Peter Tot-Đerđ: Još o Rafineriji, njenoj modernizaciji, raznim obećanjima i drugim aktualnim temama

Prošli tjedan kada sam ponovo pisao o Rafineriji, njenom radu, modernizaciji i raznim obećanjima, nisam ni slutio da ću brzo morati reagirati na neke detalje, koje sam zanemario i ne sluteći kako su oni vrlo važni za stvaranje kompletne slike o onečišćenju brodskog zraka i stvorene ‘lažne fame’ oko njega!

Onečišćenje zraka uzrokovano ispušnim plinovima automobila i grijanjem u kućanstvima

U posljednje vrijeme vrlo često krivo se tumače neke istine o brodskom onečišćenju zraka. Tako neki dan smo mogli pročitati jedno vrlo konstruktivno kreiranu rečenicu na jednom brodskom portalu:

“… iako je rašireno mišljenje kako je Rafinerija Brod najveći zagađivač gradskog zraka, činjenica je kako veliku ulogu u njegovu onečišćenju igraju ispušni plinovi automobila te grijanje znatnog broja kućanstava na kruta goriva…” ( http://www.sbplus.hr/slavonski_brod/gospodarstvo/ostalo/dobro_rjesenje_i_za_cisci_zrak_u_slavonskom_brodu.aspx ).

No, neovisno da nitko ne može poricati postojanje onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu i od “ispušnih plinova automobila i grijanja znatnog broja kućanstava na kruta goriva”, tu su se zlorabile neke činjenice u usporedbi sa zagađenjem zraka iz emisije Rafinerije, ali i s drugim prekosavskim onečišćenjima.

Nažalost, ovakve konstrukcije su vrlo česte. A odnedavna, kako je na okruglom stolu u svezi projekta BPŽ-a “Edukacija i obavješćivanja” stručnjaci DHMZ-a, podržani od predstavnika Ministarstva zaštite okoliša, veliki naglasak dali onečišćenju brodskog zraka koji nastaje grijanjem na kruta goriva znatnog broja brodskog kućanstava, te od ispušnih plinova automobila, zaboravši na emisiju Rafinerije, ta teorija je preplivala medije.

Članovi Udruge Eko-Integral, a i većina aktivista za čisti zrak i dosada su nastojali ukazati na krivo tumačenje činjenica (vidite kontakt emisiju Klopku na linku: https://www.youtube.com/watch?list=PL5IprVGsEOLYytzYJ7KVndDBhU04UUclO&v=JX4KS5wXwx8), ali bez odgovarajućeg rezultata kod spomenutih stručnjaka, ali i drugih koji se predstavljaju kao stručnjaci.

Stanje u brodskom zraku: alarmantno visoke koncentracije lebdećih čestica i benzena 

Prije nekih tjedan dana u Slavonskom Brodu, kako smo i objavili na FB stranici GI (https://www.facebook.com/GRAĐANSKA-INICIJATIVA-ZA-ČISTI-ZRAK-Slavonski-Brod-120625028021963/) mjerile se povoljne (niske) satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i PM10, što je uzrokovano svakako i utjecajem povoljne vremenske situacije!

No subotu na nedjelju (odnosno 1. na 2. prosinac) došlo je ponovo do visokog zagađenja brodskog zraka s lebdećim čestica PM10 i PM2.5! A kako se i moglo pretpostaviti, prekjučer, pa preksinoć i jučer ujutro je nastavljeno sa alarmantno visokim zagađenjem brodskog zraka s lebdećim čestica PM10 i PM2.5, ali i benzenom!

Tako su prekjučerašnji dnevni prosjeci lebdećih čestica PM10 i PM2.5 bili visoko iznad 50 µg/m3, što je dnevna granična vrijednost za lebdeće čestice PM10. Oba su ta prosjeka bili u ‘crvenom’ po HAOP-u i za lebdeće čestice PM10 iznosio je 103,1 µg/m3, a za lebdeće čestice PM2.5 82,1 µg/m3 (vidi prilog!)!

