U Zagreb dolazi Lavrov. Što ćemo ga pitati o radu Rafinerije nafte BB?

Ovih dana mediji su polako preplivani informacijama koje su vrlo interesantne i nama, Brođanima:

 “Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov konačno stiže u Zagreb. … Dolazak Lavrova, … definiran za 16. prosinac, užurbano se priprema i s hrvatske strane…

Lavrova će u Zagrebu primiti predsjednik RH Zoran Milanović i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.” (https://www.24sata.hr/news/treca-sreca-sergej-lavrov-dolazi-u-zagreb-16-prosinca-733569?fbclid)!

Logično je da na brodskim portalima, ali i na fejsu prvo naše pitanje je bilo:

Hoće li predsjednik Milanović i ministar Grlić Radman uopće Lavrova pitati o radu Rafinerije u Bosanskom Brodu, čiji je vlasnik ruska korporacija Zarubezhneft.

Prekjučer ujutro smo u Eko-Integralu zaprimili pismo iz Kabineta za ekonomiju, energiju i klimu predsjednika RH Zorana Milanovića u kojem je zatražen od Udruge odgovor na dva pitanja u svrhu pripreme sastanka Predsjednika RH s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom, nastavno na jednu temu razgovora – modernizacija Rafinerije nafte Brod:

–   Koji je status projekta modernizacije Rafinerije Brod, odnosno prelaska na prirodni plin?

–   Postoji li i koliki je utjecaj poslovne aktivnosti Rafinerije Brod na zagađenje i kvalitetu zraka u prekograničnom području?

Nažalost, Brođani su evo već 12 godina izloženi povećanim zagađenjima zraka i to vrlo često iz prekosavske Rafinerije nafte Brod iz Bosanskog Broda. Istina Rafinerija sada nakon havarije u listopadu 2018. godine ne radi ili radi druge poslove (proizvodnja bitumina, moguća daljnja prerada naftnih derivata, a od listopada i grijanje Bosanskog Broda). Neovisno od tih poslovnih aktivnosti Rafinerije, brodski zrak je dalje onečišćen (jedan od najonečišćeniji u Republici Hrvatskoj) zahvaljujući i negativnom utjecaju emisije iz Rafinerije.

U vezi ona dva gornja pitanja iz pisma iz Kabineta za ekonomiju, energiju i klimu predsjednika RH, u Eko-Integralu smo nastojali dati odgovore koji omogućuju uvid u najnovije stanje, pa smo ih proslijedili Branku Radoševiću, direktoru Crodux energetike i Igoru Čizmeku, pomoćniku ministra, ujedno i predsjedniku Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete zraka u Slavonskom Brodu. Nažalost njihov odgovor u vezi ta dva pitanja nismo zaprimili. Pa smo pokušali ono najvažnije, mi sami prezentirati.

U ovom trenutku možemo reći iz neslužbenih informacija da rekonstrukcija produktovoda u izravni plinovod PČ Slobodnica – granica s BiH u svrhu opskrbe prirodnim plinom Rafinerije nafte Brod je u završnoj fazi.

Opet po izjavi Generalnog direktor Rafinerije nafte Brod, Anatolija Karaljusa: “sva postrojenja Rafinerije će od prosinca kao pogonski energent koristiti prirodni plin čime će se stvoriti značajne financijske uštede i ekološki efekti.” (https://rafinerija.com/Publication/Read/posjeta_RNB_rukovodstvo_Dervente).

Svakako to i pored velikih kašnjenja može sve nas Brođane razveseliti, ali i dalje smo zabrinuti da još uvijek, nakon 12 godina rada Rafinerije, uopće ne raspolažemo ni planovima modernizacije, ali ni plinofikacije Rafinerije!

Ono što u vezi drugog pitanja možemo reći u Slavonskom Brodu: znamo, što je i indirektno dokazano (Institut za medicinsko istraživanje) da je utjecaj RNB-a oko ili skoro 40% i da je Rafinerija dominantni zagađivač brodskog zraka i ona je od centra Slavonskog Broda 1700 – 2000 metara.

