Usputni zapisi, zapisane usputnosti: Grad je mamutska križaljka jedan na jedan: Rješavamo ju šetnjom

Gradovi su poput skandinavke jedan naprama jedan. Stanovnici traže opise pojmova u ulicama, na uglovima, na pješačkim prijelazima… Ispunjavaju jumbo križaljku svojim postojanjem, koracima, pogledima; kretanjem po kolonama spajanja upisuju slova i riječi svog života, sa ili bez samopotvrđivanja, samopoštovanja, samopouzdanja, ili ispisuju predviđanja koja se obistinjuju. Negdje sam to jednom napisao.

Zaista grad je golema, mamutska križaljka. Neprestance ju ispunjavamo svojim iskustvom, srcem i mislima, jer našem pogledu neprekidno se otvaraju nova polja. Tko više gleda, više vidi, a tko više vidi, više šeta svojim gradom. Tako nekako.

Jučer sam, obilazeći svoj grad, ispunio tri pojma.

LJEKARNA

Pretpostavljam da je slavonskobrodski Trg pobjede, ako se zbroje dužine svih  njegovih odvojka/ogranka, najduži trg, ako ne u Hrvatskoj, u Slavoniji sigurno. Trg pobjede zadržao je naziv koji je dobio iz vremena oslobođenja Broda od fašističkih okupatora i kvislinškog ustaškog režima. To je jedno od rijetkih preživjelih imena za brodske ulice i trgove, a koje je mirisalo na prošli sustav i ljude koji su ga stvorili. Ali, pobjeda je pobjeda, pomislili su novi prekrstitelji i – ostavili časni naziv. Nema zgrade na trgu koja u poslovnom smislu nije iskorištena; položaj u najužem centru grada omogućava dobro poslovanje. Ugledam ljekarnu. Vjerojatno i ona posluje pristojno, jer u neposrednoj blizini je zgrada fizikane medicine koja pripaga brodskoj bolnici, a što je veliki uvjet koristi. Doduše, u ljekarnu svrate i komitenti obližnje banke, zaposlenici suda prekoputa i mnogi drugi namjernici. Labava simbioza. I u ostalim dijelovima grada uglavnom je tako – ljekarne su u blizini ambulanti. Biznis ih veže i spaja.

PARK

Preko puta dva odvojka/ogranka Trga pobjede nalazi se neveliki park, ostatak ostatka nekadašnjeg velikog, posječenog zbog nebodera i cesta. Dok snimam ljekarnu, ptice su se, skrivene u granama drveća, iznebuha razgraktale. Nema tu pjevica, sve same kreštalice. Dan se zagrijavao, bilo je oko deset sati, svjetlost je ojačala. Možda su ptice pozdravljale nastalu povoljnost za sebe svojim hrapavim i prodornim glasanjem? Neugodni zvukovi odjekivali su trgom. Neusklađen ptičji zbor slavio je izgleda topliji zrak, veću mogućnost da dođe do ostataka hrane. A možda i čistiji zrak?! Bila bi to, pomislih, umilna pjesma za Petera Tota-Đerđa, vodećeg brodskog ekologa.

PATULJCI

U Domu za starije i nemoćne osobe u Ulici kraljice Jelene, brinu o okolišu. Svako toliko dotjeruju područje oko ulaza. Korisnici u ovo doba godine ne izlaze iz svojih soba zbog hladnoće, izuzev kada umotani u deke idu na preglede u bolnicu preko puta, pa ne mogu primjetiti napore i rezultate domskih hortikulturnih dizajnera na uređenju užeg okolnog prostora. Snimam red novopostavljenih vrtnih patuljaka. Primjereno ukrašavanje, pomislim, baš za odraslu djecu. Povećavam snimke i vidim da patuljci na nogama imaju japanke. Odgovarat će im na proljeće, upravo kada ih stari ljudi, koje će djeca i unuci voziti u kolicima, budu došli vidjeti. Do tada patuljci ima da se smrznu.

14 comments

Skip to comment form

 1. Ja sam u svoju jučerašnju križaljku upisao: Guzata MILF na korzu, Uhljeb zgrada županije i Bujni bokovi Save.

 2. Polja križaljke su u oku promatrača.

 3. Divan osvrt na obične stvari gledane očima zaljubljenika u svoj grad. Tako se i sama osjećam dok hodam ovim našim ulicama pa me baš zbog te velike ljubavi boli što gradonačelnik i njegovi suradnici NIŠTA KORISNO, SUSTAVNO NITI DUGOROČNO NE ČINE KAKO BI ZAUSTAVILI DEVASTACIJU I PROPADANJE OVOG NAŠEG JEDINOG RODNOG GRADA KOJEGA IMAMO. Žalosna sam zbog toga – ljutnja me prošla!

