Stribor Uzelac Schwendemann: U Brodu je politički život već odavno pretvoren u vic

vicevi

Prvi vic. Raspušteno je gradsko vijeće, što je isto kao kad bi u Zagrebu raspustili Hrvatski sabor i pustili Milanovića da vlada Hrvatskom bez Sabora s, na primjer, Igorom Dragovanom Okcem koji bi opunomoćeno predstavljao Hrvatski sabor. Drugi vic. Kandidata za gradonačelnika koji je u Tvrđavi sazvao presicu i želio častiti novinare roštiljem, otjerao je, zajedno s novinarima i roštiljem, komunalni redar kojeg je na svog protukandidata i novinare poslao aktualni gradonačelnik. Dva dana kasnije, aktualni gradonačelnik, u svojoj privatnoj Tvrđavi priređuje prvomajski living history. Ovaj puta nije da je on barun Trenk, a carica mu Terezija Biljana Lončarić, nego je on Lenjin, a ona Rosa Luxemburg. Skuhali su mašala porcija graha po nazočnoj glavi razdraganih udarnika i proletera (iz Kreke? Zenice?). Ima se. Može se. Onima, koji nemaju prostrane kabinete u kojima, sutradan, mogu slobodno prditi koliko ih je volja, dozvoljeno je da u otvorenim prostorima spomenika nulte kategorije raspiruju, žare i pale koliko im je volja. Da je pala kišica roštiljalo bi se, vjerojatno, i u zatvorenim nultim odajama, a i ta crkvica zvrji prazna već godinama… Treći vic. HSS-ov doživotnjak, na visokoj funkciji, izjavi kako će se ponovno kandidirati zbog, pazi ‘vamo, nastavka kontinuiteta, a onda ga još boljim vicem nadmaši znojni penzionerski prvak, u tijesnoj kariranoj košulji preko pivskog droba, kojem su se otvorile neslućena politička mogućstva potpisivanjem koalicije s već spomenutim HSS-om. U poturenu novinarsku TV krušku penzić je svečano izjavio: «Hrvatska je postala socijalna država i protiv toga se mi moramo boriti.» Četvrti vic. Aktualni gradonačelnik u svom predizbornom propagandnom letku «Jeste li znali?» piše što je sve izgradio, dogradio, vratio, uveo itd. Ali nije zapitao znate li koliko je to koštalo? A potrošio je «svima uprkos», ravno osam godišnjih proračuna realno vrijednih blizu dvije milijarde kuna ili oko 250 milijuna eura. Koje su građanima Broda zakonskim i ostalim prinudama oteti za njegov gradski proračun. I dok se s tim novcem mogao sagraditi Pelješki most, mi pušimo priče o kružnim tokovima, dogradnji škola, gradskoj blagajni kao krunskom doprinosu «poboljšanja kvalitete života u gradu»… Peti vic. Jedan kandidat za brodskog gradonačelnika obratio se agenciji za ispitivanje javnog mišljenja, tvrdeći kako ima osjećaj da bi 98 posto Brođana glasalo za njega, ali da želi i njihovu potvrdu toga. Petnaest dana kasnije od agencije je dobio izvješće: «Gospodine, anketirali smo 20 tisuća Brođana i svi pripadaju onom postotku od 2 posto koji su protiv vas.» Šesti vic. Huso će Fati: «Fato što misliš koji će od brodskih kandidata pobijediti na izborima?». «Ma, jebe mi se.» kaže Fata. «I meni, samo nisam znao kako da pitam.» Sedmi vic. Pitanje: «Zašto nema seksa u udruzi jednog kandidata za gradonačelnika?» Odgovor: «Sve rodbina.»

I čemu ti glupi i loši politički vicevi. Pa, kako, čemu? U Brodu, čovjeće, politički vicevi već godinama pobjeđuju na izborima.

 

Uostalom, mislim da bi Podružnicu za povijest Slavonije, Srijema i Baranje u Slavonskom Brodu, na čelu sa Stankom Andrićem, trebalo ukinuti.

5 comments

Skip to comment form

 1. U Brodu je već odavno svaki život pretvoren u vic. I to onaj iz spektra crnog humora 🙁

 2. «Ma, jebe mi se.» kaže Fata. «I meni, samo nisam znao kako da pitam.»

  Vidim da Stribor nema viceva o HDZu..evo jedan iz predizborne kampanje..

  Marušić:”Povezali smo Brodsku i Požešku županiju..”
  Idem do Požege dosta često i nisam vidio neku kapitalnu investicju na toj relaciji..bitno je da se lupeta..Ili

  Slobodna zona Slobodnica. Na prvi pogled neprivlačna zemlja obrasla korovom. Kad se malo bolje pogleda, 27 hektara građevinskog zemljišta tik uz auto-cestu. Atraktivna lokacija za industrijsku zonu zapela je za oko mnogima.
  Slobodna zona Slobodnica koštala je slobode nekoliko osoba. Uz generala Kruljca, navodno su uhićeni i načelnik općine Sibinj Ivica Batinić, te šef brodskog HDZ-a Zdravko Sočković, čovjek od povjerenja bivšeg premijera Ive Sanadera.

  I svo to vrijeme je Župan bio Danijel Marušić!

  • on 16.05.2013 at 11:56

  Ne mogu podnijeti kad mi netko spomene u istoj rečenici vic, smijeh i HSS-ovog pulena. Nije mi to uopće smiješno. To je kao da se smiješ holokaustu.

 3. meni sve izneseno više liči na basnu … jer nije za ljude 🙁

  • Lara on 20.05.2013 at 11:43

  Ali, vicovitu basnu.

Odgovori