Nažalost, moramo konstatirati da institucije RH nikako ne odrađuju svoje poslove… I tu smo, gdje smo!

Nikako ne može se smetnuti s uma, da iz Kabineta ministra vanjskih poslova Gordana Grlić Radmana prije dolaska šefa ruske diplomacije Sergeja Lavrova, bar kako mi znamo,nitko se nije obratio Brođanima…

Također nitko nije se obratio ni iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a čak ni iz Sektora za zaštitu zraka, tla i od svjetlosnog onečišćenja! Ako svemu tome dodamo da Povjerenstvo za praćenje poboljšanja kvalitete zraka u Slavonskom Brodu evo već dvije godine nije sastajalo, moramo biti pomalo zabrinuti.

Što više ako znamo da od jučer ujutro mjerne postaje u Slavonskom Brodu ponovo su na vrhu top liste onečišćenja RH i jedine nisu u ZELENOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html) naša zabrinutost se povećava!

Da, mjerna postaja na Jelasu je na prvom mjestu i u CRVENOM zbog povećanih koncentracija lebdećih čestica PM2.5. Dok postaja kod Stadiona kraj Save je na drugom mjestu i samo dva boda manje da bi 24-satni klizni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM10 bio u CRVENOM! Dokle? To nitko ne zna!

52 comments

Skip to comment form

 1. Što bi ga pitao Peter Tot-Đerđ i ekipa? To bi ga isto rebali pitati Milanović i Plenković.

  • Goli on 16.12.2020 at 07:32

  Ja bih ga pitao kako se riješiti smrada iz Tvrđave.

 2. Grlić Radman je mufljuz.

  • grey on 16.12.2020 at 07:37

  Kad je trebao ići u Moskvu, pokvario se avion. Možda mu se danas pokvare
  tramvaj i slušni aparat.

 3. Trebao je autor ovog teksta otići u Zagreb i s transparentom dočekati Lavrova. Ukazati na Brod. U tom slučaju jedino bi mu se smijali Brođani.Oni su stoka koja više od desetljeća trpi nečisti zrak.

 4. Senso, sad je kasno, ali, u tom slučaju trebalo je ponijeti čvaraka, kobasice i krvavice.

 5. Dolazak Lavrova je novi početak, početak sljedećih dvanaest godina zagađivanja

 6. https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/putinov-jastreb-dolazi-u-zagreb-trenutak-je-delikatan-sve-mirise-na-novu-krizu-u-susjedstvu-15037099

  Od naslova koji se ne obrazlaže, do sadržaja, članak kao da su napisale zapadne obavještajne službe. Kako novinara nije stid potpisati se ispod te gadarije.

 7. @direkt, bojim se da zbog naših ‘indolentnih mužeka’ u hrvatskoj administraciji, pa i šire to je zaista samo “početak sljedećih dvanaest godina zagađivanja”.

  Kako drugačije protumačiti nezainteresiranost Grlić Radmana, Ćorića, Čizmeka, pa i Marušića, Duspare da se prezentira Lavrovu brodski slučaj i stanje i veliko kašnjenje u plinofikaciji Rafinerije!

 8. @Jabihnesto, zaboravio si na gradonačelnika Broda. Svi nabrojani trebali su zatražiti/lobirati (k)od Milanovića da nominira i tu temu na njihovom susretu. Možda se ipak iznenadimo.

 9. Kažem, možda se iznenadimo, jer u RH ipak nema blesavih komšića.

 10. @203 666, pa i nisam… On je zaboravio na brodski zagađeni zrak. No sad će ON!

 11. Dalje su mjerne postaje u Slavonskom Brodu na vrhu top liste onečišćenja RH (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)! Mjerna postaja na Jelasu je na prvom mjestu i u CRVENOM zbog povećanih koncentracija lebdećih čestica PM2.5. Dok postaja kod Stadiona kraj Save (sada) je na trećem mjestu i u ŽUTOM.