Inače na mjernoj postaji kod Stadiona kraj Save prekjučer i jučer su u kontinuitetu 20-tak sati mjerene visoke koncentracije lebdećih čestica PM10 iznad 100 µg/m3, ali i od 266 µg/m3!!! Dok je na mjernoj postaji na Jelasu najveća koncentracija lebdećih čestica PM2.5 iznosio oko 105 µg/m3!

Također su na mjernoj postaji kod Stadiona u kontinuitetu desetak sati mjerene koncentracije benzena iznad 10 µg/m3, pa i od 28 µg/m3, dok je na Jelasu od 17 µg/m3!

U isto vrijeme su se i u Rafineriji u Bosanskom Brodu kontinuirano 40-tak sati mjerile visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM10 iznad 100 µg/m3, ali i od 276 µg/m3!!!!

Očigledno je, da je u Slavonskom Brodu riječ o prekosavskom zagađenju. Možda jedina druga mogućnost bi bila da slavonskobrodsko onečišćenje ima negativni utjecaj na mjerene podatke u RNB-u! A to je apsurdno!

Uzrok eksplozije u Rafineriji: Zamor materijala(?) 

Još o jednom detalju nisam dosada htio pisati jer sam očekivao da će se valjda neka informacija saznati iz Rafinerije. Riječ je o eksploziji s naslovne slike koja se dogodila u listopadu ove godine… Prosljeđujem analizu koja je bazirana na stručnom mišljenje našeg kolege, s kojim mišljem vjerujem i svi vi se slažete:

Poslije eksplozije u Rafineriji – riječ je o postrojenju za kreking, očigledno je da je rafinerija neupotrebljiva za dalju proizvodnju i da je treba zatvoriti. Za njeno zatvaranje trebalo bi utvrditi da joj je rok valjanosti istekao i da faktički radi nezakonito.

Prema mom mišljenju rafinerija sada radi bez krekinga, a što se tiče onečišćenja sada je prilično opasnije dok se postrojenje ne popravi(?), a to će sigurno potrajati.

Također je upitno u rafineriji i IZOMAKS postrojenje. Više od 50 godina je prošlo, a ono je još uvijek u pogonu. A SIGURAN RAD OVOG POSTROJENJA je ????????????? (znak pitanja)!

USTVARI, KOMPLETNA RAFINERIJA JE VEĆ ZBOG SVOJE NESIGURNOSTI TREBALA BITI ZATVORENA, NE ZATO ŠTO TO MI ŽELIMO, VEĆ ZATO ŠTO JE POSTALA ISTROŠENO POSTROJENJE!

Ja osobno ne znam ni za jedno procesno, ni energetsko postrojenje koje ima ovako dugi vijek rada. Zamor materijala ovakvog postrojenja je upitan (je li to netko provjeravao, ili tko je taj tko će to provjeriti) i nisam siguran koja bi to institucija dopustila odobriti nastavak rada ovakvog postrojenja.

Zaista, sama rafinerija je velika ekološka bomba! Možda i gore… No o tome sve naše institucije šute!

Predstavka Europskom parlamentu – zagađenje brodskog zraka…

Na kraju još jedan važan detalj o čemu također trebamo oglasiti jer možda će to Brođanima donijet odgovarajuće dugoročno rješenje!

Početkom mjeseca studenog u Udruzi Eko-Integral smo zaprimili s portala Europskog parlamenta za predstavke (automatsku) e-poruku da je: “ažuriran status predstavke Predstavka Europskom parlamentu – zagađenje brodskog zraka i ugrožavanja zdravlja i živote Brođana (0465/2018)”.

Vidi stranicu povezanu s predstavkom: https://petiport.secure.europarl.europa.eu/petitions/hr/petition/content/0465%252F2018/html/Predstavka%2BEuropskom%2Bparlamentu%2B-%2Bzaga%25C4%2591enje%2Bbrodskog%2Bzraka%2Bi%2Bugro%25C5%25BEavanja%2Bzdravlja%2Bi%2B%25C5%25BEivote%2BBro%25C4%2591ana%2B

Kako bi pametni naši stari rekli: Živi bili, pa vidjeli!

