Brodski zrak je zagađen: Ozon prijeti!

Rafinerija BB

„Ozon prijeti, zrak zagađen“, „Rijeka i Split dišu čisto, a smrad guši Brođane…“, „Brod među pet gradova u kojima zrak nepovoljno utječe na zdravlje“, čitamo ovih dana u štampi i na portalima i gledamo na TV-u, nakon što je Agencija za zaštitu okoliša predstavila u utorak navečer dva temeljna izvješća o hrvatskom i europskom okolišu – ‘Izvješće o stanju okoliša u Republici Hrvatskoj, 2014. (razdoblje od 2009. do 2012.)’ i ‘Europsko izvješće o okolišu – Stanje i izgledi 2015., sinteza’, u kojima se potvrđuje kako je u Slavonskom Brodu kakvoća zraka iznimno loša.

Kao da to Brođani nisu znali. Ne da nisu znali, nego već više od pet, pet i pol godina nastoje ukazati na taj gorući problem. Također i više puta i to odgovorno su u okrilju Građanske inicijative – udruge za zaštitu okoliša i prirode zahtijevali hitne mjere i aktivnosti od strane nadležnih ministarstava te lokalne i regionalne uprave. Ali nažalost, zaštita okoliša je ostavljena po strani… A rezultati su još uvijek skoro nevidljivi.

Ozon je opasan, otrovan i nestabilan plin

Tako su Brođani prekjučer već šesti put ove godine (tri puta u travnju i tri puta do sada u svibnju), to opet zajedno sa Zagrepčanima i Riječanima imali osmosatni prosjek koncentracije ozona iznad granične vrijednosti od 120 µg/m3(!) i taj je prosjek u Slavonskom Brodu iznosio 122,5 µg/m3. Vidi sliku i link: http://iszz.azo.hr/iskzl/postaja.html?id=165 !

Inače ozon (O3) je otrovan i nestabilan plin blijedo plave boje, neugodna mirisa na varikinu, ali često može mirisati i na karanfile ili katran ovisno sa kojim plinovima se pomiješa. Nastaje u prirodi pod djelovanjem UV zračenja. Pod tim djelovanjem, molekula kisika koja je stabilna uzima još jedan atom kisika i nastaje ozon. Usput kod nas se zanemaruje da prokursori ozona dolaze iz emisije prekosavske rafinerije i to: dušikovi oksidi, ugljikovodici i hlapljivi organski tvari!
Prizemni ozon u manjim količinama iritira očnu sluznicu, grlo, nos i dišne putove. Što više, izloženost ozonu rezultira negativnim učincima na ljudsko zdravlje kao što su: astma, bronhitis, srčani udar i drugi kardiopulmonarni problemi, a što je još nevjerojatnije, s mogućim smrtnim posljedicama. No posve je izvjesno da dugotrajna izloženost ozonu sigurno povećava i rizik smrti od respiratornih bolesti.

Brodski zrak je zagađen i neugodno smrdi

Opet je prekjučer cijeli grad pokriven bio sa nemogućim smradom, ali ni tada mjerni uređaji nisu iskazali (kako je u zadnje vrijeme i uobičajeno) nikakva prekoračenja. Na žalost, ponovo ništa nije registrirano, a ni prije desetak, pa kao ni ovih dana. Možda je riječ o merkaptanima(?)! To su uglavnom hlapljive tekućine gadno intenzivna i odbojna smrdljiva mirisa i nalaze se u nafti… No to su samo pretpostavke! Jedino se zna, merkaptani se ne mjere u Sl. Brodu.

Svakako bi bilo i puno jednostavnije, da mjerni uređaj za sumporovodik na mjernoj postaji kod Stadiona osposobi jer u zadnji mjesec dana pokrivenost podataka je ispod 15 posto! Izgleda o tome vlasnici mjerne postaje pojma nemaju…

Što sada na kraju reći. Po provedenoj analizi DHMZ-a i prema rezultatima mjerenja, a sukladno regulativi RH zrak je na području Sl. Broda u 2010. godini klasificiran kao treće, po važećem Zakonu druge kategorije, tj. onečišćen zrak u odnosu na sumporovodik i lebdeće čestice PM 2.5, a u 2011. godini još i na ozon. Po mjerenjima iz 2012., 2013. i 2014. zrak je onečišćen tj. druge kategorije za ta tri spomenuta elementa (sumporovodik, lebdeće čestice PM 2.5 i PM 10 i ozon).

