Ovdje je radionica kreativnog pisanja, ovdje objavi svoj tekst

Htio sam, priznajem javno, okoristiti se rezultatima rada nedavno održane radionice za kreativno pisanje pri slavonskobrodskom Kul centru. Htio sam, izjavljujem pod materijalnom i krivičnom odgovornošću, bezočno pokupiti vrhnje tuđih ulaganja i napora. Htio sam vrbovati one koji pohađaju radioničku izobrazbu, novostvorene šegrte, kalfe i majstore kontinuiranog kretivnog pisanja, a zatim iskoristiti njihovu, u radionici stečenu, snalažljivost i vještinu oblikovanja tekstova, za šljaku na portalu SBPeriskop.

Htio sam ispiljenim kreativcima, nakon što su dobili papir kojim im se priznaje umijeće, poručiti:

OVDJE JE RADIONCA KREATIVNOG PISANJA, OVDJE OBJAVI SVOJ TEKST!

Kako bih ostvario svoj sebični naum, napravio sam pakleni plan. Lukavo sam i s predumišljajem zamolio tri osobe uključene u priču oko radionice za kreativno pisanje da polaznicima radionice prenesu moj prijedlog da svoje znanje, potrebu da pišu, namjeru da opisuju svijet u sebi i sebe u svijetu, hrabrost da se suoče s javnošću, oblikuju u tekstove koji bi bili objavljeni na portalu. Bila bi to nesumnjiva potvrda zadobivenih umješnosti, spisateljskih vrlina, jasnih stavova o vrijedostima u društvu, dokaz da se isplatilo slušati predavanja, upijati tajne zanata, potrošiti vrijeme na oblikovanje misli prema zakonima kompozicije s ciljem kritike i prevrednovanja postojećeg. Ako netko nije znao da se u meni krije nezajažljivi, prljavi eksploatator, sada zna na temelju ove nemoralne ponude koju sam proslijedio radioničarima da treniraju i pokazuju intelektualne mišiće u sbperiskopovoj teretani za stjecanje kondicije stvaranja tekstova.

Nažalost, moj plan izrabljivanja u koji je bila uključena možebitna afirmacija onih koji bi se odlučili pisati, za sada nije uspio. Prva osoba i ja nismo se razumijeli baš kao u vicu o gluhom čovjeku koji je krenuo na pecanje, Njegov susjed ga je upitao ide li na pecanje, a on je odgovorio: „Ma ne! Idem na pecanje“. Pričali smo o istome, o praktičnom angažmanu polaznika, ali osoba nije čula što joj govorim. Osoba isto tvrdi za mene. Druga osoba je sve shvatila, ali nije stigla od aktivnog praćenja predavanja stati pred kreativce u nastajanju, kako bi im priopćila informaciju o šansi koju im nudi SBPeriskop. Treća osoba je, tvrdi, razgovarala s nekolicinom učenika zanatskih tehnika pisanja. Saznajem da su jedni među njima, amateri bez stidljivosti, pitali koliko se plaća po kartici (!!!), a da drugi tek savladavaju strahove od javnog čitanja, i kako o njihovoj smjelosti za javno puštanje teksta i javnu kritiku napisanog ,ne treba trošiti riječi. Osobi sam odgovorio da je SBPeriskop slobodarski poligon za praktične vježbe koje ponekad prerastu u prave bitke za istinu, kako nema prihoda, i da nije na jaslama grada Broda kao neki portali koji od njega dobivaju 77 000 kn godišnje i koji tim novcem plaćaju suradnike. Zaključio sam dijalog konstatacijom kako je žalosno da nitko od kreativaca nema ambiciju javno ovjeriti novostečeni spisateljski kapital nekim svojim uratkom. Nisu valjda, obrecnuo sam se netolerantno kao da sam u crkvi, pohađali tečaj kako bi bolje pisali svoj intimni dnevnik i e-mailove okolo.

Glede & unatoč poraznim spoznajama i iskustvima s pridobijanjem kreativaca, ponovo im nešto izravnije upućujem poziv, jer vjerujem da svoju želju za iskazivanjem ne žele zatomiti. Dakle, kreativci iz radionice i izvan nje, bez ikakve dvosmislenosti pozivam vas na suradnju, jer tvrdim:

OVDJE JE RADIONCA KREATIVNOG PISANJA, OVDJE OBJAVI SVOJ TEKST!

21 comments

Skip to comment form

 1. Iako se sve rastvara u ironiji, ipak u svemu ima doza naivnog očekivanja. Neće se nitko javiti, jer diplomanti radionice nisu za praksu, nego za čitanje tuđih priča koliko sam vidio na internetu.

 2. Umjestoda svi u hijerarhiji Kul centra i radionice potiču polaznike da nastupaju na pozornicama portala po svom odabiru i prema svojim afinitetima, oni su sretni kao Nova godina što odrađuju svoj posao. Pa u posao spada nagovor polaznika na dokazivanje.

