Grupni portret žurnalista s gradonačelnikom – besramna zavjera protiv javnosti

Višemandatni gradonačelnik Slavonskog Broda dr. Mirko Duspara, krajem protekle godine priveo je (već tradicionalno) novinare, urednike i fotoreportere  gotovo svih lokalnih medijskih redakcija- na druženje i fotografiranje. U lapidarnom službenom priopćenju navedeno je da je prijem bio prilika za osvrt na 2018. godinu, te da se gradonačelnik zahvalio predstavnicima medija na dobroj suradnji i njihovom radu u godini na izmaku uz želju da se i u idućoj godini nastavi uspješna i otvorena komunikacija s medijima oko svih pitanja koja su važna za Slavonski Brod.

Dakle, bila je to iskorištena prilika za klasično medijsko „čisto kolo“, jednosmjernu vrtnju kruga cupkajućih poslušnika po diktatu i u ritmu gradonačelnikovih očekivanja, ali ne i prilika za samostalni, kraći prikaz ili komentar prisutnih novinara o stvarnom stanju u gradu i medijima, a koji, naravno ne bi, po logici stvari, bili u potpunom suglasju s gradonačelnikovim nadanjima o nastavku uspješne i otvorene komunikacije s medijima oko svih pitanja koja su važna za Slavonski Brod.

Grupni portret žurnalista s gradonačelnikom rezultat je cjelogodišnje, beskonfliktne kolaboracije prvog čovjeka gradske uprave i medijskih klimavaca koji se ne usude suprotstaviti jednodimenzionalnom tumačenju stvarnosti. Zajednička fotka svjedoči o samoubojstvu dostojanstva novinarske struke i njenog smisla. Grupnjak zorno dezavuira potrebu da novinari i ostali medijski trudbenici budu samostalni i na poželjnoj distanci od kontrole onih koji upravljaju gradom. Što je poželjna distanca? Biti dovoljno blizu za utjecanje, dovoljno daleko za ruganje. Prisutni prijemaši čitavu su proteklu godinu bez otpora, prigovora, bez provjeravanja, bez valorizacija, bez najobičnijeg zadirkivanja koje nalaže um koji se igra, a ne pokorava, prihvaćali sve što im se serviralo, stvarajući tako fake podloge za povijest Broda, na koju se zato, na primjer, neće moći osloniti feljtonisti kao što su Toldi i Uzelac. Skandalozna fotografija govori o postojanju besramne zavjere protiv javnosti koja očekuje istinu do koje se dolazi istraživačkim metodama, o svemu što joj se sprema od strane vlasti- ukupnosti oblika upravljanja gradom i drugih administrativno-upravnih mehanizama.

Novinarka, ili bolje rečeno, kandidatkinja za novinarku, pripadnica spomenutog kola, na „tiražnom“ i utjecajnom news portalu, koji je u otvorenom dosluhu s gradom Brodom, kaže da su novinari kod Duspare bili zvijezde. Nesvjesna svog samoponiženja, ona problematičnim stilom, nastavlja: „Na tradicionalnom blagdanskom druženju s novinarima, gradonačelnik Mirko Duspara ‘pretresao’ je sve aktualne teme koje su tijekom godine na izmaku zaokupljale i jednu i drugu struku. Dok se on trudio pronaći rješenja za probleme, novinari su o njima pisali te isticali ono dobro i loše. Zajednički su jezik, ipak, uvijek uspjeli pronaći.“ Ni to joj nije dovoljno za masakriranje vlastite autentične uloge, pa zaključuje. „Useljenje mladih obitelji u dvanaest novih gradskih stanova koje će nakon deset godina moći otkupiti, oprema vrijednosti pet tisuća kuna za svako prvo novorođenče u slavonskobrodskim obiteljima, izgradnja i obnova vrtića te škola kao i nicanje prvih kuća na gradskim zemljištima, samo su neke od lijepih vijesti kojima su novinari ove godine mogli puniti svoje rubrike.“. Ne spominje ona ružne vijesti. A trebala je samo prepisati 0,5 posto priopćenja Slavice Lemaić i Karmen Dizdar Grgurević, nezavisnih zastupnica u Gradskom vijeću Broda. No, smije li i zna li to kandidatkinja, jer bi narušila „čisto kolo“ antiinformiranja kojim se bavi? Tomislavu Gollu, Starom mačku Tomu, opraštam, jer je, prije uručivanja prigodnih poklona, vrlo dobro znao što čini kada se u ime prisutnih zahvalio gradonačelniku na suradnji. Mijau!

