Ako vam nesnosne gužve na plažama Jadrana nisu mile, od vrućine vas hvata mučnina, novčanik zaboli glava od sumanutih cijena i generalno ne želite svjedočiti sveopćoj devastaciji obale, možda je vrijeme da potražite neko drugačije ljeto. H-Alter tradicionalno donosi pregled kako i gdje provesti ljeto s istomišljenicima za one koje brine stanje društva i planeta – od prosvjeda i biciklističkih karavana, klimatskih i No Border kampova, do anarhističkih događanja.

21. – 24. lipnja, Nizozemska: Food Autonomy Festival – Uzgojimo otporne korijene na zajedničkom tlu

Osmo izdanje Food Autonomy Festivala (FAF) ima za cilj pozabaviti se političkim borbama vezanim uz hranu i poljoprivredu i ojačati otpor korporativno kontroliranom industrijskom prehrambenom sustavu.

„Smatramo da je posebno važno istaknuti političku prirodu hrane i poljoprivrede. Tko ima pristup (uzgojenoj) hrani? Tko ima moć odlučivati ​​tko može što uzgajati i gdje? Tko profitira od ovisnosti o agrokemikalijama? FAF će biti prostor za dijeljenje i učenje međusobnih borbi za autonomiju, kao i borbi s kojima se suočavamo unutar naših pokreta. Mjesto otpora, solidarnosti i autonomije, gdje izazivamo rasizam, seksizam, kolonijalnost i ugnjetavanje u svim njihovim oblicima“, najavljuju organizatori i pozivaju sve u Amsterdam od 21. do 24. lipnja.

1. srpnja – 1. listopada, od Finske do Poljske: Ecotopia Bike Tour 

Ovogodišnji Ecotopia Bike Tour započet će u Finskoj i završiti u Poljskoj. Riječ je samoorganiziranoj biciklističkoj karavani koja putem posjećuje ekološke i društvene projekte te prakticira oblik nomadskog održivog življenja. Od sudionika se traži da daju dobrovoljni prilog od 3-5 € dnevno za pokrivanje troškova hrane, ali ako si to ne možete priuštiti, dobrodošli ste da se pridružite besplatno!

Ecotopia Biketour je za svakoga tko je zainteresiran za putovanje biciklom, život u zajednici, DIY, ekološki način života i/ili učenje kroz iskustvo. Ako vam ovo zvuči dobro, slobodno nam se pridružite, pozivaju organizatori, no na prva tri tjedna pozvani su “queer, inter, nebinarni, trans, agender, žene i svi koji dovode u pitanje svoj spol i/ili seksualnost”, a tek onda se mogu pridružiti i endo-cis-hetero muškarci.

3. do 7. srpnja, Njemačka: Klimatski kamp protiv nuklearki

Ako vas zanima pitanje nuklearne energije, Njemačka je i ove godine središte antinuklearne borbe. Tradicionalni antinuklearni kamp će se održati u Nörvenichu u jugozapadnom dijelu Kölna.

„Svaki dan nuklearne bombe koje su smještene u Njemačkoj prijete cjelokupnom životu. I ove godine prosvjedujemo protiv opasnosti od nuklearnog rata koja je veća nego ikad. Pojašnjavamo zašto nuklearno oružje nikoga ne čini sigurnijim i kako je povijest kolonijalne dominacije povezana s njim. Kroz različite glasove i razne prosvjede, cilj nam je promijeniti nuklearnu politiku“, najavljuju organizatori ovog okupljanja koje će se održati od 3. do 7. srpnja.

Hrana, program i kampiranje su besplatni, ali organizacija ovisi o donacijama.

5. – 7. srpnja, Kosovo: Balkanski anarhistički sajam knjiga

Balkanski anarhistički sajam knjiga (BAB) održat će se od 5. do 7. srpnja u Prištini. BAB nije samo platforma za promociju knjiga, već i mjesto za razmjenu informacija i ideja, stvaranje novih inicijativa i jačanje organizacija. ”Pozivamo anarhističke izdavačke kuće i inicijative, kao i sve međunarodne anarhističke i anti-autoritarne pokrete s područja Balkana i šire da planiraju svoje sudjelovanje na BAB2024 u Prištini. Pozivamo sve zainteresirane osobe i grupe da se pridruže u procesu organizacije događaja“, ističu organizatori.

10. – 15. srpnja, Škotska: Klimatski kamp

Ovoga ljeta klimatski kamp će se održati u okolici Aberdeena, od 10. do 15. srpnja, kako bi se borba za klimatsku pravdu odvela u središte industrije nafte i plina. „Naš kamp će biti prostor pokretan ljudima gdje zajedno jedemo, živimo, raspravljamo, pravimo strategije i učimo, kako bismo poduzeli akciju protiv korporativne pohlepe i profiterstva nafte i plina koji uništavaju zajednice u Aberdeenu i uništavaju naš planet“, kažu organizatori.

Aberdeen je, naime, europska prijestolnica nafte i plina, sa sjedištima gotovo svih velikih fosilnih tvrtki, novim naftnim i plinskim poljima i planom za novu plinsku elektranu u Peterheadu.

