O lipanjskom toplinskom valu, prizemnom ozonu i drugim onečišćenjima zraka

Ovih dana da nije ova neizvjesna predizborna utrka i ponovni veliki rast broja ‘pozitivnih’ na koronavirus, sigurno bi najaktualnija tema na našim medijima bio lipanjski toplinski val koji je poslije Sibira, koja čudna situacija, stigao i do nas. Zaista, toplinski val je tu, pa se temperatura u Slavonskom Brodu prekjučer popela i na 34 stupnja C, a temperatura dalje raste.

Svjedoci smo, tako je i u Slavonskom Brodu, pa i u nekim većim gradovima da visoka temperatura ne ide sama… Ona i razni drugi faktori, prvenstveno veliki utjecaj (kemijske) industrije, pa i promet i direktno i indirektno onečišćuju zrak…

Tako je u Slavonskom Brodu u zraku ponovo prisutna povećana koncentracija prizemnog ozona (O3). Već je pet – šest dana satna koncentracija ozona i desetak sati u kontinuitetu iznad 100 µg/m3!

A prekjučer je osmosatni prosjek ozona već dvanaesti put ove godine prekoračio ciljanu vrijednost od 120 µg/m3 i iznosio je: 120,88 µg/m3! A dozvoljeni broj takvih dana u godini na trogodišnjoj razini je 25!!!

Možemo zaključiti kako prizemni ozon i ove godine ozbiljno prijeti Brođanima! Uz to samo jedna mala opaska: kada je riječ o prošlogodišnjem izvješću stanja brodskog zraka, zna se da ako su u pitanju lebdeće čestice PM2.5 i PM10, ozon i benzo(a)piren, prema preliminarnim rezultatima mjerenja i obradi podataka, građani Slavonskog Broda i dalje udišu zrak druge kategorije, odnosno onečišćen zrak. Tako su polako ispunjeni uvjeti da i treću godinu redom, brodski zrak bude onečišćen obzirom na prizemni ozon!

Nažalost, ovih dana na ‘fejsu’ su se pojavile da tako kažem: ‘autentične fotke’ o (ne)prisustvu lebdećih čestica PM2.5 i PM10 u brodskom zraku.

Ne znam što se želi pokazati s tim fotkama? Nažalost one nama ništa ne kažu. Nasuprot njima ova donja fotka o stanju u posljednjih 365 dana ‘akumuliranog’ onečišćenja zraka s karte onečišćenja Europske agencije zaštite okoliša u Slavonskom Brodu (SB1) puno više govori.

U prikazu unutar kruga dato je u postocima u posljednjih 365 dana ‘akumulirano’ onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu, gdje je zrak bio onečišćen skoro 41,5% i to: 26,3% onečišćen (CRVENO), pa 7,2% jako onečišćen (ŽARKO CRVENO) i 7,9% ekstremno onečišćen (LJUBIČASTO)!

No da se vratimo na negativni utjecaj ozona. Već smo više puta spomenuli, ali nikada nije na odmet da to ponovimo: ozon je otrovan plin blijedo plave boje, neugodna mirisa na varikinu i vrlo snažno oksidacijsko sredstvo.

U velikim koncentracijama je vrlo nestabilan. Nastaje u prirodi pod djelovanjem UV zračenja koje dolazi sa Sunca. Pod tim djelovanjem, molekula kisika (O2) koja je stabilna uzima još jedan atom kisika i nastaje ozon (O3). Kako je ozon nestabilan, on se vraća u prvobitno stanje i otpušta atom kisika koji je u prvom trenutku nevezan i na tom se i zasniva vrlo snažno oksidacijsko djelovanje.

Za razliku od ozona u ozonskom omotaču, koji je neophodan za život na Zemlji, ozon pri tlu je nepoželjan. Prizemni ozon u manjim količinama iritira očnu sluznicu, grlo, nos i dišne putove. Izloženost ozonu rezultira negativnim učincima na ljudsko zdravlje kao što su: astma, bronhitis i drugi srčani i plućni problemi.

