Što se to događa u Rafineriji nafte Brod? (2)

Zaista je nevjerojatno, makar je sve očiglednije kako postoji objašnjenje za brodsko onečišćeni zrak, ali odgovorni ne žele i neće to objašnjenje objaviti ni nakon 12 godina rada (i ‘nerada’) Rafinerije nafte Brod. Zašto(?), pitamo se, a iznova ponavljamo i jedno drugo pitanje: što se to događa u Rafineriji nafta Brod?

Ono što vidimo i znamo, da u Slavonskom Brodu ponovo su češća velika onečišćenja koja nisu mogla biti uzrokovana (smanjenim) prometom; prometom u gradu, pa i na autocesti i na graničnom prijelazu, ali ni putem malih obiteljskih ložišta na drva, što je dosada često bila mantra stručnjaka iz DHMZ-a i Ministarstva!  

Evo, prije nekoliko dana na fejsu smo govorili o tome da je na mjernim postajama u Slavonskom Brodu, ali i u Rafineriji Brod polako popustila veliko onečišćenje lebdećim česticama koje danima, dan za danom ‘intenzivno’ smetalo Brođanima.

Za vrijeme tog ‘poboljšanja’ na mjernoj stanici u Rafineriji satima su se mjerile koncentracije lebdećih čestica PM10 ispod 30 µg/m3, dok na postaji kod Stadiona kraj Save i ispod 20 µg/m3. Također i na mjernoj postaji na Jelasu koncentracija lebdećih čestica PM2.5 satima je bila ispod 10 µg/m3(!)…

Dok je prekjučer mjerna postaja kod Stadiona kraj Save ponovo je bila u CRVENOM i visoko na top listi onečišćenja (vidi prilog!)! Na toj mjernoj postaji su se mjerile koncentracije lebdećih čestica PM10 oko 40 – 50 µg/m3, što su 2 – 3 puta veći iznosi nego dan ili dva prije toga. A posebno je interesantno da noć prije su mjerene još veće koncentracije u prosjeku oko 80  µg/m3, a u ponoć i od 132,6  µg/m3!

U isto vrijeme su na mjernoj stanici u Rafineriji 6 sati kontinuirano mjerene koncentracije lebdećih čestica PM10 iznad 100 µg/m3, ali od (skoro) alarmantno visokih 193,6 µg/m3 (vidi prilog!)!

Inače cijeli mjesec studeni je bio u znaku novih povećanih onečišćenja u Slavonskom Brodu i to vrlo često uzrokovana iz Prekosavlja. Prošli put već sam pisao u članku (vidi: http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/sto-se-to-dogada-u-rafineriji-nafte-brod) o tome da se po cijele dane na mjernoj stanici u Rafineriji mjerile povećane satne koncentracije sumporovodika (H2S) i to iznad granične vrijednosti (7 µg/m3), pa i od 35 µg/m3 (12.11.) i 56 µg/m3 (13.11.).

U međuvremenu je o tim onečišćenjima oglasila i saborska zastupnica, Ružica Vukovac iz Domovinskog pokreta. Ona je u Saboru dana 20. studenog govorila o onečišćenom zraku u Slavonskom Brodu i o problemima Brođana i u ovoj, ali i u posljednjih 12 godina.

Istaknula je da je nevjerojatno da poslije 12 godina ni Brođani, ali ni dužnosnici i službenici u Ministarstvu zaštite okoliša RH i dalje ne znaju ništa o planovima modernizacije i plinofikacije Rafinerije nafte Brod. “Duže od dvanaest godina građani Slavonskog Broda i okolice trpe zbog zagađenog zraka” – rekla je Ona.