 

36 comments

Skip to comment form

 1. Autor je i sam doprinjeo zagađenju, ali medijskog prostora, prenoseći “sabotažu” sa sbplusa.

  1. To je više nego ‘sabotaža’. Znamo svi koju ulogu ima portal sbplus, pa valjda je svima jasno o čemu govorimo!

   1. Lako je Zovaku s ergelom novinarki koje plaća Duspara, pardon, grad Brod. Je li Dusparao podnio izvješće javnosti i zastupnicama kome od medija daje novce iz gradske kase? Znaš li to?

    1. Sramotno… Na kraju će ostati samo jerkov portal!

 2. Tot-Đerđ je najbolji poznavatelj totalnosti problema. Upravo bode u oči da kao takav nema neku savjetodavnu ulogu za gradonačelnika Dusparu. Odsustvo suradnje grada Broda i eko-udruge znači samo jedno- da se politikanstvo i nekakvo šićaraenje uvuklo i u elementarna prava Brođana.

  1. Jaoj meni, samo nemojte spominjati zajednicu eko-udruga…

   Mislim da će i gradonačelnik odmah dobit fleke, a možda i napadaj!

 3. Skoro deset godina aktivnosti da bi se reklo “u ništa”! Treba priznati da je autor sa svojom ekipom uspio senzibilizirati javnost, ukazavši na krivce i one koji bi morali nešto postići, ali bez rezultata. Strašno.

 4. Ipak, zidovi su preveliki. Grade ih saboteri iznutra i izvana.

 5. Kako se i moglo i pretpostaviti, jučerašnji dnevni prosjeci lebdećih čestica PM10 i PM2.5 visoko su iznad 50 µg/m3, što je dnevna granična vrijednost za lebdeće čestice PM10. Za lebdeće čestice PM10 iznosi alarmantno visokih 155,1 µg/m3, a za lebdeće čestice PM2.5 oko 83 µg/m3 (vidi prilog na FB stranici GI!)

  Inače na mjernoj postaji na Jelasu jučer su u kontinuitetu deset sati mjerene visoke koncentracije lebdećih čestica PM2.5 iznad 150 µg/m3, ali i od 197 µg/m3!!! Dok je na mjernoj postaji kod Stadiona kraj Save već 40-tak sati mjere visoke koncentracije lebdećih čestica PM10 iznad 100 µg/m3, ali i od 266 µg/m3!

  Također su na mjernim postajama u Slavonskom Brodu kontinuirano 20-tak sati mjere koncentracije benzena iznad 15 µg/m3, pa kod Stadiona i od 28 µg/m3 , dok na Jelasu od 45,7 µg/m3! Tako su jučerašnji dnevni prosjeci benzena iznimno visoki od 15,5 kod Stadiona i 21 µg/m3 na Jelasu!

  1. Tu informaciju su, kao i prijašnje informacije vezano za novo veliko prekosavske zagađenje, dobili svi odgovorni i na lokalnom i regionalnom, ali i na državnom nivou…

   1. Zaboli njih mlohava ćuna. Oni svoja pluća liječe na skijanju po Europi, a ljeti na jadranskim otocima.

   2. Nešto je trulo u državi Danskoj, pardon Hrvatskoj.

    1. To se zna. Ali, reci ti nama, što je zdravo? U što se svijet može u nas ugledati?

 6. Peter, ne daj nikome da kaže da oni od preko nisu zagađivači. Ne daj se smesti, samo ih gazi i napaljuj raju na komšije! Oni će tebi ispušni plinovi, kruta goriva. Niks. Feršten. Nur zerben.

 7. PeterTDj lijepo piše u članku, odnosno prenosi ‘stručno mišljenje kolege’:

  “Poslije eksplozije u Rafineriji … očigledno je da je rafinerija neupotrebljiva za dalju proizvodnju i da je treba zatvoriti. Za njeno zatvaranje trebalo bi utvrditi da joj je rok valjanosti istekao i da faktički radi nezakonito…”.

