Skupština Eko-Integrala i tematska sjednica Gradskog Vijeća i Županijske Skupštine

Krajem siječnja, točnije dana 28.01.2020. godine u Slavonskom Brodu u Zajednici tehničke kulture održana je izborno-izvještajna sjednice Skupštine Udruge Eko-Integral za zaštite okoliša i prirode.

Predloženi DNEVNI RED je jednoglasno usvojen. A nakon što je utvrđeno da je na sjednici nazočan dovoljan broj članova Udruge i Skupština je legitimna, ušlo se u standardne procedure sjednica takve jedne skupštine. Tako su redom prihvaćeni: Financijsko izvješće i Izvješće o radu u mandatnom razdoblju: 2015. – 2019. godine i Program rada u slijedećem mandatnom razdoblju: 2020. – 2023. godine.

Izabrani su svi sedam članova Izvršnog odbora, odnosno Predsjedništva. S tim da u prijelaznom razdoblju (od nekoliko mjeseci), Udruga neće imati zamjenika predsjednika, nego umjesto toga pet (ostalih) članova Odbora. Od njih pet članova će se naknadno odabrati zamjenik predsjednika! Potvrđeno je da će Peter Tot-Đerđ dalje obnašati funkciju predsjednika, a Anto Nikolaš dalje će biti tajnik Udruge. Također je potvrđeno da će i u buduće potpisnici Udruge biti: Peter Tot-Đerđ i Anto Nikolaš.

Najdulje se na kraju zadržavalo na zadnjoj točki dnevnog reda: Informacije i drugo. Posebno puno riječi je bilo o problemima Katastra zagađivača, programima praćenja onečišćenja na svim mjernim postajama u Slavonskom i Bosanskom Brodu, alarmiranju na osnovi tih podataka, Zajednici zaštita okoliša kao krovne organizacije za praćenje stanja onečišćenja u Slavonskom Brodu i Brodsko-posavskoj županiji, Edukaciji i obavješćivanje Brođana, predstavki Europskom parlamentu br. 0465/2018 i o Brođanima važnoj Odluci Europske komisije.

Ipak se najviše pričalo o informaciji da će članovi Eko-Integrala zajedno pokušati organizirati s gradskim vijećnicima i županijskim skupštinarima, ali i građanskim aktivistima tematsku sjednicu Gradskog Vijeća i Županijske Skupštine i to najkasnije do kraja prvog kvartala 2020. godine.

Već su i odaslane Zamolbe za zajedničku tematsku sjednicu Županijske Skupštine i Gradskog Vijeća o brodskom onečišćenom zraku Predsjedniku Županijske Skupštine g. Peri Čosiću, Predsjedniku Gradskog vijeća g. Striboru Valenti, Gradonačelniku Slavonskog Broda g. Mirku Duspari i Županu Brodsko-posavske županije g. Danijelu Marušiću.

Istaknuto je da nakon 11 godina borbe Brođana za čisti brodski zrak, kada se, nažalost, ne vidi u kojem pravcu ide rješavanje najvećih problema oko zagađivanja zraka i nakon nedavno održane sjednice Skupštine Udruge ‘Eko-Integral za zaštite okoliša i prirode’, obraća se sa Zamolbom za zajedničku tematsku sjednicu Županijske Skupštine i Gradskog Vijeća o brodskom zraku.

Posebno je ukazano da sve Brođane zabrinjava kako u posljednja dva mjeseca ponovo se događaju enormna onečišćenja u brodskom zraku, o čemu svi šute! Tako su u intervalima od 16. do 21. prosinca, od 07. do 11. siječnja i od 22. faktički do kraja siječnja dogodila ekstremna onečišćenja u Slavonskom Brodu.  

