Vanja Krnić: Mi Hrvati

„Ne moramo posjećivati ludnicu da bi pronašli poremećene umove; naša planeta je umobolnica svemira.“

Neadavno je o papirnato plišana rodica shvatila da u slučaju da odleti na jug i sretne nekog rođaka može bit napokon prva papirnato plišana rodica s domovnicom. Prva krpa roda u Hrvata.

Stjecanje hrvatskoga državljanstva ubuduće bi trebalo biti lakše za pripadnike hrvatskog naroda u inozemstvu i hrvatsko iseljeništvo, predlaže Vlada u izmjenama Zakona o hrvatskom državljanstvu koje je sa sjednice u četvrtak uputila u proceduru Hrvatskoga sabora.

“Prijedlogom ovoga zakona nastoji se pojednostaviti postupak i olakšati stjecanje hrvatskog državljanstva za pripadnike hrvatskog naroda u inozemstvu te hrvatske iseljenike i njihove potomke, čime će se prepoznati i valorizirati gospodarski, demografski, društveni, znanstveni i drugi potencijali u hrvatskom iseljeništvu”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Izvijestio je kako je od početka primjene Zakona o državljanstvu, od 1992. godine do danas, naturalizacijom u hrvatsko državljanstvo primljeno nešto manje od 1,1 milijun stranih državljana. U taj broj nisu uračunate osobe koje se izravno upisuju u knjige državljana jer državljanstvo stječu podrijetlom, kao djeca hrvatskih državljana, bilo da žive u Hrvatskoj ili inozemstvu.

„Izmjenama zakona povećava se dobna granica za prijavu u evidenciju hrvatskih državljana do navršene 21. godine života djeci rođenoj u inozemstvu, čiji je jedan roditelj u trenutku njegova rođenja hrvatski državljanin.

Također, izostavlja se generacijsko ograničenje za stjecanje hrvatskog državljanstva za potomke iseljenika te se njih i njihove supružnike oslobađa obveze udovoljavanja pretpostavci poznavanja hrvatskog jezika i latiničnog pisma, hrvatske kulture i društvenog uređenja.

Za bračnog druga osobe čije bi primanje u hrvatsko državljanstvo predstavljalo interes za državu, propisuje se uvjet življenja u Hrvatskoj s odobrenim boravkom u trajanju od jedne godine.

Omogućava se i stjecanje hrvatskog državljanstva prirođenjem za maloljetnu djecu čiji je jedan od roditelja stekao hrvatsko državljanstvo kao iseljenik ili potomak iseljenika iz Hrvatske ili temeljem pripadnosti hrvatskom narodu.

Predlaže se i pojednostavljenje izvođenja dokaza za pripadnike hrvatskog naroda koji ne raspolažu osobnim dokazima o pripadnosti hrvatskom narodu, a za čije je roditelje nedvojbeno utvrđena pripadnost hrvatskom narodu.

Također, predlaže se davanje svečane prisege za osobe koje hrvatsko državljanstvo stječu naturalizacijom, kao i to da državljanstvo više ni po kojoj zakonskoj osnovi ne bi mogla steći osoba koja ga se ranije odrekla kao punoljetna osoba.

Državljanstvo će se moći i izgubiti, ako je stečeno temeljem braka sklopljenog iz koristi ili lažnim predstavljanjem ili prijevarom u postupku stjecanja.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako su izmjene zakona dio obećanja iz razgovora s Vladinim Savjetom za Hrvate izvan Hrvatske.“; izvor: https://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/579614/olaksava-se-procedura-za-drzavljanstvo-potomci-iseljenika-nece-morati-poznavati-hrvatskinbspjeziknbsppismo-kulturunbspi-drustvenonbspureenje?fbclid=IwAR0ZiFWHZAlwxJ9goLFAgxxE3bjPNRTnWk19d-qz_WMjfk9e0EywAAZaPWA

Da, ne zezam se postoji i ured dobrodošlice

Temeljem čl. 56. i 57., Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, te nastojeći učiniti sve da našim iseljenicima put povratka u domovinu bude bez prepreka i da korak u tom smjeru bude lagan, unutar Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske ustrojen je Ured dobrodošlice. „ ; izvor:http://www.hrvatiizvanrh.hr/hr/hmiu/ured-dobrodoslice/57.

