Vanja Krnić: Pitam da ne skitam (3)

Rok transparetnost, zakon… što je to? Neupotrebljivo smeće. Tko je to vidio držati zakona na brdovitom Balkanu?! Transparetnost… čak sam i poslušao sbperiskop komentatora. Pa sam, tražeći odgovore, otišao s detektorom za smeće do kljuna papirnato plišane rodice. Našao sam disketu za Amigu 500, uz pomoć detektora za smeće koju sam  pokušao otvorit  na svom Commodore 64, ali u nedostatku odgovarajućeg  križastog šarafcigera, pardon odvijača odustao sam.

Sakupio sam odgovore pet od devet odgovora gradova, pardon šest, jer i u Rijeci ipak poznaju transparetne zakone. Zaključujem kolumnu pitam da ne skitam dok mi ne padne neka druga ideja. Voljeni grade Brode, žao mi je, ali prošla je baka s kolačima pa prenosim dobivene odgovore u transparetnoj cijelosti. Hvala: Puli, Varaždinu , Zadru, Zagreb i Splitu + traženje odgode od Rijeke. Dobiven odgovor od Rijeke, koje donosimo u slikovnom formatu (eh taj pdf). Konačni rezultat je šest od devet gradova iliti vražijih 66. 666%. Da li sam zadovoljan? Moram priznati da nisam!

Odgovore možete sami procijeniti iz prijašnjih kolumni:

http://www.sbperiskop.net/kolumne/vkrnic/vanja-krnic-pitam-da-ne-skitam

http://www.sbperiskop.net/kolumne/vkrnic/vanja-krnic-pitam-da-ne-skitam-2

Kao građanin s pravom glasa nisam IDOT, ali pitat ću i dalje i čitati Dostojevskog,ako smijem

“I zaista, ništa nije nemilije nego biti, na primjer, bogat, od čestita roda, pristojne vanjštine, dobro obrazovan, bistar, pa i dobar, a u isti mah nemati nikakva dara, nikakve osobitosti, pa niti čudaštva, niti jedne vlastite ideje, biti sasvim onakav “kao i svi.” Imaš bogatstva, ali nije Rothschildovo; ime ti je čestito, ali se nije nikada ničim proslavilo; vanjština je pristojna, ali slabo izrazita; obrazovanje ti je dobro, ali ne znaš na što ga upotrijebiti; imaš pameti, ali bez svojih ideja; imaš srca ali bez velikodušnosti, i tako dalje, i tako dalje u svakom pogledu. Takvih ljudi ima na svijetu sva sila, pa i kudikamo više nego što se čini; oni se dijele, kao i svi ljudi, na dvije glavne vrste: jedni su ograničeni, drugi “mnogo pametniji”. Prvi su sretniji.

Ograničenomu “običnomu” čovjeku nije, na primjer, ništa lakše nego uobraziti da je neobičan i originalan čovjek, pa bez ikakva kolebanja uživati u tome. Neke su naše gospođice samo ošišale kosu, natakle modre naočale i nazvale se nihilisticama, pa se odmah uvjerile da su onoga časa kad su natakle naočale stekle svoja vlastita “načela”. Netko osjeti u srcu makar i trenutak kakvog općeg čovječanskog i dobrog čuvstva, i odmah se uvjerava da nitko više ne osjeća ovako kao on, da je on prvak u općem napretku. Netko opet na riječ prihvati koju misao ili pročita stranicu bilo čega bez početka i bez kraja, i odmah vjeruje da su to njegove “vlastite misli”, i rodile su se u njegovu vlastitom mozgu. Bezobraština i naivnosti, ako se može tako reći, dotjeruje u takvim zgodama do čuda; sve je to nevjerojatno, ali se nalazi svaki čas.[…]“.

SPLIT  odgovor

Poštovani,

Ulaz u Upravnu zgradu Promet d. o. o. Hercegovačka 20, Split, nije omogućen osobama s invaliditetom, dok su prodajna mjesta u razini zemlje te osoba s invaliditetom može pristupiti.

