Korisnici Facebooka i senzacionalno svršavanje

Ne mogu odoljeti, na način „filozofa za maturante“, ne podijeliti s čitateljima sbperiskopa iskustvo i spoznaju o jednoj dimneziji Facebooka koji se pretvorio u sredstvo organizirane svjetovne religije – traženje božanskog (u sebi) tako što ćeš drugima (i drukčijima?) zapravo bez pitanja dati informacije o sebi i/ili obratno. Mrežna komunikacija incira se na temelju okvira i pravila koja je postavio Master of the Facebook Universe. Ostalo je navodno slobodna volja members.

No, prvo bih podsjetio na wikipedijska opća mjesta: Facebook je internetska društvena mreža, koju je 2004. godine osnovao Mark Zuckerberg, bivši student Harvarda. Danas ova web stranica ima više od 1.230,000,000 aktivnih korisnika. Valjana e-mail adresa jest sve što je potrebno za registraciju i kreiranje profila na Facebooku. Jednom kada se korisnik registrira, može uređivati svoj profil i priključiti se regionalnoj mreži gdje upoznaje ljude iz svoje okoline.         Korisnike se potiče na to da šalju osobne informacije, fotografije, da odgovaraju na pitanja o omiljenim filmovima, knjigama, glazbi.

U praksi, FB je indikator društvenog statusa korisnika (prijatelja i fanova), svojevrsni pokazatelj njihove popularnosti, međaš deklaratorne jednakosti u povezivanju, te iskazivanja slobodne volje, tako što neki post uopće žele otvoriti/pogledati. A dobiti ili dati like, ajoj, to znak je posebno velike naklonosti i pažnje. Igre bez granica, ili, po novome, igra prijestolja.

Portal SBPeriskop ima svoju facebook stranicu i na nju postavlja, više manje, sve što objavljuje. Prije nekoliko dana eksploziju gledanja izavao je preuzeti članak čiji je naslov glasio Kako postići senzacionalni orgazam. Pogledalo ga je tri puta više fanova od ukupnog broja onih koji su otvarili sve ostale postove. Naši dragi fanovi, čija je prosječna dob između 28 i 34 godine, pohrlili su saznati tajnu kako svršavati bolje, više, duže… senzacionalnije. Vrhunac seksualnog doživljaja, seksualni klimaks, sladostrašće više ih je zanimao od cijena nafte, aneksije Krima, Linićevog pretvaranja Hrvatske u porezni pakao, od Karamarkovih kontroverzi o zvijezdi petokraki, prosvjeda u BiH, Ivančićevih časova anatomije, intervjua s Budenom, od hranjivosti kuhanog povrća, od nezaposlenosti, od Dusparinih poteza pacificiranja brodske tzv. oporbe, od skandaloznog ekocida u Brodu, od kičeraja u obliku petmetarske rode, od glazbe, a da o autorskim radovima suradnika SBP-a i ne govorimo. Fanove općenito više zanimaju uzroci i tehnike postizanja zadovoljstva nego nezadovoljstva. Fanove zanimaju samo posljedice nesreće, rijetko kad uzroci. Fanovi znaju da postoji dobar i loš orgazam baš kao i hipsteri koje u eseju Bijeli crnac definira Norman Mailer kao jazz improvizatore. Fanovi žele da slijedeći orgazam (koji će sami doživjeti i omogućiti svom partneru) izazove senzaciju, doslovce, svršavajuću malu smrt (La petite mort). Mnogi fanovi ne znaju da se do dobrog orgazma dolazi ako nemaju briga, a briga neće imati ako su zaposleni, siti, ako su ima djeca dobri učenici, ako napreduju na poslu, ako nisu dio opće nesreće. Ma, samo neka svrši(m), zaboravit će(š) na ratove i neimaštinu. I tko bi mogao zamjeriti mladima na ovakvim rezonima?!

Da se, na primjer, ispod naslova Ove godine će biti velike suše, u članku krije formula o vječnom životu ili tajna o stvaranju kamena mudraca, fanovi ga ne bi masovno otvarali. I tko bi od njih to mogao zahtijevati dok dvoje u moru ponude?! A onaj tko postavlja post ne zna unaprijed kakve će reakcije izazvati, kao što ni Rolling Stonesi nisu unaprijed znali da će Statisfaction postati hit. Lakše je ne otvoriti post i razočarati se, nego otvoriti ga i razočarati se.

Riječ je ovdje bila samo o (prosječnoj) slobodi, strpljenju, ukusu, lepezi interesa fanova. Međutim, svaki korisnik Facebooka poseban je na svoj način. Božanski, zar ne?

Inače, savjet u navedenom članku sasvim je u redu.

sbperiskop

7 comments

Skip to comment form

 1. Lajk je simptom zaraznih društvenih bolesti.

 2. Urnebesna posljednja rečenica. Ironični odmak.

 3. “Ma, samo neka svrši(m), zaboravit će(š) na ratove i neimaštinu. I tko bi mogao zamjeriti mladima na ovakvim rezonima?!”

  Samo mladima? Na to divotu pravo imaju svi.

 4. Ne biti umrežen je rizično, biti umrežen je rizično. Loša osobna iskusta drugih ne doprinos odluci kao ni iskustva (ne)oženjenih.

 5. Tek na fejsu skužiš kol´ko si klasa, uživaš u veličini svog ega i svojih prednosti i kvaliteta koje su masi nedostižne, znaš neku velku facu u stvarnom životu koja ti na fejsu nije ni do gležnja svojim ponuđenim sadržajem. Tu su egocentrici i egomanijaci, mediokriteti i snobovi, impotentni ženomrsci opsjednuti sisama i guzicama, pedofili, mračni tipovi s lažnim profilima koji se ubacuju u messengere, amateri i profesionalci.
  Bit svega je fascinirati, fascinirati druge svojim sadržajem, velika narcistička parada od koje više vrijedi jedan kartanjac sa starim prijateljima, jedan pravi izlet u prirodu i jedna dobra knjiga, od sveg tog *ranja i eksponiranja. Živjeti se ne mora, fejsbučiti se mora. Stručni članci spominju fejsbuk depresiju, fejsbuk ovisnost, osjećaje inferiornosti, tjeskobe i paranoje. Tko voli, nek izvoli, taj mračni predmet žudnje, stalkati i kompleksirati se po fejsu.

  1. Potpisujem! Bravo!

   1. hvala, tnx! 🙂

Odgovori