U Brodu i ove zime teško se diše!

Petnaest mjeseci nakon havarije u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, zrak je u Slavonskom Brodu ponovno zagađen.

Također i petnaest mjeseci nakon sastanka Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović koja je sada na odlasku, na temu rješavanja problema zagađenja zraka u Slavonskom Brodu, s predstavnicima ruskog Ministarstva ekonomskog razvoja i energetike, predstavnicima tvrtke Zarubežnjeft koja je vlasnik Rafinerije, ministrom zaštite okoliša i energetike, te predstavnicima Plinacroa i Croduxa, nažalost, ništa točno se ne zna o prenamjeni produktovoda u plinovod…

Moramo primjetiti kako u međuvremenu ništa konkretno, ali ni korektno nije se dogodilo ni u Rafineriji, (osim možda priče i obećanja), ali ni u Slavonskom Brodu, što bi možda Brođanima ulilo malo nade, da neće ponovo doživjeti novi fijasko i ponovo će uvidjeti kako su živjeli s lažnim obećanjima!

A ponovo se pojavila i ta poznata apsurdna situacija, kada nitko ne zna radi li Rafinerija, ili ne radi? No moramo znati da radom ne možemo podrazumijevati samo preradu nafte u derivate, nego sve poslove koji se u Rafineriju obavljaju.

Zato naše oštroumne novinarke nekih lokalnih medija sve znaju i duboko ‘razmišljaju’ ili možda i ne razmišljaju, nego samo izjave kao napr.: “… nakon što je Rafinerija Brod započela remont, a onečišćenja zraka uz Granični prijelaz Slavonski Brod se nastavilo – postalo je jasno kako zimi na koncentraciju lebdećih čestica u zraku itekako utječu kućanstva koja se griju ‘na drva’, a blagdanima i gust promet koji se autocestom slijeva preko mosta.”. (SBPlus) .

U isto vrijeme i Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić intenzivno se trudi da nekakvu slično ‘priču’ pronađe i za cijelu Hrvatsku. Evo kako Ministar gleda na onečišćenje zraka u gradovima Hrvatske i kakvo rješenje ima za te probleme:

“Ćorić: Gradovi s većom razinom onečišćenja trebaju napraviti akcijske planove” – javljala je N1 Televizija i nastavljala je:

“Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić poručio je … gradovima u kojima postoji veća razina onečišćenja zraka … da naprave akcijske planove za borbu protiv onečišćenja i temeljem njih postupaju.”.

A (valjda) mogu se osvrtati i na nadolazeće meteorološke promjene. “Kroz nekoliko dana, kako najavljuju prognostičari, magla bi trebala proći i trebalo bi doći do zahladnjenja i snijega, nakon toga više nećemo osjećati ovu situaciju…” (http://hr.n1info.com/Vijesti/a476231/Coric-Gradovi-s-vecom-razinom-oneciscenja-trebaju-napraviti-akcijske-planove.html).

Ministar ovo nije izjavio zbog stanja u Slavonskom Brodu, nego zbog prošlotjedne medijske ‘hajke’ u Zagrebu za čisti zrak.

Zaista svaka čast Zagrepčanima na njihovoj borbi i vjerujte nama Brođanima stvarno je žao zbog spomenutih događaja, ali ovakvo onečišćenje koje su oni u Zagrebu imali, u zadnjih 11 godina u Slavonskom Brodu bilo bar 2-3 i to svake godine!!!

A treba se podsjetiti “da je Poslovni dnevnik prvi medij u Hrvatskoj koji je upozorio prošli tjedan na zagađeni zrak u Zagrebu, pogotovo u nekim njegovim dijelovima.” (Poslovni dnevnik). A svi ostali mediji su tu informaciju obje ručke prihvatili i objavljivalu ju.

No ovih dana su, točnije već 18. i 19. siječnja mjerenja i u Zagrebu i u Slavonskom Brodu pokazali da je onečišćenje zraka uzrokovano visokim koncentracijama lebdećih čestica PM10 i PM2.5 i u Zagrebu i u Slavonskom Brodu većinom bilo u ‘zelenom’ i ‘žutom’ (‘ne onečišćen’ i ‘slabo onečišćen’ zrak), što se lijepo vidi i u Haop-ovoj aplikaciji praćenja onečišćenja.

