Stigao je i kolovoz,  ljeto je na vrhuncu, i čini se da je svaki sunčani i plavi dan preostao do jesenjih magli i kiša dragocjen i treba ga iskoristiti makar svakodnevnim šetnjama po gradskim parkovima i zelenim ulicama, a brodske destinacije su ljeti posebno privlačne.

Ima nešto na tom Poloju, mir stoljetnih stabala i beskrajni zeleni tepih pod nogama, nije to parkovska trava, to je divlja, slobodna i neukroćena trava koja prenosi svoju energiju na bosa stopala, pa onda obred inicijacije hodom po užarenom  pijesku do konačnog cilja - uživanja u moćnom zagrljaju Save, s nužnim oprezom, jer rijeke su čarobnice. Često sam, plivajući Savom po zlatnom traku zalazećeg sunca, mislila kako je more precijenjeno.

A i plivanje gradskim ulicama na kolovoških +38 je izazov, hvatanje sjena i hladovine i planiranje gradskih klupa za predah i gutljaj obvezne Coca Cole za dizanje tlaka, na putu do odredišta. A odredište je bio Trg IBM, koji je, poput Poloja, magično mjesto. Vibrirajući minulim vremenima, svodi ljude na pravu mjeru, dok sićušni sjede u njegovom prostranstvu, a visoko nad starim palačama nečujno lete jata ptica, kao u arhetipskom snu. Taj osjećaj putnika kroz vrijeme koji uvijek iznova preplavljuje putnike kroz Korzo, kamera ne može uloviti, ma koliko se trudila.

Impresivnu monografiju, upravo je listam, posvetio je brodskom Korzu brodski kroničar S. U. Schwendemann, definirajući ga u uvodnom odlomku:

Najsnažnije, najreprezentativnije i najljepše obilježje brodskog urbanog identiteta jest njegov glavni gradski trg. Tri osobitosti stavljaju ga na izdvojeno mjesto u hrvatskim urbanističkim formama. Prvo, što je na rubu povijesnog grada,  u neposrednoj blizini velike vojne tvrđave. Drugo, što na njemu , izuzev jedne pedagoškoj svrsi namijenjene zgrade, nema drugih javnih ustanova.  Treće, što je njegov južni dio omeđen za Brod sudbonosnom rijekom Savom, na čijoj suprotnoj obali je povijesno i kulturno drugi svijet. S kojim Sava Brod čas spaja, čas razdvaja.

A galerija je zapis šetnje Brodom 2. kolovoza  2017., mobitelom.