Također je gđa Vukovac istaknula da je generalni direktor Rafinerije nafte Brod još prije par mjeseci rekao kako će sva postrojenja Rafinerije od prosinca kao pogonski energent koristiti prirodni plin čime će se stvoriti značajne financijske uštede i ekološki efekti u preradi nafte u Rafineriji. Jako je važno da je saborska zastupnica Vukovac pozvala sve odgovorne institucije u RH da što prije poduzmu odgovarajuće radnje u funkciji zaštite okoliša, ali i zaštite zdravlja Brođana…

Zato je pomalo nejasno da za vrijeme nedavne rasprave u Hrvatskom saboru o prijedlogu o pokretanju povjerenja ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću, nitko nije se od zastupnika sjetio za problem vezan za Brođane i rad Rafinerije u susjednoj državi, Bosni i Hercegovini(?).

Također postavljam pitanje, dokle odgovorne institucije u RH dalje neće poduzimati odgovarajuće radnje u funkciji zaštite okoliša, ali i zaštite zdravlja Brođana?

34 comments

Skip to comment form

  • Lara on 02.12.2020 at 07:25

  Zašto Ružicu Vukovac niste stavili u naslov?

 1. Sve je nevažno u odnosu na zločinačku Rafineriju, kako ju vidi autor i njegovo društvance. Umjesto da pritisnu gradonačelnika i u vezi lokalnih propusta u vezi onečišćenja oni su navalili samo na rafineriju.

 2. Svaka čast Ružici Vukovac što je javno progovorila o problemu zagađenog zraka u Slavonskom Brodu. No tu se ne smije stati… Ako ništa drugo mora se žurno zatražit da se što prije sazove nova tematska sjednica Saborskog odbora o brodskom zraku!

 3. @ Sex pistol – ‘zločinačka Rafinerija’ koji konstruktivan naziv! Zašto ti smeta da se piše, ne(!), radi se komparativna analiza podataka u SB i RNB(?)!!!

  Pa nije ti čudno da se u Rafineriji i ovih dana se mjeri satna koncentracija lebdećih čestica PM10 od (skoro) 200 µg/m3. A to je 4 puta više od granične vrijednosti za dnevni prosjek (50 µg/m3).

  “Duže od dvanaest godina građani Slavonskog Broda i okolice trpe zbog zagađenog zraka” – rekla je i saborska zastupnica, Ružica Vukovac…

 4. Dalje su mjerne postaje u Slavonskom Brodu; kod Stadiona kraj Save i na Jelasu u CRVENOM i visoko na top listi onečišćenja RH (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)! Kako smo već i rekli: pitanje, je li su one na prvom i drugom, ili na drugom i trećem mjestu? No svejedno, svi mi znamo da brodski zrak je i dalje jako onečišćen!

  A ono što smo još zapažali, neovisno da je jučer cijeli dan satne koncentracije lebdećih čestica PM10 bile oko 50 µg/m3, dnevni prosjek je iznosio 53,5 µg/m3 (http://iszz.azo.hr/iskzl/postaja.html?id=275) i broj prekoračenja granične vrijednosti (50 µg/m3) sada je 26! Neovisno da u ovoj godini 60-tak puta nije se moglo odrediti dnevni prosjek za lebdeće čestice PM10!!!

  • Maki on 02.12.2020 at 09:03

  Moje poštovanje za saborsku zastupnicu. Hoće li se na nju obrecnuti gradonačelnik Broda kao što to čini Slavici Lemaić dok ona govori istinu (o) Brodu?

 5. Lara, Ružicu Vukovac nisam stavio u naslov, ali je Ona u naslovnoj slici…

  Svaka čast Ružici i još jednom puno hvala Ružici. Ona je jedna od rijetkih saborskih zastupnika koja je progovorila o brodskim problemima sa onečišćenim zrakom. U posljednje vrijeme i jedina!!!

 6. Pa da, pored Ružice Vukovac čitamo i o ministru Tomislavu Ćoriću:

  “… pomalo (je) nejasno da za vrijeme nedavne rasprave u Hrvatskom saboru o prijedlogu o pokretanju povjerenja ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću, nitko nije se od zastupnika sjetio za problem vezan za Brođane i rad Rafinerije u susjednoj državi, Bosni i Hercegovini(?)”.