Tako vjerujem, nakon ovih vremenskih promjena u kontinentalnom dijelu Hrvatske, osigurani su uvjeti kako bi se moglo usporediti ono stanje u Zagrebu (mjerenja s mjerne postaje ZG3) koje je u prošli tjedan, tjedan i više dana bilo u žiži medija i to sa stanjem brodskog zraka (mjerenja s mjerne postaje SB1).

Za uspoređivanje će nam poslužiti grafikoni onečišćenja iz aplikacije Europske agencije za zaštitu okoliša koja prati onečišćenje zraka na svim dostupnim mjernim postajama u Europi, pa tako na i postajama ZG3 i SB1. Poseban naglasak je u aplikaciji dat na praćenje koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i PM10, praćenjem kontinuiranog 24-satnog prosjeka, prozvan još kao ‘klizni prosjek’.

Na prvom grafikonu evidentirana su onečišćenja mjerena s mjerne postaje ZG3 u razdoblju 11. (noćni sati) do 17. siječnja! Vidljivo je da su u tom razdoblju najveća onečišćenja uzrokovana s visokim koncentracijama lebdećih čestica PM10 zabilježena 12. -13. i 16. siječnja! Posebno je zabrinjavajuće bilo stanje 12. siječnja u jutarnjim satima kada je onečišćenje zraka blizu 10 sati kontinuirano bilo u LJUBIČASTOM (‘ekstremno onečišćen’ zrak!). Inače u spomenuta tri dana onečišćenje zraka je većinom bilo u TAMNO CRVENOM (‘jako onečišćen’ zrak!).  – PRILOG1

Na drugom grafikonu evidentirana su onečišćenja mjerena s mjerne postaje SB1 u istom razdoblju (od 12 do 17. siječnja). Vidljivo je da je na početku promatranog razdoblja su mjerena jača onečišćenja uzrokovana s visokim koncentracijama lebdećih čestica PM2.5, što je ujedno nastavak onečišćenja koje će biti prikazano na trećem grafikonu. No mora se primjetiti da je u ostalim danima u promatranom razdoblju onečišćenje zraka cijelo vrijeme bilo u CRVENOM (‘onečišćen’ zrak!).  – PRILOG2

Na trećem grafikonu evidentirana su onečišćenja mjerena s mjerne postaje SB1 u razdoblju od 07. do 11. siječnja. Ovo je bilo u zadnje vrijeme jedno od težih razdoblja za Brođane. Vidljivo je da je na početku promatranog razdoblja postojali problemi oko preuzimanje podataka iz Haop-ovog registra. No da su od 08. do 11. siječnja mjerene alarmantno visoke koncentracije lebdećih čestica PM2.5. Tako je onečišćenje zraka kontinuirano bilo u LJUBIČASTOM (‘ekstremno onečišćen’ zrak!) i (u jedno kraćem intervalu) u TAMNO CRVENOM (‘jako onečišćen’ zrak!).  – PRILOG3

Četvrti grafikon govori o najtežem razdoblju za Brođane u zadnje 2-3 godine! Nažalost u razdoblju od 16. do 21. prosinca onečišćenje zraka je u Slavonskom Brodu kontinuirano blizu 150 sati bilo u LJUBIČASTOM (‘ekstremno onečišćen’ zrak!) obzirom na alarmantno visoke koncentracije lebdećih čestica PM2.5!!!  – PRILOG4

Što se kraju može zaključiti? Puno toga, ali vrijedi li se truditi oko formiranja zaključaka? Oni su tu i vide se, ali institucije na njih ne reagiraju… Zašto?

Zašto se na primjećuje da ono što se odigravalo u Zagrebu, nije isto s onim što se u Slavonskom Brodu događa! Još početkom prosinca smo primijetili da nakon duljeg razdoblja ‘ugodnog’ zraka i zraka skoro bez onečišćenja, osim možda prisutnosti tu i tamo povećanog prizemnog ozona, opet smo našli u teškoj situaciji, možda najtežoj u posljednje tri–četiri godine (vidi još jednom Prilog4).

Članovi udruge Eko-Integral upozorili su na to još 19. prosinca na tiskovnoj na otvorenom kod Tržnice (vidi: https://www.vecernji.hr/vijesti/brodani-zabrinuti-osamdesetak-sati-smo-u-ljubicastom-a-nitko-ne-reagira-1367540?fbclid=IwAR3pB5Owm4AbKPjLG-HchgRif4-2ruF-fhPm_qBFBHpoDDInMtMBGFotw2U).