 12. Čitamo na HRT Vijesti (https://vijesti.hrt.hr/689964/ruski-ministar-vanjskih-poslova-lavrov-u-posjetu-hrvatskoj):

  “Lavrov posjet započeo sastankom s Grlićem Radmanom… Oko 11 sati Lavrov će se sastati s premijerom Andrejom Plenkovićem, a oko 12 sati s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem.” !

  • BoLi on 16.12.2020 at 11:04

  Dok Radman promovira i čita poeziju, uzdam se u nedvosmislene poruke i oštar jezik predsjednika, ipak 🙂

 13. Kako se vidi iz izvješća s dosadašnjih sastanaka Lavrova s hrvatskim političarima, Grlić Radman i Ćorić, ali i Plenković dalje ignoriraju probleme Brođana sa onečišćenim zrakom, ali i s Rafinerijom nafte Brod!

 14. Nakon što u posljednje vrijeme ni u Rafinerije nisu mjerene izrazito povećane vrijednosti onečišćenje, osim možda koji dan (kao napr. jučer kada je dnevni prosjek lebdećih čestica PM10 bio iznad granične vrijednosti od 50 µg/m3), danas u podne mjerena je satna koncentracija lebdećih čestica PM10 blizu 100 µg/m3, a i koncentracija sumporovodika¨(H2S) od 10 µg/m3 (https://rafinerija.com/Content/Read/mstanica)!

 15. Evo sada se i u Slavonskom Brodu mjeri visoka satna koncentracija sumporovodika¨(H2S) od 16,7 µg/m3 (http://iszz.azo.hr/iskzl/postaja.html?id=165)!!! Ali i povećana satna koncentracija lebdećih čestica PM2.5 i sumpor dioksida (SO2)!

 16. “’Zaključujem da je onečišćenje zraka predstavljalo materijalni doprinos u smrti Elle Adoo-Kissi-Debre 2013. god..’, rekao je Barlow… PHILIP BARLOW, patolog iz Velike Britanije, prvi je put u povijesti zemlje potvrdio onečišćenje zraka kao uzrok smrti. U jako iščekivanoj odluci ocijenio je da je ono pridonijelo smrti … devetogodišnjakinje…”.

  https://www.index.hr/vijesti/clanak/u-britaniji-prvi-put-u-povijesti-oneciscenje-zraka-potvrdjeno-kao-uzrok-smrti/2239397.aspx?fbclid

 17. Oni iz RNB kao da prkose Brođanima(?)! Prije mjesec dana su nam dali na znanje da mogu krenuti s preradom i sada nakon odlaska Lavrova, što više, još prije, izgleda krenuli u akciju…

  Sada već 5 sati u kontinuitetu mjeri se satna koncentracija lebdećih čestica PM10 blizu i iznad 100 µg/m3, ali i koncentracija sumporovodika¨(H2S) iznad 10 µg/m3 (https://rafinerija.com/Content/Read/mstanica)!!!

 18. Sve ovo što se danas događa u brodskom zraku i ono što se mjeri negdje od podne na mjernim postajama u Rafineriji, Jelasu i kod Stadiona kraj Save i onome što smo mogli pročitati u prethodna nekoliko komentara o povećanim koncentracijama lebdećih čestica PM10 i PM2.5 i sumporovodika, veliko je upozorenje Brođanima!

  “Ne vjeruj Danajcima ni kad darove nose”, a još je gore kada ne nose! Kako sam još ranije naveo, iz izvješća s današnjih sastanaka Lavrova s hrvatskim političarima može se zaključiti da naši političari i dalje ‘uzorno’ ignoriraju probleme Brođana sa onečišćenim zrakom, ali i s Rafinerijom nafte Brod! Mašala!

 19. @BoLi, jel’ si nešto saznao vezano za “oštar jezik predsjednika”? Svuda slušam o tome kako je naš ministar vanjskih poslova Grlić Radman iskoristio priliku da “promovira i čita (valjda svoju) poeziju”, Bandić i Kolinda ‘lomili i blagovali kruh’…

 20. Ovo je zaista žalosno: “… iz Kabineta ministra vanjskih poslova Gordana Grlić Radmana … nitko se nije obratio Brođanima…

  Također nitko nije se obratio ni iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a čak ni iz Sektora za zaštitu zraka…! Ako svemu tome dodamo da Povjerenstvo za praćenje poboljšanja kvalitete zraka … već dvije godine nije sastajalo, moramo biti pomalo zabrinuti.”!