Na medijskom zidu treba slikati živi život i istinu ma koliko po bilo koga bila štetna, jer je bolja od obmana koje pomažu. Iako suza istinom kao takvom već vjekovima raspisane tjeralice, ona nema alternative ako se želi hoditi putem ljudske emancipacije. S obzirom da je novinar situiran u sadašnjici, u svom vremenu neslobode, po svojoj funkciji on mu sudi uz pomoć svoje savjesti kao zova brige.

Novinar bi trebao biti sudac, a, parafrazirajmo naslov Dürrenmattovog romana, njegovi su krvnici, vlastiti strah i zanatsko neumijeće. Oba krvnika izazivaju novinarevu smrt koja se manifestira ili kao izbjegavanje i nepisanje o temama ljudskog položaja i dostojanstva, ili kao fraza. U oba slučaja novinar nije novinar i (p)ostaje slugan, diletant i skribent. A fraza, piše Krleža, pretvara ljudsku riječ u ispraznost, osjećaje u kalupe, misli u glupe sheme. Ona nije laž, ni istina ni iluzija. Deplasirana grimasa, kreveljenje u krivom trenutku i na krivom mjestu. Tajanstvena snaga kobne fraze o’svetim stvarima’ domovine, boga, uvjerenja ili principa jedno je od najmračnijih historijskih strašila.

Bez mobilizatorske moći, bez strasti, bez motiviranosti, slabi, jer ne rade na sebi (s izuzetkom-dva), nekreativni, nemoćni, nesposobni, sterilni, majstori klišea, uplašeni razlikom u statusu, bez sposobnosti da informacije stave u socijalni, politički i kulturni kontekst, ginjoli na rukama nalogodavaca, frazeri- pristaju novinari ovdašnji doći na prijem kod Duspare i pristojno šutjeti kao što je, po njima, red kad se dođe u goste kod tetke, mamine sestre, ili domaćina čika gradonačelnika. Držati jezik za zubima i na taj način povlađivati gradonačelniku, šutjeti bez stida i srama, i još tvrditi da su bili zvijezde, djeluje barbarski, grubo, sirovo, neuljudno, neodgojeno, neotmjeno, neumjesno, neučtivo, diletantski, prostački, mutavo, nemoralno, primitivno, ispasivizirano, neprijatno, vulgarno, nekulturno i nedostojno vjestonosaca. Tako se gube svojstva novinara i civiliziranih osoba. Pretjerujem li? Da, ako me netko podsjeti na neki njihov istraživački tekst ili na bilo koji izuzetan tekst za pamćenje, neki kritičarski intoniran tekst koji pokazuje nemilice rasipanje spisateljskog talenta, sklonost kozeriji, sarkazmu, ironiji, apsurdu, groteski, metodološkoj razrađenosti i drugim bravurozama. Sumnjam da takvih tekstova ima, jer takve tekstove mogu pisati nekastrirani novinari koji ne dopuštaju da im muda  na kraju balade odsjeku privođenje na prijem i poluprijeteći osmijesi u Tvrđavi i banalni blagdanski pokloni.

Uostalom, o svemu tome sam posljednji put pisao u kolumni Brodski mediji i mlijeko, pa ga nominiram kao pripisak, na način kako bi ga koristio Stribor Uzelac.

 

31 comments

Skip to comment form

 1. ” Da, ako me netko podsjeti na neki njihov istraživački tekst ili na bilo koji izuzetan tekst za pamćenje, neki kritičarski intoniran tekst koji pokazuje nemilice rasipanje spisateljskog talenta…”

  Stavrno, ne znam ni jedan jedini.

 2. Malo je poustila jezična higijena na službenim stranicama grada Broda. Vratila se prilika umjesto prigode, prijem umjesto riječi prijam.

 3. To je nepodnošljiva mješavina straha, pokornosti, neznanja, neposvećenosti poslu i kurčenja da su netko i nešto. A ne predstvaljaju ništa osim što su lažljive transmisije između babe i sitnozubih. Malo pametniji brođani čitaju druge portale i novine.

 4. Autor im je zabio njušku u vlastito govno kao što se ponekad mora učiniti mački koja se posere na ćilim.

 5. Hoće li itko odgovoriti od bezmudih novinara i novinarki? kandidatkinja možda? Sumnjam, jer bi bili zgnječeni kao grožđe. bosim nogama djevica.

 6. O višim žanrovima brodskog novinarstva neću, jer ih je stvarno zanemariv broj, ali o vijestima treba reći da su sve filtrirane kroz interesna sita.

 7. Veljko, svaka čast na ovoj otvorenoj kritici, makar neće nam ona ništa pomoći… Ne možeš baš ljude tako jednostavno promijeniti! Ne mislim tu samo na novinare!

