Prvi odgovor na Apel Brođana od Ministra zdravlja i novi dopis ‘Građanske inicijative’

Ministarstvo zdravlja i pismoOvih dana je u ‘Građanskoj inicijativi’ zaprimljen prvi odgovor na Apel Brođana, prezentiran na tiskovnoj konferenciji 03.09.2014. godine i koji je apel poslije toga poslan Predsjedniku RH, Hrvatskom saboru i Vladi RH, kao i u nekoliko ministarstava, HZJZ-u i DHMZ-u.

Taj prvi odgovor je poslan ‘Građanskoj inicijativi’ iz Ministarstva zdravlja i njega je potpisao ministar, primarius Siniša Varga.

Ministar Siniša Varga u svom dopisu (vidite ga u privitku dolje) istaknuo je da: „iz Studije procjene mogućeg utjecaja ekoloških čimbenika na zdravstveno stanje stanovništva Brodsko-posavske županije u kojoj su prikazana mjerenja onečišćenja za razdoblje 2009. – 2012. godine … i koja je objavljena na mrežnim stranicama Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, razvidno je da podaci mjerenja kvalitete zraka u Slavonskom Brodu pokazuju, uzevši sve relevantne pokazatelje u obzir, da je zrak u osnovi onečišćen. Značajan izvor onečišćenja potječe i od rafinerije nafte u Bosanskom Brodu što je bilo očigledno tijekom trajanja zabilježenih epizoda povišenih koncentracija benzena kada je strujanje pogodovalo transportu onečišćenja iz rafinerije.“.

Iz odgovora posebno treba istaći Ministrov zaključak:“da se treba nastaviti daljnja suradnja nadležnih ministarstava za zaštitu okoliša obiju država koja će dovesti do rezultata smanjenja prekomjernog onečišćenja zraka u gradu i široj okolici Slavonskog Broda.”.

Iz ‘Građanske inicijative’ odmah je poslan odgovor Ministru zdravlja. U tom odgovoru piše slijedeće:

„Zahvaljujemo Ministru na izrečenom stavu Ministarstva. Potpuno se slažemo s njim, naročito oko zaključka, “da se treba nastaviti daljnja suradnja nadležnih ministarstava za zaštitu okoliša obiju država koja će dovesti do rezultata smanjenja prekomjernog onečišćenja zraka u gradu i široj okolici Slavonskog Broda.”.

Svakako da smo upoznati sa prikazanim mjerenjima onečišćenja za razdoblje 2009. – 2012. godine, koja su objavljena na mrežnim stranicama Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, što više i sa najnovijim mjerenjima vezano za 2013. i 2014. godinu.

Posebno bi tu istakli Godišnje izvješće o rezultatima praćenja kvaliteta zraka u 2013. godini koje je objavljeno na stranicama Agencije za zaštite okoliša (AZO) i iz kojeg se vidi da je brodski zrak najlošije kvalitete u Republici Hrvatskoj!

Evidentno je također, da je u Slavonskom Brodu i u okolici povećan broj oboljelih od astme, općenito alergijskih bolesti, to osobito kod djece, kroničnih plućnih i kardiovaskularnih bolesti, te iznenadnih srčanih smrti kod odraslih, kao i povećan broj komplikacija u trudnoći i malignih bolesti kod djece i odraslih.

Zbog takvog stanja Brođani razlogom očekuju i traže pomoć oko obrade zdravstvenih podataka na svim nivoima. Tako i statističke pokazatelje iz područja pulmologije, alergologije, kardiologije, pa i ginekologije, a prvenstveno iz onkologije i pedijatrije, kao i procjenu negativnog utjecaja onečišćenja zraka na zdravlje i kvalitetu življenja Brođana.

Unaprijed zahvaljujemo i Ministru i Ministarstvu zdravlja, kao i Hrvatskom zavoda za javno zdravstvo.“

Na marginama ovog dopisa treba navesti da gore navedeni podatci posebno bi bili bitni za ukazivanje negativnog utjecaja onečišćenja zraka na zdravlje Brođana. Ali, ne u funkciji optuživanja ‘Rafinerije Brod’ zbog nečinjenja ili nedovoljno činjenja na poboljšanju stanja, na rekonstrukciji i modernizaciji rafinerije jer općenito se zna da takvo okruženje kao rafinerija u cijelom svijetu ima svoj negativni utjecaj na zdravlje ljudi, nego više da se zna, kakvo je trenutačno stanje u Slavonskom Brodu, gdje i dokada treba žurno poduzeti određene mjere u spomenutoj modernizaciji!