Prema Uredbi o graničnim vrijednostima onečišćujućih tvari u zraku, definirana je najviša dnevna osmosatna srednja vrijednost (prosjek) ozona proračunata iz satnih mjerenih koncentracija ozona, a kako smo već naznačili, ona je 120 μg/m3. Posebno se definira i upozoravajuća razina za ozon, a ona je za jednosatnu koncentraciju 180 μg/m3, a kritična razina je 240 μg/m3.

Na kraju moramo još reći da po nekim studijama iz SAD-a kod djece je primijećen negativni utjecaj ozona već i pri koncentraciji od 100 μg/m3 (mikrograma po kubnom metru)… Inače treba znati i posebno isticati da onečišćeni zrak predstavlja veliki rizik za ljudsko zdravlje, a posebno za najosjetljivije dijelove populacije, kao što su djeca, stariji ljudi i osobe s alergijama i kroničnim bolestima.

 

 

7 comments

Skip to comment form

 1. I tko vrši emisije štetnih plinova?Grdonačelnik Babo zvani Duspara kaže da su to automobili na graničnom prijelazu.

  1. Duspara nema živaca slušati druge i onda pravi skandal kao na Tematskoj sjednici BPŽ. taj čovjek gleda samo sebe.

 2. Što se može poduzeti? Molim, ne o Rafineriji BB.

 3. Ovo stanje sa ozonom u zadnje vrijeme nije više vezano samo za Jadransku obalu, nego zbog meteoroloških i klimatskih promjena postalo je problem i u malo većim gradovima na kopnu, naročito ako ti gradovi okruženi s (kemijskom) industrijom, pa onda ona i “promet i direktno i indirektno onečišćuju zrak…”.

  Tako ovaj članak može Brođanima poslužiti kao neka vrsta edukacije!

  1. Kako je rečeno u članku: Ozon “u velikim koncentracijama je vrlo nestabilan. Nastaje u prirodi pod djelovanjem UV zračenja koje dolazi sa Sunca. Pod tim djelovanjem, molekula kisika (O2) koja je stabilna uzima još jedan atom kisika i nastaje ozon (O3). Kako je ozon nestabilan, on se vraća u prvobitno stanje i otpušta atom kisika koji je u prvom trenutku nevezan…”.

   Prokursori ozona koji dolaze iz emisije (neke kemijske) industrije i prometa: dušikovi oksidi, ugljikovodici i hlapljivi organski tvari omogućuju stvaranje prizemnog ozona!!!

   Jasno je da u brodskom i sličnim slučajevima treba proraditi na smanjenju (takvih) prokursora u zraku!!!

 4. “Američko torakalno društvo (engl. American Thoracic Society, ATS) zaključilo je da ozon može dovesti do smanjenja funkcije pluća, dišnih puteva, povećane reaktivnosti, pneumonije, i smanjenja kapaciteta pluća kod vježbanja.

  Povećane koncentracije ozona vezane su i uz češće izostajanje djece iz škole upravo zbog utjecaja na respiratorni sustav (ATS 1995).” – Kristina Artuković, SVEUČILIŠTE U ZAGREBU, MEDICINSKI FAKULTET: Utjecaj okolišnih čimbenikana zdravlje djece (DIPLOMSKI RAD).

 5. Ozon ponovo prijeti Brođanima! U zadnja tri dana najviša dnevna osmosatna srednja vrijednost (prosjek) ozona je bila iznad 130 μg/m3. Tako je bilo i jučer (vidi prilog), a vjerojatno tako će biti i danas jer kako se vidi, danas već u 12 00 sati mjerena je satna koncentracija od 130 μg/m3!

  O ozonu smo gore rekli: da prema Uredbi o graničnim i ciljanim vrijednostima onečišćujućih tvari u zraku, definirana je najviša dnevna osmosatna srednja vrijednost (prosjek) ozona proračunata iz satnih mjerenih koncentracija ozona i ona je 120 μg/m3. Dozvoljeni broj prekoračenja te ciljne vrijednosti u godini dana je 25 (u nizu od 3 godine)!

  A broj prekoračenja ciljne vrijednosti u ovoj godini je krajem srpnja iznosio 20!!!

Odgovori