Što se tiče javnog gradskog prijevoza, manji broj starijih visokopodnih autobusa (solo i zglobni) koji su namijenjeni za gradski prijevoz putnika,  nemaju ugrađenu ulaznu rampu za ulaz osoba u invalidskim kolicima.

Svi  noviji niskopodni autobusi (solo i zglobni)  koji su namijenjeni za gradski prijevoz putnika, imaju ugrađenu ulaznu rampu za ulaz osoba u invalidskim kolicima.

Dolaskom novih autobusa tijekom rujna ove godine, povećat će se broj vozila koji imaju mogućnost prijevoza invalida.

Srdačan pozdrav!

RIJEKA odgovor u pokušaju.

„Poštovani gospodine Krnić,

u prilogu dostavljam dopis kojim se produžuje rok za pružanje informacije na Vaš zahtjev, postavljen 23. srpnja 2019., temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama.

Ljubazno molim potvrdu primitka ovog e-maila.

S poštovanjem,

Doris Šajn „ opp. Odgovor primljen u foto finišu. Uvažavam u potpunosti.

Taman kad sam napisao kolumnu stigao je dopis u pdf formatu. Iako je odgovor primljen u foto finišu uvažavam ga. Prijatelj je odmah ga prebacio u čitljiviji oblik, pošto ja o tome nemam pojma.

RIJEKA  odgovor

PREDMET: Ostvarivanje prava na pristup informacijama 

– odgovor, dostavlja se 

Poštovani gospodine Krnić, 

temeljem Vašeg zahtjeva za ostvarivanjem prava na pristup informacijama od 23. srpnja 2019. godine, a kojim ste zatražili informacije o pristupačnosti zgrada u vlasništvu Grada Rijeke za osobe s invaliditetom, kao i planovima vezanim uz stanogradnju i pristupačnost, pristupačnost javnog gradskog prijevoza te gradskih ustanova i tvrtki, obavještavam Vas u nastavku.

U ovom trenutku Grad Rijeka ne planira izgradnju stanova koji bi bili isključivo namijenjeni, a time naravno i prilagođeni, za život mladih osoba s invaliditetom. Grad Rijeka trenutačno planira nekoliko projekata stanogradnje koji su u fazi pripreme, a pri projel svi zakonski propisi vezani za prilagodbe osobama s invaliditetom.

Vezano za Vaš upit imaju li sve novoizgrađene zgrade pristup osobama s invaliditetom, kao i njihovu mogućnost pristupa u zgrade, u Odjelu za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenje ističu da, u postupcima izdavanja lokacijskih i građevinskih dozvola za gradnju novih građevina, idejni i glavni projekt moraju biti projektirani sukladno Pravilniku o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti (NN 78/13), a u postupcima izdavanja uporabne dozvole, provjerava se, pored ostalog, je li građevina izgrađena u skladu sa glavnim projektom, odnosno navedenim Pravilnikom.

Prilikom rekonstrukcije postojeće građevine stambene namjene ili stambeno-poslovne namjene, obveza izvedbe lako prilagodljivog stana prema Pravilniku uvjetuje se ukoliko se rekonstrukcijom izvode nove stambene jedinice u odnosu na broj stambenih jedinica koji se namjerava graditi.

Kod rekonstrukcija postojećih građevina, obveze osiguranja pristupačnosti, prema tehničkim mogućnostima, primjenjuju se na dio građevine koji se rekonstruira.

Grad Rijeka je vlasnik, odnosno posjeduje, 12 stanova koji su prilagođeni osobama s invaliditetom, a nalaze u stambeno-poslovnim zgradama u Rijeci, Hahlić 17 i 19. Stanovi se nalaze u prizemlju navedenih zgrada i prilagođeni su potrebama stanovanja osobama s povećanim tjelesnim potrebama.

