Stribor Uzelac Schwendemann: Populizam – manipulacija masama i postfašistički hibrid

Na krilima krize 2008/9. ojačao je desni populizam, a na valu velike ekonomske krize 1929. godine surfao je fašizam… Što je populizam? Latinska riječ populus znači narod, a u definiciji Oxford English Dictionaryju „…populizam se obraća običnim ljudima koji se osjećaju odbačeni od strane etabliranih elitnih skupina.“

Naime, što? Parlamentarna demokracija i njene zastupničke institucije imaju sve  simptome raspadanja jer počinju služiti kapitalističkim političkim i ekonomskim oligarhijama, a ne narodu koji ih bira. Elite ekonomske i političke moći (i znanja) dovele su u tešku krizu zastupnički princip liberalne demokracije i njegove institucije. A sunovrat stranačkih ligitimiranja i transmutacija demokratskih principa svemu tome pogoduje.

Populizam na sve to ukazuje: truli parlamentarizam, liderske stranačke strukture, manipuliranje institucijama i procedurama… i traži promjene u ime naroda.

I kao što su se komunisti pozivali na prazni označitelj radničku klasu tako se populisti pozivaju na slični umjetni identitet – narod. Radničkoj klasi neprijatelj je bila kapitalistička buržoazija, a populistima su narodni neprijatelji manjinske skupine, ljevičarski multikulturalizam, komunisti i komunizam…

Populizam se, dakle, svodi na manipulaciju masama i postfašistički je hibrid.

Doduše, za Ernesta Laclaua (osnivača maksimalne teorije populizma) on je najbolje od demokracije „…jer izravno mobilizira volju naroda.“

Glavna meta populističkih lidera je establišment. Njihov politički guru Donald Trump, ekscentrično i bizarno, spojem demagogije i narcizma[1] komunicira s narodom. Danju uvjerava kako je narod gospodar situacije, a noću visi na Twitteru… Hugo Chavez (Venezuela) se slikao na televiziji oko 1500 sati… Berlusconi nije silazio s ekrana svojih privatnih televizija… Viktor Orban ukrao je Mađarima državu orkestriranom propagandom protiv manjina i oporbe… Svi oni su bili i jesu u trajnoj izbornoj kampanji. Svi narod poistovjećuju sa sobom i svojim sljedbenicima. Svi siju iluzije o vladavini naroda. A u stvarnosti instrumentaliziraju simboličku reprezentaciju navodnog istinskog naroda kako bi diskreditirali oponente i institucije u kojima nemaju kontrolu i dominaciju.

Jürgen Habermas populizam dijagnosticira kao „…kržljanje demokracije“, ali i „kraj individuuma“…

I stvarno, jedan od važnih apsurda liberalne demokracije jest da u njoj mišljenje pojedinca, pripadnika naroda, građana, nacionalnih i vjerskih pripadnika – ne postoji. Uzurpirale su ga institucije, interesne mreže, stranke, država, mediji… Slobodno mišljenje pojedinca je utuživi psihijatrijski fenomen. Ukratko: svake četiri godine možeš glasati, a onda odjebi. Ispod koprene liberalne demokracije rade totalitarističke, neofašističke i komunističke solucije.

U Europi desetljećima je narod shit piss of, pa se zbog silnog demokratskog deficita, pojavila posfašistička „ideologija“ populizma. Ideologija bez ideologije. Dobro reče Claude le Forte: „S demokracijom brojka stupa na mjesto supstance.“ A supstanca politike je  (molim, nemojte mi se smijati kad dovršim ovu rečenicu) dosezanje najvišeg dobra u zajednici i ozbiljenje ideja slobode, jednakosti i pravednosti.

Danas demokracija niti ima svoj subjekt, niti supstancu. U Hrvatskoj napose.

Populizam je vrlo teško točno i obuhvatno definirati. Na London School of Economics su povjesničari, politolozi i sociolozi nakanili definirati populizam. Nije im uspjelo. U ukradenom, gospodarski, društveno i kulturno anesteziranom beglerbegluku Slavonski Brod to je također nemoguća misija, jer ovdje vladaju plemenska politička pravila uprkos kojima se, lukavstvom perveznog uma, sjednice Gradskog vijeća održavaju virtualno putem elektroničke pošte.

A brodski populizam? To je divovska mašinerija nepotističkih povlastica, orkestrirana propaganda (radio, internetski portal, Glasnik, lokalni tjednik…), autoritarni gradonačelnik i njegova trajna propagandna izborna opsjednutost, izostanak slobodnih i otvorenih javnih rasprava, neposredna demokracija u samrtničkom hropcu, natruhe ohlokracije i mizernog esdepeovog kameleonstva u politici (na čijem čelu je onaj, kako se zove, iz Vodovoda… nikako mu ne mogu upamtiti ime).