 7. Ako je Rafinerija ‘zločinačka Rafinerija’, onda je Ministar sigurno zlokobna figura u toj cijeloj priči!

 8. Maki, izgleda u našem okruženju ženski svijet je puno pošteniji, humaniji i odlučniji od ovih pokondirenih muškarčina!

 9. Mogu iznova dodati ovoj diskusiji onu rečenicu koju sam nedavno pročitao u svezi otvorenog pisma vijećnice GV saborskim zastupnicima i koju potpuno podržavam:

  “… svi brodski mediji prodani … koji ne drže do istine nego do sitne lovice”!

  Nažalost to je toliko očito da je više nego tužno!!!

  Čini mi se da dosada nitko, ama baš nitko ni od brodskih medija, ali ni šire nije informirao čitatelje i/ili gledatelje o nedavnom istupu saborske zastupnice Ružice Vukovac u Saboru!

 10. Maki i Jabihnešto! Ružica i Slavica su naše (brodske) političke heroine…

 11. Što u Saboru rade esdepejci? Zalaže li se za čisti zraka heroina Marina Opačak Bilić?

 12. Iz FB arhive nova ‘uspomena’ od prije 5 godina. Tada sam uz ostalog pisao:

  “Na tiskovnoj konferenciji Eko-Integrala članovi Eko-Integrala… su odradili sljedeće teme:

  … program rada Eko-Integrala, najnovija onečišćenja zraka u Sl. Brodu, informacija o poduzetim aktivnostima (i zaključci Saborskog odbora od prije godinu dana), ocjena (ne)uključivanja lokalne i regionalne samouprave u zaštitu okoliša, nova saznanja o stavljanju u pogon TE Stanari…”.

 13. A i ova informacija s ‘fejsa’ je jako važna. A nadovezujem se na jutrošnju informaciju o brodskom onečišćenju zraka.

  Večeras ponovo su mjerne postaje u Slavonskom Brodu visoko na top listi onečišćenja RH (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)! Na prvom mjestu i ponovo u CRVENOM je mjerna postaja na Jelasu, a ona kod Stadiona kraj Save na trećem mjestu i u ŽUTOM!

  • dika on 03.12.2020 at 08:04

  Zanima me da li članovi eko-integrala kolumne g. Tot-Đerđa stavljaju na svoje fb profile?

 14. Jutros brodske mjerne postaje, ali i grad Slavonski Brod dalje su na vrhu na top listi onečišćenja RH (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html). Oni su ispred mjerenih onečišćenja u Zagrebu, Osijeku, Sisku, ali i u drugim gradovima Lijepe naše! Na prvom mjestu i ponovo u CRVENOM je mjerna postaja na Jelasu, a ona kod Stadiona kraj Save na drugom mjestu i u ŽUTOM! 

  Za primijetiti i jedna nelogičnost koja se dogodila na mjernoj postaji kod Stadiona kraj Save. Jučerašnji dnevni prosjek, tj. 24-satni prosjek lebdećih čestica PM10 je iznosio točno 50,00 µg/m3 (http://iszz.azo.hr/iskzl/postaja.html?id=275), pa to nije ušlo u zbroj onih dana kada je prekoračena granična vrijednost (50 µg/m3). Hahahaaa…

 15. Dika, nije naglasak na tome, tko što radi(?), nego tko što već godinama (12 godina) ne radi? Tu svakako prednjače političari, oni koji imaju moć i upravljaju, vladaju (i ne vladaju) s ovim situacijama oko nas!!!

  Ne znam tko od njih nas Brođane može pogledati u oči nakon 12 godina muljanja, obećanja i nečinjenja ništa ili samo formalne nazočnosti na ovom gorućem brodskom problemu!

 16. Nažalost, moramo i večeras primijetiti da pri onečišćenju zraka nema promjena!

  Dalje su brodske mjerne postaje, ali i grad Slavonski Brod na vrhu top listi onečišćenja RH. Dalje je na prvom mjestu i ponovo u CRVENOM mjerna postaja na Jelasu, a ona kod Stadiona kraj Save je na drugom mjestu i u ŽUTOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)!

