Brodski mediji i mlijeko

Napomena: ovaj tekst ima elemente polemičkog laid-backa; kao lijena, opuštena svirka u jazzu, na primjer, suprotnost grčevitom fušarenju.

Većina medija u Slavonskom Brodu i Brodsko-posavskoj županiji ima mentalitet umorne sluškinje organiziranoj lokalnoj vlasti. Oni se čak ponose svojim neznanjem, pokornošću, marnim i besmislenim donošenjem hrpetina informativnog pijeska na pješćane obale dnevne politike koju nasipavaju nositelji izvršne vlasti, i grotesknim njihanjem u omčama vjernosti u koje su im vratove stavili poslovni i politički nalogodavci. Ruku na srce, drugih i drukčijih politika osim dnevnih, a u smislu isticanja i provođenja strategija razvoja Broda i Brodsko-posavske županije, niti nema. Ali, to što čelnici izvršne vlasti nisu postavili i ne postavljaju važne, dugoročne ciljeve lokalne zajednice, pred javnošću ne opravadava medije i novinare što o tome ne govore i ne pišu. Ove serijske neznalice rijetko i sa strahom odlučuju se ostaviti svoje jasne tragove na brijegu društva koje je pokrio snijeg prepun crnih čestica političke samovolje i manipulacija.

Međutim, što oni manje govore/pišu o suštini interesa i odnosa koji u sebi kriju koruptivne radnje i zanemarivanje alternativa, to su poželjniji partneri vlasti. Šutnja, pasivnost, skretanje pogleda u stranu, površnost u pristupu, stalna oseka istraživačke radoznalosti, umrtvljenost novinarskog nagona za osporavanjem laži i gluposti koje serviraju gradska i županijska vlast, nepostojanje vlastitih priča koje razgolićuju postojeće stanje, beskrajne repeticije inicijalnih, suhoparnih, nedostatnih, birokratskih obavijesti, zaziranje (ne talasaj!) od uloge tribine slobode, sterilizacija spisateljskog erosa… glavne su karakteristike impotentnog lokalnog žurnalizma.

Brodska medijska boranija (moje poštovanje iznimkama!) u dosluhu je s čelnikom gradske lokalne samouprave, čelnikom izvršne vlasti u županiji i njihovim pomoćnicima, koji ih isključivo vide kao poslušne transmisije njihovih odnosa s javnošću. Tamo neki portali, radio postaje, televizija i tamo neki skupljači informacija, za njih imaju smisao tek ako su puki oblici plaćen(ičk)og piarovskog prenošenja informacija i gola propaganda. Svaki, pa i najmanji pokušaj da novinari ispričaju svoju priču tj. priču iz nasuprotnog ugla, doživljava se kao neposluh, i ne nagrađuje se. Nisu lokalnim medijima na prvom mjestu uravnoteženost i potraga za istinom, nego donacije i novčana pomoć koji oni vraćaju apologetskom odanošću i zataškavanjem.

Lokalni novinari postrojeni su u lelujavoj koloni, u rasponu od doslovnih potrčkala i držača kruške ispod njuše, preko skipera malih portala i prijetećih suklata do razmjerno pouzdanih vjestonosaca i suptilnijih imitatora nacionalnih standarda izvještavanja. Većina je manje ili više blizu financijskim vimenima koja pune građani, a novčano mlijeko, voluntaristički, prema vlastitim interesnim procjenama,  istiskuju gazde s legitimitetom izabranih na izborima. U svakom smislu, većina brodskog novinarskog polusvijeta, pripada medijima koji dobivaju novac zapravo za ništa, jer ništa (nepravdano, glupavo hvaljenje i dramatičan izostanak kritike vlasti) ne škodi pozicijama rečenih izvršno-političkih mangi ugnježdenih u nedodirljivim stratosferama sustava. Strašno je to škodljivo za grad i županiju.

Svako toliko interes za ukupnost značaja i značenja upravo ovakvih lokalnih medija bude tema na Gradskom vijeću Slavonskog Broda i skupštini Brodsko-posavske županije, ali ne kao pripremljena točka dnevnog reda, već maltene kao subverzivni akt nezavisnih vijećnika, ili oporbeni začin ljubopitljivih skupštinara na tzv aktualnom satu. Naime, vijećnici postavljaju logično pitanje- kako funkcionira financijska transfuzija kojom se na životu održavaju slabašni i potkupljivi mediji, tko ju odobrava, s koliko spsonosno-razvojnog novca, po kojim kriterijima, prema kojim zakonskim aktima itd.

