Karmen Dizdar Grgurević: Pitanja koja sam postavila na Gradskom vijeću Broda, i na koja čekam odgovore (Drugi dio)

 

Slavica Lemaić: Pitanja koja sam postavila na Gradskom vijeću Broda, i na koja čekam odgovore (Prvi dio)

 

 1. Gradonačelniče navedite nam imena medija koji su tijekom 2017. i 2018. godine primali novac iz gradskog proračuna Grada Slavonskog Broda putem ugovora, narudžbenica i donacija?

 

(Iz registra ugovora jednostavne nabave Grada SB za 2017. godinu:

1.CIUDAD d.o.o. (to je portal Gradonačelnik.hr) – 36.000 kn , rok isporuke usluge je 2018. godina

2.PLUS Udruga za promicanje lokalne samouprave – 75.000 kn, rok isporuke usluge je 2017. godina

Iz izmjena i dopuna plana nabave Grada SB za 2018. Godinu

1. medijsko praćenje rada i projekata Gradske Uprave – portal  1:  28.800 kn

2.medijsko praćenje rada i projekata Gradske Uprave – portal 2: 28.800 kn

3.medijsko praćenje i analiza: 120.000 kn

_____________________________________________________

4. Na 3. sjednici Gradskog vijeća održanoj 14. srpnja 2017. Godine postavila sam pitanje gradonačelniku zašto se gradski stanovi grade novcem brodskih poreznih obveznika, a ne državnim novcem kao u drugim hrvatskim gradovima po POS modelu. Novcem iz gradskog proračuna sagrađene su dvije zgrade s ukupno 12 stanova za mlade obitelji do 40 godina. Nakon dva provedena gradska natječaja pola sagrađenih stanova ostalo je nepopunjeno zbog loše osmišljenog projekta realiziranog na lošoj lokaciji. Moje pitanje je zašto je raspisan natječaj za izgradnju novih 12 stanova na istoj lokaciji u Ulici Vida Došena kad je čak pola sagrađenih stanova ostalo prazno?

(Činjenica da je pola sagrađenih stanova ostalo prazno unatoč navodno velikom interesu mladih obitelji zapravo pokazuje da velikog interesa nema i da je projekt gradskih stanova za mlade loše osmišljen. Gradonačelniku je važno samo da se projektira i da se gradi, a to što ne zna za koga gradi te stanove samo je pokazatelj jednog stihijskog i nerazumnog trošenja novca brodskih poreznih obveznika. Vrijeme je pokazalo da bi izgradnja stanova po POS modelu bila puno pametniji potez. U drugim hrvatskim gradovima u kojima se grade stanovi po državnom POS modelu liste budućih stanara budu popunjene prije nego što izgradnja uopće započne. Za uloženih 8-9 milijuna kuna novca brodskih poreznih obveznika dobit ćemo 24 stana koji su energetski razred B. Grad Koprivnicu je izgradnja 28 stanova koji su energetski razred A+, dakle za dva razreda bolji od gradonačelnikovih stanova za mlade, koštala samo 1.53 milijuna kuna i to za vrijednost zemljišta i sagrađenu komunalnu infrastrukturu. Za puno manje novca Koprivnica je dobila 4 stana i još  uz to su ti stanovi za dva energetska razreda bolja od onih u Došenovoj ulici pa će u konačnici svoje stanare koštati manje nego Brođane u gradskim stanovima za mlade. U Varaždinu su sagrađeni stanovi po POS modelu kod kojih je cijena najma usporediva s cijenom najma u gradskim stanovima za mlade. Gradski stanovi za mlade primjer su nepotrebnog rasipničkog trošenja novca građana Slavonskog Broda.

 

30 comments

Skip to comment form

 1. Prvo, odnosno treće pitanje u ime nezavisnih zastupnica, a koje je postavila Dizdarevićka konačno će razotkriti kome Duspara daje novac kako bi se oblikovala novinarska scena koja mu pogoduje. Zaista s nestrpljenjem očekujem gradonačelnikovo obrazloženje.

  1. To je njegova volja. Bez konzultacija, bez natječaja, bez razumijevanja, sebično i nemoralno- on daje novac onima koji će mu gladiti dlakava jaja. Zar te nije stid Duspara?

   1. Znaju se uvjeti pod kojima se mora provoditi natječaj, javni, međunarodni ili samo jednostavna nabava pa tako i piše:

    Iz registra ugovora jednostavne nabave

 2. Pitanje 3. Živo me zanima koja dva portala dobivaju iz džepa Grada po 28 000 kuna.
  Ne zna se tko je bahatiji. Onaj tko im daje novac porznih obveznika ili oni koji ga primaju i lažu građanima.

