Uoči današnje sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu na kojem će se odlučivati o medelu participacije studenata u troškovima studija, Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu poručio je kako "Socijaldemokratska Vlada premijera Milanovića kao i njihovi "drugovi" iz sestrinskih stranaka u vladama diljem Europe ovim i sličnim potezima u drugim resorima daju taktove posljedneg marš političke ideologije koja je nekoć promicala ideje o državi blagostanja, stabilnom i širokom javnom sektoru te općoj dostupnosti obrazovanja".

Cijelo prioćenje možete pročitati ovdje:

Senat Sveučilišta u Zagrebu danas odlučuje o modelu participacija studenata u troškovima svoga studija. Dosadašnje iskustvo nas uči da se ovakve odluke donose po inerciji dugogodišnjeg statusa quo u odnosu MZOS - Sveučilište u Zagrebu, što zapravo znači održavanje modela školarina koje uvelike doprinosi smanjenju inkluzivnosti u sustav visokog obrazovanja onih lošijeg socioekonomskog stanja.

Jedina bitna ovogodišnja razlika je nominalne prirode - prije pola godine dobili smo novu administraciju tobože socijaldemokratskog političkog predznaka koja je preko ministra Jovanovića hrvatskoj javnosti predstavila model školarina koji će, prema njegovim riječima, zaustaviti sve bune i blokade, a studente učiniti najsretnijim članovima ovoga društva.

Ministar u maniri svojih prethodnika falsificira činjenice i vrlo restriktivan model participacija koji je već postojao u ladicama prošlih administracija na Sveticama predstavlja kao model besplatnog obrazovanja. Želimo hrvatskoj javnosti, po tko zna koji put, poručiti da se iza modela kojeg je kreiralo povjerenstvo MZOS-a krije računica smanjenog javnog financiranja javnih ustanova visokog obrazovanja. Po predloženom modelu, studentima eventualno jedan nepoložen ispit donosi sigurnu financijsku penalizaciju koje će osmisliti podfinancirana sveučilišta i fakulteti. Dosadašnja praksa nas uči da će upravo studentska populacija kao redovni platiše "usluga" nominalno javnih sveučilišta još jednom podmiriti razliku smanjenog dohotka novca iz državnog proračuna.

Ovaj model kao i agenda komercijalizacije sustava zakulisni je projekt birokratskih struktura koje se ne mijenjaju smjenama u izbornim ciklusima naše liberalne demokracije. One kane van ustanovljenih demokratskih procedura javna sveučilišta dovesti u situaciju ucjene u kojem će biti primorana prihvatiti ovaj oblik financiranja školarina kao i model programskih ugovora koje je Fuchsova postava u isto vrijeme prošle godine pokušala na sličan "demokratski" način progurati putem tri zakona koji su odbačeni isključivo zbog pritiska akademske zajednice.

Međutim, pomno osmišljenom taktikom u više etapa i na nižim razinama, Jovanovićeva administracija upravo provodi ideje iz spomenutih zakona te iznalazi načine kako u svim domenama studentskog standarda uskratiti javni novac: od prehrane, smještaja, javnog prijevoza do ovdje opisanih penalizacija. Riječ je o već ustaljenom principu poznatom političkim elitama diljem Europe koji pod mjerama štednje prije svega podrazumijevaju štednju na račun najugroženijih u društvu: studenata, radnika, nezaposlenih, umirovljenika.

Socijaldemokratska Vlada premijera Milanovića kao i njihovi "drugovi" iz sestrinskih stranaka u vladama diljem Europe ovim i sličnim potezima u drugim resorima daju taktove posljedneg marš političke ideologije koja je nekoć promicala ideje o državi blagostanja, stabilnom i širokom javnom sektoru te općoj dostupnosti obrazovanja. Mi ne kanimo skrušeno gledati takve poteze Vlade koji će uvelike odrediti sudbinu naše generacije.

Plenum Filozofskog fakulteta

 

Izvor: www.h-alter.hr