  • BoLi on 16.12.2020 at 18:55

  Ne, @Ordinacija, Grlić-Radman je čitao Lavrovu poeziju na ruskom. Znam od prije da predsjednik često spominje Slavonski Brod kao i Omišalj (Krk). Vjerujem da je bilo opet riječi o tome, ali nije bilo novinara.

 21. Grlić-Radman ima tako malo kvalitetnog u svom mandatu, da poslije onog famoznog boravka s KGK i lijepljenja 10 $ na čelo svirača, ovo čitanje poezije na ruskom jeziku je melem na njegovu potkapacitiranost za posao ministra vanjskih poslova koji nas predstavlja u sviju .
  A čisti zrak u Brodu je ex preCjednica dva puta svojom kamp kućicom i populističkim boravkom u vašem gradu sasvim ozbiljno “obećala”

 22. corr: svijetu

 23. Iako je u posljednja 24 sata došlo do pogoršanja sa onečišćenjem zraka u cijeloj Hrvatskoj, jutros su mjerne postaje u Slavonskom Brodu ponovo na vrhu top liste onečišćenja RH (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)!

  Mjerna postaja na Jelasu je na prvom mjestu i zbog visokih koncentracija lebdećih čestica PM2.5 jedina je u ŽARKO CRVENOM. Dok postaja kod Stadiona kraj Save na drugom mjestu i u CRVENOM!

 24. Dok je naš ministar vanjskih poslova Grlić Radman ‘blagonaklono’ čitao poeziju šefu ruske diplomaciji Lavrovu, iz emisije u Rafineriji brodski zrak se intenzivno pogoršavao!

  Jučer na Jelasu 12 sati u kontinuitetu mjerila se satna koncentracija sumporovodika¨(H2S) iznad granične vrijednosti (7 µg/m3), tako da je jučerašnji dnevni prosjek sumporovodika¨skoro dva puta bio iznad granične vrijednosti (5 µg/m3) i iznosio je 9,24 µg/m3 (http://iszz.azo.hr/iskzl/postaja.html?id=165)! Danas i dalje se mjere povećane satne koncentracije sumporovodika¨(H2S).

  Također jučer je došlo da 30. put dnevni prosjek lebdećih čestica PM10 kod Stadiona kraj Save bio iznad granične vrijednosti (50 µg/m3) i iznosio je 58,5 µg/m3 (http://iszz.azo.hr/iskzl/postaja.html?id=275)! No i na Jelasu i to dnevni prosjek lebdećih čestica PM2.5 bio je iznad visokih 50 µg/m3! Što je zaista zabrinjavajuće!!

 25. Iz naših arhiva od prije 6 godina: Tako je bilo, tako je počelo i odvijalo prije 6 godina u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode:

  “Sastanak Radne skupine na temu stanja zraka na području Slavonskog Broda i Broda održala se u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode. Istaknuto je da RH kontinuirano poduzima sve raspoložive mjere i provodi aktivnosti na rješavanju problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu.”!

  Kada i zašto je ‘uništen’ rad Povjerenstvo za praćenje poboljšanja kvalitete zraka u Slavonskom Brodu(?), koje Povjerenstvo već dvije godine nije sastajalo!

  https://www.vecernji.hr/vijesti/zmajlovicevo-ministarstvo-pomoci-ce-gradu-u-izradi-akcijskog-plana-za-oneciscenje-zraka-979767

 26. Je li to gradonačelnik Slavonskog Broda? Toliko dugo Eko.integral nema odnose s Gradom. Sve je jasno. Babo će se aktivirati u travnju, pred izbore. Samo, hoće li raja progutati tu udicu?

 27. Dalje se nastavlja pogoršanje sa onečišćenjem zraka u cijeloj Hrvatskoj. No kako smo i jutros vidjeli i sada su mjerne postaje u Slavonskom Brodu na vrhu top liste onečišćenja RH (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)!