 17. Polako se smanjuje onečišćenje u zraku mjereno na brodskim mjernim postajama. Obje mjerne postaje u Slavonskom Brodu danas su u ŽUTOM!

  No na karti onečišćenja Europske agencije zaštite okoliša vidljivo je da mjerna postaja na Jelasu posljednja tri dana kontinuirano bila u CRVENOM zbog povećanih koncentracija lebdećih čestica PM2,5 (https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index#tab-based-on-data)!

  A na grafikonu AOP-a vidi se da je dnevni prosjek lebdećih čestica PM10 kod Stadiona kraj Save u intervalu od 20.10. – 03.12.2020. god. 15 puta prekoračio graničnu vrijednost (50 µg/m3) (http://iszz.azo.hr/iskzl/podatak.htm?pid=275)!

 18. Mogu li nam stručnjaci za zrak odgovoriti da li je nečistog zraka manje kada pada kiša? Što kžu mjerene stanice?

 19. Tu baš nije potrebna posebna filozofija, ali ni posebno stručna osoba iz ekologije. Svaka dobra kiša ‘opere’ sva onečišćenja u zraku. Naročito ako je riječ o lebdećim česticama koje se mjere u našim mjernim postajama (PM) 2,5 i 10 mikrona!

  Također (i jači) sjeverni vjetar može pozitivno djelovati na onečišćenje iz Prekosavlja jer njega taj vjetar otpuše na jug. Općenito utjecaj vjetra iz bilo kojeg smjera dobro djeluje, jedini je problem da južni mogu dopuhati ne samo zagađenja iz BiH, nego i sa Kosova, Makedonije, ali i iz Sahare. Tako smo početkom godine imali pod utjecajem istočnog vjetra velika zagađenja koja su došla još istočnije od Kaspijskog mora!

 20. “Jako je važno da je saborska zastupnica Vukovac pozvala sve odgovorne institucije u RH da što prije poduzmu odgovarajuće radnje u funkciji zaštite okoliša, ali i zaštite zdravlja Brođana…” – piše u kolumni.

  No, ovdje ne smije se stati. Doista, što prije treba se inicirati tematsku sjednicu Odbora za zaštitu okoliša. Nadajmo se da će Predsjednica Odbora gđa Benčić pozitivno reagirati na sve to…

  Pa ovo stanje, puno neinformiranosti, čuvanja nekakvih tajni, a i guranja problema pod tepih je 12 godišnja praksa jedne, druge, treće vlade Hrvatske!

 21. Evo još jednom vapaj prema svim političarima koji eventualno mogu pomoći Brodu i Brođanima!

  Što se to događa na brodskim mjernim postajama, ali i u gradu Slavonskom Brodu? Nakon što smo svjedoci bili kratkog ’poboljšanja’ stanja, brodske mjerne postaje ponovo su na vrhu top liste onečišćenja RH i mjere se na njima zabrinjavajuće koncentracije lebdećih čestica PM10 i PM2.5! Ponovo je mjerna postaja na Jelasu na prvom mjestu i u ŽARKO CRVENOM, a ona kod Stadiona kraj Save na trećem mjestu i u CRVENOM (vidi: http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)! 

 22. Dalje su mjerne postaje u Slavonskom Brodu visoko na top listi onečišćenja RH! Mjerna postaja na Jelasu je na prvom mjestu i u ŽARKO CRVENOM, dok ona kod Stadiona kraj Save na drugom i u CRVENOM! Dokle? To nitko ne zna! Makar vidimo da su sinoć mjerne postaje u Tuzli i Zenici bile ‘ljubičaste’…

 23. U Slavonskom Brodu jutros se primijeti smirivanje onečišćenje lebdećim česticama PM2.5 i PM10. No još su uvijek brodske mjerne postaje, ali i grad Slavonski Brod visoko na top listi onečišćenja RH.

  Sinoć i noćas i na jednoj drugoj postaji su još uvijek mjerene visoke koncentracije lebdećih čestica PM10 i PM2.5! Dalje je mjerna postaja na Jelasu u CRVENOM (https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index#tab-based-on-data), a ona kod Stadiona kraj Save u ŽUTOM!

