NFOTO

Čekamo trenutak da vas što više uhvatimo zajedno da ne trošimo eksploziv za samo jednog strvinara, stoji između ostaloga u poruci koja je u ponedjeljak stigla na službeni broj mobilnog telefona redakcije Nacionala, sa zlokobnom preporukom urednicima i novinarima da napišu oporuke. Prijetnja je prijavljena policiji, službeno je obaviješten i ministar unutarnjih poslova Božinović.

Najava ušutkavanja Nacionala upotrebom eksploziva barata s tri reference. Prvo, prijetnja se povezuje s atentatom na bivšeg Nacionalova vlasnika Ivu Pukanića i njegova bliskog suradnika Niku Franjića. Pošiljatelj tvrdi da je Pukanić svoj novinarski rad “platio glavom”, što će, piše, “uskoro” slijediti i njegovim medijskim nasljednicima.

Drugo, poruka se referira na recentne događaje u Slovačkoj, konkretno na pokušaj atentata na slovačkog premijera Roberta Fica. Nacionalu se imputira da sudjeluje u kreiranju atmosfere u kojoj političke razlike postaju razlog za pucanje. “Vi i vama slični ste izvršili atentat na premijera Fica pišući poluistine, laži i huškajući protiv ljudi koji obavljaju svoj posao”, stoji u prijetnji upućenoj Nacionalu. Situacija u Slovačkoj – kao što je poznato – ekstremno je polarizirana. U velikoj mjeri zahvaljujući upravo Ficovu radikalnom populizmu, kojim pokušava kamuflirati brojne korupcijske afere svoje vlasti te opravdati svoje zadiranje u pravosuđe i udar na medije. Atentat na slovačkog premijera ničim se ne može opravdati, ali ovdje je riječ o bolesnoj zamjeni teza po kojoj problem nije u kriminalu i političkom nasilju sklonoj vlasti, nego je problem u kritičkom izvještavanju o opasnim aspektima njenog funkcioniranja. Kako u Slovačkoj tako i u Hrvatskoj. Pisac poruke Nacionalu očito smatra zloćudnim ako su mediji glasnici loših vijesti, pa priziva rješenje primjereno svojoj naopakoj logici: ubiti pticu rugalicu. Konkretno, uredovati eksplozivom.

 

Treće, prijetnja Nacionalu posve se jasno referira na izjave premijera Andreja Plenkovića. Prije svega na njegovu opasnu kvalifikaciju o medijskoj osovini zla. Autor poruke najavljuje da će „uskoro svi urednici iz osovine zla“ proći kao Pukanić. Izraz „osovina zla“, kao što je poznato, prvi je 2002. upotrijebio američki predsjednik Bush za Irak, Iran i Sjevernu Koreju, države za koje je tvrdio da oružjem za masovno uništavanje i potporom terorizmu prijete cijelom svijetu. Andrej Plenković “osovinom zla” ili “klikom pet lijevih medija, koji nas ruše”, kako također zna govoriti, naziva Nacional, Index, 24sata, Telegram i televiziju N1.

Jasno je da se prijetnja redakciji Nacionala naslanja na premijerove kvalifikacije. Na njegove se izjave referira i insinuacija o navodno koruptivnim motivima registriranih medija. Podmetanje da svoju uređivačku politiku prilagođavaju pohlepnom i kriminalnom zgrtanju novca.

Liferant prijetnje s Plenkovićevim stavovima korespondira i na razini tumačenja da je izvještavanje o prljavim aferama vlasti suspektnije i opasnije od afera samih i njihovih počinitelja. Smijenjena je ministrica sjajna, ona kojoj europski tužitelji pušu za vratom “suho zlato”, dok su novinari osovina zla. Očito je gdje pisac prijeteće poruke koja je stigla na Nacionalovu adresu nalazi inspiraciju. Optužbe prepisuje, eksploziv je valjda njegov.

nacional