  Mjerna postaja na Jelasu i večeras je na prvom mjestu i zbog visokih koncentracija lebdećih čestica PM2.5 dalje je jedina u ŽARKO CRVENOM. Dok postaja kod Stadiona kraj Save na drugom mjestu i u CRVENOM!

 28. Nažalost i dalje traje stanje povećane onečišćenja zraka u cijeloj Hrvatskoj, ali posebno i u Slavonskom Brodu. Jutros ponovo su mjerne postaje u Slavonskom Brodu na vrhu top liste onečišćenja RH i u CRVENOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)! 

  Mjerna postaja kod Stadiona kraj Save je sada na prvom mjestu, ali u biti zbog visokih koncentracija lebdećih čestica PM2.5 na Jelasu od skoro 50 µg/m3, ona je ‘zagađenija’! 

  Što više, vidimo da je na Jelasu i jučerašnji dnevni prosjek koncentracije sumporovodika¨(H2S) bio 6 µg/m3, što je ponovo iznad granične vrijednosti (5 µg/m3), ali i dnevni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM2.5 bio je iznad ‘imaginarne’ granične vrijednost od 50 µg/m3 (http://iszz.azo.hr/iskzl/postaja.html?id=165).

  Također je i na postaji kod Stadiona kraj Save dnevni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM10 bio je iznad granične vrijednost (50 µg/m3) i iznosio je 68,3 µg/m3 (http://iszz.azo.hr/iskzl/postaja.html?id=275)!  

 29. Gospon Peter, to se rspadju politički leševi SDP-ovaca. Grbin ih je zatukao.

 30. @Mrsunja, ooo yes(!), shvatio sam, kada sam pročitao:

  “Umjesto zbijanja redova i vršenja završnih priprema za predizbornu kampanju koja će početi već u siječnju, ovdašnji kao i republički SDP nastavlja s unutarstranačkim bratoubilačkim ratom svojstvenim autoritarnim strankama i totalitarnim društvima.” (https://sbplus.hr/slavonski_brod/politika/politicke_stranke/predsjednistvo_sdp-a_raspustilo_ovdasnja_vodstva_stranke_.aspx#)

  No da li to uopće znači što za brodski zrak, zaista ne znam…

  • trol on 19.12.2020 at 00:41

  pitat cemo ga kad ce feudalac s drzavnim grantovima vratit kredit sberbanki

 31. Valjda je sada s ovim jednim dužim onečišćenjem zraka od skoro 100 sati, gotovo. Jutros samo je mjerna postaja na Jelasu na vrhu Haop-ove liste onečišćenja u RH. Zrak je i dalje onečišćen i u CRVENOM kao i u AMP Kaštijunu, no tik uz granicu od 25 µg/m3. Dok onečišćenje s druge mjerne postaje u Slavonskom Brodu više nije u videokrugu! No pogledajte na ‘fejsu’ na stranicama GI i za čisti zrak i Brođani za Brod, kako je to izgledao u posljednja četiri dana!

 32. Još jedna uspomena iz FB arhive od prije godinu dana kada sam isto pisao o brodskom zagađenom zraku:

  I jutros, kao u zadnjih desetak dana stanje u brodskom zraku ništa se nije promijenilo na bolje! Nego baš suprotno, na LOŠIJE!

  Već jutros su na mjernoj postaji na Jelasu kontinuirano mjerene alarmantno visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 pet puta iznad 230 µg/m3! Dok je sinoć na mjernoj postaji kod Stadiona mjerena satna koncentracija lebdećih čestica PM10 blizu 300 µg/m3!

  Svemu tome veliki uzročnik je stanje u Rafineriji, gdje se i dalje mjere kontinuirano (kao danas ujutro) satne koncentracije lebdećih čestica PM10 i iznad od 250 µg/m3! A u ponoć je mjerena satna koncentracija lebdećih čestica PM10 i od 387 µg/m3!!!