 3. Sve će Duspara izvrdati, jer će ga podržati Valenta, predsjednik GV-a, a neće se usprotiviti HDZ.

  1. Nema se što vrdati, on radi po hrvatskim zakonima. E sad, valjaju li hrvatski zakoni, sviđaju li se oni vama ili ne, to je već drugi par postola. Ako postoje neke sumnje uvijek ih možete prijaviti državnoj reviziji i drugim organima.

   Moje je mišljenje da hrvatski zakoni o javnoj nabavi nisu dobri, no ovom sam sad rečenicom izreko više stava od cjelokupnog portala sbperiskop koji, koliko ja znam, nikada nije autorski progovorio o toj temi, odnosno o nakaradnosti tih zakona.

   Zašto? Ne znam, pitajte uredništvo i autore!

 4. Uz pomoć sbplusa koji dobiva 75 000 godišnje, Duspara će pokušati dezavuirati zastupnicu odnosno zastupnice. Njegovo oružje su podmetanja i zloporaba medija koje plaća iz zajedničke kase.

  1. Zato postoje vrhunski novinari i poznavatelji javnog mnenja koji će kroz neovisne medije raskrinkati takvu rabotu. Takvim vrhunskim profesionalcima to vjerojatno neće biti problem.

 5. “Na 3. sjednici Gradskog vijeća održanoj 14. srpnja 2017. Godine postavila sam pitanje gradonačelniku zašto se gradski stanovi grade novcem brodskih poreznih obveznika, a ne državnim novcem kao u drugim hrvatskim gradovima po POS modelu.”

  I što je odgovorio? I zaista zašto?

  1. Zato što to nije zabranjeno, a gradonačelniku vjerojatno ljepše zvuči i donijet će mu više koristi sintagma “Dusparini stanovi” nego “Štromarovi stanovi”.

   Uostalom, u koliko je autorskih tekstova pisano ovdje o tome, odnosno o cjelokupnom proračunu, koji je po meni katastrofalan? Tko je sve glasao za taj proračun?

 6. Doći će maca na vratanca. Gradonačelnik može obmaljivati podguzne muhe i koristoljubive medije, ali ne još zadugo. Ako je čak po zakonu što radi, a nije, nije moralno. Trećerazrednim novinarima i tekstovima on omogućava opstanak, samo zato što su mu se podjajčili.

 7. U zlatno doba liberalizacije jugoslavenske štampe, redovito su išle ankete o najpopularnijim ličnostima, umjetnicima, estradnjacima, političarima itd. Iznad bi pisalo “Tito je van konkurencije” što je bio poziv da se za njega ne glasa, jer je najpopularniji po defaultu.

  Tako i ovdje oni zdesna koji hoće proglasilti nas dosljedne zastupnike lijeve misli za trolove, kao da kažu da su sami trolovi van konkurencije. I jesu. Jedan nam čak nudi nekakvu specifikaciju.

 8. Upravo je strašno kako pojedini komentatori ne reagiraju na pogubni subjektivizam slavonskobrodskog gradonačelnika. On šakom i kapom, po zakonu (?), dijeli gradski novac odabranim medijima, ali njima je to nevažno. Pridružujem se svima onima koji s velikom znatiželjom očekuju Dusparina obrazloženja razloga zašto je posegnuo za bahatošću, a ne za pravednošću i podjednakim odnosm prema svima.

  Ujedno čestitam nezavisnim zastupnicama koje ne samo da razmatraju njegove poteze, nego se bore sa stavovima sugrađana koji navijaju za nešto što u principu nije dobro.

  1. Što znači subjektivizam? Građani ga odabrali da donosi odluke i on to radi. Subjektivno naravno. Nisu ga izabrali d aispunjava želje Radničke fronte i sliučnih budalaša. Kad tebe izaberu, vjerujem d aćeš ti s Karmen, Slavicom i Borom biti krajnje objektivan.

   Tamo gdje zakon kaže da mora ići u javni ili međunarodni javni natječaj, on to sigurno radi. Ne mogu vjerovati da ste toliko kao zainteresirani za politiku, a nerazumijete osnovne principe njenog funkcioniranja.

   Disclaimer: nisam oduševljen načinom kako to radi, ali me iritiraju ovako debilne primjedbe. Čovjek ima toliko mana i propusta koji se uopće ne spominju i koje je teško negirati.

   Naša nesreća i njegova sreća je da mu nema nigdje nikoga blizu na 20-30%, a ta prva pratilja će vam se još manje sviđati (komentatorima) jer se radi o HDZ-u. Navedena tojka (Slavica, Karmen, Boro) će naravno biti oduševljena i spremna za koaliranje.

