«

»

svi. 15 2019

Kada se nešto želi – predstavka Europskom parlamentu br. 0465/2018

U Eko-Integralu iz Odbora za predstavke Europskog Parlamenta zaprimili smo obavijest od 07.05.2019.g. o zatvaranju predstavke br. 0465/2018, kao i mišljenje Komisije u obliku Priopćenja za zastupnike Europskog Parlamenta:

“Predstavka br. 0465/2018 koju je podnio Peter Tot-Đerđ, hrvatski državljanin, u ime udruge Eko-Integral za zaštitu okoliša i prirode, o zagađenju koje uzrokuje oštećena rafinerija nafte u Bosni i Hercegovini i koje ugrožava zdravlje i živote stanovnika zahvaćenog područja … “.

“… Komisija je svjesna ozbiljnih okolišnih problema povezanih s onečišćenjem zraka koje uzrokuju emisije iz rafinerije nafte u Brodu, a koje utječe na gradove Brod u Bosni i Hercegovini te Slavonski Brod u Hrvatskoj. …”.

“… Iako emisije iz rafinerije nafte u Brodu izazivaju ozbiljnu zabrinutost, Komisija nema iste izvršne ovlasti … kada je riječ o potencijalnoj zemlji kandidatkinji …, kao što je to slučaj o državi članici EU-a.

Stupanjem na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju 2015. Bosna i Hercegovina preuzela je ugovornu obvezu provedbe prava EU-a o okolišu i usklađivanje s njime. Za provedbu pravne stečevine Unije u okviru Sporazuma … nadležne su … bosanskohercegovačke vlasti. Kako proces integracije bude napredovao, EU će imati više mogućnosti i mehanizma za osiguravanje usklađenosti s njezinim pravilima i propisima. …”.

“… Zaključak: Komisija će pratiti situaciju te će uvrstiti kvalitetu zraka i prekogranično onečišćenje na dnevni red na svim razinama bilateralnih dijaloga između EU-a i Bosne i Hercegovine u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom.”.

I tako Odbor za predstavke Europskog Parlamenta kao i Komisija su u obliku Priopćenja za zastupnike Europskog Parlamenta odgovorili na predstavku br. 0465/2018 Petera Tot-Đerđa, ispred Eko-Integral za zaštitu okoliša i prirode, iz Slavonskog Broda vezano za zagađenja iz emisije devastirane Rafinerije nafte Brod iz Bosne i Hercegovine.

Kada se nešto žarko želi i kada se male snage slože, mogu se uspostaviti kvalitetna komunikacija i sa Europskim Parlamentom i Europskom Komisijom!

13 comments

Skip to comment form

 1. Lara

  Radi se o velikoj pobjedi. Nju treba proslaviti, jer dolazi nakon puno jalovih pokušaja.

 2. Detroit

  Zapravo, agonija Brođana se nastavlja, s tim da u odgovoru na predstvaku Komisija kaže da će uvjetovati Bosni ulazak u EU nakon što srede Rafineriju. Znači, za jedno 15 godina.

  1. SBoperi

   Nešto piše, ali malo drukčije:

   “Stupanjem na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju 2015. Bosna i Hercegovina preuzela je ugovornu obvezu provedbe prava EU-a o okolišu i usklađivanje s njime.”. Valjda je to jasno? Lijepo piše: “obveza provedbe prava EU-a o okolišu”. Pa dalje piše i ovo:

   “Za provedbu pravne stečevine Unije u okviru Sporazuma … nadležne su … bosanskohercegovačke vlasti. “. I to je jasno! Jedino ne kaže da Vlada RH može uvjetovati suradnju s BiH, ako se bosanskohercegovačke vlasti ne pridržavaju Sporazumu! No to je za podrazumijevati…

   …”.

 3. Jabihnesto

  Zaista hvalevrijedna akcija! Svaka čast!

  1. Blok B

   Što dalje?

   1. Jabihnesto

    Kako znam, prvo treba proraditi na sinergiji Grada i Županije, kao i na njihovoj sinergiji s udrugama i građanskim inicijativama zaštita okoliša u SB!

