U posljednjih mjesec, mjesec i pol dana često sam pisao, tako i na stranicama SBPerskopa o tome da je Zamjenica pučke pravobraniteljice, gđa Dijana Kesonja uputila dopis Ministarstvu gospodarstva I održivog razvoja, Ravnateljstvu HZJZ-u i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije “povodom nove karte Europske agencije za okoliš, objavljene 25. travnja 2023. godine: ‘European city air viewer’ na kojoj je Slavonski Brod na zadnjem, odnosno 375. mjestu gradova Europske unije po kvaliteti zraka, s koncentracijom lebdećih čestica PM2.5 od 28 ug/m3 (https://www.eea.europa.eu/themes/air/urban-air-quality/european-city-air-quality-viewer).”
 

Od upućivanja tih dopisa, tj. od 03. kolovoza prošlo je puno, PUNO vremena. 

Kako sam i tada rekao, pa u mom odgovoru gđi Dijani Kesonja i napisao, mi Brođani željno smo očekivali i očekujemo i sad odgovore od prozvanih, uz veliku napomenu da je brodski zrak alarmantno onečišćen već  najmanje 15 godina.

Na žalost, evo ni 40-i dan nemamo nikakvu povratnu informaciju o tome, što se to događa? Hoće li netko od prozvanih odgovoriti sa strane Zamjenice pučke pravobraniteljice postavljena pitanja?

Da, u dopisu gđe Dijane Kesonja lijepo piše: “Molimo da nam tražene podatke dostavite u roku od 30 dana od primitka ovog dopisa, sukladno čl.27. st.2. Zakona o pučkom pravobranitelju…”.

Tako ne ostaje nam ništa drugo, pa i 40. i 40. i koji dan da pričekamo na moguće odgovore odgovornih. Da, moguće odgovore jer nitko ne zna da li netko od tih odgovornih želi se uopće posvetiti toj gorućoj problematici. Dosadašnja praksa pokazuje da je to malo vjerojatno!!

Nevjerojatno da su i dalje sve uprave, počevši od lokalne, preko regionalne sve do državne, pa tako i sve odgovrne institucije, pa tako i politika, ali nažalost i mediji ostali su indiferetni na tu goruću brodsku problematiku! A još je tragičnije da nitko ne reagira na te zastrašujuće podatke objavljene i sa strane Europske agencije za okoliš.

No to nije ništa novo. To se događa s brodskim zrakom već najmanje petnaest godina…

 

Peter Tot-Đerđ, v.d. predsjednik Eko-Integrala