Peter Tot-Đerđ: O kvarovima na mjernim postajama – Obavijesti i samo obavijesti iz DHMZ-a (2)

Prije nepunih pet godina s (gornjim) naslovom “O kvarovima na mjernim postajama – Obavijesti i samo obavijesti iz DHMZ-a” (http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/o-kvarovima-u-mjernim-postajama-obavijesti-i-samo-obavijesti-iz-dhmz-a) na široko sam na SBPeriskopu pisao o problematičnim uređajima na brodskim mjernim postajama i njihovim kvarovima. Nažalost situacija u svezi tih kvarova ni u ovoj godini nije baš puno povojnija.

Što više za ovih prvih nešto više od sedam mjeseci svjedoci smo bili ozbiljnim kvarovima; njih blizu desetak samo na mjernoj postaji SB1 na Jelasu, pa evidentirani su i nekoliko ispada zbog poteškoća kod teleoperatera u komunikaciji i drugi slični problemi. Nažalost, ni na mjernoj postaji SB2 kod Stadiona nije puno bolja situacija.

Prije nekoliko dana na ‘fejs-stranici’ Građanske inicijative smo javili kako na mjernoj postaji na Jelasu nisu u funkciji uređaji za mjerenje koncentracije ozona (O3) i dušikovih oksida (NOx), kao i automatski analizator čestica (PM)…

No nije samo da uređaji nisu u funkciji, nego ima tu i drugih problema. Prvi problem je da uređaj za mjerenje koncentracije dušikovog dioksida (NO2) ne radi još od početka travnja. Zašto?

Drugi da automatski analizator čestica (PM) u zadnje vrijeme vrlo često je ispadao… S tim da neki dan je analizator ponovo stavljen u funkciji, no nismo baš sigurni da će dugo biti u radu. Zašto?

Treći, da uređaj za mjerenje koncentracije ozona (O3) više puta je ove godine na duže vrijeme bio na umjeravanju i to često baš u kritičnom razdoblju i na duže vrijeme i pa onda je ponovo devet dana bio u kvaru:

18.03. – 04.04., kada je javljeno da “nakon redovnog godišnjeg servisa i umjeravanja instaliran je uređaj za mjerenje koncentracije ozona (O3)…”.

03.06. – 18.06., kada je javljeno da “nakon umjeravanja instaliran je uređaj za mjerenje koncentracije ozona (O3)…”.

A onda smo od 31.07. imali “izvanredni kvar” na “uređaju za mjerenje koncentracije ozona (O3)…”.

Što je previše, previše je!

Još ako tome se doda problematika vezano za validaciju podataka za ozon, o čemu smo više puta pisali… Kao epilog svih tih događaja oko broja prekoračenja ciljne vrijednosti za ozon (120 μg/m3) u Slavonskom Brodu u 2018. godini bila je kaznena prijava DORH-u protiv nepoznatih djelatnika Državnog hidrometeorološkog zavoda i/ili Ministarstva zaštite okoliša i energetike zbog krivotvorenje dokumentacije s namjerom ugrožavanja okoliša i zdravlja ljudi u Slavonskom Brodu (http://www.sbperiskop.net/drustvo/sb/predsjednik-eko-integrala-peter-tot-derd-podnio-kaznenu-prijavu-protiv-nepoznatih-djelatnika-dhmz-i-ili-mzoe).

Riječ je o tome da HAOP-ova aplikacija (http://iszz.azo.hr/iskzl/podatak.htm) točno pokazuje da broj prekoračenja ciljne vrijednosti za ozon (120 μg/m3) u Slavonskom Brodu za 2018. godinu je 43(!), a ne 19, kako je objavljeno u Godišnjem izvješće DHMZ-a o praćenju kvaliteta zraka za 2018. godinu (http://iszz.azo.hr/iskzl/datoteka?id=86724)…

U ostalom kako tretirati uređaj na kojem samo 44% podataka nije validirano?

Na kraju samo jedno pitanje DHMZ-u: Kakvo je stanje s mjernim uređajima na drugim mjernim postajama u Hrvatskoj?

12 comments

Skip to comment form

  1. Peter Tot-Đerđ brine o Brođanima. Hvala! Lakše nam je.

  2. U vezi pitanja na kraju članka, siguran sam da DHMZ, po uzoru na gradonačelnika Broda koji čuje, ali ne haje, neće odgovoriti odnosno da će izignorirati brigu javnosti.

  3. Građanska inicijativa? Tko su ostali članovi osim autora kolumne? Može li autor obaviti linkove radova ostalih članova?

    1. Blok B, stvarno nisi mi jasan! Što si navalio na Građansku inicijativu? Ona postoji. Postoji već blizu deset godina… Njeni članovi su ponekad aktivniji, ponekad su za zaborav! No oni su tu. Također su vidljivi i rezultati Građanske inicijative…

      Svakako za ponekog brodskog političara, ali i šire, bilo bi bolje da su oni nevidljivi!

