Kul centar: Nice lemonade za slavuje

Do zla boga banalna krilatica – Ako želiš biti KUL, dođi ovaj vikend u KUL centar, na već poznatu adresu u Ulicu Ante Starčevića 11 (Centar mladih) i pogledaj što nudimo – bila je neodvojivi dio poziva građanima Broda za sudjelovanje u društvenom događaju Dani otvorenih vrata Kul centra. Je li pozivnica, svojevrstan signal u duhu nužne gotovo simbiotične suradnje s medijima i potrebnih međusobnih dobrih odnosa, osim preko vlastite internetske stranice, poslana i drugim kanalima, na primjer, izravno medijima – ne znam. Ako nije, radi se o tupavo-nadmenom (namjernom?) propustu. Ako, pak jeste, onda su udruženi kulturnjaci bili selektivni, rukovodivši se samo njima poznatim kriterijima odabira podobnih medija. To bi značilo da su nedopustivo nekulturni, skloni segregaciji i problematični. Odbijam u to vjerovati, jer to su sve sami fini i kulturni ljudi. Kako god bilo, taj dio posla odrađen je katastofalno loše.

O čemu se radilo u ta dva dana možete, zahvaljujući sbplusu, vodećem brodskom news portalu, pročitati OVDJE i OVDJE.

Osim uobičajenih nice lemonade radionica i programa, u Centru mladih ništa novo. Sve je i kada su se otvorila vrata bilo staro i poderano. Novo je tek prekomjerno samohvalna količina narcisoidne samopromocije (objašnjavanja vlastitih uspjeha) u stilu elevator pitch-a – kratkog predstavaljanja u liftu, a koje se čini kad se zainteresirani nađu s nekim odlučujuće važnim kako bi na njega ostavili brzinski povoljan dojam. Voditelji radionica vješto su skratili svoje priče, baš kao da su se našli u dizalu s darežljivim su financijerom projekta iz EU, kojeg, eto, zanima na što i kako cure i dečki troše novac. Stoga ponovimo gradivo o temeljima: „Naziv projekta: Kulturni centar mladih – Razvoj javno – civilnog partnerstva u kulturi u Slavonskom Brodu (KUL centar). Korisnik: Kazališna družina Ivana Brlić Mažuranić. Partneri u provedbi: Grad Slavonski Brod, Kazališno koncertna dvorana Ivana Brlić-Mažuranić, Kino Klub Paluba 7, Udruga Kameleon i Mreža, Fotoklub Kadar SB. Vrijednost projekta: 2.497.628,64 kn. Iznos koji sufinancira EU: 2.122.984,34 kn. Iznos potpore iz proračuna RH: 374.644,30 kn.“ Piscu ovih redaka ostaje nejasno (stoga se nada pojašnjenju) gdje je (na čijem računu) shrpljen novac, tko ga (sve) ima pravo podizati, tko ga ima pravo usmjeravati, tko ima pravo određivati visinu honorara za voditelje i plaćati troškove hladnog pogona i slično? I koliko ukupan novac treba/mora durati/trajati odnosno na koliko godina/sezona je poklonjen? Osim toga, zanima me tko podnosi izvješća o radu i trošenju novca, te vode li se knjige? Tko je boss odnosno selektor kul reprezentacije kulture (mladih?)? Izreka kaže da u koga je nož, u njega je i pogača?

U člancima sbplusa (vidi linkove!) organizatori su zvijezde brodskog Granda. Oni su reanimatori. Oni su bez gađenja, usta na usta (ahh), i upornim, ritmičnim masiranjem srca, oživjeli Centar mladih. Oni su, neka se zna, jedini zaslužni. U Kul centru udruge su vrh, organizatori i voditelji vrh vrhova, a kreativni pojedinci, umjetničke duše, prekrivene su velom neisticanja. Na portalu sbplus, nikog nema od publike i polaznika radionica. Nitko od tečajaca nije imao priliku izreći svoje dojmove, zahvaliti se, izdvojiti favorite, predložiti nove teme, sugerirati, iskazati svoje priznanje za učinjeno dobro, ali i izreći kritiku. Radi se o očitom deficitu otvorenosti i stvarne povezanosti kreativaca i primatelja radioničkih alata i proizvoda. Aaaa, ne može se tek tako upasti u Kul obitelj, imati s njom istu krvnu grupu, gotovo se zbližiti s guruima incestuozno povezanih, bez miješanja s tamo nekim bastardnim jednokratnim folirantima. Na organizacijsko-birokratke šine postavljen je vlak kulture koji se u Centru mladih vrti u krug, a voze ga i karte naplaćuju uvijek isti. Je li to ono najbolje što Brod ima? Ne znam dok ne čujem druge glasove, dok ne vidim druge putove. Kolike su šanse da se skinu maske kukavičluku?