Tako je na devetoj sjednici GV-a Slavonskog Broda nazavisna vijećnica Karmen Dizdar Grgurević gradonačelniku dr. Mirku Duspari postavila sljedeće antidot pitanje u vezi desetljetnog trovanja: Gradonačelniče navedite nam imena medija koji su tijekom 2017. i 2018. godine primali novac iz gradskog proračuna Grada Slavonskog Broda putem ugovora, narudžbenica i donacija. S obzirom da vijećnica usmeni odgovor nije dobila, očekuje se da ga gradonačelnik u pisanom obliku prezentira vijeću na idućoj sjednici. Ne treba posebno isticati da ukupna javnost s velikim nestrpljenjem i naivnom radoznalošću očekuje njegovo očitovanje. Zato, bez trikova, molim!

Nekoliko dana kasnije, na 10. sjednici Županijske skupštine, njezin član Željko Norac (HDZ), postavio je pitanje: Na koji način Županija financira medije? Odmah mu je odgovorila Anica Vukašinović, pročelnica UO za obrazovanje: Raspodjela financijskih sredstava za medije ide isključivo prema javnom pozivu. Događanja i  aktivnosti koje su od posebnog interesa za Brodsko posavsku županiju, podržavamo isključivo na ovaj način.

Riječ je ipak o suštinskoj razlici u pristupima davanju novca poreznih obveznika za medije. Županija upućuje Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti medijima na području Brodsko-posavske županije u 2018. godini (Vidi i Javni poziv za 2016, primjerice) Relativno transparentan način pomoći medijima i medijskim kućama, iako u praksi postoje stotine načina da se javni poziv zaobiđe, isprivatizira, zloporabi itd. Grad Slavonski Brod po tom načelu ne funkcionira. Novac se poput anaboličkih steroida daje odobranima, liblinzima, izvođačima radova za medijske potrebe gradske uprave. Županija pomaže na temelju izdanih dnevnih zapovijedi o konkretnim općedruštvenim zadaćama medijskih postrojbi, a grad Brod prema uzusima merkatilnog iskorištavanja zajedničkih sredstva u poluprivatne svrhe. Županija se, u krajnjem, ponaša odgovornije, transparentnije, pouzdanije. Mediji ispunjavaju obrazac, pljunu i zapjevaju – moja Županijo (što je katkada isto kao i – moj župane), a kod grada Broda obrasca/tisknice nema, a  pjesma najčešće glasi – moj grad(o)načelniče!

U sadržajnom smislu, bez obzira na “puteve novca” tog medijskog miljeka za neishranjene, oba nalogodavca od svojih medijskih i novinarskih služinčadi stimuliraju uniformnost, jedan smjer, a obeshrabruju različitost vizija, jer ona destruira sheme vladanja i ishođenja novih mandata u zajednicama koje za njih funkcioniraju kao švedski stol. A čitatelji su već umorni od propagande i parodije novinarstva. Isto tako, siti su malih zala u politici i politike u malim zlim lokalnim igrama nemoći.

 

 

15 comments

Skip to comment form

 1. Evo argumenta za iznešene tvrdnje: Je li to normalno da profesionalci nisu u stanju približiti se istini o zagađenju vode. Ne postoji u brodskim medijima nijedan istraživački tekst na tu temu. Pojeo vuk magare, a njih zaboli.

 2. Dusparine lutke na koncu. Ustvari su kao medvjedi koji plašu po ritmu njegovog defa.

 3. Bit će zanimljivo tko prima novac za “objektivno novinarstvo”.

  (Iz registra ugovora jednostavne nabave Grada SB za 2017. godinu:

  1.CIUDAD d.o.o. (to je portal Gradonačelnik.hr) – 36.000 kn , rok isporuke usluge je 2018. godina

  2.PLUS Udruga za promicanje lokalne samouprave – 75.000 kn, rok isporuke usluge je 2017. godina

  Iz izmjena i dopuna plana nabave Grada SB za 2018. Godinu

  1. medijsko praćenje rada i projekata Gradske Uprave – portal 1: 28.800 kn

  2.medijsko praćenje rada i projekata Gradske Uprave – portal 2: 28.800 kn

  3.medijsko praćenje i analiza: 120.000 kn

  1. Stalker, ovaj put moram te pohvaliti. Raspolažeš podacima koji su autoru teksta koji poziva druge na istraživačko novinarstvo očito svemirski nedostupni, a da ne spominjemo gradsku viječnicu koja nije bila u stanju doći do ovih podataka.

