Idemo malo "rezimirati" Ukrajinu.

1. Sva zapadna vojna pomoć je uspješno „neutralizirana“. U provaliju je bačeno nekoliko stotina tenkova, tisuće oklopnih vozila, stotine haubica, višecijevnih raketnih sustava i svih vrsta dalekometnih projektila. Nije postignut nikakav vidljiv rezultat.

Priče iz priručnika za obuku, nakon naslova “Zapadni stručnjaci su iznenađeni kako se toliko toga može   uništiti u ofenzivi”, mogu, blago rečeno, okačiti mačku o rep. Ali sve tematske objave u zapadnim medijima i dalje spadaju sferu "kako možete tako glupo lagati"?

2. Revolucija u vojnim taktikama i strategijama je opisana nedavno ovdje u članku Pobjednička "Moscito taktika" ukrajinske vojske . Ona glasi ovako: "Iscrpit ćemo rusku vojsku bacanjem leševa naših vojnika u njihova minska polja", ali to nikoga nije impresioniralo. Rusi su bili prožeti žestokom tvrdoglavošću i nisu prestali granatirati.

3. Nove isporuke oružja su male. Kijevu je stiglo samo 32 Bradleya za nekoliko dana borbe.

4. Vanjska politika je zajebana stvar. NATO nije prihvatio „Hohole“. Odbila ih je i Arapska liga, pa bugarski predsjednik, Radev. Da, Zelenski je stekao novog prijatelja – Erdogana, koji će u Ukrajini navodno graditi turske napadačke dronove, ali ga ja ne bi shvatio previše ozbiljno.

5. Posao sa žitom je potpuno obustavljen. Ničiji ratni brodovi neće pratiti brodove sa žitom. Ova plovila također neće biti osigurana. Pet istočnih zemalja EU odbilo je ukrajinsko žito. “Saveznička” Poljska odbija ga pustiti da prođe kroz svoj teritorij. A iz luke Odesa, koju ruske snage pretvaraju u plažu, jer od luke skoro da više nema ništa, ništa ne može isploviti i tamo se ništa ne može utovariti. Ali još važnije: tamo ništa ne može stići, ni morem, ali ni kopnom, jer je srušen most kojim je iz Rumunjske stizao vojni teret.

6. U pokušaju da skrene pozornost Zelenski se poslužio starim sredstvom – terorističkim napadom na most. Ali ako je prije godinu dana to izazvalo radosne skokove u Ukrajini, uz fotografije glupih Hohola pred slikom Krimskog mosta u plamenu, sada komentari na društvenim mrežama pokazuju potpuno drugačiju sliku - većina piše: "Zašto ste to učinili, debili, sad će nas opet ostaviti bez struje, vode i pod stalnom uzbunom."

Odnosno, doći će do negativnih posljedica, ali neće biti pozitivnog rezultata u obliku prebacivanja pažnje.

Istovremeno, Zelenski je uspio razljutiti Amerikance i okrenuti Europljane protiv sebe.

Nakon svega navedenog, postavlja se pitanje postoji li barem nešto što Zelenski nije zeznuo?

I još smješnije pitanje, plaća li mu Moskva barem nešto za sve ovo? Ako ne, onda bi možda vrijedilo razmisliti o početku isplata, kao što su Zalužni i Sirski definitivno zaslužili medalju za uništavanje nacista. Paradoksalno, ali Zelenski dobro radi posao i pokapa ukrajinske naciste ubrzanim tempom, čak i prije roka. Možda to treba nagraditi? Ako nikako drugačije, možda da mu ruske službe u kancelariju podmetnu kilogram kokaina vrhunske kvalitete? Zelenskom će sigurno biti drago da pronađe takav poklon.

I za kraj malo o „kraju rata“, ali kada bi na vlast došao Trump. Iskreno, mene Trump nikada nije impresionirao. Baš ničim, a da je samo manje zlo reći će vam svi u Iranu, Kini, Venezueli, na Kubi i Sjevernoj Koreji, Siriji i nizu zemalja gdje je izazvao plemenske ratove, na potezu od Nigerije do Somalije. Tako je plemenskim ratovima gradio antikinesku barijeru u Africi. Ali u nas je većina gledala Ukrajinu i uvjereni su da je Trump bio „predsjednik mira“. Nije, samo je svoje ratove rasporedio po cijelom svijetu i po zemljama koje ne privlače medijsku pažnju. Ali to nije tema, već izjava Trumpa, koji je ponovno odlučio ući u Bijelu kuću, a najavio je da će, ako uspije, za 24 sata prekinuti rusko-ukrajinsko prepucavanje.

“Jako dobro poznajem Zelenskog i Putina. I s obojicom sam imao dobar odnos. Rekao bih Zelenskom: Dosta, moramo pregovarati! I rekao bih Putinu: Ako ne pristaneš, dat ćemo Ukrajini više oružja nego što je ikada dobila. I vjeruj, zaključit ću ovaj posao za jedan dan..."

Što reći? Evo u Rusiji su se smrzli od straha da će, ako ne pristanu na bezuvjetne pregovore, Pentagon pod Trumpom Kijevu isporučiti sve što može, pa čak i više, možda sve što ima. Ne bih ni komentirao ovu glupost, osim da ne  znam vjeruje li i on u ovo što je rekao?

Možda, svojom gorljivom naravi, zaista vjeruje. No, pritom sam sto posto siguran da je i dalje u krivu, jer budući da je 100% Amerikanac, ne može ni zamisliti koliko se ruska duša „boji“ njegove duhovitosti.

Rusi znaju da u Americi, prožetoj njezinom dugom demokracijom, svatko, pa i predsjednik, nije sam sebi gospodar, već funkcija strogo podređena društvenim tradicijama i mehanizmima. Netko to zove i „Duboka država“, ali kako god se zvalo, ako uđete u sukob s tim tradicijama i mehanizmima, vlastitom krivnjom ili intrigama neprijatelja, gotovi ste. Stoga je za predsjednika Sjedinjenih Država neprihvatljiva prijetnja nanošenja teškog udarca vlastitoj, jer ako ni Zelenski ni Putin ne poslušaju njegov „ultimatum“, prvi će platiti za ishitrena obećanja, na ovaj ili onaj način.

alterminfo