  Tako je jučer ponovo prekoračena granična vrijednost (50 µg/m3) i to od sredine listopada 17. put za dnevni prosjek lebdećih čestica PM10 kod Stadiona kraj Save (http://iszz.azo.hr/iskzl/postaja.html?id=275)!

 24. Pješaci su loši filtri zagađenja. Njihova šutnja je rupa kroz koju prolzi nasilni smrad kapitalističkog profita.

 25. Glasaj za online-školu:

  https://online-skola.vercel.app/

 26. Nevjerojatno, kako efikasno su (jaki) sjeverni i sjeveroistočni vjetrovi očistili ne samo brodski, nego i zrak iznad Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine. Danima su Tuzla i Zenica bile ‘ljubičaste’, a sada (vidi kartu onečišćenja Europske agencije za zaštitu okoliša – https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index#tab-based-on-data) skoro je i cijeli BiH u ‘ZELENOM’. Dok na brodskom mjernom postajom na Jelasu mjere se koncentracije lebdećih čestica od (oko) 5 µg/m3!!

 27. Brodski zrak je već najmanje 12 godina izrazito ovisan o zagađenjima u BiH-u, ali posebno i u Rafineriji! To svi znaju, tako i politika i institucije u RH, ali nitko, ni na državnom, ni regionalnom i lokalnom nivou ne poduzima ništa… Samo se obećava, ali problem se cijelo vrijeme gura pod tepih!!! O tomu već i ptice pjevaju na grani! A Rafinerija, koja po svom položaju je ‘lokalni zagađivač’, nikad nije predala RH svoje planove o modernizacji, a sada ni planove plinofikacije! MaŠALA!

 28. I onda, kada smo jutros ukazali na tendenciju smanjenja koncentracije lebdećih čestica i u SB i u RH, ali i u BiH, u 11 00 sati na mjernoj stanici Rafinerije mjerena je koncentracije lebdećih čestica PM10 od 742,8 µg/m3, pa poslije i više (https://rafinerija.com/Content/Read/mstanica)!!! Što se to događa u Rafineriji nafte Brod?

 29. “Putin i Dodik igraju dvije špice za ruske interese!”, a tko čuva i brine se za interese Brođana koji dalje udišu zagađeni zrak – pitao je Zvonimir Troskot iz Mosta u Hrvatskom saboru ministra vanjskih poslova Grlić-Ramdana.

  https://www.facebook.com/ztroskot/videos/1053304735183631

 30. Vidjeli smo na ‘fejsu’ obraćanje zastupnika Troskota ministru vanjskih poslova Grlić-Radmanu.

  No nije to prvi put da saborski zastupnik Zvonimir Troskot iz Mosta govorio o brodskom zagađenom zraku. Troskot je još 2018. godine za vrijeme pripremanja raspisivanja referenduma za promjenu izbornog sustava govorio o brodskom gorućem problemu. Tada je izjavio:

  “Veliki dio saborskih zastupnika umjesto da predstavljaju vrijednosti i interese onih koji ih na izborima imenuju predstavnicima, zastupaju šefa svoje stranke ili osobne interese. Zar itko može opravdati činjenicu da u Slavonskom Brodu … već devet godina ljudi udišu zrak koji je najzagađeniji u Europi …”.

  https://www.bitno.net/vijesti/hrvatska/ekskluzivno-zvonimir-troskot-gi-narod-odlucuje-idemo-na-referendum-jer-zelimo-hrvatsku-u-kojoj-je-dobro-svima-a-ne-samo-nekima/

 31. https://www.index.hr/vijesti/clanak/hrvat-i-bosnjak-odbili-sastanak-s-lavrovom-komsic-pokazao-je-nepostovanje-prema-bih/2238958.aspx

  Neće biti prilike s dvije strane pitati Lavrova za Rafineriju nafte. Komšić je šupčuga.

Odgovori