Grad Rijeka, Korzo 16, 51000 Rijeka, Hrvatska Službenik za informiranje Grada Rijeke Tel.: +385 51 209 521, 209 525; Fax.: +385 51 209 520

www.rijeka.hr E-mail: doris.sajn@rijeka.hr

informacije@rijeka.hr 

Što se tiče javnog gradskog prijevoza, Grad Rijeka je uložio velike napore kako bi se povećala dostupnost prijevoza osoba s invaliditetom, a samim tim i stupanj njihove mobilnosti i integracije. Osobe s invaliditetom i ratni stradalnici koji nisu u radnom odnosu, sukladno gradskoj Odluci o socijalnoj skrbi, imaju pravo na besplatan javni gradski prijevoz, a osobama koje se ne mogu služiti javnim gradskim prijevozom, među kojima su oni trajno ograničene pokretljivosti koji koriste invalidska kolica, štake, štap ili hodalicu, dostupan je prijevoz specijalno prilagođenim kombi vozilom za poseban prijevoz. Kombi prometuje svakodnevno tijekom cijele godine na području Rijeke, ali i do zdravstvenih ustanova izvan Rijeke.

Prema informacijama koje smo dobili iz komunalnog društva Autotrolej, svi novi autobusi, točnije 40 plinskih, opremljeno je rampama za osobe s invaliditetom. No, upravo zbog praktičnosti i kako bi u što većoj mjeri olakšali kretanje osoba s invaliditetom, rampe u autobusima rijetko se koriste, a korisnicima se predlaže vožnja kombijem koji je namijenjen samo njima. Troškove prijevoza osoba s invaliditetom financira Grad Rijeka, što znači da je besplatan svima koji žive na području grada, a pravo ostvaruju temeljem Rješenja koje izdaje Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb.

Vezano za Vaš upit imaju li gradske tvrtke, ustanove, vrtići i škole, pristup osobama s invaliditetom, obavještavam Vas da su, sukladno navedenom Pravilniku, obavljene prilagodbe na postojećim javnim zgradama u vlasništvu Grada za potrebe osoba s invaliditetom i sve druge smanjene pokretljivosti. Grad Rijeka nije vlasnik svih nekretnina u kojima djeluju gradske tvrtke te time ne raspolaže objedinjenima podatcima o pristupačnosti tih zgrada, a podatke možete zatražiti izravno od tih tvrtki čiji je popis dostupan na web stranici Grada Rijeke www.rijeka.hr.

Slavonski Brod moj voljeni grad odgovor nakon višekratnog upita:

-Da li grad u stanogradnji planira izgradnju stanova prilagođenih za život mladih osoba s invaliditetom?

– Da li sve novoizgrađene ugrade imaju pristup osobama s invaliditetom, kao i njihovu mogućnost pristupa u iste?

-Da li grad posjeduje svoje stanove koji su prilagođeni osobama s invaliditetom i ako da u kojem broju?

– U  kojoj mjeri je prilagođen gradski javni prijevoz  osobama s invaliditetom( osobama koja koriste invalidska kolica)?

– Gradska  poduzeća u vlasništvu grada, ustanove, vrtići škole da li imaju  omogućen pristup osobama s invaliditetom?

Pročitajte ponovo odgovore mog voljenog grada, koje prenosim u cijelosti pod šifrom  „Đe su idem oftamologu!“ Tu su pročitajte opet, ako ih ne vidite ćoravi ste.. Ipak se malo vratite natrag po drugo mišljenje i pročitajte opet odgovore, onaj između redova. Svaka riječ u njima govori o kvaliteti i kvantiteti  odgovora i brige za osobe s invaliditetom u našem gradu. Dobro je ipak vidite. Hvala svima i mome voljenom Slavonskom Brodu na transparentnoj suradnji i odgovoru.

Pitati ću opet, kao i transparetno prenositi odgovore u potpunosti kakvi god oni bili, bez ikakvih političkih konotacija naravno.