 3. Priznao je Lukić da ne laje samo zbog internetskog sela, nego i zbog portala.

 4. Treba pričekati. Možda se i javi netko uvjeren u svoje moći portlskog pisca, netko tko ima volje, znanja i načina. No, bojim se da će ih ada organizatori radionice potiho nagovarati da se okanu suradnje s ovim magazinom.

  1. Pa zar kolumnistica Ana Škornjač nije pisala o tome da pohađa taj tečaj!? Sjećam se da je lane objavljivala esej u nastavcima … nešto kao zadaća polaznika radionice kreativnog pisanja!? … ???

   1. Pa ona je i prije radionice pisala za ovaj portal. Koliko sam shvatio poziv su dobili novopečeni učenici. Ana će možda još bolje pisati ali kako pišu novaci? Možemo li pročitati njihove zadaćnice?

    1. Poziv je odaslan, jedino nisam sigurna da brodski srednjoškolci i studenti čitaju SBP. Znači – ostaje voditeljica ili organizatori kao posrednici koji trebaju ohrabriti polaznike radionica da pošalju svoje tekstove. Možda bi urednik mogao napraviti rubriku „za mlade talente“ jer u ovom gradu postoje i radionice slikanja pa bi bilo lijepo vidjeti fotografije radove likovnih radionica ..!!???
     Svaka ova ideja iziskuje nekakvu „reklamnu kampanju“ t.j. marketinški pristup kako bi ciljano privukla upravo mlade čitatelje.

     1. Rijetko se javljam, tek kada me ispizde ovakvi komentari. Pa o tome se i govori u ovom ironičnom novinskom sastavku – da nitko od kontaktirane tri osobe nije OHRABRIO polaznike da pošalju svoje radove. Kao da je radionica održana reda radi, kao da se na suhom učilo plivati. Kad sam bio klinac nisam se mogao odlučiti bućnuti u vodu. A onda me je moj tata naprosto gurnuo u Savi. Bio sam pod nadzorom, ali zaplivati sam morao. Sbperiskop je portal, a ne udruga za mlade umjetnike. Za takve aktivnosti novac prima, i to ne mali, Kul centar. Za marketing treba novca kojeg od grada, pa piše to, boga mu poljubim, novac dobiva Zovak od Duspare. A što se tiče polaznika, studenata i ostalih – žalosna je njihova pasivnost. I to piše u tekstu.

      1. Jbg, Domaći – baš sam te iziritirala svojim „površnim“ pristupom. Čitam na poslu i to na brzinu pa ne zadirem tako analitički u svaku rečenicu. U pravu ste svi što kritizirate ali kritiziranjem nećemo ništa postići – barem ja tako mislim. U ovom gradu stalno pljujemo i kritiziramo aktere koje smatramo odgovornima za našu groznu situaciju – a imam dojam da se ti „prozvani krivci“ niti ne počešu po guzici niti po bilo kojem drugom dijelu tijela zbog naših kritika. Pogotovo JZ.

       1. Bilo bi, shvatio sam tako, najbolje zaogrnuti se bijelim plahtama i krenuti prema groblju. Nemaju život i borba smisla! Nisu prozvani krivci, nego su krivci svi oni koji ih trpe pasivni i bez ideja. Možda će se počešati po guzici ako i kad se aktiviraju p(r)ozvani kreativci. Ima da aferašima svojim kreativnim tekstovima ispraše dupe. No, bojim se, da nemaju ni snage ni znanja za pisanje.

 5. Data je ocijena o ulozi novca u vezivanju portala i surdnika. Pa zar nije zbog novca otišao kolumnist Vanja Krnić? Novac nas veže i spaja, a ne ljubav i sličan pogled na svijet

 6. Ne može spisatelje kreativne ništa probuditi, pa čak ni eksplozija kao ona kad su, kako su nam govorili, četnici srušili most između Bosanskog i Slavonskog Broda.

 7. Možda je ova zajebancija početak jednog divnog prijateljstva?!

 8. Organizator je udruga Kameleon&mreže (mriža na osnovu južnjačke utjehe) Trebali bi se zvati Prevrtljivac&

  1. &naprava od različitih materijala ispletena na jednaka oka

   1. Samo se vi zajebavajte s budućim dobitnicima Pulitzer prize.

 9. Voljela bi pročitati rad polaznika škole za pisanej, više nego, kak se veli, boga vidjeti.

 10. Uredniče, vjerojatno su te zatrpale ponude i tekstovi hrabrih spisatelja što obrazovanje stekoše u radionici. Kad počinje njihovo objavljivanje?

  1. Nije lijepo od tebe izrugivati se Lukiću.

 11. Hic Rhodus hic salta studenti, džaci i ostali kreativni veseljaci.

 12. Čini mi se da je ova kolumna imala funkciju lakmus papira. Umočen u tekućinu volje, umijeća i potrebe mladih ljudi da prvenstveno sebi dokažu koliko je važno reagirati na podražaje svijeta kojim upravljaju profiteri i lažovi, ovaj lakmus papir je ostao isti – nije pokazao ništa odnosno pokazao je svu bijedu i jad kad netko ne čita, pa čak i ovakve tekstove. Međutim, tko zna. Kreće novi turnus radionica za kreativce.

Odgovori