Da, većina sadržaja u Kul centru je nice lemonade. Kul centar je organizacijski okvir i upravitelj zabavljačkih radionica, radionica za osvježenje i raspoloženje dokonih, osnova o osnovama umrtljivanja, forsiranja isključivo benigne “umjetnosti radi umjetnosti”. Zašto nema javnih poziva i natječaja za postavljanje tema radionica? Zašto su mladi uglavnom uključeni kao publika i slušatelji, a ne i kao predlagači? Zašto su zanemareni odjeci krvave stvarnosti koju je stvorio ortački kapitalizam? Je li ovakva Kul misija strateško usmjeravanje kulturnog razvoja? Koja je inače dugoročna strategija, jer ovo što rade slabašna je taktika neuznemiravanja? Ma mogu proći sve njihove radionice, ali zašto se u dvije godine nisu pojavile one koje razotkrivaju izrabljivačke mehanizme vlastodržaca i ljigavu pokornost malograđana? Kako građani trebaju sudjelovati u upravljanju kulturom? Kultura mora prestati biti sluškinja gradskih vlasti, mora prestati ništa ne pitati, šutjeti o realnosti, dosta je  kulture koja je zadovoljna, koja nikoga ne dira i nikog satirički ne proziva dok se odigravaju prljave igre privatnih interesa s ciljem punjenja džepova pojedinaca. Kultura mora sudjelovati u artikuliranju smjera kojim treba ploviti ovaj Brod. Kultura mora biti pokretačka i povezujuća snaga za promjene. Kultura mora štititi nezaštićene, drukčije. Kako Kul centar može mirno gledati kako odlazi njegova publika u Irsku, Austriju, Njemačku, Švedsku? Treba graditi takvu kulturu koja utječe na povećanje kvalitete života i oblikuje urbanitet. Definiranje i kritika odnosa kulture i vlasti – to treba biti strategija. Ne može se bez odgovornosti pjevati milozvučne pjesme okružen blatom i pljačkom domoljuba. Mladi očekuju radionice o emancipaciji, slobodi, angažmanu mislećih ljudi, uključivanju radnika, o tendencijama k pobuni protiv formalne demokracije koja je izdala građane. Zanima li to slavuje u Kul centru? Radionice trebaju pokazati koji su izazovi pred ljudima. Sadržaj radionica je učenje solidarnosti prema ugroženima kako bi se podigla svijest o integralnom društvu. Kultura mora biti predvodnica otpora, zanosno ohrabrenje, a ne orkestar na Titanicu koji tone, slavuji moji!

Kul centar mora otvoriti vrata hrabrosti i idejama spasa mladih, a zatvoriti vrata poltronstvu i pizdarijama s okusom estrade. Postavlja se pitanje mogu li to postojeći slavuji bez novih ptica?

31 comments

Skip to comment form

 1. Ostavio im je Lukić tek nekoliko zubića. Ostale je izbio s par direktnih udaraca. Ovo bi trebala biti polemika sam protiv kulova. Veselim se tome.

 2. Da sam na mjestu Kul centra tri puta bih promislio kakav ću, ako ću, odgovor dati. Bojim se da bi ih Lukić iscipelario.

 3. Zaista Raspored događaja je nice lemonade kako da jasno i bez krzmanja naziva kolumnist. Selo gori Kul centar se češlja. Napokon da im je to netkojavno skresao u facu.

 4. A uskurčili su se kao da se radi o avngardi. A riječ je o kompilacijama. Stvarno, što su naučili polaznici radionica?

 5. Ovakvim Kul centrom vjerujem da su najzadovoljniji gradonačelnik Broda Mirko Duspara, poznati ljubitelj umjetnosti i mecena, i parajlije iz EU. Njihova parola je – ne talasaj. Neinventivni i ljepuškasti Kul centar provodi politiku mirne plovidbe. Dok Brod i Hrvatska gore, on se češlja po radionicama.

