Jučer prekomjerno onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Tablica

Kako se moglo jučer vidjeti i pratiti na FB stranici ‘Građanske inicijative’): preksinoć, pa cijelu noć i ujutro, kao i u podnevnim i popodnevnim satima jučer se u Slavonskom Brodu bilježilo (ponovno) prekomjerno onečišćenje zraka benzenom i sumporovodikom, a djelomično i lebdećim česticama PM2.5 i sumporov-dioksidom.

Sve je to trajalo duže od tridesetak sati u kontinuitetu. Prosječna satna koncentracija benzena za vrijeme najvećeg intenziteta, u tih više od dvadeset i pet sati iznosila je 16 µg/m3, što je tri puta iznad granične vrijednosti (na godišnjoj razini)! A u 12 00 sati satna koncentracija benzena skočila je na 33 µg/m3(!), što je jučer bila najveća izmjerena koncentracija.

Također oko podneva odjednom je i satna koncentracija dušikov dioksida počela naglo rasti i u 12 00 sati iznosila za brodske uvjete visokih 127,4 µg/m3. A u popodnevnim satima bili smo svjedoci rasta koncentracije lebdećih čestica PM2.5… Tako je u 18 00 sati mjerena koncentracija od 200 µg/m3!

Inače od jutros na stranicama Agencije za zaštitu okoliša (AZO) gdje se vode i evidentiraju (djelimični) podatci sa zamjenske mjerne postaje, sumporovodik je u ‘crvenom’! Što više, zbog upozorenja se ‘pocrvenila’ i ikonica koja označava mjernu postaju u Slavonskom Brodu. Satna koncentracija sumporovodika kontinuirano je deset sati bila iznad granične vrijednosti (7 µg/m3)! No, nije riječ samo o evedentiranim podatcima, nego i o smradu koji se osjetio u cijelom Gradu!

Što je još više interesantnije, sve tri mjerne postaje; na Jelasu i Vijušu u Slavonskom Brodu i u Rafineriji u Bosanskom Brodu,  istovremeno nekoliko sati jučer u jutarnjim satima iskazivale povećanu koncentraciju sumporovodika iznad granične vrijednosti, tj. da je sumporovodik u ‘crvenom’ (vidi tablicu)!

Dok su najveće mjerene koncentracije sumporov dioksida i na mjernoj postaji SB1 (302,3 µg/m3) i na mjernoj postaji SB2 (301,6 µg/m3) skoro dostigle graničnu vrijednost… Velika je šteta da ostale važne parametre ne evidentira AZO sa zamjenske postaje na Vijušu(!), o čemu smo već pisali. ‘Građanska inicijativa’ je te nedostatke prijavila Ministarstvu.

Također Mzoip, a i ‘Služba 112’ informirani su o svemu tome što je jučer u Slavonskom Brodu odigralo. Poslani su i mail-ovi pomoćniku ministra, glasnogovornici Mzoip-a, gradonačelniku… Ali, kako izgleda, nitko ništa nije poduzimao!!!

Što se to događa u prekosavskoj Rafineriji? Je li to (ponovo) intenzivirana prerada nafte? A drugo je pitanje, kakva je kvalitete ta nafta? Ili je riječ o nekom novom akcidentu? Brođani su zaista zabrinuti!

36 comments

Skip to comment form

 1. Na žalost, prekomjerno onečišćenje zraka benzenom i lebdećim česticama PM2.5 i preko noći dalje je nastavljeno… Mjerena je satna koncentracije lebdećih čestica od 276,5 µg/m3, a benzena 39,2 µg/m3! Inače koncentracije benzena i lebdećih čestica PM2.5 blizu četrdesetak sati kontinuirano su iznad (logične) granice; za benzen od 12 µg/m3, a za lebdećih čestica PM2.5 od 60 µg/m3!

 2. I što sad? Imate Udrugu @Peter, jeste se najavili Gradonačelniku, Županu, predstavnicima Zavoda za javno zdravstvo, tražili Ministarstvo da Vas primi (g.Heffer, npr.) … ne pisali – tražili odgovore direktno, odmah, sad??
  Ako Vas odbiju, onda treba pisati novinama, portalima i svim dostupnim medijima. Izvještaja o brojkama prekoračenja nam je i onako preko glave …

 3. Predlažem sljedeći prosvjed za vrijeme održavanja javne proslave Nove Godine. To je full dobar potez za medijsku podršku, i to samo taku…..

 4. Kad ako ne za novu godinu ? Kako su vam ućerali kajlu, kad ste pristali da surađujete s politikom. Ispipkali fino teren, da vide koliko su ‘brođani’ borbeni, pa kad su skužili da uopće nisu…eto vama i čermaka….hahahah….kako vas levate…..

 5. Vidiš kad se radi o lovi (plati) kako se ljudi fino slože….

 6. nešt slično ko gi….pa đe si ti jučer s tom palijom…smrzo sam se ko pička

 7. netko viknuo ide murja i ja ošo, nemoš sam, idem sad pomagat, više ne znaš ko baca smeće, a ko kopa po smeću, umjesto palije idem pomagat bližnjem,
  netko kupuje 10 purica, a netko nema ni za mlince, gi treba proširiti svoje područje djelovanja,a ne samo prepisivat zagađenja s aparata

 8. Meni nije problem bez straha i sa smijehom gledat smrti u facu. Problem mi je gledat to na tuđim licima svaki dan, i slušat ista sranja konstantno…

 9. Jebote, junače, koji si ti mrak. Give me a light! (for a cigarette)
  http://www.youtube.com/watch?v=4TV_128Fz2g

 10. Gledaj, gledaj…samo ti gledaj. Jedni nek diktiraju, drugi nek pišu, treći nek čitaju, a ti ….gledaj. Ti gledaj, a ja ću pisat, pa da vidimo ko će duže.