Nije na odmet navesti, da je tijekom ove godine ‘Služba za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije’ zajedno sa CTR-om odradila prijavu dva projekta ‘Fondu za zašite okoliša’. Ove studije su u funkciji informiranja stanovništva, kao i procjene utjecaja onečišćenja zraka na zdravlje stanovništva Brodsko-posavske županije.

Brođani željno iščekuju realizaciju takvih projekata, kao i sami članovi ‘Građanske inicijative’ , koji bi mogli pojaviti, kao i sama Udruga kao podizvođač na tim projektima! Također, kako smo upoznati postoji volja za suradnjom između svih navedenih aktera. Sve za dobrobit Brođana!

slavonski-brod-korzo-ljeto-2008

ZA Brod BEZ zagađenja

38 comments

Skip to comment form

 1. Neka se nastavi suradnja…, piše ministar. Do kada, čovječe? Dok Brođani ne budu uinvaliđeni? Dobar nam je ministar.

  1. Narod bi rekao: vodi ga onda kući! No, šalu na stranu, ipak se prvi javio… A drugo, ako ima obraza valjda će podržati spomenute projekte!

 2. Zaista, Lara je u pravu! Kada bolje pogledamo pismo primariusa Varge, postane nam nejasno da li je on ministar ekologije ili zdravstva.

  Cijelo vrijeme govori o “podacima mjerenja kvalitete zraka u Slavonskom Brodu”, da “izvor onečišćenja potječe i od rafinerije nafte u Bosanskom Brodu”, “da se treba nastaviti daljnja suradnja nadležnih ministarstava za zaštitu okoliša obiju država”… Što je sve OK!

  Ali gospodine Ministre, gdje su zdravstveni podaci iz Slavonskog Broda o “povećanom broju oboljelih od astme, … alergijskim bolestima, to osobito kod djece, kroničnim plućnim i kardiovaskularnim bolestima, … povećanom broju komplikacija u trudnoći i malignim bolestima kod djece i odraslih.”

  1. SBoperi, eto sugestije za GI. Neka mu odgovore ako treba u tri nastavka, baš to. dakle, što kaže empatični ministar na povećana oboljenja? Gi treba iskoristit ministrovo bešćutno očitovanje.

 3. Maloprije sam napisao:

  El Prezidente trebamo Te, kao i članove Digitalne kokoš na sljedećem velikom partiju za brodski čisti zrak. Pa ovi u Zagrebu ništa za nas Brođane neće riješiti!

  Jagma, nikakva sugestija za GI tu neće pomoći jer mogu oni pisati, ‘apelirati’ u ime Brođana, naši politički ‘hoštapleri’ i dalje i dalje ne slušaju narod!

  Što je još gore, oni u Zagrebu ne vjeruju ili ne smiju vjerovati nama, Brođanima!

 4. “Smrdi, smrdi, užasno smrdi”, to znamo već 5 godina! I opet: cijelo jutro, prijepodne pa i sada jako smrdi! Što više, ovi iz Rafinerije i dalje nas uporno i užasno truju!

  1. Na most, na most!

 5. Da, na mjernoj postaji na Jelasu izmjerena je satna koncentracija sumporovodika četiri puta iznad granične vrijednosti: 28.5 µg/m3!

  Na žalost, još uvijek ne rade mjerni uređaji na (novoj) mjernoj postaji kod Stadiona Marsonie za ugljikov monoksid, sumporovodik i sumporov dioksid!!!

 6. GI je sjedište u Vukovarskoj 1…??

  1. I baš od svih,ti si prvi komu je to čudno.Mora da si negdje počeo učiti logiku…
   Ili ti je konačno došlo iz dupeta u glavu 🙂

   1. Grad i Gi su na zajedničkom zadatku. Isto tako znam razvedene bračne parove koji žive u istoj kući.

    Ipak, čudno je to da Brodman to ne zna.

 7. Ono što sam mislio o GI već sam napisao..
  http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/apel-za-hitno-rjesavanje-problema-oneciscenja-zraka-moguce-podizanja-tuzbe-protiv-odgovornih-institucija

  ovaj podatak nisam znao..ne bi me iznenadilo ni da im je sjedište u Rafineriji Brod 😀

 8. Nevjerojatno! Čovjek se čudom čudim kada vidi koje nevažne stvari zaokupljaju neke ljude…

  Pa ljudi, zaista Vam je beznačajan podatak problematičan. Na žalost ni GI, kao i (sve) druge ekološke udruge, a mnoge važne brodske udruge nemaju svoju prostoriju. Pitanje je, kada će i imati?