Također, izostavlja se generacijsko ograničenje za stjecanje hrvatskog državljanstva za potomke iseljenika te se njih i njihove supružnike oslobađa obveze udovoljavanja pretpostavci poznavanja hrvatskog jezika i latiničnog pisma, hrvatske kulture i društvenog uređenja.( isti gore izvor).

Ako smo svi od istog naroda, onda novi „naši“  Hrvati  ne moraju ni znati gdje je Hrvatska. Naime više nije glupost reči da su svi Zemljani i Hrvati, a  i poneki Alien. Možda požele stotine milijuna Hrvata ma iz koje god planete ili galaksije bili.

Tko se vratio , a da je otišao prije 200 godina, a da bar otprilike zna gdje je Hrvatska? Hrvati iz Bosne i Hercegovine se nemaju ni gdje vratiti kad su narod u toj državi.

Ako nema generacijskog ograničenja, onda su možda i Kinezi u 259  oj generaciji Hrvati. Napokon smo homogen narod i odličan potez ove Vlade. Kakvo iseljevanje u Njemačku, kad oni ionako ne razumiju da su nisu Germani, već upravo Hrvati .

Nije bitno ako ste Eskimi ili znate samo mandarinski skinete samo http://www.hrvatiizvanrh.hr/pdf/hmiu357905622.pdf

Prevedete i vratite se ubrzano ali laganini  na planet bez obzira s kojeg došli.

 

10 comments

Skip to comment form

 1. Krnić se stalno sprda sa “svetinajama”.

  1. Kuhalo, pojasni s kojim svetinjama? On se srpada s stupidnim prijedlogom Vlade. Zar bi po tebi trebali bit naši državljani oni koji ni neznaju gdje je RH, ni latinicu, ni jezik?”Svetinja” , hehe…. De ne lupetaj

   1. Velika koji je tebi? Zar ne vidiš da je riječ “svetinjama” u navodnicima? Zaletila si se kao drek u gaće.

    1. “jbga”

     1. Naglasak je na “sprda” Sprda se sprad Krnić… s parvom.

 2. Ne okreći se sine Vanja!

 3. Danas je Dan Republike
  i stari je popio malo
  na televiziji Lepa Brena
  i stari se sjeca ratnih vremena
  Da bi danas bilo bolje
  oni su poturali svoja pleca
  gazili hladne rijeke
  jeli koru s’ drveca
  Zao mu je sto neki misle
  da je zivot negdje drugdje
  i ne sanja se vise stari san
  cekaju pasos da odu van

  1. Danas je Dan Republike
   i stari se sjeca ratnih dana
   zao mu je sto se ni klinci
   vise ne igraju partizana
   Danas svako zna
   da je glava samo jedna
   danas svako zna
   pred kim pasti na koljena
   Danas je Dan Republike
   stari kaze otvorite prozore
   pijan je i cini mu se
   da logorske vatre u daljini gore
   I stara kaze, jesil normalan Dragane
   zatvaraj prozore, ne radi grijanje

 4. Da tebe nema, ja bih ostala skroz “neinformisana” o ovakvim glupostima pa ti hvala za prosvječivanje. Mi laici sada lakše skužimo sva sranja koja nam kvare ovaj sunčani i vjetrovi dan. Šalim se, neka “si nam kazo” da i mi možemo razumjeti i pričati dalje! Povijest će pisati o glupim Hrvatima i njihovim pametnim zakonima…. Jbt, zašto nije lako postati Švicarac??? Vjerovatno zato što oni svojim građanima jamče da ne mogu umrijeti kao psi za potom jer su državljani uređene zemlje koja brine o svojim građanima. Ma ovo je za poludit’ i samo vladajući dobijaju poligon za krađu glasova….ma užasno! Postoji li neki segment u ovoj hebenoj državi koji je pošten i neuprljan?

 5. Vanjino ironiziranje proizlazi iz ljudske logike.

Odgovori