 33. Ova visokoumna politička garnitura koja je zasjela u fotelje na državnom, regionalnom i lokalnom nivou, uspješno je zataškala prošlogodišnju alarmantno visoko onečišćenje brodskog zraka iz emisije iz Rafinerije Brod! Tako će postupati i sa ovogodišnjim brodskim zagađenjima zraka! A to rade već 10-tak godina!

 34. Ordinacija, neće to dopustiti gradonačelnik Broda koji opći s pučanstvom na Laganini radiju, a ne prisustvuje županijskoj skupštini kad se donosi proračun.

 35. @Dobrijan, imam ja još neku informaciju i to o tematskoj sjednici Županijske skupštine o zagađenom brodskom zraku iz lipnja ove godine:

  Valenta je otišao odmah na početku točke o stanju zraka! Dok je Duspara demonstrativno napustio sjednicu kada mu je Ćosić oduzeo pravo na repliku!

  Valjda nam je sada sve jasno!

 36. Jedan od zaključaka Županijske skupštine o zagađenom brodskom zraku iz lipnja ove godine;

  “Tražimo od Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti sufinanciranje cjelovite energetske obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada … u iznosu od 80% … “!

  Ja osobno smatram, da ova odluka Županijske skupštine vrlo je jaka odluka!
  Za tu odluku je glasalo (valjda) dvadesetak, možda i više vijećnika. Ona ima moć koju trebaju podržati i Župan i Gradonačelnik, Predsjednik Županijske skupštine i svi saborski zastupnici…

  Nažalost, ni nakon pola godine oni ne znaju ili ne žele ju ‘izganjati’ u Ministarstvu i Fondu zaštite okoliša!!!

 37. Postavlja se pitanje što se to danas ponovo događa u brodskom zraku(?), a ponavlja se i pitanje što se događa u Rafineriji?

  Jutros evo već 4. put u kontinuitetu na mjernoj postaji na Jelasu mjere se satne koncentracije sumporovodika¨(H2S) iznad granične vrijednosti, pa i od 32,8 i 46,5 µg/m3 (http://iszz.azo.hr/iskzl/postaja.html?id=165)!!! Također se mjere i povećane satne koncentracije sumpor dioksida (SO2), ali niže od granične vrijednosti!

 38. “Sumpor dioksid može utjecati na respiratorni sistem, izazivajući kašalj, stvaranje sekreta, pojačavanje astme i hroničnog bronhitisa. Studije su pokazale da se izlaganjem povećanim koncentracijama sumpor dioksida povećava smrtnost, posebno u dijelu populacije sa bolestima srca i pluća.”

 39. Uvjeren sam da smrad izazivaju raspušteni SDP-ovci koji uporno seru da su socijaldemokrat dok se istovremeno naguzuju Duspari i pravašim.

 40. Sinoć, jutros i pa i prijepodne u Slavonskom Brodu na mjernim postajama mjere se koncentracije lebdećih čestica PM10 i PM2.5, ali sumporovodika (H2S) iznad granične vrijednosti! Brodske mjerne postaje su ponovo na vrhu Haop-ove liste onečišćenja u RH i one su u CRVENOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)!

  Postavlja se i dalje pitanje što se to ponovo događa s brodskim zrakom(?), a ponavlja se i pitanje što se to događa u Rafineriji?

  Posebno se uočava velike koncentracije sumporovodika i jučer, sinoć i jutros, a i da je jučerašnji dnevni prosjek od 9,3 µg/m3 (http://iszz.azo.hr/iskzl/postaja.html?id=165) skoro dva puta bio¨iznad granične vrijednosti (5 µg/m3)! A samo od 16. prosinca, u posljednjih 5 dana 30 puta (http://iszz.azo.hr/iskzl/podatak.htm?pid=165) je mjerana satna koncentracija sumporovodika¨iznad granične vrijednosti (7 µg/m3)!

  Sve ukazuje na to da Rafinerija započela s preradom naftnih derivata, baš kako je Generalni direktor Rafinerije nafte Brod Anatolij Karaljus najavio još prije tri mjeseca!

