Neki sisavci spavaju zimski san, a gradsko vijeće i županijska skupština ljetni

Sleeping-Bear

Bojimo se, povucimo defetističko-malicioznu paralelu između medvjeda i članova tijela lokalne samopuprave, da će najesen  vijećnici i skupštinari, nakon što se, na zov svojih poglavarstvenika, probude, isprazniti svoja mentalna crijeva otpadnim proizvodima u vidu donošenja odluka koje se tiču svih nas. 

Kolokvijalna izjava – spava(m) kao medo zimski san – ima značenje gnome, kratke i sažete misli o tome da se ne radi ništa, da vrijeme prolazi u neaktivnosti, bez napora, odvojeno i zaštićeno od vanjskog  svijeta i njegove vreve, s ciljem da treba sačekati povoljnija vremena. Za neke ljudske primjerke govorilo se da im je gotovo cijeli život protekao kao zimski san.

O zimskom snu (hibernaciji), dugotrajnom razdoblju mirovanja u koji zapadaju pojedini sisavci, učilo se još u osnovnoj školi. Lekcije o tome da medvjedi, vjeverice, ježevi, puhovi, hrčci, šišmiši, jazavci i još neke druge endotermne i homoiotermne životinje, spavaju preko zime, snižene tjelesne temperature, nepomični, bez hranjenja, smanjenog broja otkucaja srca, slabog disanja, da ih nije dobro buditi – bile su interesantne, jer su sadržavale detalje o posebnim misterijima prirode.

A jedan od društvenih misterija, lokalni fenomen života u brlogu “opće stvari”, smješten u blještave regale banalnosti uspjeha domaće politike i etike, ljetni je san izabranih predstavnika naroda i građana u gradskim vijećima i županijskim skuštinama, naravno, izabranih prema stranačkim bojama. Umorni od proizvodnje opsjena u predizbornim nadmetanjima s istima kao što su i sami, pod utjecajem psihotropika samodovoljnosti nakon iscrpljujućih bitaka za egzistencijalni i građanski status birača, pristali uz mentalitet simpifikacije rješavanja postojećih konflikata, zahvaćeni epidemijom provincijalne nekreativnosti – vijećnici i članovi škupština – spavaju ljetni san. I sanjaju. Vjerojatno da posjeduju blue chip dionice, tvornice, odjeću s dizajnerskim potpisom, da voze luksuzna kola, da su dio upadljive dokolice, da udaraju šakom o stol i viču da to ne može više tako, bez njih, da krvcu liju za nezaposlene i socijalno ugrožene. Budni, manji su od makova zrna. Provincijalna, brodska politička krema hrče ljeti kao parodija, kao spontano nagrđivanje prirodnog medvjeđeg predloška. A neki spavaju ljetni san tijekom cijele svoje političke karijere. Zahvaljujući i njihovom ljetnom snu, stanju bez inicijative, bez pokreta, bez suočavanja s onim što se iza državnog brda valja, bez dodira s tamo nekom kulturom dijaloga i življenja u zajednici, bez mjerenja raspona nadolazećih izbora, bez davanja dijagnoza na temelju uznemirujućih sipmtoma propadanja, uspavali su se, i grad i županija, kao pravednici – na sjajnom pretposljednjem, devetnaestom (ili dvadesetom?) mjestu.

Kao klince nas je zanimalo vrši li medo nuždu tijekom višemjesečnog trajanja u svom brlogu. Kasnije smo saznali da se, citiramo, otpadni proizvodi crijevnog kanala i jetre skupljaju za vrijeme zimskog sna u donjem dijelu crijeva i prazne se odmah nakon buđenja. Bojimo se, povucimo defetističko-malicioznu paralelu između medvjeda i članova tijela lokalne samopuprave, da će najesen  vijećnici i skupštinari, nakon što se, na zov svojih poglavarstvenika, probude, isprazniti svoja mentalna crijeva otpadnim proizvodima u vidu donošenja odluka koje se tiču svih nas. E, da, tijekom godine potkožit će se, kako bi dobro uhranjeni, odspavali i odsanjali novi ljetni san, jer u mandatu ih je četiri. Ovaj farsični period u njihovom tzv. bavljenu politikom (čast izuzecima!) kod građana prvo pobuđuje (pod)smijeh, a potom strah da nade nema.

 

 

7 comments

Skip to comment form

 1. A čemu žurba? Pa ne gori nigdi. Samo strpljivo, dragi građani. I kada nam se čini da ništa ne rade, ovi naši vrijedni mravi nešto delaju. Samo nemojte o vrućoj političkoj jeseni!

 2. Pa zašto bi sad radili, kad su sljedeći izbori tek za 4 godine? 🙂

 3. Parafrazirao sam na face-u jednu izjavu mojeg prijatelja, novinara pokojnog “Vjesnika”…

  “Zašto svi spominju vruću političku jesen? Tko će ju pokrenuti?
  Pa Hrvati ni komunizam nisu srušili “kako bog zapovijeda”, to jest prosvjedima, poput drugih istočnih naroda, već su čekali da Partija sama raspiše slobodne izbore, namjerno odabere izborni sustav u kojem sigurno gubi i s olakšanjem preda vlast”

  1. Dobra 🙂

 4. Zašto ne bi mirno spavali? Na prvoj sjednici donijeli su Odluke o punjenju proračuna. Dovoljno za sada dok opet ne ponestane novca.

 5. Dobro je dok spavaju bar onda ne sisaju 😀

 6. Naputak kako se postaviti prema budnim medvjedima nudi nam današnji Periskopov odabir – izvrstan članak Priroda kao spektakl-razlikovanje divljine i divljaštva:

  “…Ali, ako usred grada u bilo kojem trenutku aktivno odbacimo naše pripitomljavanje, odbijemo nametnute društvene uloge i umjesto toga živimo vođeni našim strastima, željama i hirovima, ukoliko postanemo jedinstvena i nepredvidljiva bića koja leže skrivena ispod svojih uloga, mi smo, u tome trenutku, divlji. U divljoj igri u ruševinama urušavajuće civilizacije (no nemojmo se zavarati, čak i u propadanju ona je opasan neprijatelj i sposobna se još dugo održati), možemo dati sve od sebe kako bismo je srušili…”

Odgovori