Želja je ‘ekointegralovcima’ da na Zajedničkoj tematskoj sjednici Županijske Skupštine i Gradskog Vijeća o brodskom onečišćenom zraku budu nazočni svi članovi Županijske Skupštine i Gradskog Vijeća, Župan, Gradonačelnik, zamjenici Župana i Gradonačelnika, Ministar zaštite okoliša, kao i bivši ministri zaštite okoliša, Predsjednik Povjerenstva za praćenje onečišćenja brodskog zraka, kao i bivši predsjednici Povjerenstva, predstavnici ministarstava vanjskih poslova i zdravstva, saborskih odbora za zaštite okoliša i zdravstva, HZJZ-a, svi saborski zastupnici iz Županije, predstavnici tvrtke koje su s hrvatske strane uključeni u realizaciju plinofikacije Rafinerije i realizaciju ostalih poslova vezano za Rafineriju nafte Brod (PlinaCro, Crodux, Janaf, itd.) i na kraju i predstavnici brodskih građanskih akcija i ekoloških udruga.

Sada se čeka reakcija svih odgovornih!  

52 comments

Skip to comment form

 1. Čekaju se reakcije odgovornih na ovaj zapisnik?

 2. Eko-integral ima jednu želju? Ljudi, tražite, razvalite, upozorite IH na posljedice. Pravi ste mišeki kaj u rupu bežiju.

  1. Piplfoksu, gledam te, koliko si glasan i brz kod ocjenjivanja. Je si li ikad probao nešto uraditi u ovom dezorganiziranom sustavu?

 3. Tresu se gaće prozvanima. Zašto? Zato što se silno zalažu za interese građana.

 4. Ekolozi pritisnite političare, društvene parazite koji ne mare za rješenja zraka u Brodu.

 5. Integralovci uzalud vam trud. Vi protiv sebe imate građane kao indolentne mužeke i vlas kojoj je nečisti zrak prilika za samopromociju.

 6. Piši kući – propalo. Iako su Tot- Đerđ i ostali potpuno u pravu, ništa od poboljšanja. HDZ ima svog posla i svojh briga, a Duspara se ne želi zamjeriti USKOK-u, koji je HDZ-ov, tako da će Brođani popušiti

 7. Ne znam, zašto smo toliko pesimistični? Taj plan sa zajedničkom sjednicom GV i ŽS jedino neće uspjeti, ako se ogluše i Grad i Županija!

  1. Heeheehe! Misliš: Duspara i Ćosić i/ili Marušić?

 8. Zanima me, kad bi prekosavska rafinerija prestala zagađivati, kakva bi bila zagađenost, odnosno kvaliteta brodskog zraka zimi i ljeti, uzevši u obzir činjenicu grijanja i zagađenja zraka raznim kućnim i industrijskim ložištima u zimskim mjesecima?

  Pod okriljem UN donesen je 1997. godine u Kyotu međunarodni sporazum kojim se potpisnici obvezuju da će smanjiti emisiju šest stakleničkih plinova za 5%. Protokolu je pristupilo 170 zemalja, ali ne i SAD. 2012. godine donosi se Kyoto II, ali ga otkazuju Kanada, Novi Zeland, Japan i Rusija.

  Gorivi elementi u gorivima koja raspolažu kemijskom energijom su ugljik, vodik i sumpor.
  Ugljik izgara u ugljični dioksid i kao staklenički plin doprinosi globalnom zatopljenju.
  Sumpor izgara u sumporni dioksid i izaziva kisele kiše, a energetski doprinos mu je malen.
  Vodik izgara u vodenu paru koja se pridružuje vodi u prirodi i nema drugih emisija. Ta činjenica, uz to što ga je moguće proizvesti na više načina, dati će vodiku posebno mjesto u budućnosti.

  Vele da je u tijeku tiha apokalipsa i da će opstati samo organizmi prilagođeni na sisanje, tj. paraziti.

 9. Čestitam onim članovima Eko-Integrala, a valjda je to Predsjedništvo, koji su odlučili da “zajedno pokušati organizirati s gradskim vijećnicima i županijskim skupštinarima, ali i građanskim aktivistima tematsku sjednicu Gradskog Vijeća i Županijske Skupštine i to najkasnije do kraja prvog kvartala 2020. godine.”.

  To bi bio veliki iskorak oko rješavanja brodskog onečišćenog zraka! Vidjet će se, tko želi i tko ne želi rješavati taj gorući problem!

