Potaknut glasinom da je brodska rock super grupa, sastavljena od iskusnih  muzičara i višegodišnjih prijatelja, ostala bez pjevačice, koja je, usput treba reći, među njih sletila padobranom, raspitao sam se kod Robija Mušickog što je ustvari istina i kako će nastaviti sa svojim projektima. Za totalne početnike: Robert Mušicki (Bob Fly) je glazbenik, basist  koji, kako se kaže, može sve odsvirati od prve, član rečene grupe. On je informatički mađioničar, freelancer, koji kao web master omogućuje i ovom portalu da postoji – promatra i komentira na periskop(ov)ski način.

Njegov odgovor pobudio je u meni volju da mu natuknem kako postoje rezličite metode za pronalaženje novog/e pjevača/pjevačice za bend. Na primjer mogu se iskoristiti: oglas u trgovina, oglas na brojnim portalima, postavljanje plakata na javnim mjestima u gradu, obavještavanje publike na otvorenim mikrofonskim večerima i jam sessionima, raspitivanje kod učitelja glazbe, jer oni često znaju učenike koji traže bend. Svaka od ovih metoda ima svoje prednosti i nedostatke, stoga je najbolje isprobati nekoliko različitih pristupa kako bi se pronašli onaj ili ona koji najbolje odgovaraju potrebama benda.

Po meni, najbolje je organizirati javnu, uživo audiciju za pjevača/pjevačicu. Audicije za pjevača/pjevačicu rock grupa mogu biti vrlo uzbudljive i izazovne. To je prilika za talentirane pjevače da pokažu svoje vještine i pridruže se bendu. Međutim, važno je napomenuti da uspjeh na audiciji ne ovisi samo o pjevačkim sposobnostima. Također je bitno da pjevač ima sličan glazbeni ukus kao i ostatak benda, da se može uklopiti u dinamiku grupe i da može donijeti nešto jedinstveno i svježe. Sve u svemu, audicije su važan korak u formiranju rock grupe i mogu biti ključne za njen budući uspjeh.

Siguran sam da bi audicija, koju bi bend organizirao, a i neki drugi bendovi u budućnosti, bila pravi pravcati show. Sjatili bi se sa svih strana, znani i neznani talenti, željni slave i priznanja, pokazati da hoće, znaju i mogu biti ravnopravni sa starim sviračkim kostima. Naravno da bi ovaj važan događaj pratili lokalni mediji. I mame, tate, braća i sestre kandidata. Ili bi pristup odbiru bio zabranjen. Sve ovisi...

Postoje mnogi primjeri glazbenika koji su se pridružili već uspostavljenim bendovima kroz audicije.

Dave Melillo se pridružio bendu “Cute Is What We Aim For” za njihovo razdoblje “Rotation”. Nakon što se bend raspao 2009. godine, osnovao je “Nocturnal Me” s bivšim članovima “Cute Is What We Aim For”, Jeffom Czumom i Mikeom Lasaponarom. Aaron Gillespie je, osim što je služio u više uloga u bendovima “Underoath” i “The Almost”, također posudio svoje talente bendu “The Dangerous Summer” nakon odlaska Bena Catoa.Chris Hornbrook je uskočio da popuni mjesto bubnjara u bendu “Senses Fail” nakon što su se 2014. godine rastali s osnivačkim bubnjarom Danom Trappom.Rob Felicetti se pridružio bendu “Patent Pending” i “The Ataris” 2010. godine. Iako je svirao u “The Ataris” samo dvije godine, svira s “Patent Pending” od tada.Jedan od najpoznatijih primjera je Brian Johnson koji se pridružio bendu AC/DC. Nakon smrti originalnog pjevača Bona Scotta 1980. godine, bend je održao audiciju za novog pjevača. Johnson je bio uspješan i postao je novi pjevač benda. Njegov prvi album s bendom, “Back in Black”, postao je jedan od najprodavanijih albuma svih vremena. Također, Bruce Dickinson se pridružio Iron Maiden 1981. godine nakon što je bend održao audiciju za zamjenu pjevača Paula Di’Annoa. Dickinson je ostao s bendom do 1993., a zatim se ponovno pridružio 1999. i ostao s njima do danas.

Audicija bi, na kraju krajeva, možda imala udjela u razbuđivanju uspavanog Broda, koji je, desetljećima smješten pored željezničke pruge, preuzeo psihologiju vlakova, koji se truckaju po istim šinama, na klišeizirane načine samoizražavanja odnosno putovanja u samog sebe. Pokrenite vi, rockeri, naš grad!

________________