 6. Rasturio ih je ko dete zvečku.

 7. Neće reagirati na ovaj urnebes. Da je tekst objavljen na velikom sbplusu, dali bi sve što znaju i umiju (malo!) da odgovore drzniku. Ne moraju, jer ovo čitaju sladokusci.

 8. Zaista, dobiveni iznosi su transparetni, ali ne i tko i kako s njima raspolaže.

 9. Može li radionica o tome kako lizati šupak Gradu, na obostrano zadovoljstvo. I kako pljuckati dlake?

 10. Blok B, radi se i o analnoj i vaginalnoj manipulaciji. U središtu je plastična lutka, a ne živo tkivo.

  Čestitke Marsoniconu što nisu u Kul centru.

 11. Daj, Kul boys and girs, odgovorite izazivaču. Željni smo polemosa.

 12. Prije nekoliko godina,možda i desetak, dok je trajalo uređenje Centra mladih, vijećnik mislim da je bio iz HSLS a je na GV pitao Dusparu zašto radovi na uređenju toga prostora već mjesecima stoje.Duspara je odgovorio, citiram: Ivana (tadašnja predsjednica mladeži SB, op.a) je ponijela ključeve prostora,u Osijeku je, studira , pa se ne može ući unutra raditi.

 13. @Frog, kakve veze ima tvoj komentar s temom?

 14. Ima veze, jer je isto bezveze kao Kulcentar.

 15. Bilo bi najbolje da Mataićka na svojoj radionici polznike uči kako pisati lijepe e-mailove iz Švedske i Njemačka, ako odu iz Lijepe naše.

 16. Dobrijan,itekako ima veze sa temom. Primjer pokazuje koliko je bilo i još uvijek stalo Duspari do funkcioniranja Centra mladih. Boli ga penis. Drugo,tim odgovorom je pokazao da vijećnike i građane smatra debilima. Da je njemu iole stalo do mladih,savjet mladih bi bio drugačijeg sastava i drugačije izabran. Da rezimiram,sve polazi od vrha!

 17. Neka oni imaju svoje teme, bez “revolucionarnih skretanja”. Godinama oni tepu svoje i ostadoše prosječni.

 18. Ne bi prozvani Kul centar trebao dići nos i zanemariti ovu totalnu kritiku vlastitog djelovanja. Ne bi trebao – zbog javnosti, te zbog sadašnjih i budućih polaznika radionica. Moja je sugestija da se saberu i da odgovore. Odgovore na pitanja i kritiku, a ne ponavljati što su to sada napravilil. Mene osobno zanima da li i što namjeravaju napraviti i skladu s istinskim razvojem javno – civilnog partnerstva u kulturi u Slavonskom Brodu.

 19. https://www.sbplus.hr/slavonski_brod/zivot/udruge_gradana/kako_su_u_dvije_godine_ozivjeli_nekad_prazan_centar_mladih.aspx#.X2L0BYuxVPb

  I to je to? Lukiću skidam ti kapu do poda što si žigosao ove samozadovoljne i beskorisne egomanijake.

 20. Mislio sam se suzdržati od komentara, ali kad sam na kraju ovog teksta: https://sbplus.hr/slavonski_brod/politika/eu_fondovi/toliko_su_kul_da_su_uspjeli_pobijediti_i_koronavirus.aspx#.X2MC1YuxVPa
  pročitao program Dana otvorenih vrata, pomislio sam, dovraga, pa ovo je za učenike viših razreda osnovne škole.

  Lukiću, oni su zatvoreni u svoje sheme, tako da tvoja apsolutno potrebna i jasn akritika postojećeg neće naići na plodno tlo. Ljudi odgovorni za rad su dobili lovu i neće ju tek tako ispustiti iz ruku. Jedino da uključe uz pomoć natječaja nove ljude koji će kulturu zaista odbaciti kao kirvaj s Kul licitarskim srcima.