   1. Tvoj animozitet prema radnicima i onima koji zastupaju interese radničke fronte govori o nacionalsocijalizmukojeg propagiraš odnosno pretvaranju radnika u vojnike.

    Vidi, Dusparino davanje gradskih novaca isključivo portalima koji ga podržavaju je nemoralno i štetno po grad. Ti to podržavaš, jer ti nije jasna ni abeceda informiranja. Za to bi me bolio spolni organ, da takvog čovjeka podržavaš kao primjer, pa i mladima. Očajno, bijedno, jadno!

    Kako piše Uzelac, bit će s Dusparom tako dok ga ne uhvate.

    1. Nisam spominjao radnike u svom upisu nego smušenjake iz RF-a koji nikada čekića ni motike nisu vidjeli u životu, kao ni ti očito.

     Dakle, napokon si shvatio da je to po zakonu i da ima pravo samostalno odlučiti što i kako će raditi. Moral je vrlo varljiva kategorija i silno se razlikuje od kontinenta do kontinenta, od grada do grada, od sela do sela, od epohe do epohe, od čovjeka i njegovog svjetonazora itd itd….
     Nadam se d asi i ovo sad razumi.

     Dakle, ne propagiram ga i ne gotivim njegov rad, ali idu mi na kurac talibani poput tebe koji ne razumiju kako stvari funkcioniraju. Još se onda takvi tupadžije nađu neštio moralizirati.

     A Uzelac će biti presretan bude li živio dok Diusparu ne uhvate. Mogao bi se naživiti.

     Zaključno, vi imate šanse (ti, Boro, Karmen, Slavica i slični) uspjeti uspijete li narod uvjeriti kako ste vi moralniji od Duspare, jer ste valjda napokon shvatili da čovjek radi to što navodite po zakonu. Vi naravno nećete angažirati dobavljače subjektivno, već objektivno. U slučaju informiranja, objektivno je da velika većina ljudi su vjernici i pomalo tvrdi nacionalisti – dakle, bit ćete objektivni i lovu dati Bujici i portalima te provincijencije, ah ah ha ha ha hahhahah kakvi komičari i glupanderi te LICEMJERI nadasve.

     Objektivno bi kod vas bilo ono što vi subjektivno mislite da je objektivno, zar ne? Daj mi to konjino pojasni malo.

     1. Ne znam gdje ti, volino, prolaziš kao autoritet, ali kod mene ne. Dapače. Tvoji komentari me ili razljute ili nasmiju. Zašto? Zato što nemaš muda priznati neke stvari o notornom Duspari. Čovjek ne radi dobro kad su u pitanju mediji odnosno on zloporabljuje funkciju. To je tema. To je pitanje koje mu je postvaljeno i na koje on nije dao odgovor. Navodno da će ga dati. Sve što ti trabunjaš o zakonu je jadno i ppodrška de facto bezakonju, jer ti mediji kojima on poklanja novac podržavaju takav način i stvaraju sliku Broda koja je sjajna, naručena i koja ne odražava realno stanje.

      Nešto malo znam o medijima, savim malo, i vidim da su u Brodu kupljeni. Duspara i klika zasreavaju mozgove građana pomoću njih.

      Nemamja vremana više za nadjebavanje s čovjekom koji o medijima zna više od mene. Ujutro se uključim opet, kad nešto pročitam o temi, hahah

      1. Što to trebam priznati?

       Da se tebi i Karmen ne sviđaju mediji s kojima Duspara surađuje.

       Da da tebi lovu, bi li ta slikao realniju sliku Broda?

       1. Nitko ne spori da gradonačelnici imaju pravo davati novac kome hoće od medija. No, postavlja se pitanje po kojim kriterijima odnosno na temelju kojih očekivanja on forsira jedne, a druge svrstava u nepodobne. Zar ne bi bilo normalno da se takav odabir ne radi po procjeni i interesnim simpatijama, već na temelju natječajnih zadatosti kojima se afirmira grad Brod. Dakle, nikome on ne treba davati novac da bi slika grada bila realnija. Prvo se pravi slika, a onda se daje novac.

 9. Sretan Dan neovisnosti. Netko se treba suprotstaviti mafiji koja vodi građane i zemlju u propast.

  1. Dika, sex i ostali alteri:

   Kriterij je vidljiv iz aviona. Pokušaj odgovoriti sam na sljedeće pitanje:

   Koji portal objavljuje daleko najviše originalnih tekstova o Brodu u prosjeku dnevno.

   Koji uz originalne tekstove ima i posjećen oglasnik, čitulje, informacije iz susjednih gradova, odnosno cijele županije.