Iznijeli su najnovije alarmantne pokazatelje o visokim koncentracijama lebdećih čestica PM2,5 i PM10 te poručili kako nema sumnje da je uzrok onečišćenja pored lokalnih zagađivača iz BiH. Osim Rafinerije, tu je i pozadinsko zračenje iz termoelektrane u Stanarima, Lukavcu i Ugljeviku, pa također iz Zenice i Tuzle.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, kako smo već i pisali o tome, reagiralo je na to i “hitno uputilo pismo prema Rafineriji nafte Brod, u kojem je zatražena informacija o statusu rada rafinerije, informacija da li i u kojoj mjeri postrojenje rafinerije, odnosno uređaji za loženje u okviru rafinerije, obavljaju aktivnosti koje uzrokuju emisije onečišćujućih tvari u zrak, kao i informacije o provedbi rekonstrukcije rafinerijskog postrojenja i dovođenja rafinerije u proizvodnu funkciju te informaciju o planiranom ponovnom pokretanju proizvodnje.”.

Nama u Slavonskom Brodu još nije poznato što su iz Rafinerije na to odgovorili, a ne znamo ni to, je li u Ministarstvo uopće stigao kakav odgovor. To je ustaljena praksa koja nije se ništa promijenila za ovih 11 godina!

25 comments

Skip to comment form

 1. Kad će proraditi Rafinerija? Što će to ovaj put značiti za građane oba Broda? Molim preojekciju.

  1. Tunja, za projekciju možeš moliti Ministarstvu zaštite okoliša i upravne odjele za ekolologiju u Gradu i Županiji… No nisam baš siguran da oni išta o tome znaju.

   Mislim da nemaju ni pojma, kakvo je sada stanje na prenamjeni produktovoda i na plinofikaciji Rafinerije. Pa ni o tome, kada će se oni završiti?

 2. Na kraju ćemo disati na dupe – kao kokoši.

 3. Šuška se da i Zagreb ima rafineriju s desne obale Save.

 4. – Što se kraju može zaključiti? Puno toga, ali vrijedi li se truditi oko formiranja zaključaka? Oni su tu i vide se, ali institucije na njih ne reagiraju… Zašto?

  Organiziraj konferenciju za medije kao Lemaićka i njena druga. Okupi oko sebe istomišljenike i javno prozovi babu, ministra i državu. Ovo neka posluži kao podloga.

 5. Za Petera i društvo: https://www.youtube.com/watch?v=EtflwYSoNQs

 6. U Brodu zima traje 365 dana. Jedino ne za one koji se griju u Dusparinoj stražnjici.

 7. Mislim, ako je riječ o brodskom zraku, u moja zadnja tri članka sve je napisano, što sve pati Brođane: jasno onečišćenje zraka, Rafinerija, koji lokalni zagađivač, institucije na svim nivoima; od lokalnog, preko regionalnog do državnog, pa na kraju (ili na početku) sama politika. Sve se dade isčitati iz njih. Vidi ‘trilogiju’:

  http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/peter-tot-derd-reagiranje-na-tekst-iz-sbperiskopa-i-jos-nesto-o-brodskom-zraku

  http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/jos-o-brodskom-zraku-rafineriji-i-institucijama i

  http://www.sbperiskop.net/glavna-vijest/u-brodu-i-ove-zime-tesko-se-dise

  1. Također i o tome što sve eko-aktivisti uspijevajunapraviti i što su sve dosada odradili:

   “Tako smo dosada više puta sjeli i s Gradonačelnikom, tako i sa Županom za isti stol, pa tako i s zamjenicima gradonačelnika i župana. Izborili smo se za rad nekih povjerenstava, bili na sastancima Povjerenstva za praćenja onečišćenja zraka, (saborskog) Odbora za zaštitu okoliša posvećena za brodski zrak, pa i na drugim sastancima… I to i u Slavonskom Brodu i u Zagrebu.”.

   Da, održani su i nekoliko velikih prosvjeda, a manjima se ne zna ni broj, odrađeni su veliki broj performansi, okrugli stolova, izborili smo za pokretanje nekoliko projektnih zadataka vezano za edukaciju, praćenje kvalitete zraka, također i vezano za utjecaj onečišćenja na zdravlje! Itd., itd..

   1. Kažeš da ste “izborili za pokretanje nekoliko projektnih zadataka vezano za edukaciju, praćenje kvalitete zraka, također i vezano za utjecaj onečišćenja na zdravlje!”.