 41. Evo nekoliko komentara i sa ‘fejsa’:

  KM kaže: Tu se moramo svi okupiti oko jednog stožera i bez obzira na različite političke platforme… naša djeca i mi dišemo jednako loš zrak i to nas treba ujediniti dok ne bude riješenje prihvatljivo, trajno i konačnoč. . Imamo za iduću godinu važan posao!

  PTĐ: Slažem se, kao da sam sam to rekao…

  ĆD: Ako nastavi tako, valja se organizirati i napraviti blokadu granice i to ne najavljeno…, čisto u znak pažnje!

 42. Večeras ponovo imamo u Slavonskom Brodu povećana onečišćenja zraka. Ponovo su brodske mjerne postaje na vrhu top liste onečišćenja RH i u CRVENOM!

  Mjerna postaja kod Stadiona kraj Save je sada na prvom mjestu, ali u biti zbog visokih koncentracija lebdećih čestica PM2.5 na postaji Jelasu od skoro 36,3 µg/m3, ona izgleda ‘zagađenija’, makar je na četvrtom mjestu!

 43. Peter Tot-Đerđ, prestanite uznemiravati građane, ako nemate ni R od rješenja za problem.

 44. Mixeru, ti od krive osobe tražiš rješenje, umjesto da shvatiš da osobe koje su u posljednjih 12 godina u (ovoj našoj jadnoj) politici ništa nisu poduzele, a najgore nisu ni se trudile da poduzmu nešto valjano za Brođane, za brodski čist zrak!!!

  Pročitaj još jednom što je KM rekao: Tu se moramo svi okupiti oko jednog stožera i bez obzira na različite političke platforme…, naša djeca i mi dišemo jednako loš zrak i to nas treba ujediniti dok ne bude riješenje prihvatljivo, trajno i konačno… Imamo za iduću godinu važan posao!

 45. Pozdrav Brođani, GI-ovci i ostali naši simpatizeri!

  Jutros ponovo imamo u Slavonskom Brodu povećana onečišćenja zraka, posebno lebdećim česticama PM10 i PM2.5. Ponovo su brodske mjerne postaje na vrhu top liste onečišćenja u Hrvatskoj i u CRVENOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)!

  Mjerna postaja kod Stadiona kraj Save je sada na prvom mjestu, ali u biti zbog visokih koncentracija lebdećih čestica PM2.5 na Jelasu od 37 µg/m3, ona izgleda ‘zagađenija’, makar je ponovo na četvrtom mjestu!

 46. Jabihnesto, ne tražim ja više od nikog ništa. Jasno je da je Duspara sklon politizaciji problema kad njemu zatreba. On sada na radiju razgovara sa komšijama o komunalijama, a u travnju će napasti vladu i Rafineriju. Ali, zar ne bi trebali eko aktivisti napraviti OTVORENO PISMO za hrvatsku javnost i veoma kratko napisati o čemu se radi. Na kraju krajeva, zgađenost pojačava učinke korone. Dosta je bilo izvješća o smradu i zagađenju, treba nam akcija, a pod akcijom mislim na otvoreno i nedmosmisleno imenovanje odgovornih.

 47. Prije mjesec dana Sergej Lavrov je posjetio glavni grad Hrvatske. Lavrova su u Zagrebu primili ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, premijer Andrej Plenković i predsjednik RH Zoran Milanović.

  Mi iz Eko-integrala, kao i svi Brođani željno smo očekivali povratne informacije sa sastanaka naših čelnika sa Sergejem Lavrovom, najviše zbog problematike onečišćenja brodskog zraka iz Rafinerije nafte Brod, čiji je vlasnik ruska korporacija Zarubezhneft.

  Ovih dana preko naše kolegice, inače članice Predsjedništva Udruge Eko-Integral zaprimili informaciju iz dopisa iz Ureda Predsjednika. U spomenutom dopisu piše:

  “Predsjednik Republike… prilikom susreta s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom založio za rješavanje problema onečišćenja zraka i poboljšanja kvalitete života ljudima s područja grada Slavonskog Broda…”.

Odgovori