Kada se nešto želi – predstavka Europskom parlamentu br. 0465/2018

U Eko-Integralu iz Odbora za predstavke Europskog Parlamenta zaprimili smo obavijest od 07.05.2019.g. o zatvaranju predstavke br. 0465/2018, kao i mišljenje Komisije u obliku Priopćenja za zastupnike Europskog Parlamenta:

“Predstavka br. 0465/2018 koju je podnio Peter Tot-Đerđ, hrvatski državljanin, u ime udruge Eko-Integral za zaštitu okoliša i prirode, o zagađenju koje uzrokuje oštećena rafinerija nafte u Bosni i Hercegovini i koje ugrožava zdravlje i živote stanovnika zahvaćenog područja … “.

“… Komisija je svjesna ozbiljnih okolišnih problema povezanih s onečišćenjem zraka koje uzrokuju emisije iz rafinerije nafte u Brodu, a koje utječe na gradove Brod u Bosni i Hercegovini te Slavonski Brod u Hrvatskoj. …”.

“… Iako emisije iz rafinerije nafte u Brodu izazivaju ozbiljnu zabrinutost, Komisija nema iste izvršne ovlasti … kada je riječ o potencijalnoj zemlji kandidatkinji …, kao što je to slučaj o državi članici EU-a.

Stupanjem na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju 2015. Bosna i Hercegovina preuzela je ugovornu obvezu provedbe prava EU-a o okolišu i usklađivanje s njime. Za provedbu pravne stečevine Unije u okviru Sporazuma … nadležne su … bosanskohercegovačke vlasti. Kako proces integracije bude napredovao, EU će imati više mogućnosti i mehanizma za osiguravanje usklađenosti s njezinim pravilima i propisima. …”.

“… Zaključak: Komisija će pratiti situaciju te će uvrstiti kvalitetu zraka i prekogranično onečišćenje na dnevni red na svim razinama bilateralnih dijaloga između EU-a i Bosne i Hercegovine u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom.”.

I tako Odbor za predstavke Europskog Parlamenta kao i Komisija su u obliku Priopćenja za zastupnike Europskog Parlamenta odgovorili na predstavku br. 0465/2018 Petera Tot-Đerđa, ispred Eko-Integral za zaštitu okoliša i prirode, iz Slavonskog Broda vezano za zagađenja iz emisije devastirane Rafinerije nafte Brod iz Bosne i Hercegovine.

Kada se nešto žarko želi i kada se male snage slože, mogu se uspostaviti kvalitetna komunikacija i sa Europskim Parlamentom i Europskom Komisijom!

13 comments

Skip to comment form

 1. Radi se o velikoj pobjedi. Nju treba proslaviti, jer dolazi nakon puno jalovih pokušaja.

 2. Zapravo, agonija Brođana se nastavlja, s tim da u odgovoru na predstvaku Komisija kaže da će uvjetovati Bosni ulazak u EU nakon što srede Rafineriju. Znači, za jedno 15 godina.

  1. Nešto piše, ali malo drukčije:

   “Stupanjem na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju 2015. Bosna i Hercegovina preuzela je ugovornu obvezu provedbe prava EU-a o okolišu i usklađivanje s njime.”. Valjda je to jasno? Lijepo piše: “obveza provedbe prava EU-a o okolišu”. Pa dalje piše i ovo:

   “Za provedbu pravne stečevine Unije u okviru Sporazuma … nadležne su … bosanskohercegovačke vlasti. “. I to je jasno! Jedino ne kaže da Vlada RH može uvjetovati suradnju s BiH, ako se bosanskohercegovačke vlasti ne pridržavaju Sporazumu! No to je za podrazumijevati…

   …”.

 3. Zaista hvalevrijedna akcija! Svaka čast!

  1. Što dalje?

   1. Kako znam, prvo treba proraditi na sinergiji Grada i Županije, kao i na njihovoj sinergiji s udrugama i građanskim inicijativama zaštita okoliša u SB!