  Odsada svima u SB ove rečenice mora li bi postati jedine smjernice!

  1. Smjernica nam je da rafinerija radi nezakonito u drugoj državi i da je neupotrebljiva. Alal ćufte.

   Kako ste to uspjeli smisliti? Evo ga Dodik kad je to čuo već naredio prestanak rada i zatvaranje rafinerije.

   1. Lako se šaliti, ali vjeruj mi, sve dosada ni Josipović, ni Milanović, pa ni Plenković nisu pronašli nikakvo rješenje koji bi išlo u prilog Brođanima, a da Dodik ne bi imao ništa protiv toga!

    Evo prvi puta kako je KGK, Predsjednica RH nešto uspjevala organizirati, ali ni njen uspjeh nije još zagarantiran! Ako ne bi ni to prošlo, zaista će trebati proraditi da i Brođanima, ali i Vladi postaje jedina smjernica u vezi RNB: utvrđivanje činjenice oko isteka valjanosti rafinerije i zatvaranje iste!

 8. A sama Predstavka vrlo je skromno najavljena. Puno više se saznaje u samom naslovu uz ponuđeni link:

  “Predstavka br. 0465/2018 koju je podnio Peter Tot-Đerđ, hrvatski državljanin, u ime udruge Eko-Integral za zaštitu okoliša i prirode, o zagađenju koje uzrokuje oštećena rafinerija nafte u Bosni i Hercegovini i koje ugrožava zdravlje i živote stanovnika zahvaćenog područja”!

 9. “Sarajevo je najzagađeniji grad na svijetu: Stanovnici se guše u otrovnom zraku opasnom za ljudski život” – javlja NOVATV na portalu dnevnik.hr. Vidi poveznicu:

  https://dnevnik.hr/vijesti/svijet/sarajevo-je-najzagadjeniji-grad-na-svijetu-gradjani-se-guse-u-otrovnom-zraku-opasnom-po-ljudski-zivot—540895.html

  Na grafikonima Air Quality u intervalu od 30.11. – 04.12. 2018. (u prilogu na FB stranici GI) možemo usporediti sarajevski i brodski zrak, njihovo onečišćenje lebdećim česticama PM2.5 i zaključiti da je Sarajevo ovih dana imalo štrašno zagađenje s najvećim indeksom od 469. No ni zrak u Slavonskom Brodu s najvećim indeksom od 247 nije baš bio bajan…

 10. Jel to rafinerija dobaci i do Sarajeva?

  1. Ili možda obrnuto. Svakako da je riječ ovih dana i o velikom utjecaju daljinskog onečišćenja… No Slavonski Brod, kao i Sarajevo ima poseban smještaj, specifičnu lokaciju, okružen je Dilj Gorom i Motajicom u dolini uz Savu… Što na kraju uzrokuje stvaranje posebne klime, ali i zadržavanje onečišćenja zraka. Ne samo daljinskog onečišćenja, nego i lokalnog, gdje se u lokalno onečišćenje zraka ubraja i dominantni zagađivač iz susjedne države BiH, Rafinerija u Bosanskom Brodu.

   1. No nevjerojatno je, da svi šute o ovom novom brodskom onečišćenju zraka…

    Tako i institucije, mediji, političari i vlast i opozicija, tako i na lokalnoj (Grad), regionalnoj (Županija) i državnoj (Ministarstvo) razini; svi šute!!! Najgore je da uopće ne reagiraju na ovakvo alrmantno stanje! A to se u Slavonskom Brodu svake zime događa!!!

    Mjere se ogromne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i PM10, pa i od 500 µg/m3, kao sada u Sarajevu, a i benzena ponekad i par sati i to više od 60 µg/m3! I nikom ništa!

