SBPeriskop je mali portal magazinskog tipa i, otprilike, deset puta manje je posjećen od najposjećenijeg brodskog news portala. Ali, ta vrsta statistike nikako ne obeshrabruje niti dokazuje da je isto toliko manje važan, pogotovo u smislu značajnog kulturološkog utjecaja na obrazovanu, otvorenu, nekonvencionalnu i bez predrasuda publiku, te s obzirom na visok stupanj poštenog ostvarivanja proklamirane svrhe postojanja. Štoviše, na području kulture, teoretsko-političkog i fenomenologije svakodnevice, SBPeriskop i odoka nadmašuje lokalnu portalsku ligu.

Podsjećamo i ovaj put da je pokrenut sredinom travnja 2012. godine, s ambicijom da svojim djelovanjem:

- Poveća koeficijent trenja (frikcije) između slavonskobrodske javnosti i građana i oblika državnog i drugih administrativno-upravnih mehanizama;

- Smanji kulturno-političko kreteniziranje građana Slavonskog Broda.

U nastavku inicijalnog „oglasa za samog sebe", konstatirano je tada da je u smislu društveno-političkih procesa i zakona na području Grada Broda nepodnošljivo odsustvo trenja između interesa predstavnika suvremenih sredstva za prenošenje informacija i interesa aktualne vlasti kako bi se samovoljno i bahato gibanje vlasti usporilo. Također, rečeno je da građane potcjenjivački uče plakati akteri donošenja važnih odluka koji nemaju ni rudimentarnih politoloških, ekonomskih, kulturnih i socijalnopsiholoških znanja, te da je riječ o igri društvanih snaga ispod površine raznih političkih formi odnosno da parole, fraze, zlopamćenje, osvetoljubivost, prigodničarsko sveznanje predstavnika vlasti, voluntarizam, kreteniziraju i uznemiruju građane kao i svako drugi mijazam.

Najavljeno je da će SBPeriskop biti sredstvo interesa javnosti, poligon alternativnog promišljanja budućnosti Broda, mjesto poduzetničkog traganja za promjenom, reagiranja na nju i korištenja kao prilike. Tekstovi će se bazirati na propitivanju i promišljanju brodske (hrvatske, balkanske, europske i svjetske) stvarnosti, idealizmu, ali i racionalnom skepticizmu, poštenoj intelektualnoj ljubopitljivosti, savijesti kao zovu brige i ljubavi prema ljudima i svom zavičaju (naklonosti, poštovanju i želji da nam pruži utočište i zadovoljstvo). To apsolutno ne znači, izričito je naglašeno, da će SBPeriskop pretendira na ulogu nekakve moralne i intelektualne stožerne osi. Portal će biti, istaknuto je, isključivo svojevrsna sabirnica dobrih tekstova o uvjetima i načinima plovidbe Broda prema lukama spasa, plovidbe koja bi trebala biti zasnovana na nelažiranoj navigaciji. SBPeriskop će nastojati biti kritičko ogledalo Broda.

Zahvaljujući vještoj, „nikad robom“ kolumnističkoj postavi, proglašeni smisao života SBPeriskopa ostvaruje se, a ponajviše zato jer je SBPeriskop , „u vlasništvu onih koji ga pišu i čitaju“. U tom smislu, kao svojevrsna inačica citiranih, legendarnih slobodaraskih nastojanja, portal je odavno prerastao svog pokretača, pa se više od nikoga ne doživljava kao privatni blog odnosno kao niža forma promatranja i kritike stvarnosti. Od prvog dana nije bio, kako (mu) se zlonamjerno podmeće (A kako se drukčije može podmatati? Iz simpatija?) od strane novinarskihkih sous officire-a – čangrizavi, salonski kritičar svega postojećeg, a što je, kako tvrde, proizlazilo iz osobnih frustracija, psihologije niškoristi i čangrizavosti. Habitus portala temeljio se na traganju za istinom, na nepodmitljivom osvjetljavanju njenog konteksta, te na nepostojanju grotesknog ponora između riječi i djela kao kod nekih drugih. A upravo se to u misionarskim manifestima sbperiskopovih kritičara, s postavljenim ciljevima udruženih kompetentnih građanski i građana, i pravcima djelovanja radi postizanja promjena i uspostave gradske utopije, najbolje osjeti, taj nesklad riječi i postupaka. Na njihovim žurnalističkim žrtvenicima sjeku se glave svima koji ne paze na javno dobro, a uzdarja (jer oni na žrtvenicima daruju javnost!) koja dobivaju, nisu svedena samo na riječi slaganja i pohvale.

Nije lako opstati bez sredstava, pogotovo kad sredstva imaju svi ostali koji svakodnevno internetskom urbi et orbi razglašavaju svoje poslanice. Jedni, u smislu vlastitog opstanka i ostvarivanja zadatog, imaju „Tuđmanove mirovine“ i bili su pomagani od Grada, drugi su, kao novi favoriti „glavića od kulu“, po njegovoj oprobanoj formuli privlačenja vjernih i odbacivanja nevjernih, aktualno pomagani, treći su u sastavu lokalne medijaske korporacije u kojoj udjele imaju tajkuni i političari visokog lokalnog ranga, pa nemaju problema s honorarima, četvrti su pod zaštitom moćne firme koju vodi jak poslovni čovjek i istaknuti ljevičar, protukandidat jednom ministru na unutarnjim stranačkim izborima, peti su franšiza, karika u lancu portala, s oprobanim formulama privlačenja novca.
Na takvom igralištu hendikepiranom SBPeriskopu nije lako, ali opstaje. Međutim, kako smatramo da rad ne smije ostati nenagrađen, moramo prestati zanemarivati ulogu novca kao ulja neophodnog za rad stroja. Stoga se moramo pokrenuti u tom pravcu, u pravcu marketinga.

APPENDIX: Tekst je dovršen pod neugodnim dojmom informacije da se prijestolja odrekao španjoski kralj Juan Carlos, prijatelj SBPeriskopa i moralna uzdanica sveg naprednog čovječanstva. Zbunjeni i duboko potreseni abdikacijom ovog popularnog monarhiste, odlučili smo, u znak podrške bivšem kralju, sami se nazvati brodskim kraljevskim portalom ili skraćeno Real među portalima.

______________________