Kreativci protiv Zovakovog šeretluka

Krajem veljače objavio sam kolumnu – apel Ovdje je radionica kreativnog pisanja, ovdje objavi svoj tekst, parafrazu poznate izreke Hic Rhodus, hic salta! (Ovdje je Rodos, ovdje skoči!) Značenje: Pokaži ovdje (na licu mjesta) što znaš i umiješ. Ironično, ali moja ironija je upalila. Javilo se troje polaznika radionice kreativnog pisanja, s molbom da zasada ne potpisuju svoje radove svojim punim imenom i prezimenom. Pristao sam, s obzirom da su na sbperiskopu još ranijepisali kolumnisti sa sličnim zahijevima, pod psudonimima, i vrlo poznati Brođani.

Nakon što sam na slavljeničkom sbplusu pročitao tekst šereta Jerka Zovaka Od manjinaša do milijunaša, prvi javni nastup kreativaca mogao je započeti. Iz njihovih radova, između 45 i 60 redaka, koje su napisali uredno i brzo, izdvojio sam ključne teze.

Komentator 1

Kome krivo kome pravo, sbplus postigao je zavidne rezultate, financijske i u smislu društvene koristi. Po uzoru na puno veće hrvatske portale, sbplus uspijeva zainteresirati publiku praćenjem aktualnosti, ali i ubacivanjem kolumni.

***

Ono što je Zovakovo izvješće opteretilo neobjektivnošću i psihološkim defektima, njegovo je obecavanje na ljude koji su ga tužili i osudili na hrvatskim sudovima. Očito je da se često radi o krivosuđu, ali zar on misli da je publika sbplusa maloumna i da ne zna za njegove prijepore sa zakonom? Ma koliko se trudio, uzor mladim novinarima neće biti, osim kao pisac, jer je zanatski solidan.

Komentator 2

 O Zovaku govori više ono što je izostavio, nego što je uvrstio. Izostavio je solidarnost medija. On dobiva prilično veliki novac od Grada Slavonskog Broda (gradonačelnika Duspare). Dobio je čitav stan koji je preuredio u uredske prostorije portala, dobiva insajderske informacije, koje, često novac znače. Zato  mu nije do zajedničke snage medija. Naime, tada bi i oni dobili dio gradskog kolača za medije. Umjesto da potakne Dusparu na takve poteze, on o tome sebično šuti kao zaliven.

***

Zovak i Duspara povezani su po liniji interesa. U slučaju potrebe Zovak će podmetnuti svoja medijska leđa za svog druga gradonečelnika.

Komentator 3

Zovakov trijumfalizam zasnovan na argumentima, ali i zluradosti, pomalo je netaktičan. Što mu znači ovaj dio: „Međutim, postati vidljiv je jedno, a biti društveno koristan i/ili drugima potreban nešto je sasvim drugo. Puno ih je koji su „mnogo htjeli, mnogo započeli”, al’ se nisu maknuli dalje od plagiranja i/ili kopiranja tuđih djela. Unatoč visokom mišljenju o samima sebi. Ili upravo zbog toga.“ Tko to i koga plagira? Tko to kopira? Nisam sigurna da se ne radi o netrpeljivosti i podmetanju. Takvi stavovi govore o njegovom karakteru.

***

Najviše me zasmijao termin vježbenica koji upotrebljava za novinarku. Neprimjeren je i netočan, jer djevojka objavljuje, jer novinarka je prošla superviziju, dakle, nije vježbenica.

___________________________

Pristojno i uviđavno, zar ne? Ja bih to, za razliku odmladih kreativaca, oštrije, nemilosrdnije. A možda i dođem u prigodu, ako Zovak odgovori kreativcima i meni, njihovom mentoru.

14 comments

Skip to comment form

 1. Sad je kasno da obavijestim svoju predavačicu u Kul školi Dariju Mataić Agičić. Važno je ne samo imati svoje mišljenje, nego ga i izreći.

 2. Pošteno Zovak plaća kolumniste – 250 kuna po kolumni. Zaštp to ne koristi Vanja Krnić koji je navodno otiša zbog novca. Izgleda da se na sbperiskopu zajebavao koliko je htio. Kod Zovaka se mora biti strog i društveno koristan.

 3. Za Zovaka je novac alfa i omega.

 4. Nema kod Zovaka i sbplusa samokritičnosti koliko crnog pod noktom.

 5. I formom i sadržajem mladi kreativci su pokazali da ne žele da ih Zovaj jebe u mozak.

 6. Svi su pogodili u sridu, ali Komentator 2 je u glavu. Znaju ljudi o kome i čemu se radi.

 7. Suradnja gradonačelnika i sbplusa je dokazana nekoliko desetaka puta. Upravo tu treba udarati šereta.

 8. Jeli to onaj Zovak koji je odslužio zatvor zbog pljačke Slavonije DI? Onaj Zovak koji je u toj priči preuzeo svu krivnju na sebe pa je Majetička oslobođena? Zato on ima neograničene privilegije u Gradu. Osim novca za portal, tu je još zaposlenje jednog sina u Gradu, a drugoga u Državnom arhivu, Jeli to taj Zovak???

 9. Zanimljivo da baš JZ – „moralna vertikala“ brodskog poduzetništva, novinarstva, obiteljskih vrijednosti, …u konačnici- pravomoćno osuđeni kriminalac, piše o pokojnom Haramusteku!? Ja ne kužim u čemu je poanta ovog višegodišnjeg istraživanja – jako veliko junaštvo je pronaći i objaviti ovakav dokument baš sada!!??? Pogotovo kada Jerko Zovak objavljuje na svom portalu …sve to meni smrdi jer je vjerojatno tempirano dok se „ispod radara“ priprema teren za neku kriminalnu radnju.
  Ha, ha, ha, Jerko poštenjačina viče: „ Drž’te lopova!“- i to naravno, nakon što se ovaj bivši prijatelj dobro ohladio! Junačina – nema šta!
  I za kraj poruka Veljku Lukiću! Što se vi gospodine stalno “brecate” na JZ, sagnite se i vi da vam gradonačelnik utera pa će biti para za portal k’o drva!(izvinite zbog vulgarnosti ali da bih objasnila svoj stav – ne iđe drugačije)!

 10. Zovakje zapravo u svojoj samohvali nepristojan i nedgojen na kućni način. Inače, vidim, Dusparu i njega kako se dogovaraju kako birače prirediti na novi mandat. Mogu, jer hadezeovska oporba na kurac je nalik.

 11. Prosurfao sam po Facebooku sbperiskopa i ispod objav ovog teksta nailazim na ovaj komentar koji vrijedi citirati:

  Zovko je zadnje smeće i gad takvim ljudima nije mjesto u društvenom životu nego tamo gdje je bio i na svu sreću opet ide al sad na duže vrijeme…

 12. U cjelini kad s gleda loš karakter ne može biti dobar novinar. Ovo je odgovor Komentatoru 1.

  1. Na sbplusu ima sto slojeva vijesti i jedan sloj nemoralnih obračuna s onima koji ne daju na se i podrške babi.

Odgovori