    A stručnjaci, ali i oni koji misle da su stručnjaci, prave se da za to ne znaju i pričaju o tome da onečišćenje brodskog zraka nastaje “grijanjem na kruta goriva znatnog broja brodskog kućanstava, te od ispušnih plinova automobila”,

 11. Nakon što su 70-tak sati kontinuirano mjerene visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM10 oko i iznad 100 µg/m3 u Rafineriji, a 50-tak sati također i na mjernoj postaji kod Stadiona kraj Save, kada su na Jelasu nekoliko sati mjerene i visoke koncentracije lebdećih čestica PM2.5 iznad 190 µg/m3, ali i od 197 µg/m3, dok kod Stadiona mjerena satna koncentracija lebdećih čestica PM10 od 266 µg/m3, a u Rafineriji od 307 µg/m3, smirivanjem vremena(?) jutros je došlo do naglog poboljšanja onečišćenja! Na spomenutim mjernim postajama sada se mjere satne koncentracije lebdećih čestica PM10 i PM2.5 oko 20 µg/m3!

  No jučerašnji dnevni prosjeci lebdećih čestica PM10 i PM2.5 visoko su iznad 50 µg/m3, što je dnevna granična vrijednost za lebdeće čestice PM10. Tako za lebdeće čestice PM10 iznosi alarmantno visokih 127 µg/m3, a za lebdeće čestice PM2.5 oko 51,1 µg/m3 (vidi prilog na FB stranici GI!). Također su jučerašnji dnevni prosjeci benzena iznimno visoki od 15,6 na Jelasu i 18,2 µg/m3 kod Stadiona!

  1. Pa sada neka netko priča o loženju na drva i ispušnim plinovima automobila!

 12. Kada bih htio dati neku završu riječ u svezi gornjeg članka, morao bih reći da sve što smo u komentarima rekli je istina. Pa zahvaljujem svim komentatorima.

  Nevjerojatno da ovom novom alarmantnom onečišćenju u Slavonskom Brodu svi su, pa i institucije i mediji, šutili, makar su svi bili informirani. Osim našeg Periskopa…

  A onečišćenje je zaista bilo alarmantno. Mjerene su visoke koncentracije lebdećih čestica PM10 i PM2.5, ali i benzena. Takve koncentracije kakve na drugim mjernim postajama u RH rijetko se mjere!

  1. Zrak je zasićen štetnim plinovima, a lokalni mediji su zasićeni izvještavanjima od kojih nema koristi. U klještima smo moćnih igrača kojih se ne tiču bolesti i užasi.

   1. Bojim se da tu nešto odpočetka ne štima. Nažalost u SB našim političarima sinergija je od ‘pamtivijeka’ stran i nerazumljiv pojam! Zato smo tu, gdje smo. Tu našu neorganiziranost, zajedljivost i samodopadnost uzorno su koristili i koriste svi i na ovoj strani (Ministarstvo, Vlada, povjerenstva…), a još više na drugoj (Rafinerija, Janaf, RS,…).

  2. Ako je riječ o koncentracijama lebdećih čestica PM10 i PM2.5 i benzena onda je sigurno da je ovo onečišćenje zraka bilo među tri najveća onečišćenja u ovoj godini! Najgore u cijeloj priči da su ljudi mislili kako je riječ o magli… I nitko ih nije upozorio da udišu i kancerogene tvari, ali tvari koji vrlo negativno djeluju na njihova pluća, ali i na cijeli krvožilni i dišni sustav!

   1. SBoperi, ali Brođane to ne zanima. Nih je nemoguće zaštiti mimo njihove volje. Magla nije samo bani, nego u glavama Brođana.

    1. Uhhh, teško nam se piše….

     1. Može i LOŠE… Hahahaaa!

 13. U Slavonskom Brodu dalje traju povišene satne koncentracije lebdećih čestice PM10 i PM2.5, a i benzena. Jučerašnji dnevni prosjeci lebdećih čestica PM10 i PM2.5 ponovo su bili iznad 50 µg/m3, što je dnevna granična vrijednost za lebdeće čestice PM10. Tako je za lebdeće čestice PM10 iznosio 54,2 µg/m3, a za lebdeće čestice PM2.5 oko 50 µg/m3 (vidi prilog na FB stranici GI: https://www.facebook.com/GRA%C4%90ANSKA-INICIJATIVA-ZA-%C4%8CISTI-ZRAK-Slavonski-Brod-120625028021963/!).