_______________________________________

[1] Narcizam se drži iznimno opasnim poremećajem osobnosti s obzirom na ravnodušnost prema patnji Drugih. Trump je paradigma narcizma: proizvodi lažne događaje, uvjerava u svoje poslanstvo, moć i nepogrešivost. Prezidencira spektakularno: od izgleda do načina on čini sve da mu se dive, a ustvari je ______ (sami upišite što).

10 comments

Skip to comment form

 1. Posljednji pasus je poput šlaga na torti. Definicija brodskog populizma uglavnom je točna, premda joj se mogu dodati mentalne karakteristike prvog čovjeka grada… spoja primitivizma i poznavanja mehanizma podvlašćivanja zaposlenih u gradskoj upravi.

  1. Torta je i ispečena zbog šlaga.

   Brod je okovan kuglama populizma. Teško se kreće u svim pravcima, a tu sporost stanovnici doživljavaju kao brigu za njegovo zdravlje. U trci prema napretku i prosperitetu Brod ima kočničara, gradonačelnika Dusparu. U sporom gradu on je najbrži. Grad će pod njegovim populističkim smjernicama ostati ukopan u slavonskom blatu.

 2. Hadezenjare, lopine i pokvarenjaci, nisu protiv gradonačelnika i njegovog populizma, jer se dive njegovim metodama upravljanja stokom.

 3. Stribore majstore! Dijeliš besplatne lekcije dusparoljupcima? Ali, oni ne žele besplatnu pamet, nego skupe batine koje im babo daje.

 4. https://sbonline.net/-stribor-valenta-mora-odstupiti-jer-javno-velica-jugoslavenski-totalitarni-rezim–214

  Ovo je puzajući fašizam!

  Baš me kakav će služben stav zauzeti brodski SDP u povodu napada na Valentu!

 5. Zalosni su primjeri naseg populizma…
  Zanimljivo da se u to ukljucio i stozer s radnom nedjeljom. Mada, iskreno pozdravljam tu odluku. Sramotno je sto nasi politicari nisu normalnim putem uspijeli organizirati da je rad nedjeljom puno bolje placen. Pa tko zeli neka radi ali isto tako neka bude placen za rad, a ne da se ljudski rad iskoristava do maksimuma

 6. U Brodu nema političara. U Brodu nema elita, u Brodu nema populista. U Brodu ima samo štakora.

 7. Komunisti, nacionalisti, populisti svi su isti. Hoće prvo mediti narodu, a onda mu skinut kožu.

 8. … izostanak slobodnih i otvorenih javnih rasprava…

  Močvara je Brod. Nema protoka svježe vode razmjene ideja, samo šaš stalnih gluposti i smrad političkih žabetina koje krekeću krekeću. Nije to problem, nego što punoglavci misle da je to umilna muzika.

 9. Ha ha, dobar je Stribor. Ja kad čujem riječ populizam odmah pomislim na prosjake i sinove koji su metodom, strategijom i taktikom planinarenja po rektumima uspeli se do pozicija u kojekavim gradskim i inim vijećima i nadzornim odborima drpateljskih firmi i do javnih računa na kojima se skupljaju porezi, prirezi, nameti i harači, “doprinosi” i članarine, tu, dakako, spadaju i prazitska legla neodržavanja zgrada i grada koja sisaju stanare ne mrdnuvši prstom za održavanje zgrada, samo čisto i ucjenjivačko sisanje love bez protuusluge, dakle ti prosjaci i sinovi rektalni alpinisti po babinim i stričevim već ufoteljenim debelim crijevima nisu i ne mogu nikako biti ni politička, ni moralna, ni kulturna, ni intelektualna elita, to su otpaci populusa koji se obraćaju populusu, najgori od nas protiv nas, i to je istinska pozicija u hrvatskom društvu, ne elite kontra populusa, nego šljam kontra populusa, kriminalci kontra populusa, lupeži i prevaranti kontra populusa, besramnici kontra populusa, pa ispada da je elita ono što je kontra samozvanoj šupačkoj garnituri elitom što se voli zvati, da je u hrvatskoj groteski i tragediji populus naspram kriminalaca elita. Od kad su hohštapleri i gutači javnog novca elita? Glumci, prevaranti i cirkusanti koji automatizmom dižu ruku za novac ? Od kad je kurva elita?

Odgovori