Što se to događa u Rafineriji nafte Brod?

Prekjučerašnja kiša koja je padala tiho, ali skoro 24 sata, pozitivno je djelovala na brodski zrak i jednostavno smanjila onečišćenje u zraku. No, onečišćenja su i dalje tu i trajno se vide veliki razmjeri njihova djelovanja.

Onečišćenja u brodskom zraku izazvano negativnim djelovanjima lokalnih zagađivača, ali i aktivnostima u Rafineriji: proizvodnja bitumina, (moguća) daljnja prerada naftnih derivata, a od listopada i grijanje Bosanskog Broda sigurno izazivaju zabrinjavajuće koncentracije prvenstveno lebdećih čestica PM10 i PM2.5.

O tome najbolje govori grafikon ‘akumuliranog’ onečišćenja zraka (s karte onečišćenja Europske agencije zaštite okoliša) u posljednjih 365 dana u Slavonskom Brodu, na mjernoj postaji na Jelasu (SB1), tj. da je zrak u godinu dana bio onečišćen 41% i to: 28% onečišćen (CRVENO), 6,3% jako onečišćen (ŽARKO CRVENO) i 6,9% ekstremno onečišćen (LJUBIČASTO)! Nažalost i tome da samo 25,6 % je bio dobar i zadovoljavajuće (ZELENO), a u 33% slučajeva umjereno (ŽUTO), tj. ni dobro, ni zadovoljavajuće!!! Vidi prilog!

Uprkos svemu tome Brođani, kao i ostali stanovnici naše Županije, ali vjerojatno ni dužnosnici i službenici u Ministarstvu zaštite okoliša RH dalje ne znaju ništa o planovima modernizacije i plinofikacije Rafinerije nafte Brod. Nažalost, to nama ništa nije novo. Riječ je o ‘standarnoj komunikaciji’ Rafinerije sa institucijama Hrvatske, ali i šire.

Izgleda nitko od spomenutih nisu informirani ni o tome što se u Rafineriji događalo prošli tjedan, kada se po cijele dane na mjernoj stanici u Rafineriji mjerile povećane satne koncentracije sumporovodika (H2S) i to iznad granične vrijednosti (7 µg/m3), pa i od 35 µg/m3 (12.11.) i 56 µg/m3 (13.11.).

Kako sam u prošlom svom članku zapisao: Takvo nešto nije se događalo od listopada 2018. godine, od tužne eksplozije u Rafineriji. Da i otada je posve zamrla i ona mala komunikacija koja se osigurala preko zajedničke Radne grupe za praćenje rada Rafinerije.

No ni druga tijela praćenja rada Rafinerije i onečišćenja zraka nisu više u funkciji. Tako ni Povjerenstvo za praćenje onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu (skoro) dvije godine nije sastajalo. Ni predsjednici ni starog, ni novog (saborskog) Odbora za zaštitu okoliša i prirode već duže vrijeme nisu vidjeli i ne vide potrebu za održavanje tematske sjednice u vezi brodskog zraka. Tužno je, ali to je istina!

U međuvremenu Brođani ipak nekako dođu do nekih neslužbenih informacija iz bosanskih medija. Istina to su česte samo poluinformacije, ali vrlo često nam govore dovoljno.

U posljednje vrijeme nekako nam je ostala na strani jedna informacija iz tih bosanskih medija još od sredine srpnja koja izgleda detaljno objašnjava trenutnu situaciju u Rafineriji, ali i trenutno stanje brodskog zraka!

“Na osnovu informacije koju smo dobili…, početak prerade sirove nafte i proizvodnja naftnih derivata u Rafineriji nafte Brod očekuje se nakon realizacije projekta gasifikacije (tj. plinofikacije, nap. aut.)…, a to je prema njihovom biznis planu do kraja 2020. godine. Prirodni gas (tj. plin) će zamijeniti mazut u procesu proizvodnje, što će poboljšati ekološke parametre u smislu manje emisija čestica i gasova koji negativno utječu na životnu sredinu”, rekao je (tada) resorni ministar Petar Đokić (https://www.seebiz.eu/energetika/kad-ce-se-pokrenuti-proizvodnja-u-brodskoj-rafineriji/237451/).