  Dobro je da pričamo o svemu ovome jer mogu iskoristiti priliku kako bi se zahvalio ravnatelju Gradske knjižnice, kao i g-đi Dariji na pružanje mogućnosti održavanja sastanaka GI, tiskovnih konferencija, okruglih stolova i slično u Gradskoj knjižnici!

  Dok ova adresa za GI služi samo za komunikaciju sa ostatkom svijeta, a na toj adresi nije samo Grad nego i Razvojna agencija s kojom zaista GI ima puno dodirnih točaka, možda i zajedničkih interesa…

 9. Peter ti kao da si glasnogovornik Rafinerije a ne čovjek koji se bori protiv nje..ma koja Razvojna agencija,što to oni rade,isto što i ti..NIŠTA!
  Vašarević je “izmuzao” prostorije i sjedite kao u istom timu..pa što njega ne pitaš kako se može..a može se Peter..a ti šetkucaj i čudi se zašto mi to tebe kritiziramo..pa ti se prestavljaš kao čovjek koji “brani” ovaj grad..ali ga braniš kao da si predsjednik razreda u osnovnoj školi a ne udruge koja ima pravo i na radikalnije postupke..nemaš “muda” Peter..i sve što imamo od tvoje “borbe” je sve gore i gore..osobno mislim da nam je zrak 3. kategorije..a svi letargični..posebno GI koja se dopisuje već godinama..adresa Vukovarska 1 ..isse

  1. Tvoj napad je poput nasumičnog pucanja. Ispromašivao si se i pogodio samo u jedno, a to je giovsko odlaganje organiziranja prekida prometa preko mosta. Sve ostalo je na rubu vrijeđanja i nepriznavanja brige za građane koju Tot-Đerđ osobno i ostala ekipa zdušno pokazuju.

 10. Brodmane, mislim da smo jednu stvar ne jednom, nego više puta i to još davno raščistili, i to kako ćemo provokaciju ostaviti na stranu!

  No, izgleda netko je, netko nije! Makar i tebi i svim provokatorima je jasno da GI ili Peter ili Dalibor ne mogu biti krivi za ovakvo stanje u našem gradu. Da je Peter možda Putin ili Zmajlović, dok je Dalibor Dodik ili Josipović, a GI je Vlada RH ili bar GU ili ŽU, shvatio bih što nas kritiziraš. Ali ovako?

  Nedavno sam jednom uredniku jednog brodskog portala napisao: … molim da … svedete na minimum uspoređivanje (ne)postupaka lokalnih, županijskih i državnih dužnosnika s postupcima građana, udruga i slično koji volonterski i sa velikoj ljubavi odrađuju svoj, a vrlo često i tuđi posao!

  To bih mogao malo u preuređenom obliku i sada ponoviti. No, mislim da to nije potrebno! Mi ćemo ići dalje naprijed na crtanom putu i mislim da ćemo imati rezultata. A Ti slobodni “brani” naš grad svojim ustaljenim metodama!

 11. Nikada nisam rekao da sam u pravu..daleko od toga..ali nikada ne priznati da ništa nismo učinili a pri tome isticati neke irelevantne stvari,e to je smješno..paradoks je da se gušimo u sve gorem zraku dok Peter ima animaciju puta..Druže Peter mi ti se kunemo..da sa tvoga puta ne skrećemo :)))
  Da si pratio sve što sam ja pokušavao od Gradskog vijeća do prvoga prosvjeda kada nas je vrijeme rasteralo..pa do osnivanja u ININu GI..znao bi da nisi izmislio toplu vodu..Peter,daj radi nešto ako si se toga već uhvatio..nemoj Brođane u zdrav mozak..!!

 12. Brodmane, možda nikada nisi rekao da si u pravu. Ali je velika istina da često, skoro uvijek nisi bio u pravu! Ali nije mi žao zbog raznih tvojih prigovora jer oni ipak svima nama pomažu… No, molim te, ostavi se provokacije! Pitaš i sada, što ja radim? Opširnije možeš vidjeti moj prethodni komentar. Ovdje ću samo navesti nekoliko činjenice:

  Koncentracija ozona izmjerena u 13 00 sati na mjernoj postaji Jelas, pa iskazana na stranicama Mzoip-a ponovo je bila iznad kritične vrijednost i iznosila: 258,3 µg/m3! Odmah se postavilo pitanje: Što se to događa?

  Budući da je nedjelja, to pitanje sam jedino uspio postaviti Službi 112. Svakako sam indirektno, putem mail-a i DHMZ-u i Ministarstvo, makar mi se čini, iz stečenog iskustva, da bez nekakvog posebnog efekta!

