Prije oko dva tjedna objavio sam na SBPeriskopu jedan članak (http://www.sbperiskop.net/objave/situacija-u-slavonskom-brodu-oko-oneciscenje-zraka-i-dalje-bez-ikakve-promjene), s kojim sam htio Brođanima ukazati da “Situacija u Slavonskom Brodu oko onečišćenje zraka i dalje bez ikakve promjene”, točnije da je dalje alarmantno stanje kako je bilo i prošle i pretprošle godine, ali i uostalih četrinaest godina, odkako je Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu (ponovo) proradila!

Da, stanje u Slavonskom Brodu i dalje je alarmantno! Tako je bilo i posljednjih petnaestak dana, kako je bilo i prošle i pretprošle godine, ali i prije… Negdje oko 20. prosinca sam objavio još jednu 'uspomenu' iz FB arhive od prije 3 godine, kada je pomoću aplikacije Europske agencije za zaštitu okoliša ukazano na to da je onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu ravno 6 (šest) dana bilo kontinuirano u LJUBIČASTOM (izuzetno onečišćen zrak!) obzirom na alarmantno visoke koncentracije lebdećih čestica PM2.5 (prilog)!!!

Na žalost, aplikacija Europske agencije za zaštitu okoliša vezano za praćenje brodska onečišćenja više nije u funkciji. Mi eko-aktivisti u Eko-Integralu ne znamo točan razlog, a i ne možemo ni dokučiti, ali primijetili smo da već jedno vrijeme Agencija na svojim kartama ne obračunava koncentracije lebdećih čestica PM2.5 u Slavonskom Brodu, u gradu koji je ove godine bio na šestom, a prošle godine na trećem mjestu u EU vezano za (dvogodišnji) prosjek lebdećih čestica PM2.5, izračunat u prethodne dvije godine (prilog).

Evo jutros, u srijedu ujutro i prijepodne kada ovaj članak pišem, nakon poboljšanja vremenskih prilika, ali i smanjenja utjecaja vanjskih čimbenika onečišćenja, polako se u cijeloj Hrvatskoj poboljšala situacija s onečišćenjima u zraku, pa tako i u Slavonskom Brodu. No još uvijek brodske mjerne postaje, skoro jedine u Hrvatskoj, mjere onečišćenja lebdećih čestica PM2.5 i obje su postaje u CRVENOM (onečišćen zrak).

Na grafikonu iz aplikacije Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja (prilog) lijepo se vidi da u posljednjih 15 dana zrak u Slavonskom Brodu kontinuirano bio onečišćen, a u posljednjih 8 dana mjerna postaja na Jelasu, pa i Slavonski Brod su kontinuirano bili u TAMNO CRVENOM (jako onečišćen zrak) i u LJUBIČASTOM (izuzetno onečišćen zrak).

Tih dana u Slavonskom Brodu na jednoj i drugoj postaji kontinuirano su mjerene enormne koncentracije lebdećih čestica PM2.5, pa i oko i iznad 240 i 250, pa i od 270 µg/m3!

Brođane posebno može zabrinjavati činjenica da tih dana i u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu na mjernoj stanici mjerile se iznimno visoke koncentracije lebdećih čestica PM10, pa i od 370 µg/m3 i sumporovodika (H2S) od 450 µg/m3 (prilog i https://rafinerija.com/Content/Read/mstanica).

Vezano za te događaje svim relevantnim i odgovornim upućen je dopis u kojim su oni upoznati s brodskom situacijom. Također je prošli tjedan razgovarano s načelnikom u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Mariom Stipetićem. On je obećao skori sastanak Povjerenstva, također i da će se uputiti dopis prema Rafineriji...

Čulo se i s brodskim saborskim zastupnicama; ovih dana s Marinom Opačak, a nedavno i s Ružicom Vukovac. Gđa Ružica je obećala da će pred Brođanima uputiti pismo svim relevantnim i odgovornim, dok gđa Marina bi organizirala Okrugli stol u Saboru na temu onečišćenog zraka! Na žalost, od onih koji su najvažniji u ovom problemu, nikakav odgovor nije stigao. Ali na takvo nešto smo već dugo, dugo navikli.

Možda najbolje opisuje zatečenu situaciju odgovor Eko-Integralu iz ‘ŽC 112 Slavonski Brod’:

“...  molimo da se obratite na … Gradu Slavonski Brod … Upućujemo Vas na Zakon o zaštiti zraka NN 127/19, 57/22  i Akcijski plan poboljšanja kvalitete zraka za Grad Slavonski Brod …”.

Znamo da ‘ŽC 112 Slavonski Brod’ bez zahtjeva ili prijave iz Grada (postoji neki algoritam, valjda kakvog smo mi iz Eko-integrala zatražili još prije 6 - 7, možda i 10 godina), ne može se ništa. Rekao bih: Tu smo i tu živimo! Ovisimo od postupaka neodgovorni ‘odgovornih’!

Dok su Brođani i dalje samo svjedoci da je zrak u njihovom gradu najonečišćeniji.