 10. Naša kolegica, ekoaktivistica KJ javljala je sinoć vezano za novo zagađenje iz Bosanskog Broda:

  “Nije (sada) rafinerija, ali je (to) deponija BB… Navodno gori već ne znam koji put. Iz komentara sa objave od neki dan se dalo iščitati da građani sumnjaju da netko namjerno potpaljuje.”. Vidi: https://www.facebook.com/mojgradbrod/posts/10156573453165213A

  Zaista bilo nam je sumnjivo jer i u prosincu i siječnju postojala dalje velika korelacija podataka iz Rafinerije s brodskim podacima! Tada je u RNB-u bile velike koncentracije lebdećih čestica PM10, a tada je i u Slavonskom Brodu zrak bio jako ili ekstremno onečišćen!

  A ovih dana nije tako i jedino je moguće da ta deponija gori u Bosanskom Brodu! Slavonskobrodska je djelomična sanirana!

  1. Jučer već je od ranojutarnjih sati zrak u Slavonskom Brodu, kako smo mogli vidjeti i na aplikaciji Europske agencije za zaštitu okoliša ponovo bio bez onečišćenja i u ZELENOM! Pa i 24-satni klizni prosjek lebdećih čestica PM2.5 i PM10 bio je i oko i ispod 11 µg/m3.

   No ne smijemo zaboraviti da je takvo povoljnije stanje zraka se dogodilo negdje i od 31. siječnja od podne s jednim većim prekidom dužine blizu 30 sati (u intervalu od 03. prijepodne do 04. veljače popodne, o čemu smo i pisali) i to sve do 08. veljače u noću, kada je došlo do pogoršanja zraka, posebno do onečišćenja lebdećim česticama PM2.5 i PM10. Što se lijepo vidjelo i na brodskim postajma i na Jelasu i kod Stadiona (vidi priloge na FB stranicama GI i BzaB!).

   I onda je ponovo došlo do pogoršanja, što je naročito vidljivo na MP Jelasu, gdje je zrak ponovo u CRVENOM (onečišćen). Vjerojatno to je uzrokovano sa spomenutim požarom na deponiji u BB.

 11. I ponovo su mi upućenii neki komentari… Više pozitivnih, hvala na njih, ali i oni koji su zaista bili zlonamjerni! Kao da od članova Eko-Integrala sve ovisi…

  Već više puta sam pisao o tome da svi šute i to i u institucijama, gdje izgleda, nešto se žele zataškati. Što(?), ne znamo! Opet neki, mislim na Brođane, ne smiju se izjasniti! A ima tu i drugih priča, no o njima morat ću jednom opširno pisati.

  Paralelno s Periskopom i na društvenim mrežama, prvenstveno na ‘fejsu’ ima nekoliko dobrih komentara, ali i pitanja, svakako sa odgovorima. Nekoliko zanimljivi detalja ću objaviti sukcesivno!

  1. VZ kaže: Imam nekako, blago pusti, osjećaj da Brođane baš i ne zanima alarmantno stanje onečišćenja okoliša. Možda se varam.

   PTĐ: Ne varaš se! Ali ovo je da tako kažem sukus zbivanja oko nas. Institucije kontinuirano već 11 godina se oglušuju o brodskom onečišćenom zraku! I tako mi živimo sa neispunjenim, ali iz Ustava zagarantiranim pravom na zdrav život!

   1. “Svako ima pravo na zdrav život.
    Država osigurava uvjete za zdrav okoliš…”. (Ustav, članak 70)

   2. VZ, nije samo “da Brođane baš i ne zanima alarmantno stanje onečišćenja okoliša”, nego Brođani nisu educirani o onečišćenju zraka.

    Istina je da Fond za zaštitu okoliša za u članku spomenuti projekt “Edukacija i obavješćivanje Brođana” dodijelio milijun kuna. No nitko ne zna gdje su ti novci završili?

    A od tih milijun kuna moglo se puno, jako puno napraviti!

 12. Smrad je jedan, jedinstven, nepodnošljiv. Međutim, može li se, po mogućnosti u postotku odvojiti doprinos slavonskobrodskih zagađivača od Rafinerije? Drugim riječima, što se može učiniti s lijeve obale Save u obračunu sa zlom? Što je odgovornost loklnih vlasti?

  1. To je, odvajanje doprinosa slavonskobrodskih zagađivača od Rafinerije, jedno vrlo ozbiljno pitanje. Djelomični i nekompletni pokazatelji iz raznih studija pokazuju da je Rafinerija (za vrijeme potpunog svog djelovanja) onečišćuju brodski zrak do (i oko) 40 posto!