 4. Ispunite mamuticu i dobit ćete rješenje, intimno, naravno, samo za sebe i sam sa sobom, o gradu križaljki i vašoj kockici u njemu. Jedna gradska kockica mi se jako sviđala, bila jeto kockica na ovom portalu i onda je otišla na drugi i u drugu križaljku. Kockice koje najviše volimo, kad se prokotrljaju, najviše nas razočaraju. Ne pomaže ni naziv igre – Čovječe, ne ljuti se – , jer ljuti me to malogradsko računanje i interesno premještanje od osoba koje smo procjenili da su karakterne. Jer, šupku je, blago njemu, sve dopuštenu, ali, što je dopušteno magarcu, nije Jupiteru.

  1. Nisam siguran, ali mnijem da se o Vanji Krniću radi. Šteta, izdao je samog sebe.

   1. Prije će biti da je potvrdio samog sebe, ali s ljudima do kojih nam je stalo nema lijepog razlaza, to je činjenica, netko je uvijek povrijeđen, kao u brakolomstvu 😀 Razočarao me. To su te memorije na ljude kojima potpuno vjeruješ, i onda buđenje. Da je percepiran kao gradski šupak, nikom ništa, ali činio se drugačiji. Ipak, Vanja, sretno!

 5. Neću se pravdati. Napisao ssm i Veljku da je velik čovjek, ali moje pravo je bit svoj i prosuđivati vlastite stavove. Speriskop volim zbog kvalitete koju daje nama svima. Veljko mi je pomogao koliko je mogao.
  Moji svi stavovi si isti i procijenio sam da moram dalje.
  Želim s vremenom otvorit vlastiti portal o osi. Moji stavovi o svemu su isti…..

 6. Ma da, moram priznati da nisam shvatila “na prvu” o čemu se radi – ali sada razumijem. Idemija – u pravu si, emocije su to pa mora biti razočaranih ali uvijek je „korak natrag“ kao napinjanje strijele koja bira novi cilj i novu putanju.
  Vanja, budi zanimljiv i uspješan kamo god pošao. Ova ideja sa svojim portalom gdje bi tematski OSI bile zastupljene – to nedostaje, to je super ideja! Sretno ti bilo i hvala na svim tekstovima do sada – pomogao si promjeni percepciju i fokus kada govorimo o osobama s invaliditetom u našem gradu, županiji …!

  1. Slično mislimo. Stoga se Nana pridružujem tvojim željama. Što se prošlosti tiče, a sbperiskop je za njega prošlost, Krnić će ju ili idealizirati ili će ju zamrziti. Objektivn neće biti. Pogotovo ako nastavi raditi za sbplus.

 7. On se izgleda zeznuo. Za sbplus je napisao kolumnu kao za sbperiskop.Naravno o papirnato plisanoj rodi, a ovi nemaju pojma o cemu on.
  Usvakom slucaju treba netko u nasem gradu tko ce kvalitetno kao Vanja obradivati teme vezane uz osobe s invaliditetom.

  1. Kako volim čitati Vanju, pročitah ga i na SBplusu i komentar u obranu ružne rode kao hortikulturalne parkovsko-turističke instalacije iliti etno ukrasa kao što su stare gumene čizme ili stari bicikl ili pletena košara, pa me odmah ulovio strah da Turistička ne metne ispred kolodvora gigantsku gumenu čizmu ili ne instalira na savske gelendere mamutsku repliku bicikla ili slamnatu košaru hektolitarske zapremine s ogromnim replikama kelja i grincajga ne instalira na tržnicu. I još to sve izreflektorira. Hoću reći, pa ne možeš braniti giganticu analogijom koja ne postoji.

 8. Da Veljko, zrak je čišćiji nego tamo prije desetak dana. No ipak više je onečišćeniji nego u Zagrebu! Pa ni ja ne znam zašto je ta velika ‘halabuka’ medija. A svi su šutjeli u prosincu kada je zrak bio danima ekstremno onečišćen u SB!

  1. No da se vratim članku s kojim Veljko nas umirujućim tonom uljuljkava da uživamo u članku i toplini naših domova.

   Moram ipak ga korigirati jer “zgrada fizikalne medicine” više nije “u neposrednoj blizini” spomenute Ljekarne! To najbolje ja znam jer sam ovih dana odradio 20 terapija u podrumima brodske bolnice.

 9. Nakon mjesec dana, a možda i više, pogledao sam brodske portale, informirao sam se o informatorima. Jad i bijeda. Očaj. Da s barem specijaliziraju, ali oni ganjaju sve, a čitatelji ne dobiju ništa.

Odgovori