 11. Ti se moraš spojit na žicu ili satelit, ja ne moram. Radim telepatski. Um homosapiensa za mene je igračka.

 12. Učiti, učiti i učiti.
  http://www.youtube.com/watch?v=VxkHM4DUDKM

 13. Na žalost, makar tu i tamo i Kruno i Nepoznati junak imaju koju dobru minutu, nisam za takvu igrariju. Stanje je vrlo opasno i izgleda nikoga nije briga za to!

  Ako niste pratili, kasnije u 11 00 sati mjerena je satna koncentracija benzena od visokih 41,4 µg/m3 i dnevni prosjek lebdećih čestica PM2.5 od 190 µg/m3!

  Brod, slobodno mogu reći, je pod opsadom onečišćenja…

 14. Ne nego treba uzet metalne palije, otić do naftovoda i udarat, udarat, udarat, dok jebena kurvinska cijev ne propiša naftu i sve dić u tri pičke materine u zrak…..

 15. Šta je ? Nema nikog jučer ? Jeste se možd bili posakrivali iza borića po ulici ?

 16. Vi njima pišete mailove ? Oni se igraju s tim. Meću u risajkl bin. Rade u rukavicama. Dajte pa pogledajte im face. Ugasim ton i vidim jebene bezdušne zombije. Ja 2 godine pišem mailove za poso pa ništ. Jednostavno….sve se vidi, sve se zna.

  Ovo je početak otvorenog fašizma, za čije nastajanje možemo bit zahvalni svim idiotima koji su, bez razmišljanja, bez proučavanja, bez iole odgovornosti i savjesti, se usuđivali sve ove godine izlazit na izbore i referendume, i odlučivat za većinu koja nije htjela sudjelovat u moralnom masakru ove zemlje.

 17. Nek smrdi. Nek nas potruje. Šta ima veze. Koji smo mi kurčevi strateški faktor.

 18. Izađem na ulicu, udahnem duboko i dišem, i otrujem se, i šta ? Šta onda ?

 19. Neka žive. Eto im sve. Ne moraju više ni krast, ni lagat. Dođite, evo vam sve. Evo život. Evo bubreg. Evo šta god treba. Evoooooo vam sve…UZMITEEEEE….

 20. jeaaaaaaaaaaa haaaha…..http://www.youtube.com/watch?v=CecoS-PNkyM

 21. Ja sad ode opet na jednu malo dužu pauzu, a vi uživajte u informacijama….http://www.youtube.com/watch?v=ukw-nPrY2Eg

 22. Upozorenje Brođanima:

  Danas je par sati u Rafineriji iza 14 00 sati koncentracija sumporovodika (H2S) bila iznad granične vrijednosti (7 µg/m3), ali to nije u većoj mjeri utjecalo na koncentraciji sumporovodika u Sl. Brodu. Ona je varirala između 4-5 µg/m3.

  Zato je onečišćenje zraka benzenom i lebdećim česticama i u suncem obasjanim Brodu dalje je zabrinjavalo! I u rano popodnevnim satima mjerena je satna koncentracija lebdećih čestica PM2.5 oko 100 µg/m3, dok je u 19 00 sati ona iznosila 190 µg/m3!

  Također je i satna koncentracije benzena dalje visoka, u zadnjih deset sati nije bila ispod 16,7 µg/m3! Mogući uzrok ovom može se isčitati iz podatka da u Rafineriji već nekoliko dana mjere se koncentracije lebdećih čestica PM10 oko i iznad 300 µg/m3!

 23. Hvala

 24. „Zagađenje zraka u Slavonskom Brodu“ stoji na naslovnoj stranici službene web stranici Grada. No, na žalost iza te ikonice vrijeme je stalo još prije godinu dana… Vidi: http://slavonski-brod.hr/index.php/zagadjenje-zraka

  U međuvremenu puno toga (negativno!) se odigralo u brodskom zraku… Odigrava se i sada, ali svi šute! Bilo je loše, ali sada, poslije iznenadnog posjeta visoke ruske delegacije kod Gradonačelnika Slavonskog Broda krajem studenog, pa nakon dva dana i novog sastanka ministra Zmajlovića s predstavnicima ‘Zarubežnjefta’ (ruske državne kompanije, većinskog vlasnik Naftne industrije RS), stanje je mnogo gore!!!

 25. Iza ikonice vrijeme stalo?! Boli babu bibor za čisti zrak u Brodu, ako nije u funkciji njegove promidžbe.

 26. „Jučer prekomjerno onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu“ – pisalo neki dan na ovom portalu. No, mogao je pisati jučer i prekjučer, pa i danas…

  Večeras ponovo je prekomjerno onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu! Da li je to upozorenje(?) ili samo konstatacija, vidjet ćemo vrlo brzo, još noćas!

  Ponovo je, to već u 20 00 sati mjerena je satna koncentracije lebdećih čestica od 100 µg/m3, a benzena 30,5 µg/m3! Jako naglo i rano je počelo rasti onečišćenje u zraku!

 27. Blagdansko upozorenje Brođanima:

  Sinoć, kao upozorenje smo naveli da je jako naglo i rano počelo rasti onečišćenje u zraku!

  I tako do jutra kontinuirano desetak sati su mjerene satne koncentracije lebdećih čestica od iznad 200 µg/m3, a benzena iznad 30 µg/m3! Najveća koncentracije lebdećih čestica PM2.5 iznosila je 274 µg/m3, benzena 41,5 µg/m3! A evo jutros i sumporovodik je u crvenom!

  Brođani, sami izvucite iz toga poučak!

Odgovori