  Usput primijetio sam i tipfeler u tekstu vezanu za godinu 2017.. Na kraju je ispalo da je riječ o složenom problemu i o linku iz 2018.g.:

  http://www.slavonski-brod.hr/index.php/ostale-vijesti/9225-gradonacelnik-odrzao-tradicionalni-novogodisnji-prijem-za-predstavnike-medija2018

  1. Isprika.

   Zašto je došlo do propusta? Priopćenja i za 2017-u i 2018- godinu gotovo su identična. Kako ih nisam po ničemu razlikovao, uvrstio sam (funkcionira taj Murphyjev zakon!) “krivi link”. Može se provjeriti. I to govori o odnosu gradonačelnika i njegovih službi prema sedmoj sili čija predstavnica (spominje se u tekstu) prisutne proglašava zvijezdama. a njih se otaljava, jer ne zaslužuju ni osvježenu objavu.

   Priopćenje iz 20018.

   Gradonačelnik Mirko Duspara već tradicionalno krajem godine organizira prijem za predstavnike medija koji je ujedno prilika za osvrt na godinu na izmaku te realizirane projekte i aktivnosti. Gradonačelnik se zahvalio predstavnicima medija na dobroj suradnji i njihovom predanom radu u 2018. godini uz želju da se i u idućoj godini nastavi uspješna i otvorena komunikacija oko svih pitanja koja su važna za Slavonski Brod.

   Priopćenje iz 2017.

   Gradonačelnik Mirko Duspara već tradicionalno krajem godine organizira prijem na kojem su danas bili novinari, urednici i fotoreporteri gotovo svih lokalnih medijskih redakcija, a koji je bio i prilika za osvrt na 2017. godinu. Gradonačelnik se zahvalio predstavnicima medija na dobroj suradnji i njihovom radu u godini na izmaku uz želju da se i u idućoj godini nastavi uspješna i otvorena komunikacija s medijima oko svih pitanja koja su važna za Slavonski Brod

   1. Ispriku svi mi uvažavamo! Naročito, ako će ta isprika nešto možda i promijeniti u ponašanjima svih spomenutih aktera!

    Ali sumnjam da će do toga iole doći…

    Živjela birokracija! Živjela podobnost! Živjela demokuracija!

    1. Pardon! Trebala je stajati: demokracija!

 8. Potvrdilo se po tko zna koji put: Ljepota je u oku promatrača !

  1. Prika, i ružnoća, također.

 9. Sve je na koljenima, pa i mediji. Život od reklama u siromašnoj zajednici i nije život. Za novac se treba izboriti, bez dodvoravanja vlasti, ne ide.

 10. Gradska birokracija je sa slugama održala tradicionalni godišnji rekvijem za snove Brođana. Golemi apetiti gradske birokratske hobotnice i siromaštvo i besperspektivnost harače grad. Tko vjeruje političarskim pričama i obmanama serviranim putem sluganskih im gradskih medija plaćenih iz harača građana koje obmanjuju? Najaktivnije i najprofitabilnije firme u Brodu su agencije za posljednje pozdrave – pogrebne tvrtke i autobusni kolodvor. Sapienti sat!

  1. Ponavljam: Živjela birokracija! Živjela podobnost! Živjela demok(u)racija!

   1. 🙂
    Živa pomorba. Pa mafija je stvorila paralelno zakonodavstvo, privilegirano za sebe, i kazneno i haračko za građane. Lopovi, razbojnici, prevaranti i mafijaši dobivaju oslobađajuće presude, građani i obrtnici kaznene. Sustav pljačke i nameta, prisile i harača, i punjenja džepova ništkoristima. Pomorba seljaka, radnika, privatnika i poštenih umirovljenika od strane vladajuće mafije i njenih rodijaka i saveznika. Ortački pakao.

 11. Ma živa istina je sve napisano u ovom tekstu a mene je stid što živimo u vremenu laži i falsifikata. Jedini koji bi trebali uz ljudsko dostojanstvo raditi posao za koji su se školovali su novinari. Oni bi trebali raditi ono što ne rade kako bi nama građanima dali nadu “i svjetlo na kraju tunela” a oni jadni zbog gole egzistencije svoju izvjestiteljsku struku sramote i stavljaju na niske grane. Žao mi je što živimo u gradu apatije gdje se sa strašću samo laže i krade.

  1. Prozvana bulumenta ne može donijeti nikavu nadu i svjetlo, jer ono svoj posao ne znaju. Neki i znaju, ali znanje ne prakticiraju iz komoditeta, a i trtaju od raznih gazda.

   Na nekim portalima glumi se novinarstvo kako bi se opravdao obiliati novac koji im za podršku daje gradska vlast.

