Povodom Europske noći muzeja i Međunarodnog dana muzeja, 17. i 18. svibnja, koji su ove godine vođeni temom ''Muzejske zbirke povezuju'', Muzej Brodskog Posavlja organizira program obilježavanja s nekoliko muzejskih radionica i predavanjem u sklopu nedavno otvorene izložbe ''Vezena ponjava''

Izložbom ''Vezena ponjava'' predstavlja se izbor iz ''Zbirke ponjava'', jedne od najvrijednijih zbirki Muzeja Brodskog Posavlja. Ponjave su prekrivači za krevete ukrašeni neobičnim izvezenim motivima živih boja. Prepoznatljiv su i autentičan predstavnik bogate baštine brodskog kraja. Mnoštvo ljudskih, životinjskih, florealnih i geometrijskih motiva međusobnim vezama stvaraju priče, svjedoče o vremenu, običajima i životu uopće. Osim simboličkog značenja, vezene ponjave imaju i veliku likovnu vrijednost.

U sklopu ove izložbe i 19. muzejske edukativne akcije u organizaciji Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva, pod nazivom ''(BEZ)VEZE'', Muzej organizira radionicu vezenja ''Vezelimo se!'' i likovnu radionicu reinterpretacije motiva vezenih ponjava ''Preko veze'' za učenike viših razreda osnovnih škola i članove udruge ''Regoč''.

Učenicima srednjih škola namijenjena je dvodnevna radionica ''Priprema za umjetničke akademije'', kroz koju će akademska slikarica Ivana Kutuzović polaznicima pružiti pripremu za skore upise na umjetničke akademije i fakultete koji traže posebna znanja, vještine i sposobnosti iz područja likovnosti. Za ovu radionicu potrebna je prethodna najava, a prijave se primaju telefonski i putem interneta zaključno sa srijedom 14. svibnja.

Svi zainteresirani mogu prisustvovati i predavanju profesora Tihomira Katušića, naziva ''Šetnja kroz europske muzeje'', koje će se održati u večernjim satima 17. svibnja uoči Europske noći muzeja.

 

Tjedni program MBP-a ususret Međunarodnog dana muzeja