   Nažalost, permanentnog prećenja tu ne postoji. Možda da je gore u članku spomenuti Katastar zagađivača u funkciji, možda bi se mogli imati neki povoljniji uvid u to. Ali ovako…

   No ne može Katastar zagađivača (a to je jedna široka aplikacija) valjati bez naših inozemnih ali ipak lokalnih zagađivača, kao što je Rafinerija i napr. ovaj novi zagađivač, deponija u BB.

  2. A na ovo zadnje pitanje: “Što je odgovornost loklnih vlasti?”, baš lokalni vlasti bi trebali dati odgovor. Ali budući da je naš sustav zaštite okoliša je dezorganiziran, odgovor nikada nećemo dobiti. Ne samo, ne zato jer se ne želi dati odgovor, nego zato jer se i ne zna točno, naročito u ovom brodskom slučaju, što su im njihova odgovornost!

   1. Mislim da oni nisu spremni za takvo nešto.To su pokazali u ovih jedanaest godina! Njih nije bilo nigdje… Jedino su se pojavili za vrijeme nekih prosvjeda i to blizu bine i televizijskih kamera. A poslije prosvjeda ‘razdragano’ su se prezentirali na TV ekranima!

 13. Nešto iz strane štampe, štampe susjeda. Nešto vrlo edukativno o onečišćenom zraku!

  “Infografika: Utjecaj zagađenog zraka na zdravlje” – piše aljazeera.net. ( Vidi: http://balkans.aljazeera.net/vijesti/infografika-utjecaj-zagadenog-zraka-na-zdravlje?fbclid )

  1. Još iz štampe susjeda: “NEĆE BITI TEHNOLOŠKOG VIŠKA – Rafinerija nafte Brod odustaje od OTPUŠTANJA RADNIKA” – javlja portal Srpskainfo i nastavlja:

   “Uprava Rafinerije nafte u Brodu odustala je od namjere da oko 20 odsto svojih radnika u ovoj godini proglasi tehnološkim viškom i otpusti uz otpremnine, podaci su Sindikata energetike RS.

   … Podsjećamo, u Brodu je poslodavac u januaru obavijestio sindikat da ove godine mogu da zadrže 526 radnika, a da je 136 radnika višak. Nezvanično je rečeno i da ove godine neće biti sanacije rafinerije.”.

   Što je to ‘pjesnik htio reći’(?), kada je rekao: “da ove godine neće biti sanacije rafinerije”, voljeli bi mi Brođani znati!!!

 14. I sada kao šlag na tortu ova informacija:

  Opet smo najgori sa onečišćenjem zraka, ne samo u RH, nego (skoro) u EU!

  NAJGORI SMO I SKORO JEDINI! I sigurno je da smo JEDINI u RH gdje je zrak u TAMNO CRVENOM (jako onečišćen)! Već je u 15 00 sati 24-satni klizni prosjek lebdećih čestica PM2.5 iznosio 56,6 µg/m3 (vidi http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html).

  A još smo sinoć primijetili da su u Rafineriji više puta ponovo mjerene satne koncentacije lebdećih čestica PM10 (vidi https://rafinerija.com/Content/Read/mstanica), ali i danas u 7 00 sati iznad 100 µg/m3! Sve to, pa i deponija koja već nekoliko dana gori u Bosanskom Brodu, vrlo negativno utječu na brodski zrak!

  1. Dok je skoro cijela Europa (vidi https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index#tab-based-on-data), osim jugoistoka Europe, tj. zemalja izvan EU, gdje su mjerena znatna onečišćenja u zraku, u Slavonskom Brodu dalje traje veliko onečišćenje zraka!

   Nažalost, opet smo najgori, ne samo u RH, nego i u EU!
   NAJGORI SMO! I sigurno je da smo JEDINI u RH (vidi http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html), gdje je zrak u TAMNO CRVENOM (jako onečišćen)! Tako je i jučerašnji dnevni prosjek lebdećih čestica PM2.5 na Jelasu iznosio 58 µg/m3! Dok je na mjernoj postaji kod Stadiona dnevni prosjek lebdećih čestica PM10 bio znatno niži: 40 µg/m3.

