Do zla boga banalna krilatica – Ako želiš biti KUL, dođi ovaj vikend u KUL centar, na već poznatu adresu u Ulicu Ante Starčevića 11 (Centar mladih) i pogledaj što nudimo - bila je neodvojivi dio poziva građanima Broda za sudjelovanje u društvenom događaju Dani otvorenih vrata Kul centra. Je li pozivnica, svojevrstan signal u duhu nužne gotovo simbiotične suradnje s medijima i potrebnih međusobnih dobrih odnosa, osim preko vlastite internetske stranice, poslana i drugim kanalima, na primjer, izravno medijima – ne znam. Ako nije, radi se o tupavo-nadmenom (namjernom?) propustu. Ako, pak jeste, onda su udruženi kulturnjaci bili selektivni, rukovodivši se samo njima poznatim kriterijima odabira podobnih medija. To bi značilo da su nedopustivo nekulturni, skloni segregaciji i problematični. Odbijam u to vjerovati, jer to su sve sami fini i kulturni ljudi. Kako god bilo, taj dio posla odrađen je katastofalno loše.

O čemu se radilo u ta dva dana možete, zahvaljujući sbplusu, vodećem brodskom news portalu, pročitati OVDJE i OVDJE.

Osim uobičajenih nice lemonade radionica i programa, u Centru mladih ništa novo. Sve je i kada su se otvorila vrata bilo staro i poderano. Novo je tek prekomjerno samohvalna količina narcisoidne samopromocije (objašnjavanja vlastitih uspjeha) u stilu elevator pitch-a – kratkog predstavaljanja u liftu, a koje se čini kad se zainteresirani nađu s nekim odlučujuće važnim kako bi na njega ostavili brzinski povoljan dojam. Voditelji radionica vješto su skratili svoje priče, baš kao da su se našli u dizalu s darežljivim su financijerom projekta iz EU, kojeg, eto, zanima na što i kako cure i dečki troše novac. Stoga ponovimo gradivo o temeljima: „Naziv projekta: Kulturni centar mladih – Razvoj javno – civilnog partnerstva u kulturi u Slavonskom Brodu (KUL centar). Korisnik: Kazališna družina Ivana Brlić Mažuranić. Partneri u provedbi: Grad Slavonski Brod, Kazališno koncertna dvorana Ivana Brlić-Mažuranić, Kino Klub Paluba 7, Udruga Kameleon i Mreža, Fotoklub Kadar SB. Vrijednost projekta: 2.497.628,64 kn. Iznos koji sufinancira EU: 2.122.984,34 kn. Iznos potpore iz proračuna RH: 374.644,30 kn.“ Piscu ovih redaka ostaje nejasno (stoga se nada pojašnjenju) gdje je (na čijem računu) shrpljen novac, tko ga (sve) ima pravo podizati, tko ga ima pravo usmjeravati, tko ima pravo određivati visinu honorara za voditelje i plaćati troškove hladnog pogona i slično? I koliko ukupan novac treba/mora durati/trajati odnosno na koliko godina/sezona je poklonjen? Osim toga, zanima me tko podnosi izvješća o radu i trošenju novca, te vode li se knjige? Tko je boss odnosno selektor kul reprezentacije kulture (mladih?)? Izreka kaže da u koga je nož, u njega je i pogača?

U člancima sbplusa (vidi linkove!) organizatori su zvijezde brodskog Granda. Oni su reanimatori. Oni su bez gađenja, usta na usta (ahh), i upornim, ritmičnim masiranjem srca, oživjeli Centar mladih. Oni su, neka se zna, jedini zaslužni. U Kul centru udruge su vrh, organizatori i voditelji vrh vrhova, a kreativni pojedinci, umjetničke duše, prekrivene su velom neisticanja. Na portalu sbplus, nikog nema od publike i polaznika radionica. Nitko od tečajaca nije imao priliku izreći svoje dojmove, zahvaliti se, izdvojiti favorite, predložiti nove teme, sugerirati, iskazati svoje priznanje za učinjeno dobro, ali i izreći kritiku. Radi se o očitom deficitu otvorenosti i stvarne povezanosti kreativaca i primatelja radioničkih alata i proizvoda. Aaaa, ne može se tek tako upasti u Kul obitelj, imati s njom istu krvnu grupu, gotovo se zbližiti s guruima incestuozno povezanih, bez miješanja s tamo nekim bastardnim jednokratnim folirantima. Na organizacijsko-birokratke šine postavljen je vlak kulture koji se u Centru mladih vrti u krug, a voze ga i karte naplaćuju uvijek isti. Je li to ono najbolje što Brod ima? Ne znam dok ne čujem druge glasove, dok ne vidim druge putove. Kolike su šanse da se skinu maske kukavičluku?

Da, većina sadržaja u Kul centru je nice lemonade. Kul centar je organizacijski okvir i upravitelj zabavljačkih radionica, radionica za osvježenje i raspoloženje dokonih, osnova o osnovama umrtljivanja, forsiranja isključivo benigne "umjetnosti radi umjetnosti". Zašto nema javnih poziva i natječaja za postavljanje tema radionica? Zašto su mladi uglavnom uključeni kao publika i slušatelji, a ne i kao predlagači? Zašto su zanemareni odjeci krvave stvarnosti koju je stvorio ortački kapitalizam? Je li ovakva Kul misija strateško usmjeravanje kulturnog razvoja? Koja je inače dugoročna strategija, jer ovo što rade slabašna je taktika neuznemiravanja? Ma mogu proći sve njihove radionice, ali zašto se u dvije godine nisu pojavile one koje razotkrivaju izrabljivačke mehanizme vlastodržaca i ljigavu pokornost malograđana? Kako građani trebaju sudjelovati u upravljanju kulturom? Kultura mora prestati biti sluškinja gradskih vlasti, mora prestati ništa ne pitati, šutjeti o realnosti, dosta je  kulture koja je zadovoljna, koja nikoga ne dira i nikog satirički ne proziva dok se odigravaju prljave igre privatnih interesa s ciljem punjenja džepova pojedinaca. Kultura mora sudjelovati u artikuliranju smjera kojim treba ploviti ovaj Brod. Kultura mora biti pokretačka i povezujuća snaga za promjene. Kultura mora štititi nezaštićene, drukčije. Kako Kul centar može mirno gledati kako odlazi njegova publika u Irsku, Austriju, Njemačku, Švedsku? Treba graditi takvu kulturu koja utječe na povećanje kvalitete života i oblikuje urbanitet. Definiranje i kritika odnosa kulture i vlasti – to treba biti strategija. Ne može se bez odgovornosti pjevati milozvučne pjesme okružen blatom i pljačkom domoljuba. Mladi očekuju radionice o emancipaciji, slobodi, angažmanu mislećih ljudi, uključivanju radnika, o tendencijama k pobuni protiv formalne demokracije koja je izdala građane. Zanima li to slavuje u Kul centru? Radionice trebaju pokazati koji su izazovi pred ljudima. Sadržaj radionica je učenje solidarnosti prema ugroženima kako bi se podigla svijest o integralnom društvu. Kultura mora biti predvodnica otpora, zanosno ohrabrenje, a ne orkestar na Titanicu koji tone, slavuji moji!

Kul centar mora otvoriti vrata hrabrosti i idejama spasa mladih, a zatvoriti vrata poltronstvu i pizdarijama s okusom estrade. Postavlja se pitanje mogu li to postojeći slavuji bez novih ptica?