  Znam da će u DHMZ-u po ustaljenoj praksi, sve pokušati objasniti na način da se mjerni uređaj za ozon jednostavno podivljao. To već samo u ovoj godini 4. Ili 5. put za uređaj za mjerenje ozona, ali tu su još i oni drugi uređaji… Najsmješnija je bila situacija sa mjernim uređajem za lebdeće čestice tamo na početku proljeća, o čemu sam pisao na portalu!

  Zato sam pokušao sam proanalizirati situaciju. Znam da je nekom čini sve to kao horor, ali je svakako za analizu i za razmišljanje… Kažem tu možeš vidjeti u prethodnom komentaru. Još samo dvije rečenice:

  Osmosatni prosjek koncentracije ozona je za današnji dan bio više od 130 µg/m3! O svemu tome sam informirao DHMZ, makar je nedjelja!

 13. Brodman zna lupetati, a i provocirati. Ali stvarno je došlo vrijeme da se ozbiljno razmislio o blokadi mosta.

  Znam to nije nova ideja, a možda je to baš proteklo od Brodmana, makar je i GI više puta imao na svom dnevnom redu mogućnost blokade graničnog prijelaza… No,neka bude onda blokada!!!

  Ne znam da li treba još o tome i glasati?

  1. Vidi – vidi, sve više “blokatora”

  2. Ne radi s kod blokade mosta o nasilju, nego o pokazivanju odlučnosti da se zaštiti zdravlje Brođana. Natezanje s Rafinerijom i našim Ministarstvom može potrajati još jedno desetljeće.

 14. Sada kada smo usaglašeni oko blokade graničnog prijelaza ili mosta..treba nam samo neka udruga koja će reći ljudi tada i u toliko okupimo se i uradimo nešto za svoj Brod i našu djecu..pa za početak možemo samo mirno šetati na križanju kod Coloseuma..i ne smijemo odustati dok god se problem ne riješi..
  Peter što ti kažeš..?

  1. Brodmane, taj (tvoj) prijedlog je još davno prihvaćen, još onda kada si jednom prije sudjelovao na sastanku GI-a. No, to nije značilo, kako se i vidi, i odmah realizaciju… Ali također ne isključuje mogućnost da bude možda uskoro realiziran!

  2. Kako sam i rekao, stvarno je došlo vrijeme da se ozbiljno razmisli o blokadi!

   Znam, to nije nova ideja, izgleda da je to baš proteklo od Brodmana, makar je i GI više puta imao na svom dnevnom redu mogućnost blokade graničnog prijelaza…

   Pa onda, neka bude blokada!!!

   1. Neka bude!

    Može se samo dobiti. Kad ju GI najavi nacionalnim tv kućama- bit će show. Dopisivanje nije donijelo rezultata. Akcija!

 15. Još na ovu temu:

  Vjerojatno sutra se rješava sudbina ‘Rafinerija nafte Sisak’. A kada će se Vlada poduzeti za rješavanje problema Brođana?

  „Rafinerija nafte Sisak – ‘Borili smo se za domovinu, borit ćemo se i za Inu’“ – piše na web stranicama Večernjeg lista i nastavlja:

  „Više stotina radnika Rafinerije nafte Sisak pljeskom je u središtu Siska dočekalo ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, dajući mu na taj način potporu u borbi za opstanak jedinstvene Ine.“.

  Vidi link: http://www.vecernji.hr/kompanije-i-trzista/ucinit-cemo-sve-da-rafinerija-u-sisku-opstane-moramo-djelovati-zajedno-962581

 16. Na žalost i ova informacija je vezana za ovu temu:

  Ministar Zmajlović (ponovo) ima velike brige! Izgleda ne stigne ni malo pozabaviti s problemima Brođana…

  „Odlazak u Zagreb Tower – Zmajlović: Selidbom štedimo 3,5 milijuna kuna godišnje“ – piše na web stranicama Večernjeg lista i nastavlja:
  Ministarstvo trenutno djeluje na čak 11 lokacija pa je i računica, kaže Zmajlović, vrlo jednostavna.

  Vidi link: http://www.vecernji.hr/hrvatska/zmajlovic-selidbom-stedimo-35-milijuna-kuna-godisnje-962629

  1. Kako neko napisa- Na most, na most!

  2. Jel to kod Mamića sele?

 17. Još o toj temi:

  „Zakon štiti Sisak – Bruxelles će presuditi smije li Inin mađarski partner ugasiti rafineriju“ – piše Večernji list i nastavlja:

  „Državni interes – MOL je EK-u podnio tužbu kad je 2012. Hrvatska zabranila gašenje rafinerija“! Vidi link:

  http://www.vecernji.hr/kompanije-i-trzista/bruxelles-ce-presuditi-smije-li-inin-madarski-partner-ugasiti-rafineriju-962611

  Štiti li Zakon Brođane? Može li se Vlada, ako ne Vlada onda Brođani obratiti Europskoj komisiji direktno ili preko europarlamentaraca?