   Spomenuli smo da su još preksinoć primijećene u Rafineriji povećane koncentacije lebdećih čestica PM10, tako i noćas od 113 i 123 µg/m3 (vidi https://rafinerija.com/Content/Read/mstanica)! Sve to, zaista može i utječe vrlo negativno na brodski zrak!

   1. Kako na toj karti zagađenja stoji (koje je boje?) Bosanski Brod?

    1. Na toj karti Bosanski Brod nikako ne stoji. Zbog čega je tako, ne bih znao reći. Mislim da je to nije nikako krivica Europske agencije za zaštitu okoliša! No sigurno bi jako loše stajao, skoro kako izgleda na karti Lukavac, Zenica ili Tuzla…

 15. Iz FB arhive od prije 4 godine. Na kraju makar je to bilo najkvalitetnije rješenje brodskog problema, nije to prošlo!

  A onda, prije 4 godine smo pisali: Svaka čast ministrima: Dobroviću, Šprlji i Paniniću jer je jučer dat prvi integralni pristup Vlade RH u rješavanju problema onečišćenu zraka u Slavonskom Brodu!

  Na žalost sedam godina smo mi Brođani morali čekati na takvo nešto, zato morat će se sada ubrzano raditi na rješavanju tog gorućeg brodskog problema.

  Evo što Nacional javlja o sastanku ministara u Sl. Brodu:

  “Moguće zatvaranje naftovoda: Trojica ministara u Slavonskome Brodu zbog onečišćenja zraka”! Pa nastavlja:

  “Ministri okoliša, pravosuđa i gospodarstva Slaven Dobrović, Ante Šprlje i Tomislav Panenić održali su u petak u Slavonskome Brodu sastanak s predstavnicima grada zbog onečišćenja zraka te su najavili nove mjere koje će se poduzeti kako bi se taj problem što prije riješio.”. Vidi link:

  https://www.nacional.hr/moguce-zatvaranje-naftovoda-trojica-ministara-u-slavonskome-brodu-zbog-oneciscenja-zraka/?fbclid

  1. “Svaka čast ministrima: Dobroviću, Šprlji i Paniniću jer je … dat prvi (i jedini) integralni pristup Vlade RH u rješavanju problema onečišćenju zraka u Slavonskom Brodu!”

   Nitko ništa ni prije: od 2008. do 2016., ali ni poslije: od 2016 do 2020. godine!

 16. Evo jutros smo i u Slavonskom Brodu dočekali da zrak ne bude u CRVENOM (onečišćen) i TAMNO CRVENOM (jako onečišćen), kako je bilo ovih dana. A po nekim dijelovima Grada, napr. oko mjerne postaje kod Stadiona, pa vjerojatno je i u Centru zrak u ZELENOM.

  Lijepo se vidi to i na aplikaciji Europske agencije za zaštitu okoliša (https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index#tab-based-on-data), pa i to da je 24-satni klizni prosjek lebdećih čestica PM2.5 je oko 20 µg/m3 (što je granica), skroz malo je onečišćen.

  1. Gledam one priloge uz članak (“u intervalima od 16. do 21. prosinca, od 07. do 11. siječnja i od 22. faktički do kraja siječnja dogodila ekstremna onečišćenja”), pa i ovu novu sliku iz Europske agencije za zaštitu okoliša na fejsu (GRAĐANSKA INICIJATIVA ZA ČISTI ZRAK) pa se pomalo snebivam.

   Nejasno mi, kako je moguće da su svi zaboravili na nas Brođane!

   1. Kad Brođani dopuštaju da ih 15 godina vodi jedan te isti čovjek koji to pitanje ne rješava kako treba, onda neka im je. Novi ljudi, nova politika. To je pravilo.

 17. Makar smo jučer i u Slavonskom Brodu dočekali da zrak bude u ZELENO, to nije dugo trajalo. Nebrzo poslije, ali još u tijeku jučerašnjeg dana, pa i danas 24-satni klizni prosjek lebdećih čestica PM2.5 je narasla i iznad 30 µg/m3 i zrak je u CRVENOM (onečišćen)!