  Inače jučerašnji dnevni prosjek lebdećih čestica PM10 već je 42. put bio iznad dnevna granična vrijednosti, a dozvoljeni broj dana: 35! Nažalost, kako je vidljivo na karti “Europski indeksi kvalitete zraka” (Europska agencija za okoliš – https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index), od posljednjih 100 dana, oko 40 dana u Slavonskom Brodu je zrak bio onečišćen ili jako onečišćen zbog visokih satnih koncentracija lebdećih čestica PM2.5!

  1. Dalje se mjere povišene satne koncentracije lebdećih čestice PM10 i PM2.5, a i benzena. Tako su u zadnjih tridesetak sati mjerene satne koncentracije lebdećih čestice PM2.5 oko i iznad 120 µg/m3, lebdećih čestice PM10 iznad 200 µg/m3, ali i 299 µg/m3, a benzena oko i iznad 30 µg/m3!

   Jučerašnji dnevni prosjeci lebdećih čestica PM10 i PM2.5 ponovo su bili iznad dnevne granične vrijednosti (za lebdeće čestice PM10, 50 µg/m3). Tako je za lebdeće čestice PM10 iznosio 97,8 µg/m3, a za lebdeće čestice PM2.5 58,5 µg/m3 (vidi prilog na FB stranici GI!).

   Možemo li poslije 10 godina trovanja sa sigurnošću reći da zaista veliki utjecaj na brodski onečišćen zrak imaju zagađenja iz prekosavske Rafinerije?

 14. Nešto slično već je viđeno i u Slavonskom Brodu!

  “SARAJEVO ZAGAĐUJU ĆEVAPI!? Lokalni stručnjak iznio neviđeno bizarnu teoriju o uzrocima velikog zagađenja zraka, reagiralo i američko veleposlanstvo” – piše Jutarnji list. Vidi link:

  https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/sarajevo-zagaduju-cevapi-lokalni-strucnjak-iznio-nevideno-bizarnu-teoriju-o-uzrocima-velikog-zagadenja-zraka-reagiralo-i-americko-veleposlanstvo/8146733/

  Posebno treba istaći iz članka upozorenje iz Europske unije u BiH, koje je i za nas Brođane vrlo prihvatljivo:

  “Ovdje se, na žalost, radi o pitanju ‘života i smrti’, riječ je o zdravlju ljudi, zdravlju okoliša i dobrobiti svih nas, odnosno pitanju koje se mora urgentno rješavati – kazao je zamjenik šefa delegacije EU u BiH Khaldun Sinno…

  Odmah je ponudio recep za konkretne korake: reducirati promet, raditi na obnovljivoj energiji i energetskoj učinkovitosti, a sve su to zapravo obveze koje BiH ima kao članica Energetske zajednice…”.

  1. Sve je to kombinatorika, statistika, analitika čak. No, utjecaj građana da zaštite sebe uz pomoć aktivista ne ovisi o njima nimalo. Kao u vicu da je toliko fatalno da se jedino mogu zaogrnuti bijelim plahtama i krenuti prema groblju.

   Što raditi ipak? Jebati im majku, njim aodgovornima. Bit će im malo neugodno da im se jebe mater dok oni ne poduzimaju ništa.

 15. “Putinov prijedlog za plinofikaciju cijele Hrvatske i dalje stoji” – javlja Večernji list. A na marginama ove izjave veleposlanika Azimova može se pročitati i za Brođane važna informacija:

  “… napredujemo s plinofikacijom rafinerije u Bosanskom Brodu, a početkom sljedeće godine moći će se potpisati ugovor između Zarubežnjefta i Croduxa te početi renoviranje plinovoda iz Hrvatske do Bosanskog Broda. Pročitajte više na:

  https://www.vecernji.hr/premium/putinov-prijedlog-za-plinofikaciju-cijele-hrvatske-i-dalje-stoji-1287944

Odgovori