Onečišćeni zrak je veliki rizik za zdravlje

Svima je dobro poznato, da onečišćeni zrak predstavlja veliki rizik za ljudsko zdravlje, a posebno za najosjetljivije dijelove populacije, kao što su djeca, stariji ljudi, osobe s alergijama i kardiopulmonarnim problemima.

U tim onečišćenjima posebno su zabrinjavajući tzv. pikovi, kao i kontinuirano onečišćenje zraka. Oni često idu zajedno. Tako su ove godine 13. veljače mjerene rekordne visoke satne koncentracije: sumporovodika – 423,06 µg/m3 i sumporov dioksida – 884,35 µg/m3. A to su prethodila, a i nakon toga su se uslijedila velika onečišćenja lebdećim česticama PM 2.5 i PM 10, ali i benzenom!

Na kraju nije nimalo nevažno spomenuti, da su ovogodišnja prva dva – dva i pol mjesečna onečišćenja lebdećim česticama i sumporovodikom skoro ili potpunosti ispunila godišnju kvotu!

Svakom je jasno, da takvo nešto jedino može izazvati neki veliki industrijski kompleks, kakva je u našem susjedstvu Rafinerija nafte Brod. Kako je stručno zapisano: Rafinerija nafte Brod je dominantni izvor zagađenja…

ozon max 141052015

11 comments

Skip to comment form

 1. “Na kraju nije nimalo nevažno spomenuti, da su ovogodišnja prva dva – dva i pol mjesečna onečišćenja lebdećim česticama i sumporovodikom skoro ili potpunosti ispunila godišnju kvotu!”

  Sve gore i gore. Ipak, pritisak, i na ovakav način, isplati se. Navodno da će Rafinerija nešto poduzeti na smanjenju emisije štetnih plinova.

 2. Uostalom, mislim da promet treba zaustaviti!

 3. Prijeti Brođanima ozon, ali još više im prijeti indolencija odgovornih s obje strane Save.

 4. Kakve vajde od ostalih članova GI? Ta bulumenta intelektualaca i humanista ne govori, ne piše i ne radi ništa. Ne može pojedinac, člankopisac ovog teksta, baš sve. I u tome vidim problem.

 5. Već sam se zabrinulo za Petera, nije ga dugo bilo, tko će se brinuti za zrak ako on odustane, 🙂 .

 6. Piše u tekstu; „…zahtijevali hitne mjere i aktivnosti od strane nadležnih ministarstava te lokalne i regionalne uprave.“ . Treba i dalje zahtijevati, što više UVJETOVATI!!!

  1. Ali to uvjetovanje je kao prazna puška kojom se prijeti. možda se uplađe oni u koje ju uperimo.

   Ne, akcija je najbolja. Vidim da to još nije sazrelo kod GI-ovaca.

  2. Uvjetovanje je širok pojam, a može se nadovezati i/ili povezati i sa akcijom…

   A što znači “da to još nije sazrelo kod GI-ovaca”? Možda bi bilo ispravnije reći: „prezrelo“.

   GI i druge udruge, najčešće zajedno sa GI, dosada su organizirali nekoliko prosvjeda kroz grad, ali i u Zagrebu, a najmanje se može govoriti o četiri takve akcije, pa također i razne performanse, dvanaest satnu utrku, razne okrugle stolove, tribine, itd..

   1. Ja sam mislio na zatvaranje granice na deset minuta, ili, nešto blaže, stajanje pred granicom s transparentima. Čitav akcijski show trebale bi pratiti hrvatske televizije.

   2. Ta priča je vrlo poznata Brođanima. Mislim da ta akcija oko blokiranja graničnog prijelaza dosta dugo je u razmatranju i u GI. Ali to zahtjeva posebnu brigu, posebne uvjete, posebnu organizaciju, možda i poseban trenutak, a ne samo ‘trule’ TV kuće i druge opet ‘trule’ medije koje samo čekaju da se nešto bombastično dogodi…

 7. A dalje piše: „… dobro poznato, da onečišćeni zrak predstavlja veliki rizik za ljudsko zdravlje, a posebno za najosjetljivije dijelove populacije, kao što su djeca, stariji ljudi, osobe s alergijama ..“.

  Treba uključiti sve liječnike, počevši od liječnika obiteljske medicine, preko liječnika iz Javnog zdravstva, do specijalista: pedijatara, pulmologa, alergologa, onkologa…

Odgovori