 18. Prije dva tjedna pisali smo o tome da se smrad suporovodika do Đakova osjetilo, Prije dvije godine iz Osijeka je bila reportaža na TV-u da je vjetar dopuhao smradove rafinerije, tj. sumporovodik, a vjerojatno i ostale otrovne plinove! Čujem danas, da se ovih dana gore na obroncima Dilj gore, u Grgurevićima osjeti sumporovodik iz emisije Rafinerije…

 19. Dvije značajne popodnevne vijesti iz područja ‘crnog zlata’. Obje vijesti vrlo su bitne i za Brođane:

  Ne znamo tko je bio od Brođana pozvan na proslavu? Ali je prije nekoliko sati na portalu seebiz.eu objavljena izjava D. Kovačevića:

  „ Značaj Janafa raste u novim geostrateškim okolnostima“ , pa se nastavlja:

  „ Kompanija Jadranski naftovod danas je svečanom akademijom obilježila 40 godišnjicu djelovanja.“.
  Vidi link: http://www.seebiz.eu/kovacevic-znacaj-janafa-raste-u-novim-geostrateskim-okolnostima/ar-95840/

  „Hrvatski članovi uprave Ine otišli sa sjednice, nema kvoruma za gašenje rafinerije“ – javlja Večernji list i nastavlja:

  „Da su hrvatski članovi Ine ostali na sjednici unatoč njihovom protivljenju odluka je mogla biti donesena uz pomoć ‘zlatnog glasa’, odnosno preglasavanjem“. Vidi link:

  http://www.vecernji.hr/kompanije-i-trzista/uprava-ine-donosi-odluku-o-sisackoj-rafineriji-962888

  1. Čitam na facebook-u Građanske inicijatine navode iz gornjeg članka o Janafu:

   “Janaf je u prvom polugodištu ostvario … neto dobit u iznosu od 41,7 milijuna kuna”, a BROĐANI UMIRU od otrovnih plinova iz emisije prekosavske rafinerije!

   Pa dokle? Tko može to zaustaviti?

 20. Stigao je odgovor od Ministra Zmajlovića:

  Uskoro započinje rad ‘Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete zraka u Slavonskom Brodu’!

  Evo, nakon tri tjedna kako je održana tiskovna konferencija ‘Građanske inicijative – udruge za zaštitu okoliša i prirode’ i kako su otpremljena pisma u ime Brođana, građana brodske okolice, institucija i udruga Brodsko-posavske županije s Apelom za hitno rješavanje brodskog problema onečišćenja zraka (najviše) iz emisije prekosavske ‘Rafinerije nafte Brod’, u ‘Građanskoj inicijativi’ je zaprimljen dopis iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

  Vidi na facebooku ‘Građanske inicijative’:

  https://www.facebook.com/pages/GRA%C4%90ANSKA-INICIJATIVA-ZA-%C4%8CISTI-ZRAK-Slavonski-Brod/120625028021963

  1. Čestitao bih ‘Građanskoj inicijativi’ i svima onima koji su odradili ovu zadnju akciju oko Apela Brođana!

  2. Ne želim se ponavljati, ali moram primijetiti da je sve ovo hrabro i dobro odrađeno! Valjda će se s tim i Brodman složiti? Velika čestitka GI i kompletnoj potpori oko Petera!!! Posebno svim potpisnicima Apela!

  3. Svakako bih se još jednom zahvalio svim potpisnicima Apela! Bilo ih je pored Grada i Županije oko petnaestak udruga i dvadesetak članova i simpatizara GI.

   Također moramo se zahvaliti potpori medijima koji su pružali šansu da se naš Apel objavi! A svakako i pohvaliti i požrtvovanost kompletnoj ekipi oko mene…

   Vjerujem da smo svi pomogli da Brođani ipak dočekaju da uskoro počnu udisati čisti zrak!

 21. Neovisno da stoji, da „Ministarstvo (zaštite okoliša i prirode) je, nakon pet godina iščekivanja, ponudilo korektna i konkretna rješenja za Slavonski Brod vezano za problem onečišćenja zraka”, Ministarstvo je trebalo to Povjerenstvo osnovati prije dvije godine!

Odgovori