  To nije rijedak slučaj da mjerna postaja na Jelasu bude na vrhu Haop-ove lista onečišćenja (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html). Valjda su to vidjeli i zapazili i naši stručnjaci u Ministarstvu, DHMZ-a i drugim institucijama!

  1. Jš jedan interesantan komentar s društvenih mreža, ‘fejsa’:

   MR kaže: Oni (stručnjaci) vide samo ako imamo (nemamo) akcijski plan!
   PTĐ: Čista demagoji i s jedne, ali i druge strane!
   MR: Jasno, naftni lobi je naš vlasnik!

  2. Jučer je Slavonski Brod bio jedini grad na vrhu Haop-ove listE onečišćenja gdje zrak nije bilo u ZELENOM, nego u CRVENOM (onečišćen)! Danas je situacija još gora. Obje brodske mjerne postaje s mjerenim onečišćenjima su daleko ispred ostalih hrvatskih gradova. Uz to na mjernoj postaji na Jelasu zrak je u TAMNO CRVENOM (jako onečišćen)!

   Jučer smo potvrdili da to nije rijedak slučaj, što više skoro zabrinjavajuća konstanta! Valjda su to u ovih 11 i više godina vidjeli i zapazili naši stručnjaci u Ministarstvu, DHMZ-u i drugim institucijama!

  3. Jučer smo ukazali na to da Slavonski Brod bio jedini grad na vrhu Haop-ove liste onečišćenja gdje je zrak u CRVENOM (onečišćen)! Danas je situacija bila još gora i još se ona pogoršavala: obje su brodske mjerne postaje s mjerenim onečišćenjima daleko bile i ostale ispred ostalih hrvatskih gradova. Uz to u 20 sati na mjernoj postaji na Jelasu zrak je u TAMNO CRVENOM (jako onečišćen), a kod Stadiona (skoro) na gornjoj granici, u CRVENOM (onečišćen)!

   Dok su u Rafineriji još sinoć primijećene povećane koncentacije lebdećih čestica PM10, pa i od 131,5 µg/m3, a noćas i jutros ukupno 10 puta su mjerene koncentacije lebdećih čestica PM10 iznad 100 µg/m3, pa i od 128 µg/m3 ! Sve to, zaista može i utječe vrlo negativno na brodski zrak!

 18. U posljednje vrijeme jako često smo isticali da su u posljednja dva – dva i pol mjeseca događala enormna onečišćenja u brodskom zraku s lebdećim česticama PM2.5 i PM10! Tako su u intervalima od 16. do 21. prosinca, od 07. do 11. siječnja i od 22. do kraja siječnja, kao i sada svjedoci smo jakih i ekstremnih onečišćenja u Slavonskom Brodu.
  No nisu lebdeći čestica PM2.5 i PM10 jedina onečišćenja koji su puno viša nego u drugim gradovima. Tu je i benzen (C6H6) koji je u posljednja dva – dva i pol mjeseca iznimno povećan na brodskim mjernim postajama.

  Tako na Jelasu prosjek koncentracije benzena u ta dva i pol mjeseca iznosio 6,4 µg/m3, a kod Stadiona 5,7 µg/m3, a granična je vrijednost na godišnjoj razini 5 µg/m3! No sljedeći podaci su još više zabrinjavajući: na Jelasu u prosincu i siječnju 40 puta, a kod Stadiona 33 puta je mjerena satna koncentracija benzena iznad 25 µg/m3, a najveće koncentracije benzena su iznosile 36 odnosno 39,3 µg/m3!

  PS. Na FB stranica ‘Građanske inicijative’ i ‘Brođani za Brod’ su grafikoni s kretanjem dnevnih koncentracije benzena od 25. listopada do danas.

  1. Koliki je prosjek koncentracije benzena u zadnja tri dana u Zrinskoj ulici br. 110a? I u Badalićevoj 1b?

   1. Ne znam, zašto se to pita. No pretpostavljam riječ je o PZC-u. No, ako je to problem, taj problem se drugačije rješava…

    Mi u Eko-Integralu još u listopadu pokrenule neke aktivnosti. Tako su u Ministarstvu i Inspekciji zaprimili prijavu još u listopadu! A što se sada čeka, mi ne znamo. No i Grad i Županija imaju svoje UO za ekologiju… Pa bi trebali njih pitati, što je s tim zagađivačem brodskog zraka?