      Pa čudno mi je da Ti ne pričaš o njima… Onima koji nisu ništa napravili za brodski čisti zrak! Koji su samo na prosvjedima kao pijetlovi šepurili…

  4. Tek su proradili (neki) mjerni uređaji na mjernoj postaji na Jejasu (SB1) i odmah se na karti Europske Agencije za Okoliš (karta European Air Quality Index) lokacija SB ‘zacrvenila’:

    24-satni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM2.5 kontinuirano je iznad 25 µg/m3, pa i iznad 34 µg/m3 (vidi prilog na FB stranici GI ili link https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index!).

    Također je jučerašnj najveći osmosatni prosjek ozona (O3) ponovo iznad 120 µg/m3. No to prekoračenje se ne računa budući da je on iznosio (minimalnih) 120,37 µg/m3 (?).

  5. Svaka čast! Iz ovog teksta lijepo se vidi da sve ovo s DHMZ-om nije nova stvar. Traje već najmanje pet godina, ali i više.

    Također ni problemi Brođana nisu od danas, ali ni od jučer. Traje i to već najmanje pet godina, ali i više…

    1. Mislio sam na OZON! Odnosno htio sam reći:

      Također ni problemi Brođana sa ozonom nisu od danas…

  6. Evo jutros nije dostupna web stranica HAOP-a za Kvalitetu zraka u Republici Hrvatskoj: iszz.azo.hr/iskzl/

  7. Pročitao sam jučer jedno korektno zapažanje kolege iz Eko-Integral, pa evo ga:

    “DHMZ ne obavlja svoje obveze na ovim (brodskim) mjernim uređajima profesionalno…

    Ili ih uopće ne kontrolira ili ih ne zna održavati ili rezultate uštimava i rezultat takvog rada jest da su oni najčešće u kvaru, namjernom ili………… teško je znati.

    … I dalje sam uvjeren da rad EKO-Integrala i te kako postojano poziva na profesionalizam u našim javnim ustanovama a on prvenstveno u sebi sadrži obvezu zaštite ljudskog zdravlja-života i sa njim povezano sve potrebno da bi on bio zdrav i iskoristiv za osobne potrebe i potrebe cijele zajednice, a najmanje treba služiti kao pokusni kunić za zdravstveni sustav koji nikako da otkrije kako ova onečišćenja izravno djeluju na poremećaje u zdravom životu…”.

    1. Na društvenim mrežma ima i drugih zapažanja i ona ukazuju na ogorčenost Brođana:

      R. M. – Ispada da je to sve ‘big show’ za svekoliko pućanstvo bpž-a
      D. Ć. – Za promjenu tu stanicu treba minirati pa će biti primorani stavit novu bez kvara…

  8. Kako je ponovo dostupna web stranica HAOP-a za Kvalitetu zraka u Republici Hrvatskoj, vidljivo je da na brodskoj mjernoj postaji Jelas (http://iszz.azo.hr/iskzl/postaja.html?id=165) najveći osmosatni klizni prosjek prethodnog dana (tj. jučer) bio iznad ciljne vrijednosti (120 µg/m3) i iznosio je 126,1 µg/m3!

  9. Kako sam spomenuo u članku, “prije nepunih pet godina s .. .naslovom “O kvarovima u mjernim postajama – Obavijesti i samo obavijesti iz DHMZ-a” (http://www.sbperiskop.net/…/o-kvarovima-u-mjernim-postajama…) na široko sam na SBPeriskopu pisao o problematičnim uređajima na brodskim mjernim postajama i njihovim kvarovima.”.

    Posebno je interesantan bio jedan moj komentar u vezi visoke koncentracije ozona od 258 µg/m3 mjerena tada na mjernoj postaji Jelas, sada kojeg komentara djelomično ponavljam:

    “Znam da će u DHMZ-u po ustaljenoj praksi sve pokušati objasniti na način da se mjerni uređaj za ozon jednostavno podivljao…

    Zato sam pokušao sam proanalizirati situaciju. … Sve se vodi na to da je vrijeme danima u Sl. Brodu bilo više nego sumorno i tmurno, više kasno jesensko, nego ljetno. Jedino je temperatura bila nekako prilično visoka, rano jesenska.

    … Posebno interesantna je a činjenica da je koncentracija ozona u zraku zbog lošeg vremena u zadnjih 5-6 dana bila iznimno niska, a danima dvadesetak sati ispod 40-45 µg/m3!

    … Tako danas, kada je granulo jako sunce … i to još poslije velikog pljuska, svi prekursori (plinovi koji sudjeluju kod stvaranja ozona) koji su bili prizemno u gradu, jednostavno izazvali stvaranje visoku koncentraciju ozona.

    Poslije toga, što još više potvrđuje to razmišljanje, koncentracija ozona još pet – šest sati bila visoka, … jedno vrijeme i iznad 150 µg/m3, ali polako je padala!
    No ipak je osmosatni prosjek koncentracije ozona … bio više od 130 µg/m3!”

Odgovori