   Gornji tekst bez ovajve brijčane ilustracije predstavlja nekakvo zapomaganje, kmečanje bez podloge i argumenta, iskaz ne znam čega, a svog pisca satavlja uz rang svim ostalimj neustraživačkim lokalnim medijskim šegrtima.

   Jesi li ti nekakv istražitelj ili si vidovit? Možda su ovi podaci javno objavljeni pa ih je mogla naći i očito ekonomski nepismena viječnica?

   Tekst bi imao pravu snagu i utjecaj da je bio ilustriran ovim brojkama i da su izvučeni odgovarajućui zaključci, možda potkrepljeni i zakonskim člancima koji bi čitateljima pojasnili o kakvom se kriminalu radi.

   Još jednom, bravo za Stalkera.

   1. Ono što spominješ preuzeo sam, i sam si primjetio, iz ovog teksta: http://www.sbperiskop.net/drustvo/sb/karmen-dizdar-grgurevic-pitanja-koja-sam-postavila-na-gradskom-vijecu-broda-i-na-koja-cekam-odgovore-drugi-dio

    Tekst bi bio još bolji da je u njega ugrađeno Darwinovo Porijeklo vrsta.

    Osobno s velikim iščekivanjem pratim što će vijećnici odgovoriti mister Duspara.

    Podcijenjujući vijećnicu svrstao si se u njegove sluškinje, kako se u tekst nazivaju podložni novinar.

    1. Nikoga ne podcjenjujem, već se čudim da se postavljaju priglupa pitanja za podatke koji su javno dostupni, a ne ide se odmah s poantom. Ne bi li to bilo logičnije?

     Meni se osobno gadi i u medijima i u politici taj govnarski pristup bez kurca: nemam ti što konkretno prišiti, insinuiram nešto, konfabuliram, a to činim kroz isprazna pitanja o stvarima o kojima svi sve znaju.

     Tu je autor u pravu: ni neki novinari ni neki političari nemaju muda da konkretno djeluju. Narod je to skužio i to prezire. Zato ni ti novinarti ni ti političari nemaju utjecaja ni važnosti. Ako misliš d anešto ne valja, treba skupiti muda (i hrpu argumenata) i to sasuti inkriminiranom u lice. To pali kod raje, jer i novinarstvo i politika su javni poslovi, dakle javni prostor u kojemu netko zarađuje kruh.

     Drugih motiva osim materijalnih nema i ne bi trebalo biti za bavljenje nekim poslom, zar ne?

     1. Pa koliko argumenata nabacuje Slavica Lemaić, ali kritizirani, uz pomoć plaćenih medija, ne razmatraju argumente, nego joj prišivaju samopromociju. Istovremeno, ispod radara prolaze Dusparini projekti. On ne uvažava kritiku, bahat je. To znači samo jedno- odstupanje mu ne bi donijelo korist.

      1. Ja od nje nisam čuo još niti jedan jedini argument. Samo nekakva naklapanja, kao i od novinara koji se nikad ane laćaju konkretnih brojki i podataka, članaka zakona i dokaza. Pljuckanje, insinuiranje, naklapanje – bapska posla.