    1. Blok B

     Ta sinergija smrdi više nego Rafinerija. Stoka je to pregolema.

     1. Nana

      Potpisujem!

 4. SBoperi

  Ova je stvarno velika pobjeda Brođana! Pobjeda ne samo nad prekosavskim zagađivačem zraka i zagađenjem, nego i nad birokracijom iz Ministarstva, Županije i Grada! Nad birokracijom koja samo priča i nešta ne čini… Tako već deset godina!

  1. Jabihnesto

   Nevjerojatna istina o birokraciji! “Birokracija iz Ministarstva, Županije i Grada!”.

 5. PeterTDj

  Prije nekoliko dana je ‘održan Okrugli stol: „Onečišćenje zraka i toksikološki utjecaj na zdravlje ljudi“’, kako javlja i na stranicama BPŽ-a, ali i na nekim brodskim portalima.

  Prezentacija Maje Knepr Šegina iz Službe za toksikologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo bila je zanimljiva, ali moramo ponoviti, što smo istakli i na Okruglom stolu, prezentacija kasni nekoliko godina… Možda i 5 – 6…

  Nažalost i sam projekt Edukacija i obavješćivanja isto kasni skoro 4 godine. No ipak puno veći je problem da će se iz Projekta nastojati za sljedećih 50 dana izvući više stotina tisuća kuna! Dok dosadašnja realizacija je samo 25%, a projekt završa za manje od dva mjeseca!

  Vidi:http://www.ebrod.net/slavonski-brod/clanak/-danas-se-raspravljalo-o-oneciscenju-zraka-i-toksikoloskim-utjecajma-na-zdravlje-ljudi-sumporovodik-smrdi-ali-od-njega-se-ne-umire-koncentracije-lebde-28400.html

 6. PeterTDj

  “Evo sada i skenirano Priopćenje Komisije za zastupnike Europskog Parlamenta, na Predstavku br. 0465/2018 koju je podnio Peter Tot-Đerđ o zagađenju zraka iz Rafinerije nafte Brod!” – piše na fejsu GI za čisti zrak, gdje je objavljeno to Priopćenje. Vidi: https://www.facebook.com/GRAĐANSKA-INICIJATIVA-ZA-ČISTI-ZRAK-Slavonski-Brod-120625028021963/

 7. PeterTDj

  Iz FB arhive od prije 4 godine:

  „Brodski zrak je zagađen: Ozon prijeti!“ – pisao sam tada na portalu SBperiskop i nastavio :

  „’Ozon prijeti, zrak zagađen’, ‘Rijeka i Split dišu čisto, a smrad guši Brođane…’, ‘Brod među pet gradova u kojima zrak nepovoljno utječe na zdravlje’, čitamo ovih dana u štampi i na portalima i gledamo na TV-u, nakon što je Agencija za zaštitu okoliša predstavila … dva temeljna izvješća o hrvatskom i europskom okolišu – ‘Izvješće o stanju okoliša u Republici Hrvatskoj, 2014. (razdoblje od 2009. do 2012.)’ i ‘Europsko izvješće o okolišu – Stanje i izgledi 2015., sinteza’, u kojima se potvrđuje kako je u Slavonskom Brodu kakvoća zraka iznimno loša.“.

  “… Svima je dobro poznato, da onečišćeni zrak predstavlja veliki rizik za ljudsko zdravlje, a posebno za najosjetljivije dijelove populacije, kao što su djeca, stariji ljudi, osobe s alergijama i kardiopulmonarnim problemima.

  U tim onečišćenjima posebno su zabrinjavajući tzv. pikovi, kao i kontinuirano onečišćenje zraka. Oni često idu zajedno. Tako su ove godine 13. veljače mjerene rekordne visoke satne koncentracije: sumporovodika – 423,06 µg/m3 i sumporov dioksida – 884,35 µg/m3. A to su prethodila, a i nakon toga su se uslijedila velika onečišćenja lebdećim česticama PM 2.5 i PM 10, ali i benzenom!…”.

  Vidi link: http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/brodski-zrak-je-zagaden-ozon-prijeti

Odgovori