Evo još jedna indirektna i poluslužbena informacija iz Rafinerije iz čega se još nešto možemo naslutiti (https://rafinerija.com/Publication/Read/posjeta_RNB_rukovodstvo_Dervente):

“U Rafineriji nafte Brod, kao i na teritoriji Hrvatske, već su završeni svi radovi na infrastrukturi transporta gasa. Kao završna faza projekta u oktobru (tj. listopadu) se očekuje dobivanja dozvole i početak radova na izgradnji prolaska ispod rijeke Save, nakon čega će biti izvršene prve isporuke gasa u Rafineriju nafte Brod.

Generalni direktor Rafinerije nafte Brod (Anatolij Karaljus) istakao je da će sva postrojenja Rafinerije od decembra (tj. prosinca) kao pogonski energent koristiti prirodni gas čime će se, kako je rekao, stvoriti značajne financijske uštede i ekološki efekti.”.

Ne treba biti veliki stručnjak da iz ovih izjava najkompetentnijih ljudi zaključimo mi sami, što se to događa u Rafineriji nafta Brod?

23 comments

Skip to comment form

 1. Što je s Poduzećem za ceste? Što je s brodskim prometom?

 2. Brođanima (čitj: papcima) ostaje samo čekati. Istinu od svoje države ne može i ne zna saznati.

 3. Tunja, žalosno je da slabo ili nikako se ne zna za brodske lokalne zagađivače, kao što su Poduzeće za ceste, Saint Jean Industries idr.. No, u vezi brodskog prometa, naročito sada, ipak treba biti obazriv. Inače sve dosada su naši vrli stručnjaci skrivali iza brodskog prometa.

  No ovdje. kako ja vidim dat je uvid u neke događaje u Rafineriji, koji se ‘uzorno’ skrivaju! Nažalost u toj ‘raboti’ kontinuirano sudjeljuju i naše institucije: Ministarstvo, (saborski) Odbor za zaštitu okoliša, Grad i Županija, Gradska i Županijska uprava idr..

 4. Čitam da: Generalni direktor Rafinerije nafte Brod (Anatolij Karaljus) istakao je da će sva postrojenja Rafinerije od decembra (tj. prosinca) kao pogonski energent koristiti prirodni gas čime će se, kako je rekao, stvoriti značajne financijske uštede i ekološki efekti.”.

  Taj proces privole RNB sa strane brodskih eko-aktivista traje od 2012. godine! Valjda ćemo iduće godine vidjeti rezultate i plodove…

 5. Nevjerojatna komocija svih igrača: Srba, Bosanaca, Rusa i Hrvata. Vidimo da Rafinerija u BB već 12 godina radi (pa pomalo i ne radi?), a sigurno će i dalje raditi, a Brođani “dalje ne znaju ništa o planovima modernizacije i plinofikacije Rafinerije nafte Brod”! Mašalah!

 6. Da se koristim s frazom prijatelja: “nešto tu smrdi gore od rafinerije”! Najgore u cijeloj priči da netko u Hrvata nešto dobro zna i o tome šuti jer mu u interesu profit. Je li to Čermak, Kalmeta, Vrdoljak, ili netko četvrti (hipotetiziram), no nikako nije pošteno prema Brođanima!

 7. Svjedoci smo još jedne nevjerojatne činjenice i to je “grafikon ‘akumuliranog’ onečišćenja zraka (s karte onečišćenja Europske agencije zaštite okoliša) u posljednjih 365 dana u Slavonskom Brodu, na mjernoj postaji na Jelasu (SB1) …

  … zrak u godinu dana bio onečišćen 41% i to: 28% onečišćen (CRVENO), 6,3% jako onečišćen (ŽARKO CRVENO) i 6,9% ekstremno onečišćen (LJUBIČASTO)!”

  To stanje sa zagađenim zrakom je daleko gore stanje nego u Zagrebu (Zg-3) ili Osijeku (Os-1) ili bilo gdje drugdje u Hrvatskoj. Ali nitko na to ne reagira!

 8. Mogu dodati ovoj diskusiji još jednu rečenicu koju sam nedavno pročitao u svezi otvorenog pisma vijećnice GV saborskim zastupnicima i koju potpuno pdržavam:

  “… svi brodski mediji prodani … koji ne drže do istine nego do sitne lovice”!

  Nažalost to je toliko očito da je više nego tužno!!!

 9. ordinacija, to ni nisu mediji prema definiciji struke. Oni samo dilaju informacijama. Stava i kičme nemaju, oni imaju gumeno crijevo, a što im onemogućava da uspravno stoje.

