Beograde, dobro jutro; Duško Radović: “Našu sreću uživaju, drugi a da to možda i ne znaju”

Samo jedno njegovo “Beograde, dobro jutro” bilo je dovoljno da izmami osmehe stanovnicima Beograda i učini dan lepšim svima koji su ga slušali davnih sedamdesetih godina u Prvom programu Studija B.

Da, reč je o čuvenom pesniku i aforističaru Dušku Radoviću koji je rođen na današnji dan, 29. novembra 1922. godine. Najširoj publici poznat je po aforizmima kojima je budio Beograđane na talasima Radija “Studio B”, koji su kasnije objavljeni u tri knjige “Beograde dobro jutro”.

Jedan je od utemeljivača moderne srpske poezije i književnosti. Radović je bio pisac koga su obožavale mase, a prilično ignorisala elita. Pisao je u vreme socijalizma, a iako je prošlo mnogo vremena od tada, njegove misli i reči i dalje su žive i veoma prisutne i dan danas.

Često ljudi koriste neku njegovu rečenicu, ni ne znajući da je njegova. Mnoge njegove reči, koje su pisane u određenom trenutku i u datim okolnostima, kao da su napisane danas. Iako je bio sav u svom vremenu, Radović je pisac za sva vremena.

Javnost ga je doživljavala kao pisca za decu i zabavljača, a književna kritika i istorija su ga uzimale u obzir kao pisca za decu, i tu mu priznavale velike reformatorske zasluge.

Sam je o sebi govorio da je “šnajderka koja šije po kućama” jer je radio nešto što pesnici ne vole da rade. Pisao je po narudžbini, odnosno različitim zahtevima (gotovo svi njegovi tekstovi nastali su tako što je unapred potpisao ugovor, ili mu je neko nešto tražio).

Tvrdnje o božanskoj prirodi književnosti negirao je i isticao da je ona zanat koji može da se koristi za pisanje različitih stvari, a pritom je ostavio delo bez kog srpska književnost, bilo ona božanska ili zanatska, ne može.

Kakav je Duško Radović bio čovek, najbolje govore reči njegovog prijatelja književnika Matije Bećkovića, koji je takođe rođen na današnji dan.

“Niko nije manje ličio na dete a više imao dušu deteta. Od prevelike osećajnosti i plemenitosti branio se humorom”, izjavio je Bećković.

Duško Radović je neko ko nije mogao da prećuti nepravdu. Onako natmurenog lica, ali blagog i naizgled nezainteresovanog ponašanja, reagovao je odmah na svaki znak nepravde ili nečijeg nepravednog postupka.

I baš takav obraćao se stanovnicima Beograda od ranog jutra u emisiji “Beograde, dobro jutro” Studija B, a svojim duhom i aforizmima činio da im dan počne s osmehom.

Na dan njegovog rođenja prisetićemo se nekih najzanimljivijih aforizama:

“Roditelji, tucite svoju decu čim vidite da liče na vas”.

“Teško je biti dete i biti dobar”.

“Ako rešite sve probleme svoje dece, oni neće imati drugih problema sem vas”.

“Imati prijatelje, to znači pristati na to da ima lepših, pametnijih i boljih od vas. Ko to ne može da prihvati, nema prijatelja”.

“Ko prvi devojci, njegova devojka. Ko poslednji devojci, njegova žena”.

“Svaka žena ima po jednu, prvu ljubav, za uspomenu i dugo sećanje, za kajanje i uzdisanje, za bolje razumevanje poezije i muzike”.

“Uvek je bolje tamo nego ovde i uvek je lepše ono nego ovo. Nemamo sreće sa onim što imamo i što jesmo. Našu sreću uživaju drugi a da to možda i ne znaju”

“Vodite računa o svom prezimenu. Ono će živeti duže od vas i odgovarati za sve gluposti i greške” .

“Oni koji izdaju i štampaju papirni novac mogli bi sa jedne strane svake novčanice štampati i uputstva za upotrebu. Mnogi građani imaju para, ali ne znaju šta sa njima da rade”.

“Molimo pametne i poštene da čuvaju zdravlje i ne gube nadu. Za svaki slučaj. Ako nam niko drugi ne pomogne”.

“Ima žena koje vole samo svoje muževe. Nisu ništa posebni ti muževi, već te žene”.

Dušan Duško Radović umro je 16. avgusta 1984. godine. Iza sebe je ostavio veliki broj pesama, priča i aforizama po kojima će ostati upamćen.

6yka

3 comments

  1. Podsjetnik na velikog Radovića je veliko osvježenje.

  2. “Ima žena koje vole samo svoje muževe. Nisu ništa posebni ti muževi, već te žene”.

    “Roditelji, tucite svoju decu čim vidite da liče na vas”.

  3. Veliki je Duško! Ma najveći u stvari!!!

Odgovori