   Napraviš malu analizu (možeš i za vrijeme prije nego je grad počeo ikome davati novac za to) pa pošteno i realno odgovori prvo sebi, a onda možeš i nama.

   Možeš uzeti i neko drugo mjerilo: recimo čitanost.

   Kada malo otreš pjenu s usta, vidjet ćeš da u stvari pišeš bez ikakvog uporišta, mjerila i kriterija, isključivo na temelju svojih emocija.

   Jesu li portali koji su ispred po nekim od navedenih mjerila savršeni? Naravno da nisu, imaju jako puno mana i propusta. Toga su svjesni i njihovi urednici i vlasnici. Je li to neka visoka razina novinarstva? Naravno da nije uvijek. Toga u RH gotovo da i nema. Jednostavno, očito siu zakazale obrazovne institucije za to zanimanje, jer dobrih novinara imamo na prste jedne eventualno dvije ruke.

   No, bez obzira na sve primjedbe, slobodno napravi rang listu portala prije nego li su od ikoga iz proračuna dobili i kunu pa nam javi rezultat.

   1. Koliko sam upućen, ovaj portal preko kojeg treniraš građanske (ne)slobode i kojeg u svakom drugom komentaru optužuješ za neprijateljsko djelovanje,, a što sigurno ne bi smio kod ostalih lokalnih portala prakticirati- nikad, po nijednom kriteriju ne bi uzeo od Duspare novac. Možda griješim, jer miris novca je stimulativan, ali ruke koje bi ga dale nisu čiste.

    Vidi, skratit ću ja svoju angažiranu priču. Duspara neka i dalje dijeli novac stanobe i informacije svojim parterima medijskim, portali neka i dalje budu nezavisni i kvalitetni i čitani i s puno novih objava kao i do sada…

    Po rang listi ovaj portal je prvi odozada. I neka takav ostane, jer da se sviđa Duspari, ne bi se sviđao svojim malobrojnim čiteteljima

    1. Nisam govorio uopće o ovom portalu. To ti govoriš. U brodu ima preko nekoliko portala. Daj svoje viđenje rangiranja tih portala, ako držiš da je moje neobjektivno!

     Uostalom, nisi ti bitan, iako se guzaš, bitna je Karmen i njeno pitanje.

     Njeno pitanje sugerira da se novac daje ne u skladu s medijskim analizama.

     Bilo bi pristojno i edukativno da podastre svoje medijske analize i ukaže na diskrepancije, zar ne?

     U suprotnom, netko bi mogao pomisliti da se radi samo o ispraznom medijskom eksponiranu dotićne ili najobičnijem podjebavanju, zar ne Stalker?

     Ne bi li iza svega trebala stajati bar površna analiza dostupnih podataka?

     Ili vam se to gadi?

     1. Na prvom mjestu su svi brodski news portali (poredak po individulanom (ne)ukusu), a na posljednjem mjestu je sbperiskop. Po svemu: po grafici, sadržaju, autorskim radovima, konstruktivnosti, izboru tekstova s weba, komentatorskom doprinosu…po svemu.

      Ne odobravam Dusparin voluntarizam koji i ovdje dolazi do izražaja. Njegova psihologija, politčke igre i kortešovanja su mi izraz primitivizma i vlastohleplja. Žao mi je što se to preilo i na medije od kojih jedan od njih čak dijeli morale lekcije svima u Brodu, i da je uređivan od strane nekoga tko krši zakon.

      1. Osim toga, sbperiskop je izrazito posljednji po utjecaju i sigurnoti vlastitog postojanja. Prijeti li mu definitivno riknuće? Kome će nedostajati u gradu koji je na kurac nalik u smislu vlastitosti i borbe za slobodu građana?

      2. Znači ne sporiš kriterije, nego ti se ne sviđa?

 10. A pod slobodom smatraš ispostavu portala novosti?

 11. “u gradu koji je na kurac nalik u smislu vlastitosti i borbe za slobodu građana?”

  Htjedoh kazati da ovom patetičnom samouzdizanju nedostaje još samo: druže Tito mi ti se kunemo da sa tvoga puta ne skrenemo, ali se onda sjetih da bi čak i on bio razočaran razinom zastranjenja koje se događa u novostima, halterima, logičnom i inima. On bi to prvi sve davno pozatvarao. 🙂

 12. Mogu li postaviti jedno pitanje? Zašto brodske eko udruge i Duspara pred Kolindom, a u vezi onečišćenja zraka, ne nastupaju sinhronizirano? I zašto se o tome ne piše na Dusparinim portalima?

Odgovori