 10. Izgleda u susjednoj državi nitko ne taji da polaganje plinovoda ispod korita rijeke Save, pa tako i prenamjena produktovoda u plinovod i sama plinofikacija Rafinerije su u završnoj fazi.

  Čitam: “Kako javlja nezavisna bosanskobrodska stranica, E-Brod, na rijeci Savi, na području Općine Brod, danas je (bila) zabranjena plovidba zbog radova na polaganju plinovoda ispod korita rijeke.”.

  Nažalost, sada nam je jasno da su aktivnosti oko polaganje plinovoda ispod korita rijeke Save bile uzročnici naftne mrlje na Savi, o čemu smo pisali krajem kolovoza i kada smo zavapili: Je li netko nešto poduzeo u Slavonskom Brodu?

  https://sbplus.hr/gospodarstvo/promet/danas_polazu_plinovod_ispod_korita_rijeke_save.aspx

 11. Još jedna ‘uspomena’ iz FB arhive od prije 5 godina!

  Recite glasno; “Slavonski Brod zaslužuje čisti zrak!!!”!

  http://www.sbperiskop.net/drustvo/sb/reci-to-glasno?fbclid

 12. Saborska zastupnica, Ružica Vukovac prošli tjedan je u Saboru govorila o onečišćenom zraku u Slavonskom Brodu i o problemima Brođana i u ovoj godini, ali i u posljednjih 12 godina:

  “Duže od dvanaest godina građani Slavonskog Broda i okolice trpe zbog zagađenog zraka. Podrška svim mojim prijateljima u gradu Brodu i šire.”.

  Izlaganje gđe Vukovac možete vidjeti na FB stranici Građanske inicijative za čisti zrak i na Brođani za Brod.

 13. Divan i konstruktivan govor zastupnice Ružice Vukovac. Svaka joj čast, ali i opravdana zahvala eko-altivistima na ogromnom trudu u borbi za brodski čisti zrak!

 14. Svaka čast Ružici Vukovac što je javno progovorila o problemu zagađenog zraka u Slavonskom Brodu. No tu se ne smije stati… Ako ništa drugo mora se žurno zatražit da se što prije sazove nova tematska sjednica Saborskog odbora o brodskom zraku!

 15. Ponovo su i jučer i danas u Slavonskom Brodu zapažena povećana zagađenja zraka. Ponovo je jedna brodska mjerna postaja i to sada ona kod Stadiona kraj Save pri vrhu onečišćenja zraka u RH i jedina je ona zajedno s onom u Zagrebu (Zg3) koja je u CRVENOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html).

  To je dalje zabrinjavajuće, a posebno zbog zabrinjavajuće satne koncentracije lebdećih čestica PM10 koje su u Rafineriji mjerene i sinoć i danas u podne iznad 100, pa i iznad 120 µg/m3 (https://rafinerija.com/Content/Read/mstanica)!

 16. Iz FB arhive od prije 6 godina! Onda smo javili:

  „Ipak se kreće: Brođani su sudjelovali u radu saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode“ – objavljuje portal SBperiskop opširne bilješke o radu Odbora za zaštitu okoliša i prirode Hrvatskoga sabora i nastavlja:

  „Brođani su pozvani bili i sudjelovali u radu Odbora za zaštitu okoliša i prirode Hrvatskoga sabora na 59. (tematskoj) sjednici koja je održana 20. studenog 2014. godine.“.

  Vidi: http://www.sbperiskop.net/glavna-vijest/ipak-se-krece-brodani-su-sudjelovali-u-radu-saborskog-odbora-za-zastitu-okolisa-i-prirode

 17. Kako se u Slavonskom Brodu prekjučer i jučer ponovo krenulo s povećanim zagađenjem zraka, to se nastavilo sinoć i danas. Za promjenu još od sinoć su obje brodske mjerne postaje pri vrhu onečišćenja zraka u RH zajedno s još po nekim postajama u Hrvatskoj i ponovo su u CRVENOM ili ŽARKO CRVENOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)!

  Posebno je zabrinjavajuće, da nakon što se na Jelasu u posljednjih petnaestak dana(!) nisu mjerile satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 iznad 22 µg/m3(!), sinoć kontinuirano 6 sati se mjerile koncentracije iznad 90 µg/m3(!), pa od 113 µg/m3! Također su se mjerile kontinuirano i povećane satne koncentracije benzena oko i iznad 15, pa 20 µg/m3!