    Vezano za osnovno pitanje o koncentraciji benzena na određenoj lokaciji, samo toliko da su ti uređaji za određivanje koncentracije onečišćenja vrlo skupi uređaji. Postoji mogućnost instalacije pokretnih mjernih postaja. No SB nema takve MP-ove!

    Da , postoji neki da nazovem popularni uređaji koji mjere napr. koncentraciju lebdećih čestica uz vlažnost i temperaturu zraka, čija cijena kreće od nekoliko stotine eura, ali za benzen mislim ne postoji takvo nešto.

 19. Kako se lijepo se vidi na aplikaciji Europske agencije za zaštitu okoliša (https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index), 24-satni klizni prosjek lebdećih čestica PM2.5 je ponovo tridesetak sati iznad 50 µg/m3, što je granica za jako onečišćen zrak i on je u TAMNO CRVENOM.

  Još jučer smo spomenuli da su u Rafineriji primijećene povećane koncentacije lebdećih čestica PM10, preksinoć i od 131,5 µg/m3, a jučer ujutro 9 puta je u kontinuitetu mjerena koncentacija lebdećih čestica PM10 iznad 100 µg/m3, pa onda sinoć dan se završilo s koncentacijom od 105 µg/m3 (vidi prilog na stranci GI za čisti zrak)!

  Možemo ponoviti da sve to, zaista može i utječe vrlo negativno na brodski zrak! Tako je na mjernoj postaji na Jelasu jučerašnji dnevni prosjek lebdećih čestica PM2.5 iznosio 62 µg/m3, a kod Stadiona dnevni prosjek lebdećih čestica PM10 71,5 µg/m3. To je iznad granične vrijednosti (50 µg/m3)!

  1. I dalje traje veliko i jako onečišćenje zraka, tako da je Slavonski Brod jedini grad na vrhu Haop-ove liste onečišćenja i gdje je zrak u TAMNO CRVENOM (jako onečišćen)!

   Sinoć u Rafineriji ponovo su mjerene iznimno povećane koncentacije lebdećih čestica PM10, pa 6 sati je u kontinuitetu iznad 100 µg/m3, a mjerena je i od 173 µg/m3!

   1. Ništa novo! I večeras u 22 00 sata traje veliko i jako onečišćenje zraka i Slavonski Brod jedini grad na vrhu Haop-ove liste onečišćenja i gdje je zrak u TAMNO CRVENOM (jako onečišćen)!

    To se lijepo vidi i na aplikaciji Europske agencije za zaštitu okoliša! 24-satni klizni prosjek lebdećih čestica PM2.5 je četiri dana u kontinuitetu u TAMNO CRVENOM i CRVENOM (vidi https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index#tab-based-on-data)!

   2. Nakon nekoliko dana kada je trajalo veliko i jako onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu, kada je Brod bio jedini grad na vrhu Haop-ove liste onečišćenja sa zrakom u TAMNO CRVENOM (jako onečišćen), jučer je došlo do poboljšanja!

    Vidi se na aplikaciji Europske agencije za zaštitu okoliša da 24-satni klizni prosjek lebdećih čestica PM2.5 jučer je desetak sati bio ispod 20 µg/m3, što je gornja granica za zrak bez onečišćenja, zrak u ZELENOM.

    No jutros u 5 00 sati u Rafineriji ponovo je mjerena povećana koncentracija lebdećih čestica PM10 od 102,5 µg/m3, što može negativno djelovati na brodski zrak!

 20. Uspomena iz FB arhive od prije 4 godine! No u stvari još od 29.11.2013.g.

  SVE ŠTO JE TKO REKAO(?)!

  „Zmajlović: Rafinerija Brod prelazi na plin, onečišćenje zraka smanjit će se za 70 posto“ – objavljeno je 29.11.2013.god. na portalu Index, a portal najavljuje još i ovo:

  „RAFINERIJA Brod u Bosanskom Brodu početkom 2015. godine prijeći će na plin, što će automatski značiti smanjenje i zaustavljanje onečišćenja okoliša i zraka u Slavonskom i Bosanskom Brodu, izjavio je … ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u Jastrebarskom…“. Vidi link:

  https://www.index.hr/vijesti/clanak/Zmajlovic-Rafinerija-Brod-prelazi-na-plin-oneciscenje-zraka-smanjit-ce-se-za-70-posto/713939.aspx

 21. Ne znam što da kažem. Htjeli smo i tražili (Eko-Integral) da do kraja 1. kvartala održi zajednička tematska sjednica GV i ŽS i da se sve iznosi o brodskom zraku, a oni koji odlučuju o tome, rekli: NE!!!