20 comments

Skip to comment form

  • Lara on 23.08.2019 at 07:34

  Vanja je odradio dobar posao. Osim općih komentara, uglavnom pohvalnih, nisam primjetila da netko od njegovih kolega zadire u suštinu – sadržaj odgovora gradova. To mogu samo znalci i zainteresirani više nego obični čitatelji. Šteta što se nitko nije javio s ocjenama komparacija. Možda će ovaj put?!

 1. Gospodine Krnić, molim vas u ime građana Broda da svakako objelodanite ime osobe kojoj ste u gradskoj upravi poslali dopis s pitanjima. Želimo znati tko olako ignorira potrebu javnosti da sazna kako je Slavonski Brod uredio stvari z OSI. Unaprijed hvala.

  1. Nije to samo olako ignoriranje, to je bezobrazluk, neodgojenost i sramota. Pridružujem se molbi da objavite ime osobe koja nema stida ni srama zbog svoje neprofesionalnosti.

   1. Neće Vanja objaviti ime. Ignorirat će vas kao babo i njega i njegov portal.

    1. Nikolina Bilić, privremena pročelnica.Napisao je u prošloj kolumni.

  2. guszoi@zagreb.hr,
   vuk.krzanic@split.hr,
   iva.balen@rijeka.hr,
   info@osijek.hr,
   idadic@grad-zadar.hr,
   informiranje@gorica.hr,
   info@slavonski-brod.hr,
   info@pula.hr,
   lucija.dugandzic@varazdin.hr
   plus
   Nikolina Bilić, struč.spec.admin.publ, privremena procelnica. E mail adrese prikupljene na stranicama pitanih gradskih uprava.

   1. Hvala Vanja!

    A Biolićku neka je sram, jer ispala je smrad. Možda ipak ima opravdanje za lijenost?

 2. Trebalo bi odgovore gradova izanalizirati, a ne samo citirati 100 posto.

 3. Dovoljno je Krnić na svoj način isprdao svoj voljeni grad.

 4. Ne odnosi se valjda ilustracija na Rijeku i Split? Po meni radi se o stopu za slavonskobrodske kretene i marvu birokratsku, dripce i konje.

   • Nana on 23.08.2019 at 13:39

   Kada vidimo kako to rade evropski gradovi (Rijeka je od uvijek multikulturan grad – ispred cijele države pola stoljeća), tada shvati o u kakvom smo mi šupku ud čaršije. Isprika za psovku.

   1. Otkad je šupak psovka? Ili pizdek? Tebi je onda psovka i Valenta, Sorić, Majetićka, Ćosić…

 5. Vanja, koliko je nasem gradonacelniku stalo do gradjana ovog grada, realno je ocekivati da ce odgovor iz Broda stici onog trenutka kad Slavica bude gradonacelnica.

  1. Gorane, Slavica neće nikad bit gradonačelnica.Smrc.

   1. Kao da si radostan zbog toga? Odgovara ti da Duspara bude još 100 godina. Nisi ti Supermen, nego Dusparin men!

 6. Pärson Zorane 🙂

 7. U ovom trenutku, ma sto god netko mislio Slavica je jedini pravi protukandidat Duspari.
  Kazu da uspjesnost jednog mjesta u tome da gradjani imaju dobru kvalitetu zivota i zele ostati zivjeti u njemu.
  Za vrijeme Dusparinog mandata brodjani su se iselili u velikom broju.
  Vanja je s jednim upitom pokazao djelotvornost brodske uprave.
  Trebali li onda nastaviti tako.

  1. Supermen ne voli superiorne žene, a voli svoga babu.

   1. Babo je nas kakaav god bio….., njega biramo mi u nedostatku prave i iskrene alternative

    1. Ostali možebitni kandidati za gradonačelnika nisu naši? Slavica Lemaić nije naša? Kave su to nebuloze? Ima, dakle, i njihovih? Čijih?

Odgovori