 4. Nisu oni jadni krivi zato što žele zadržati svoja radna mjesta.

 5. Ovo je acid rock.

 6. Gradski i županijski oligarsi i njihove birokratske sluge troše užasno puno isharačenog novca na svoje održavanje i održavanje javnog prostora u kojem obitavaju, a koji su pretvorili u svoje privatne nastambe s prilazima, parkoralištima, fontanama, cvijećem i stazama, sve do ulaza u nastambu koju kreče, griju, troše struju, gableciju, korziraju po dugačkim hodnicima čije tepihe i prozore s našim novcima peru njihove preko veze zaposlene rodice, zidove kojih kreče njihovi rođaci plaćeni našim novcem koje oligarsi izvlače s javnih naših računa, računa nas građana jer to je naš novac koji oligarsi troše na sebe i svoje grijanje i krečenje i privatne interese izvlačenjem ga na sve moguće načine i za to su se borili i za to se bave politikom, i to im je osnovni politički cilj, prisvajati i dijeliti naš novac prikupljen haračenjem i raspolagati njime. To je osnovni interes vladajuće mafije i mafijine politike, uzeti javni novac. Znači nije cilj ni strategija foteljaša razviti grad, ljepši i uređeniji grad i ulice i bolji život građanima i bijednicima kojima je život pod mafijom sveden na plaće i penzije 2000 kuna, a to je ta većina građana, koja ili iseljava ili umire, nego je cilj stvarati klijentelističku gradsku mrežu uhljebnika i poslušnika sistemom kapilarnog potplaćivanja i nagrađivanja tuđim novcem, povlaštenu mrežu parazita i priležnika u koju su kao u paukovu mrežu ulovljene i sisane mušice – građani.
  Standard tone, siromaštvo raste, uhljebi caruju, poltroni pišu i hvale gazde, smradi se smrad vanjski i unutrašnji gradom koji je 25 godina nakon tajkunizacije i pada ĐĐ pola ispražnjen i fantomski, ne možeš sresti čovjeka na ulici u sunčano podne, i čuje se samo zvuk sisanja korupcijske hobotnice koja sisa pare građana. To je jedini zvuk koji se čuje u gradu, jer dječija igrališta po naseljima su prazna, još kad je ona arogantna zoon politicon političkom samovoljnom dala ukloniti koševe s igrališta, prije četvrt stoljeća, jer nije mogla “spavati”, i sad igralište zjapo prazno, i to je ta parabola na današnje opće stanje, oni nam oduzimaju život i igru, da mogu mirno spavati, dok vi propadate, a njihove sluge novinari pišu medijsko smeće i kamufliraju katastrofu nebitnim i prežvakanim tekstovima i subliminalnim porukama kojima vam utiskuju u mozak – OBEY!

  http://cdn.shopify.com/s/files/1/1011/8682/products/OBEY-EYE-RESIZE-24X36-OFFSET-500x750_1200x1200.jpg?v=1448044920

  Nikad ne vjeruj vlastitim očima, vjeruj što ti kažu!

 7. Fakat je to majnakaradniji parazitski sistem skrojen za mafiju u kojerm građani masovno puše a mafija raste, o kojem ni jedan njihov novinarski sluga ne piše objektivno, nego što mu mafija kaže, iako je novinarski sluga u konačnici plaćen narodnom novcem pa bi trebao pisati u korist onog tko ga plaća, a to je narod, a ne mafija za čiji interes piše. Da sam ja novinar, pisao bih o nevjerojatno ustrojenom parazitskom sistenu obrtničkih udruženja i komora čiji paraziti spavaju i ne znaju kud će s lovom koju troše na izlete, poklone i ogromne bruto plaće dok obrtnici skapavaju i zatvaraju, pa tako taj parazitski sisajući sistem nalaže obrtniku da uredno plaća komorskog parazita kojeg nikad u životi neće vidjeti niti imati od njega ikakve koristi, čak i onda kad sam propada i nema što donijeti kući vlastitoj djeci, on mora plaćati komorskog parazita do smrti, tj. zatvaranja firme. Zašto sva ta mafija ne izađe na slobodno tržište kao poduzetnici koje sisaju, pa nek ih plaća tko ih treba. Tko treba uhljeba u nekoj komorskoj kancelariji? Postavlja se pitanje zašto je taj komorski harač obvezan za obrtnika kad on s uhljebima opći samo kad im plaća harač, bez računa na kojem bi pisalo koju konkretnu uslugu plaća parazitu, koju mu je uslugu parazit izvršio za plaćeni iznos?

 8. Kakvi građani, takva vlast, takvo informiranje, takvi lokalni političari. Količina novca je uzročno recipročna kvaliteti štiva i njihovih autora a istina i onako nikome nije značajna osim VL i nana malobrojnima koji uspijevamo čitati s razumijevanjem njegove tekstove.Pismenost nekada i nije prednost i ne boduje se u našoj čaršiji.

  1. “…i nana malobrojnima koji uspijevamo čitati s razumijevanjem njegove tekstove…”

   Ispada da je autor nemušt. Kriva percepcija zbog uotrebe metafora i nekoliko stranih riječi. Nana, komentar ri je u suštini podjeb.

 9. Iščitavam još jednom Lukićevu kolumnu. To je definitivno najbolji novinarski tekst objavljen u lokalnim medijima o tim istim medijima i vlasti koja ih nesposobne podržava.

Odgovori