Negdje prije mjesec i pol dana sam pisao o tome kako u posljednjih godinu dana 27 (slovima: dvadeset i sedam) članaka sam napisao na SBperiskopu, koji su svi bili posvećeni brodskom onečišćenom zraku. Procijenio sam onda da je nakon desetak i više godina borbe za čisti zrak i toliko i toliko ukazivanja na probleme, sada gotova priča. Bar s moje strane, kao i sa strane Brođana (http://www.sbperiskop.net/objave/peter-tot-derd-iz-eko-integrala-gotova-je-prica).

Svemu tome sam i dodao da je tragično u toj priči da nitko, ama baš nitko poslije tih spomenutih 27 članaka nije se počešao, tako i u politici i u upravama, a prvenstveno se mislilo: na Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, koje je ministarstvo nadležno i za zaštitu okoliša, na Povjerenstvo za praćenje onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu, pa i na (saborski) Odbor za zaštitu okoliša i prirode. Također i na Upravne odjele za zaštite okoliša u Gradu i Županiji, Gradsko vijeće i Županijsku skupštinu, pa i na DHMZ, IMI, HZJZ i CZ, ali i na medije i novinare, gdje su oni i njihova šutnja pored političara i njihove šutnje zaista su posebna priča!

Da, mislio sam da je: gotova priča. No kako u naslovu kažem: ‘nikad ne reci nikad’, pa tako je i sada samnom... Da budem iskren, već sam najmanje sto puta mislio odustati od svega. I onda opet mi se proradi savjest i onda krenem iznova. Na žalost, sada mi je jasno, ali ne samo meni nego i svim Brođanima kako je tu, oko praćenja onečišćenja prisutna jedna velika, potpuna informativna blokada!

Kako? Zašto? Trebali oni prethodno navedenih, oni neodgovorni odgovorni reći… A kad će oni to uraditi, velika je nepoznanica! Dovoljno je otvoriti i to samo jednom i to u bilo kojem trenutku aplikaciju Ministarstva: Praćenje kvalitete zraka u Republici Hrvatskoj, pa da se uvjerimo da brodske mjerne postaje visoko na ljestvici onečišćenja, prvenstveno lebdećim česticama PM2.5 i PM10, pa da su one, pa tako i Slavonski Brod kontinuirano u CRVENOM, TAMNO CRVENOM i LJUBIČASTOM!!!

Danas, u subotu oko podne, kada ovaj članak pišem, moglo se zapaziti da neovisno kako polako se vani zahlađuje i jaka kiša je oprala okoliš, brodske postaje još uvijek iskazuju onečišćenja. Tako postaja na Jelasu (SB-1) je u CRVENOM, a druga postaja kod Stadiona kraj Save (SB-2) je u ŽUTOM (vidi prilog i http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)!!!    

Da, jutros i sinoć s promjenom meteoroloških uvjeta, prestankom južine i dolaskom kišnih oblaka, došlo je do povoljnijih situacija sa onečišćenjem zraka u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Slavonskom Brodu.  No, tad su još uvijek obje mjerne postaje u Slavonskom Brodu bile u CRVENOM, a kontinuirano su već 20. (slovima: dvadeseti) dan, od 6. veljače u CRVENOM (onečišćen zrak), TAMNO CRVENOM (jako onečišćen zrak) ili LJUBIČASTOM (iznimno onečišćen zrak)!!! Što je previše, previše je (vidi priloge)!!!

U isto vrijeme iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja odaslali su pisma, koje pismo je upućeno 22. veljače jednom od članova Udruge Eko-Integral i u kojem oni iz Ministarstva ponavljaju sve ono što unazad 2 - 3 godine kontinuirano ‘prezentiraju’ Brođanima:

“Najrašireniji problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu, kao i uostalom u drugim urbanim sredinama u kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske je onečišćenje zraka lebdećim česticama PM10 i PM2,5.

U onečišćenju lebdećim česticama (PM10, PM2,5) u ovim područjima značajnu ulogu imaju kućna ložišta i promet, ali i daljinski prijenos onečišćujućih tvari iz susjednih zemalja.

Najveći broj dana u kojima su zabilježene povišene koncentracije lebdećih čestica je u hladnijem dijelu godine za stabilnih meteoroloških prilika.”.

Kako bi neki Brođani rekli: Mašala! A ja bih pitao, gdje je analiza najnovijih i prošlogodišnjih podataka, a gdje je analiza pretprošlogodišnjih i priajašnjih podataka, kada je Slavonski Brod bio po rezultatima Europske agencije za zaštite okoliša 3. najonečišćeniji, a sada 6. najonečišćeniji grad u Europskoj uniji!

Mora se konstatirati da sve ovo je nivo Ministarstva, ali i njihov vrh vrhova. I to, na žalost, poslije 14 godina kako Brođani izloženi (bili i još uvijek) su povećanoj, često i alarmantnoj koncentraciji lebdećih čestica PM2.5 i PM10, ali i drugih onečišćenja u zraku! Procjenjujem da su oni iz Ministarstva mogli bar napisati, na čemu sada rade… No, valjda ni na čemu jer uopće ne znam da li u dopisu spomenuta međunarodna Radna grupa za praćenje stanja zraka u posljednjih 5 godina uopće se sastajala, dok isto spomenuto Povjerenstvo za praćenje poboljšanja kvalitete zraka (skoro) 2 godine nije sastajalo, a prije toga pretposlednji njihov sastanak je održan prije više od 4 godine.

Također i (saborski) Odbor za zaštitu okoliša skoro 4 godine nije održao tematsku sjednicu vezano za ovaj gorući problem Brođana, dok u isto vrijeme Slavonski Brod je po rezultatima Europske agencije za zaštite okoliša, kako smo i rekli: bio 3. najonečišćeniji, sada 6. najonečišćeniji grad u Europskoj uniji! A Brođani su ponovo i ponovo svjedoci kako je zrak u njihovom gradu najonečišćeniji u cijeloj Hrvatskoj, a na žalost i šire!

Na kraju ću samo spomenuti komentar osobe koja je zaprimila to pismo iz Ministarstva: Ovo je “politički beskorisni odgovor koji, osobama koje žive u ovim uvjetima, samo još potpiruje gađenje na beskrajnu bešćutnost prema djeci i građanima od kojih žive.”. Zaista, bilo bi to tragično da nije već u startu žalosno…