Neki dan prije Nove godine i nakon što su oko Božića u Slavonskom Brodu koncentracije lebdećih čestica i PM10 i PM2.5 ponovo bile izrazito visoke, o čemu smo pisali i na 'fejsbuk' stranici Građanske inicijative, komentatori su na 'fejsu', a među njima i voditelj Eko-zone, zapitali:
"Ima li kraja tom trovanju?"

O čemu se tu radilo? Nakon što su u studenom i prosincu skoro kontinuirano mjerene visoke i često i alarmantne satne koncentracije lebdećih čestica i benzena, noću s Badnjaka na Božić na mjernim postajama i na Jelasu i kod Stadiona Marsonie mjerene su iznova desetak sati kontinuirano alarmantno visoke satne koncentracije lebdećih čestica i benzena.
Najveća satna koncentracija lebdećih čestica PM2.5 je izmjerena od 230 µg/m3, lebdećih čestica PM10 od 422 µg/m3, a benzena oko 33 µg/m3!!!
Iz svih tih spoznaja, na žalost u ovom trenutku jako teško na to gore spomenuto pitanje dati pravi odgovor makar iz olovke novinara Slobodana Vaskovića iz Prekosavlja procurila informacija kako je „Rafinerija Brod zaustavila proizvodnju“. Vidi link:

http://www.rtvbn.com/328583/Rafinerija-Brod-zaustavila-proizvodnju .

No ni od Ministarstva zaštite okoliša ali ni od ostalih naših mjerodavnih institucija nismo ništa mogli saznati, kao ni u našim relevantnim medijima, osim nekih lokalnih portala koji su tu informaciju u kompletnosti prenijeli s bloga S. Vaskovića, nije objavljeno ništa o zaustavljanju proizvodnje ili zatvaranju Rafinerije.

Zadnju informaciju vezano za Rafineriju čuli smo na sastanku Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete zraka na području Slavonskog Broda što je održan dana 22. prosinca 2014. godine u Slavonskom Brodu, kada su među ostalim, prezentirane i nove informacije o aktivnostima vezane za modernizaciju Rafinerije nafte Brod.

Te su informacije iznijeli predstavnici Rafinerije na sastanku međudržavne Radne grupe za praćenje stanja zraka na području Slavonskog Broda (RH) i Broda (BiH) dana 15. prosinca 2014. godine u Zagrebu. No sve je to ostalo nekako u magli…

Tada su predstavnici Rafinerije istaknuli kako sigurno ne namjeravaju povećavati kapacitet proizvodnje u 2015. godini, već naprotiv smanjivati, što će na određeni način svakako pridonijeti i smanjenju onečišćenja i u Slavonskom Brodu.

Također kako saznajemo, na stranicama same tvrtke Zarubezhnefta i sam generalni direktor je iznio kako nastavljaju investirati u Rafineriju nafte Brod i u 2015. godini. Uz sve to, kako sami stanovnici iz Prekosavlja tvrde, u Rafineriji je planiran privremeni zastoj od 15. prosinca do 23. siječnja kada se vrši planirani remont Rafinerije…

Tako Brođanima ostaje bar na kratko uživati u čistom, odnosno čišćem zraku jer bilo da se radi o remontu, što je mišljenje jednih ili o konačnom kraju zbog nagomilanih dugova u iznosu od više stotina miliona eura, što je mišljenje drugih, posljednjih dana zrak je neobično čist.

Možda je zato najpovoljnije ovaj trenutak iskoristiti i posvetiti dubljoj analizi, što su nam donijela prva dva sastanka Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete zraka na području Slavonskog Broda.

Mora se priznati da su dosadašnji zaključci Povjerenstva veliki iskorak obzirom na dosadašnji odnos Ministarstva rješavanju brodskog slučaja. No Brođanima je dosta planova i zaključaka, oni nakon šest godina onečišćenja iz prekosavske Rafinerije traže odgovarajuće rješenje!

Evo, na 2. sastanku Povjerenstva su po prvi put javno predstavljeni rezultati Studije o udjelu pojedinih dominantnih izvora onečišćenja na području Slavonskog Broda koju je nedavno izradio Institut za medicinska istraživanja (IMI).

Na žalost, sve ovo što je u tom elaboratu odrađeno (ili nije odrađeno) nije donio one rezultate koje smo mi u Slavonskom Brodu očekivali i kada smo naš Apel početkom rujna uputili državnim institucijama…

Tako je neki dan na 'fejsbuk' stranici Građanske inicijative postavljeno jedno važno pitanje: „A što dalje?“ U isto vrijeme smo u jednom komentaru vezano za članak s ovog portala o 2. sastanku Povjerenstva mogli pročitati i ovo: „…nekad mi se učini da sam postao dio birokratske aždaje…“.
Na žalost to je istina. Obmanula nas je i progutala birokratska aždaja sa 'spikom', pardon pričom i sada iznova više vjerujemo novim obećanjima, nego samoj sebi… Zato, nema više Brođana koji bi krenuli u borbu za čisti zrak. Svi čekaju nekakvo 'kvazi' rješenje... Na primjer da se Rafinerija zatvori, kako smo prije analizirali ili možda kako je još u studenom i sam predsjednik Ivo Josipović najavio...

Je li to Brođanima rješenje? Nije! Netko je već davno primijetio kako su Rafineriju još 2010. godine, svakako po pričama, počeli zatvarati…

Dok vezano za gore spomenuto pitanje: „A što dalje?“, možemo zaključiti kako je to zaista jako delikatno pitanje! A nije to prvi put zapitano, a izgleda nije ni zadnji put! Tako prije četiri mjeseca Građanska inicijativa u ime Brođana u već spomenutom Apelu zatražila je od svih relevantnih institucija ove države rješenje za brodsko onečišćenja zraka…

No izgleda, kako ni ovo Povjerenstvo neće i ne zna dati odgovor, slično kao ni samo Ministarstvo zaštite okoliša… Nije riječ ovdje o stručnosti, nego o usmjerenjima i nekakvim možda međudržavnim odnosima ili možda sličnim neobznanjenim elementima nekih nama nepoznatih dogovora!

Kako drugačije tumačiti, ova šest godišnja kontinuirana onečišćenja koja onečišćenja sada očigledno imaju i veliku povezanost sa mjerenim podatcima sa mjerne postaje u Rafineriji...

Kako drugačije tumačiti, da nitko iz Zagreba nije reagirao na sva ova alarmantna onečišćenja iz prekosavske Rafinerije koja su Brođane nakon Apela u rujnu zadesila u studenom i u prosincu(?)!

Za razjašnjenje ove situacije ponovit ću još jedan komentar vezano za već spomenuti članak o radu Povjerenstva i to kao zaključak ovog razmišljanja o uspješnosti rada tog Povjerenstva:

„Ne smiju i ne mogu Brođani postati i ostati taoci međususjedskih (dobrih) odnosa…

Ne smiju i ne mogu Brođani postati i ostati taoci potpisivanja međudržavnog Sporazuma…“