  Sve nam je bilo očigledno i vidljivo i na to je i HAOP i aplikacija Europske agencije za zaštitu okoliša upozoravali prateći 24-satni klizne prosjeke lebdećih čestica PM2.5! Tako su u posljednja dva – dva i pol mjeseca u Slavonskom Brodu u nekoliko intervala dogodila jaka ili enormna onečišćenja u brodskom zraku, o čemu svi šute!

  Tako su u intervalima od 16. do 21. prosinca, od 07. do 11. siječnja, od 22. faktički do kraja siječnja i oko 13. do 19. veljače brodski zrak je bio onečišćen velikim koncentracijama lebdećih čestica PM2.5!

  Vidi link na portalu: https://www.sbonline.net/—799

  1. Saznajem da vas nisu izravno odjebali, nego su se pravdali tehničkim nemogućnostima. Odgovorite im kako spada, a ne ovako na razini komentarčića.

  2. Aktivisto Tot-Đerđ Tomislav Lukić tebi i ostalima iz Eko-integrala na sbplusu očitao je tešku lekciju. Nemojte to sad ignorirati kao vas Duspara.

   1. Neću više komentirati Tomislava Lukića sa SBplusa jer to nema smisla. On dalje istraje u svom naumu, pa neka bude…

    Pročitao sam i sve komentare. Tu ima nekoliko komentatora koji ne zaslužuju da ih spominjem. No ima ozbiljni ljudi, koji zapazili probleme i ĐĐ i SJI, pa i u PZC.

    Mi u Eko-Integralu reagirali na njihovo zagađenje, ali nisam siguran da itko još o njima javno govorio, pa tu mislim i na medije i na političare.

    A ako je riječ o “zagađenju zraka” nisam baš n tu siguran da u Gradu znaju kako su u posljednja dva – dva i pol mjeseca u Rafineriji iznimno povećane, a često i u kontinuitetu, koncentracije lebdećih čestica PM10.

    Nekoliko bizarnih situacija smo objavili s mjerne stanice u RNB u prilogu na FB stranicama GI za čisti zrak i Brođani za Brod! Nažalost ti grafikoni, ti podaci govore sve, pa i o naslovu na SBplusu i o Lukiću! Često su satne koncentracije lebdećih čestica PM10 bila i iznad 300 µg/m3…

   2. Posebno mi je dopao komentar X-faktora. On je zaista ‘pogodio u sridu’:

    “Rafinerija ne radi zato što je netko rekao da ne radi? A vječni dim i plamen je radi Olimpijskih igara? Lukić će nositi plamen preko Rusije u Japan?”!!!

   3. Kako sada tumačiti Lukićevu izjavu s portala SBplus: “Rafinerija ne radi, a Slavonski Brod najzagađeniji grad u EU!”, kada su noćas od ponoći u Rafineriji ponovo mjerene koncentracije lebdećih čestica PM10 od 161, 135 i 133 µg/m3?

 22. Jučer je gradonačelnik M. Duspara na Aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća iznio informaciju kao jednu od protuargumenta održavanju Zajedničke tematske sjednice GV i ŽS: “S druge strane redovno pratimo stanje što se tiče situacije o zagađenju zraka…”.

  Pa ako je riječ o “zagađenju zraka” nisam baš siguran da u Gradu znaju kako su u posljednja dva – dva i pol mjeseca u Rafineriji iznimno povećane, a često i u kontinuitetu, koncentracije lebdećih čestica PM10. Evo nekoliko bizarnih situacija u prilogu s mjerne stanice u RNB. Često su satne koncentracije lebdećih čestica PM10 bila i iznad 300 µg/m3.

  Priloge možete vidjeti na FB stranicama GI za čisti zrak i Brođani za Brod!

Odgovori