    1. Ta sinergija smrdi više nego Rafinerija. Stoka je to pregolema.

     1. Potpisujem!

 4. Ova je stvarno velika pobjeda Brođana! Pobjeda ne samo nad prekosavskim zagađivačem zraka i zagađenjem, nego i nad birokracijom iz Ministarstva, Županije i Grada! Nad birokracijom koja samo priča i nešta ne čini… Tako već deset godina!

  1. Nevjerojatna istina o birokraciji! “Birokracija iz Ministarstva, Županije i Grada!”.

 5. Prije nekoliko dana je ‘održan Okrugli stol: „Onečišćenje zraka i toksikološki utjecaj na zdravlje ljudi“’, kako javlja i na stranicama BPŽ-a, ali i na nekim brodskim portalima.

  Prezentacija Maje Knepr Šegina iz Službe za toksikologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo bila je zanimljiva, ali moramo ponoviti, što smo istakli i na Okruglom stolu, prezentacija kasni nekoliko godina… Možda i 5 – 6…

  Nažalost i sam projekt Edukacija i obavješćivanja isto kasni skoro 4 godine. No ipak puno veći je problem da će se iz Projekta nastojati za sljedećih 50 dana izvući više stotina tisuća kuna! Dok dosadašnja realizacija je samo 25%, a projekt završa za manje od dva mjeseca!

  Vidi:http://www.ebrod.net/slavonski-brod/clanak/-danas-se-raspravljalo-o-oneciscenju-zraka-i-toksikoloskim-utjecajma-na-zdravlje-ljudi-sumporovodik-smrdi-ali-od-njega-se-ne-umire-koncentracije-lebde-28400.html

 6. “Evo sada i skenirano Priopćenje Komisije za zastupnike Europskog Parlamenta, na Predstavku br. 0465/2018 koju je podnio Peter Tot-Đerđ o zagađenju zraka iz Rafinerije nafte Brod!” – piše na fejsu GI za čisti zrak, gdje je objavljeno to Priopćenje. Vidi: https://www.facebook.com/GRAĐANSKA-INICIJATIVA-ZA-ČISTI-ZRAK-Slavonski-Brod-120625028021963/

 7. Iz FB arhive od prije 4 godine:

  „Brodski zrak je zagađen: Ozon prijeti!“ – pisao sam tada na portalu SBperiskop i nastavio :

  „’Ozon prijeti, zrak zagađen’, ‘Rijeka i Split dišu čisto, a smrad guši Brođane…’, ‘Brod među pet gradova u kojima zrak nepovoljno utječe na zdravlje’, čitamo ovih dana u štampi i na portalima i gledamo na TV-u, nakon što je Agencija za zaštitu okoliša predstavila … dva temeljna izvješća o hrvatskom i europskom okolišu – ‘Izvješće o stanju okoliša u Republici Hrvatskoj, 2014. (razdoblje od 2009. do 2012.)’ i ‘Europsko izvješće o okolišu – Stanje i izgledi 2015., sinteza’, u kojima se potvrđuje kako je u Slavonskom Brodu kakvoća zraka iznimno loša.“.

  “… Svima je dobro poznato, da onečišćeni zrak predstavlja veliki rizik za ljudsko zdravlje, a posebno za najosjetljivije dijelove populacije, kao što su djeca, stariji ljudi, osobe s alergijama i kardiopulmonarnim problemima.

  U tim onečišćenjima posebno su zabrinjavajući tzv. pikovi, kao i kontinuirano onečišćenje zraka. Oni često idu zajedno. Tako su ove godine 13. veljače mjerene rekordne visoke satne koncentracije: sumporovodika – 423,06 µg/m3 i sumporov dioksida – 884,35 µg/m3. A to su prethodila, a i nakon toga su se uslijedila velika onečišćenja lebdećim česticama PM 2.5 i PM 10, ali i benzenom!…”.

  Vidi link: http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/brodski-zrak-je-zagaden-ozon-prijeti

Odgovori