 12. Jedan od svježijih dokaza njihovog posvemašnjog kukakvičluka je nepisanje o karoviranju u kultur s naglaskom na slučaju “Stipić” Prejadni su! Ali, iskazat će se na nekom otvorenju, kad babo bude presjecao vrpcu.

 13. Ne vrijedi i ne pomaže. Njih da ubode šilo u guzicu debelo 2mmm oni se ni pomaknuli ne bi. Čekaju svoju plaćicu kao ptići crve od roditelja. Što su vjerniji i poslušniji babo će dati više para, pa čemu onda trud

 14. Ovakva bespoštedna kritika još će više učvrstiti bratstvo i jedinstvo novinara i gradonačelnika, kao dva oka u glavi.

  1. Zato su nas proglasili NAJGLUPLJOM nacijom na svijetu:

   Hrvatska je najgluplja zemlja svijeta prema anketi na portalu The Top Tens

   “Ljudi koji obožavaju ratne zločine i ratne zločince”

   “Žele biti nacisti. Ovi ljudi ništa ne žele toliko jako koliko žele biti Nijemci… To ih svrstava u kategoriju posebnih debila”

   “Hrvati su toliko glupi. Zemlja je prekrasna, no vlada (uglavnom HDZ) uzima novac za sebe pa zemlja postaje siromašnija, a glupi građani stalno glasaju za najgoru vladu pa se čude zašto nema novca. Slušaju i užasnu glazbu koju zovu ‘cajke’. Baš uništena zemlja zbog glupih ljudi”

   “Oni žive u 1941. Glupi i pokvareni ljudi”

   “Kao što su Nijemci jednom rekli: Bože, čuvaj me Hrvata i kuge”

   “Nacistička nacija. Vjeruju u fašizam i misle da će ih Njemačka podržati. Njemačka se promijenila nakon dva svjetska rata, Hrvatska nije. Jako glupa nacija”

   “Ljudi će te tamo pokušati opljačkati čim se pojaviš”

   “Oni mrze sve i svakoga”

   To su samo neki od komentara ljudi koji smatraju da je Hrvatska najgluplja zemlja na svijetu.

   https://www.antenazadar.hr/clanak/2019/01/hrvatska-je-najgluplja-zemlja-svijeta-prema-anketi-na-portalu-the-top-tens/

   FAKAT smo glupi, pa mafija nas je dovela do istrebljenja, a mi ju ljubimo i deložorani, i na samrtnoj postelji i u objedovanju iz kante za smeće. Brodska mafija isto istrebljuje ljude i uzima si za to pare.

 15. Skandal je ipak preteška riječ kojom bi se trebao sažeti prijem kod Duspare, ali sintagma “neprihvatljiv odnos” prema struci i poslu, izražava bit.

 16. Evo danas su se Mirko i Slavko (hoću reći Jerko) oglasili:

  “… Kad su diletantizam i nepismenost u pitanju, mislim na SBOnline, a kad su frustrirani jugoslavenski gubitnici u pitanju, mislim na SBperiskop. …”. Mašala! Je li to neka visokomoralna izjava?

  (PS: http://www.sbplus.hr/slavonski_brod/politika/upravasamouprava/ni_vecim_igracima_nisam_dopustio_da_me_ucjenjuju.aspx)

  1. Hahahaaa! “Ni većim igračima nisam dopustio da me ucjenjuju” – kaže veliki Mirko….

   1. Sve je to Zovakovo maslo. Očito je. Pročitaj sbonline. To je naivno, ali prilika da Duspara trenira strogoću.

    Valjda će mu uzvrartiti uredništvo sbperiskopa?

   2. Mene pomalo zabrinjava taj naslov! Pa da budem iskren ne shvaćam što je On u naslovu htio reći; “Ni većim igračima nisam dopustio da me ucjenjuju”.

    Zaista nigdje nisam vidio da ga netko ucjenjuje iz spomenutih SBonline-a ili SBperiskopa ili SBplusa(?)!

    1. Razvidno je da je cijeli tekst, pa i naslov, majstorstvo Zovakovg inženjeringa.

     Čudi me da nitko od brodskih novinara, a nije iz sbplusa, ne napravi intervju s Dusparom.

 17. Nisu oni toliko glupi da ne znaju kako su instrumentalizirani. Ali imaju srca velika kao u male rode.

 18. Zašto nazočni na tulumu kod babe ne pišu o skandalu s rukovoditeljima u ustanovama kulture s naglaskom na Gradskoj knjižnici? Iz gore navedenih razloga!

 19. Došli su oni na svoje. Raspisali su se o tome kako je poznati ugostitelj propucan u haustoru brodskog naselja. Veliki su to analitičari.

Odgovori