Dama među voćem

pl

Nađoh se ovih dana na našoj tržnici kako bi u ove „kalorične“ dane nabavio i nešto lakše hrane za svoje ukućane. Izbor se svodi uglavnom na agrume, banane, poneku krušku i dosta jabuka. Srećom, kod mene se jabuka najviše troši. Ako se izaberu sorte koje volimo, obično vrlo brzo nestanu, no postoje neke sorte koje nitko ne voli i koje će se povlačiti danima, a da ih nitko ni ne pogleda. Ne volim bacati hranu pa stoga pomno biram ono što ukućani vole. Kada je o jabukama riječ, zajednički nazivnik je zlatni delišes. Stadoh kod pulta starog prijatelja, razmijenišmo čestitke te pogledah njegovu bogatu ponudu jabuka. Svega osim zlatnog delišesa, a i ostale sorte koje prodaje nisu baš na vrhu top liste mojih ukućana.

„Uzeo bih nešto jabuka, ali mi ne pašu baš ove tvoje sorte. Nemaš delišesa?“

„Trenutno nemam, ali preporučio bih ti da svakako probaš moju Pink Lady.“

„Čuo sam za njih, ali ih nisam do sada probao. Ne znam hoće li se svidjeti mojima?“

„Onda svakako probajte. Jamčim da ćete biti oduševljeni, malo tko nije. Ima fenomenalan okus u kojemu se prepoznaju banana i ananas, sočna, porijeklom su iz Australije, ali uspijeva i kod nas. I znaš što? Ta je sorta potomak delišesa koji, kažeš, svi volite.“

„Kad je tako, trpaj. Moram ih probati kada si složio ovako dobru priču.“

„Znaš, samo malo su skuplje.“

„Ako su toliko dobre koliko ih hvališ, što je kuna, dvije više po kilogramu?“

I doista, kada sam „damu“ dao svojima na kušanje i prepričao im prijateljevu zanimljivu priču, svi su se oduševili ovom jabukom. Ako do sada niste, svakako ju probajte i vi!

 

7 comments

Skip to comment form

  1. Pink Lady odavno kupujem. Tvrda, gusta, ukusna sorta. Treba pošteno zagrizati, a može se fino rasječi onom spravicom za sječenje na 8 komada. Manje su na tržnici tri kune po kilogramu, a veće, kao one na tanjuru su pet kuna.

  2. Ako su ove veće, kolike su te manje?

  3. U subotu ću se osvjedočiti u ovu laudu. Ja padam na zlatni delišes.

  4. Jel ovo Milanovićka piše po svom poznatom principu: jedi malo, jedi dobro?

    Meni je ova sorta također krasna, mada ima ljudi kojima je prearomatična.

  5. Kad je riječ o jabukama, a i voću općenito… http://www.kurir.rs/sta-otkriva-oblik-grudi-clanak-484557

  6. Dobar mi je ovaj trgovčev opis jabuke -“ima fenomenalan okus u kojemu se prepoznaju banana i ananas, sočna, porijeklom su iz Australije, ali uspijeva i kod nas. I znaš što? Ta je sorta potomak delišesa koji…” Trgovci sve češće opjevavaju svoju robu. Mogao je i reći da njegova Lady nudi senzualno obilje čiji se okus u ustima rastapa u mirisnu cvjetno-voćnu harmoniju grejpa, frezije i crvenog ribizla i cijelim putem do debelog crijeva pruža savršeni osjećaj vedrine i dobrog zdravlja, u kojem se konačno smiruje u završnoj aromi zapaljenog mirisnog štapića. Tko ne bi probao prvu damu među jabukama?

  7. Sad ih baš nemam nikakvih kod kuće. Moram sutra odmah ujutro u potragu.

Odgovori