 21. Koliko ja pratim lokalnu politiku a vezano za mlade, uvijek se i Vijeće mladih osnivalo na inicijativu “odraslih”. Mladi u SB desetljećima nisu inicirali ništa. Nakon što ih se kao predstavnike pol.stranaka izabere, lokalne novine objave vijest, mladi novoizabrani predsjednik ili predsjednica kažu nekoliko rečenica i to je to! Pitam se na koje to agilne roditelje u našem gradu se oni mogu ugledati???? To što se grad nakon mučnih pregovora napokon smilovao i dao svojim mladima prostor preuredivši bivše kino “Partizan”, je prvi i jedini (osim skejt parka) prostor namjenjen toj populaciji. Imam osjećaj da bračni par Gojković nije toliko podmetnuo svoja leđa, ne bi bilo niti opreme niti aktivnosti kroz projekte u tom prostoru. Ja volim više pohvaliti ono što imamo nego kritizirati i nabrajati propuste.

 22. Spominje se monografija o Palubi 7. Može li to netko iz Kul centra predstaviti? Pola kartice teksta i 5-6 fotki?

 23. Nana, pa ti nisi pročitala tekst, a naročito pretposljednji pasus.

 24. Nana, ne zanimaju te TIJEKOVI novca?

 25. Dragi moj Kokose, pročitala sam ja sve što piše ali je stvar u tome da je ovo što trenutno imamo “umijeće mogućega”. Nema drugih ljudi mladih ni starih, …ne prepoznaju potencijale ovoga što imao. Nitko nema snage niti energije pa ni strasti da napravi programski iskorak. Takva je i gradska vlast-ista. Novac i njegov trag ne želim pratiti niti slijediti. Oni koji ga daju jako kontroliraju na što i kako se troši. Mene samo zanima rezultat a njega se može mjeriti. Upravo oprema koja košta puno tisuća kuna i ostaje CM nakon provedbe projekta…

 26. Nana, nisam Kokos nego koks.

  Kažeš: “Nitko nema snage niti energije pa ni strasti da napravi programski iskorak. Takva je i gradska vlast-ista.” Bravo! Pa to kaže i autor kolumne. To, da Kul nije ekipa koja ima snage za iskorak. Da, i gradska vlast je takva. Vladaju apatija i shematizam dok Brod tone. Jeli radionice odražavaju interese mladih?

  Kažeš i ovo, što je nevjerojatno i neprihvatljivo: “Novac i njegov trag ne želim pratiti niti slijediti. ” Pa to je tvoja dužnost kao građanke. Tebe zanima rezultat. Rezultat rada Kul centra je zabava za uski krug, odraz privatnih interesa. Jesi li primjetila da oni nemaju internetske tragove svog rada? Što radi Kameleon i mreža?

 27. “Mladi očekuju radionice o emancipaciji, slobodi, angažmanu mislećih ljudi, uključivanju radnika, o tendencijama k pobuni protiv formalne demokracije koja je izdala građane. Zanima li to slavuje u Kul centru?”

  Mlade ustvari boli kurac za Kul centar i njegove tvornice i radionice. Mladi vide da je vrag odnio šalu i zato žele što prije zbrisati iz Broda i Bijedne naše.

  Istina je da je Kul centar orgestar na Titaniku, što je napisano u tekstu. Kako Kul može pomoći? Neka sviraju glasnije, da svi čuju koliko su blesavi.

 28. Bilo je pokušaja predlaganja novih stvari vezanih uz kulturu u gradu gospodinu Gradonačelniku, ali dojam je bio: kultura nije izgradnja rotora, stanova, nije nešto opipljivo i konkretno s čime se kupuju glasovi. Nakon nekoliko takvih pokušaja, čovjek jednostavno odustane i eto rezultata, imamo to što imamo. U što se troše novci? Pitajte nadležne odjele u gradskoj upravi.

 29. Najlošija opcija bi bila da predstvanici Kul centra ostanu spuštenih šaka na ovaj direkt posred usta. Od siline udarca ispala im je zaštitn guma. Neka dignu ruke i brane se. Šutnja znači da je Lukić u pravu. Zapravo jeste u pravu, a oni bi trebali reći zašto misle da su oni u pravu.

 30. Hoćemo još!

  Ne toče oni limunadu nego stolnu vodu s mjehurićima.

Odgovori