    A gdje su ti projektni zadaci? Kakvi su rezultati tih projekata?

    Pričam ti priču. Nem tu nikakvih rezultata!

   2. Reći ću par riječi o projektu Edukacija i obavješćivanje. S tim projektom mi smo eko-aktivisti još krajem 2012.god. izašli i tražili partnere, prvenstveno u Županiji (pročelnik M. Štefanec). Na kraju je Projekt odobren od Fonda zaštite okoliša, ako se ne varam 2015.g.! Nažalost, bez nas članova Eko-Integrala! Projekt koji je vrijedan više od milijun kuna, vrlo brzo je upao u probleme. Udruga Eko-Integral u ime ekoloških udruga i građanskih akcija ponudila još u svibnju 2018.god. nekoliko aktivnosti za realizaciju na Projektu: prikaz stanja/statusa zagađenja na displeju, softversko rješenje za informiranje Brođana i aplikaciju za praćenje kvalitete zraka sa alarmiranjem, radionice edukacija o zaštititi okoliša od vrtića do veleučilišta i sveučilišta, organiziranje televizijske i radio emisije, okruglih stolova i dr.. No ništa od toga nije prihvaćeno! U međuvremenu Projekt je izgleda završen, a rezultate Projekta Brođani dobro znaju!

 8. Pošto i sam živim na Slavoniji 1 činjenica je da su se ljudi iz razumljivih razloga(cijene grijanja) odsjekli iz sustava.
  Kod mene u ulazu od 13 stanova 2 je ostalo s radijatorima. Sigurno je i loženje dobar dio zagađenja uz ono Savske i ovo Savske pizdarije. Voda, zrak ispada da je živimo u Černobilu.
  Oduzeto nam je temeljno ljudsko pravo na čist zrak, ali svaka vlast čija god bila osniva razna povjerenstva i dogodi se veliko NIŠTA.
  Pulmologija kao odjel koji je to BIO, direktno vezan s bolestima uzrokovanim kvalitetom zraka više ni ne postoji kao zasebni odjel.

 9. Nadam se da su i Urednik SBplusa i njegova “oštroumna novinarka” pročitali gornji članak i ako ništa drugo malo su ozbiljnije pogledali 3. i 4. grafikon!

  Ta dva grafikona ukazuju na razdoblja od 16. do 21. prosinca i od 08. do 11. siječnja, kada su mjerene alarmantno visoke koncentracije lebdećih čestica PM2.5 u Slavonskom Brodu.

  Izgleda da ta priča o ‘blagdanima’ i ne pije vodu, vjerojatno kao ni ona o ‘kućanstvima koja se griju ‘na drva’!

  1. Na žalost, to su obične ‘udbaške’ priče!

    • on 22.01.2020 at 16:57

    Ubit će te, kako kaže pjesnik, prejaka riječ.

  2. Da, 3. i 4. grafikoni iz članka ukazuju na razdoblja od 16. do 21. prosinca i od 08. do 11. siječnja, kada su mjerene alarmantno visoke koncentracije lebdećih čestica PM2.5 u Slavonskom Brodu. (Skoro) cijelo vrijeme je brodski zrak kontinuirano bio ekstremno onečišćen!!!

   1. “(Skoro) cijelo vrijeme je brodski zrak kontinuirano bio ekstremno onečišćen!!!”

    Pa nevjerojatno je da nitko ne spominje u komentarima medije. I naše brodske, ali općenito sve medije. Oni evo opet šute o ovoj teškoj brodskoj situaciji! Osim možda Periskopa, tu i tamo Posavske i SBTV-a. A da i Večernjaka! Ponavljam link iz članka:

    https://www.vecernji.hr/vijesti/brodani-zabrinuti-osamdesetak-sati-smo-u-ljubicastom-a-nitko-ne-reagira-1367540?fbclid

    1. Radi se o neuvjetovanoj odgovornosti onih koje si spomenuo. Ne možeđ isti stav očekivati od vodećeg news portala sbplusa kad je u funkciji očuvanja mandata Mirka Duspare.

 10. Zabrinjavajuće je da danas 23. siječnja od jutarnjih sati, od 6 00 sati onečišćenje zraka, a sada već 12 sati, kontinuirano u LJUBIČASTOM (‘ekstremno onečišćen’!), što se vidi iz aplikacije Europske agencije za zaštitu okoliša, a stanje se dalje pogoršava.

