Nove dvije vijesti  iz budućnosti ponovo smo dobili zahvaljujući avanturističkom duhu članova posade timemachine i suradnicima virtualnog dnevnika SBPeriskop. Htjeli smo s njima napokon dogovoriti redovnu suradnju, ali hrabri putnici kroz vrijeme otišli su na novu misiju, u prošlost, u jednu subotu, u posjetu  "Najlon Bašći" u kojoj je svirao dobar combo sastav.

Akcija urbane gerile


Na godišnjicu otvorenja serije spomenika napravljenih po motivima bajki Ivane Brlić Mažuranić i porazmještanih na brodskim trgovima, uz Savu i kompleksima odnjegovanih gradskih parkova, zamaskirani pripadnici urbane gerilske skupine «Brod mi je rod, rod mi je Brod», pred povećom skupinom japanskih, američkih i kamerunskih studenata, na svoj su način oskrnavili spomenik Hlapiću, Giti i Bundašu postavljenom ispred željezničkog kolodvora. Mnogobrojni očevici svjedoče da su gerilci zapravo čekali dolazak studenata koji su doputovali iz Zagreba lebdećim vlakom hrvatsko-madžarskih željeznica, iz metropole i središta regionalne organizacije «Balkan zauvijek». Uz povike «Dolje kapitalizam s robotskim likom» i «Ne prilazite spomeniku, kič se prenosi i gledanjem», pred zabezeknutim studentima, aktivisti su programiranim sprejevima s pjenastom gumom ispod Hlapića, Gite i Bundaša napisali slijedeće riječi: «Čudnovate zgode - gadne kiparske nezgode». Odmah potom su nestali zahvaljujući car poolingu, obliku pametnog putovanja odnosno uzimanja suputnika na zajedničkom pravcu. A oni su otišli u nepoznatom pravcu. Vođa  hitro pristiglih specijalaca, čuvara reda i gradskih brandova, izjavio je: « Ovo je međunarodna kulturna sramota!» Nismo saznali da li je u svojoj izjavi mislio na čin urbane gerile pred studentima ili na same spomenike.

Isti dan gradonačelnik, u društvu stotinjak turističkih profesionalaca, održao konferenciju za internetske i ostale televizije na kojoj je u povodu nemilog događaja rekao: „Uzalud vam trud gerilci. Nemate vi toliko spreja koliko mi imamo sredstava za čišćenje i materijala za nove spomenike!“

 Međunarodna konferencija u panonskom Disneylandu


U brodskom hotelu «Savaart», smještenom na samoj obali rijeke praroditeljice Save iz čijeg se toka ove godine ispred samog hotela izvuklo tek deset tona drveta i drugog otpada industrijskog i ljudskog porijekla, i čije stepenište ide izravno na uredno i čisto gradsko kupalište i, po potrebi, vaterpolo igarlište, održana je druga po redu konferencija Turističkih zajednica gradova Panonskog mora. Gostima iz Harkanja, Bjelovara, Sremske Mitrovice, Zrenjanina, Vinkovaca, Bele Crkve, Belog Manastira, Dervente, Brčkog, Slavonskog Broda i brojnih drugih svjetski poznatih turističkih centara, posluženi su GMO kukuruz i svježa riječna riba uzgojena laboratorijima na dnu Save. Do neugodne tišine u, inače srdačnoj atmosferi miroljubive i aktivne kooegzistencije, došlo je jedino u trenutku kada je gost iz Kutjeva zatražio butelju jasinjskog rizlinga iz prošlogodišnje berbe. Nakon ručka brodski je gradonačelnik poveo goste do obližnjeg spomenika Tintiliniću i Domaćima, jednom iz serije spomenika napravljenih po motivima bajki Ivane Brlić Mažuranić, objašnjavajući im da je u vrijeme njegovog dovršenja i postavljanja samo on koštao milijun kuna. Tom prilikom napravljena je i zajednička fotografija na kojoj se vide svi gosti kako su obgrlili postolje spomenika. Predstavnik srijemskog turizma tom je prilikom izjavio: «Vi svoje goste volite kao Domaće! A kad ćete zapaliti logorsku vatru oko spomenika? Brod je panonski Disneyland!»

Gradonačelnik mu je uzvratio: „ Nema potrebe za logorskom vatrom, pogledajte bolje, vatra ljubavi gori u srcu svakog Brođanina kad ugleda naša turistička postignuća.“