20. srpnja – 4. kolovoza, Njemačka: Tour de Natur 2024.

Biciklistička karavana Tour de Natur održana je prvi put 1991. godine kao prosvjed protiv gradnje ceste, turingijske šumske magistrale. Karavana se nastavila sve do danas, okuplja ekološke aktiviste koji se voze biciklima i obrađuju teme iz prometne, energetske i mirovne politike. Posvjedna biciklistička tura ove je godine planirana od 20. srpnja do 4. kolovoza, a vozi se od Magdeburga do Kassela.

7. – 11. kolovoza, Irska: Klimatski kamp

Organizaija Slí Eile je domaćin klimatskog kampa zajedno s nizom društvenih grupa i kampanja. Kamp je antikapitalističko okupljanje prilagođeno obiteljima, koje uključuje radionice i debate, trening izravne akcije, razmjenu praktičnih vještina, glazbu, umjetnost, kreaciju i još mnogo toga. Održat će se od 7. do 11. kolovoza na obalama jezera Lough Neagh.

8. – 13. kolovoza, Velika Britanija: Klimatski kamp Reclaim the Power 

Reclaim the Power vraća se ovog ljeta s masovnim prosvjednim kampom za klimatsku pravdu. Akcijski kamp bit će usmjeren na Drax – najvećeg emitera u Ujedinjenom Kraljevstvu, najvećeg svjetskog spaljivača drveća i ključnog pokretača ekološkog rasizma, navode organizatori i pozivaju da se pridružite stotinama ili tisućama drugih u šestodnevnim radionicama, zajedničkom životu i akciji u borbi protiv Draxa. Kampira se od 8. do 13. kolovoza, a sudjelovanje je potpuno besplatno uz donacije.

16. – 30. kolovoza, autostopom od Njemačke do Estonije: Tramprennen 2024 

Autostopiranje neće promijeniti svijet, ali nas vraća u vremena kada su ljudi više vjerovali jedni drugima i bili spremni dijeliti, barem mjesto u automobilu. I ove se godine održava europska “utrka” autostopera.

“Imamo priliku zalagati se za prijateljstvo, međukulturalnu razmjenu i društveni angažman. Naše akcije imaju za cilj uspostaviti alternativno stopiranje kao koristan, vrijedan i društveno priznat oblik putovanja. Upravo stopiranje, temeljeno na spontanosti i slučajnosti, stvara osjećaj slobode. Osim toga, na cesti će biti jedan automobil manje”, naglašavaju autostoperi.

I ove godine događaj ima i humanitarni aspektom pa se utrkom prikupljaju donacije za organizaciju ROSA koja pruža pomoć izbjeglicama na feministički način.

Kreće se iz Njemačke 16. kolovoza, a završiti bi trebali u Estoniji do 30. kolovoza.

20. – 24. kolovoza, Švedska: Okupljanje europskih ekosela 2024. 

Europsko okupljanje ekosela 2024. će se održati od 20. do 24. kolovoza u u Ängsbacki, zajednici i festivalskom centru za osobni i duhovni rast koji se nalazi u šumama Värmlanda u Švedskoj.

„Sa svojim zadivljujućim šumskim položajem, čarobnim prostorima za radionice, ples, jogu i ceremonije, te godinama iskustva u organiziranju transformacijskih događaja, Ängsbacka je savršeno mjesto za okupljanje u zajednici“, najavljuju organizatori ovogodišnjeg okupljanja koje upućuje poziv na prihvaćanje radikalnog čina usporavanja.

„Zaustavit ćemo se zajedno, ugađajući se ritmu naših tijela, glasovima naše globalne zajednice i šapatima više-od-ljudskog svijeta koji nas okružuje“, kažu. Program je raznolik te se osim teme ekosela bavi raznim aspektima i svjetske i osobne ekologije, od društvene pravde, preko svjesne seksualnosti, iscjeljenja, alternativnih tehnologija do ekonomije obilja. Ulaznice se naplaćuju.

20. – 25. kolovoza, Nizozemska: No Border kamp

Fokus No Border kampa ove godine je poduzimanje akcija, razmjena znanja i daljnja izgradnja pokreta. To se odnosi na sve aspekte represivne migracijske politike u Nizozemskoj i Europi, poput eksternalizacije granica i militarizacije, iskorištavanja radnika migranata, pritvora i deportacija te uspona ekstremne desnice. Kamp će se održati u središnjoj Nizozemskoj od 20. do 25. kolovoza, a točna lokacija tek će biti objavljena.

21. do 28. rujna, Švicarska: Cyclocamp 2024.

Cyclocamp, okupljanje biciklopopravljaona i drugih zaljubljenika u bicikle, održat će se u švicarskom Zurichu od 21. do 28. rujna. Sudionici sami kreiraju program, a poseban naglasak je na DIY kulturi. 22. rujna je zakazan i veliki biciklistički prosvjed na kojem se očekuje više tisuća sudionika.

h-alter