  Inače i na naslovnoj stranici Haop-a za praćenje onečišćenja je vidljivo da nitko nije ‘ravan’ brodskom onečišćenju. Već u 18 00 sati izračunato je klizno onečišćenje (u 24 sata), uzrokovano s visokim koncentracijama lebdećih čestica PM2.5 od 98,81 µg/m3!!!

  1. Ponovo je (skoro) 30 sati u Slavonskom Brodu bio zrak kontinuirano u LJUBIČASTOM (‘ekstremno onečišćen’!).

   Točnije od 23. siječnja od 6 00 sati, do danas do11 00 sati! Što se lijepo vidi na grafikonu aplikacije Europske agencije za zaštitu okoliša. No nije sve još gotovo, još je uvijek zrak ‘jako onečišćen’!

   Također smo provjerili da je na mjernoj stanici u Rafineriji zagađenje lebdećim česticama jučer bilo isto visoko. Naročit na početku i završetku dana, pa i do 230 µg/m3!!! Valjda da bi održavali normalan tlak, temperaturu i dr. u postrojenjima…

   1. Grafikone vidi na FB stranicama ‘GI za čisti zrak’ i ‘Brođani za Brod’!

   2. U Slavonskom Brodu i dalje traje veliko onečišćenje zraka, čiji je uzrok s velikoj vjerojatnošću može se utvrditi da je Rafinerija!

    Na Haop-ovoj naslovnoj stranici lijepo se vidi da onečišćenje brodskog zraka sa alarmantno visokim koncentracijama lebdećih čestica PM2.5 danas ujutro je bez premca ne u Hrvatskoj, nego i u bližoj okolici u EU! Mjerene su cijelo jutro koncentracije iznad 150, pa i oko 200 µg/m3!

    Kako smo provjerili na mjernoj stanici u Rafineriji zagađenje lebdećim česticama PM10 od sinoć je ponovo bilo izrazito visoko. 13 sati je u kontinuitetu bilo iznad 170 µg/m3, a od toga 8 sati i iznad 200 µg/m3!!! Inače sinoć je najveća koncentracija lebdećim čestica iznosila 224 µg/m3, a jutros 261 µg/m3!!!

   3. Već nekoliko dana upozoravamo da u Slavonskom Brodu prijeti i dalje traje veliko onečišćenje zraka, čiji je uzrok s velikoj vjerojatnošću može se utvrditi da je Rafinerija!

    Vidjeli smo još prije u aplikaciji Europske agencije za zaštitu okoliša da smo imali u intervalima od 16. do 21. prosinca i od 08. (možda je i prije jer nije funkcionirala komunikacija!) do 11. siječnja to veliko onečišćenje. No imamo i sada od 22. do 27. siječnja i to ponovo ekstremna onečišćenja u Slavonskom Brodu.

    Treba istaći da je u Slavonskom Brodu do stvarnog pogoršanja zraka došlo krajem studenog ili početkom prosinca, otkada u nepuna dva mjeseca na mjernoj postaji na Jelasu 22 puta je evidentiran dnevni prosjek koncentracija lebdećih čestica PM2.5 iznad 50 µg/m3, što je nekakva granična vrijednost za onečišćenje krupnijih lebdećih čestica P10!!!

 11. Evo nešto smo i u brodskim medijima uspjeli pročitati o prenamjeni produktovoda u plinovod i plinofikaciji Rafinerije, što se razvlači već 27-28 mjeseci:

  “Plinofokacija Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu – Malo se radi, pa stoji” – piše Posavska Hrvatska.

  Vidi: http://www.posavskahrvatska.hr/zivot/zivot/malo_se_radi_pa_stoji.aspx

 12. “Brođani ponovo pitaju, radi li Rafinerija?” – pišem na SBPeriskopu (http://www.sbperiskop.net/glavna-vijest/brodani-ponovo-pitaju-radi-li-rafinerija ) i nastavljam:

  “Već nekoliko dana upozoravamo da u Slavonskom Brodu prijeti i dalje traje veliko onečišćenje zraka, čiji je uzrok s velikoj vjerojatnošću može se utvrditi da je Rafinerija!”.

  Ovu našu brodsku polutvrdnju nastojim potkrijepiti raznim grafikonima koji su rezultat validnih aplikacija i člancima i raznim tekstovima s weba, nikako ne umanjujući utjecaj lokalnih zagađivača, a čemu sam pisao u prijašnjim mojim kolumnama na SBPeriskopu.

Odgovori