  No, dalje se mjere previsoke satne koncentracije lebdećih čestica PM10 i u Rafinerije pa i iznad 170 µg/m3(!) napr. sinoć, ali i danas preko dana od 130 µg/m3 (https://rafinerija.com/Content/Read/mstanica)!

 18. Što je pretjerano, pretjerano je!!!

 19. Danas u Slavonskom Brodu polako, nakon prekjučerašnjeg i jučerašnjeg onečišćenje zraka, stanje polako se smiruje, ali još uvijek danas popodne vide se ostatci velikog onečišćenje!

  Još uvijek su brodske mjerne postaje pri vrhu onečišćenja zraka u RH zajedno s još po nekim postajama u Hrvatskoj i još uvijek je mjerna postaja kod Stadiona kraj Save u CRVENOM i prva na top listi onečišćenja (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)!

  No, ono što je posebno zabrinjavajuće, da nakon što se na Jelasu u posljednjih petnaestak dana(!) ni jednom nije mjerena satna koncentracija lebdećih čestica PM2.5 iznad 22 µg/m3(!), a poslije toga kontinuirano 6 sati se mjerile izrazito visoke koncentracije (iznad 90 µg/m3(!)), nakon smirivanja ponovo se mjere niže i niske koncentracije… To se lijepo vidi na grafikonu Europske agencije za zaštitu okoliša (https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index)!

 20. U Slavonskom Brodu evo već danima se mjere povećana zagađenja zraka, a to se nastavilo i danas. Dalje se mjere velike satne koncentracije lebdećih čestica PM10 i a često i PM2.5. Tako je jutros brodska mjerna postaja kod Stadiona kraj Save još uvijek u CRVENOM i prva i skoro jedina na top listi onečišćenja (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)!

  Ujedno u posljednjih mjesec dana više od desetak puta dnevni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM10 bio je iznad granične vrijednosti od 50 µg/m3 (http://iszz.azo.hr/iskzl/postaja.html?id=275 )!

 21. Za Brod nema šanse. Grad je kao stočna gnojnica.

 22. Danas sam objavio novu uspomenu na fejsu; Iz FB arhive od prije 3 godine! Sve to nam je jako poznato, kao da je iz 2020. godine. Uostalom tada sam pisao:

  Ponavljam, svi šute o alarmantno visokim koncentracijama lebdećih čestica u Slavonskom i Bosanskom Brodu…

  … Posebno je zabrinjavajuće da su sinoć, slično kako je bilo i preksinoć na i mjernoj postaji na Jelasu kontinuirano deset sati koncentracije lebdećih čestica PM2.5 bile iznad 100 µg/m3, pa ponekad i 200 µg/m3.

  Dok kod Stadiona kraj Save koncentracije lebdećih čestica P10 kontinuirano osam sati bile iznad 100 µg/m3! U isto vrijeme ponovo su u Rafineriji mjerene koncentracije PM10 oko i iznad 200 µg/m3!

  Tako je jučerašnji dnevni prosjek lebdećih čestica PM10 kod Stadiona kraj Save bio (ove godine već 50. put!) iznad granične vrijednosti (50 µg/m3) i iznosio visokih 95,3 µg/m3!

  Na Jelasu je dnevni prosjek lebdećih čestica PM2.5 bio još alarmantniji: 93,7 µg/m3!!! Dok je u Rafineriji dnevni prosjek lebdećih čestica PM10 iznosio 168 µg/m3!!!

 23. Dalje su brodske mjerne postaje visoko na top listi onečišćenja RH. U Slavonskom Brodu ponovo se danima mjere povećana zagađenja zraka lebdećim česticama PM2.5 i PM10 i mjerne postaje su (skoro) kontinuirano u CRVENOM (vidi: http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html).

  Tako je jučer na mjernoj postaji kod Stadiona kraj Save četvrti dan u kontinuitetu dnevni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM10 bio je iznad granične vrijednosti od 50 µg/m3(!). Dok na mjernoj postaji na Jelasu klizni 24-satni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM2.5 ponovo bio iznad ciljne vrijednosti od 25 µg/m3, što je registrirano i na karti onečišćenja Europske agencije za zaštitu okoliša (vidi: https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index)!

Odgovori