budućnosti ima šansu ako izabere drugačije političarke i političare!

tportal