Još o odgovoru Ministarstva gospodarstva, reakciji brodskih čelnika nakon zatraženog očitovanja nadležnih institucija u vezi kvalitete zraka i ostalim nečistim silama

Kako smo i javili, prije nekoliko dana (4. siječnja) zaprimili smo iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja odgovor, vezano za zatražene informacije o učestalom onečišćenju brodskog zraka, posebno u prosincu prošle godine, radu Rafinerije, tijeku modernizacije i plinofikacije iste i aktivnostima na prenamjeni produktovoda u plinovod.

Kako smo u dopisu na taj odgovor i napisali, jedino ohrabrujuće je bilo, što se iz spomenutog odgovora Ministarstva moglo pročitati “da je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja putem diplomatskog predstavništva uputilo dopis prema Rafineriji nafte Brod, kojim se žurno traže nove informacije o svim trenutnim aktivnostima i načinu rada same rafinerije”.

Budući da smo o tom odgovoru detaljno pisali (http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/je-li-za-vrijeme-bozica-bila-pojacana-aktivnost-pirotehnike-na-brodskom-podrucju), nećemo se više na njega vratiti, dok ne dobijemo neku novu informaciju iz Ministarstva. Spomenut ćemo samo dvije informacije koje su nekako povezane sa spomenutim odgovorom Ministarstva.

Ispucao vatromet pa prekršajno prijavljen

Neki dan tragajući po brodskim portalima, 8. siječnja sam naišao na jednu zanimljivu informaciju, gdje piše:

“Policijski službenici Policijske postaje Slavonski Brod dovršili su kriminalističko istraživanje nad 21-godišnjakom… (https://brodska.stvarnost.hr/ispucao-vatromet-pa-prekrsajno-prijavljen/).

Policija je utvrdila da je navedeni 25. prosinca 2020. godine, na zelenoj površini u ulici Stjepana Radića u Slavonskom Brodu, koristio pirotehnička sredstva (vatromet).”.

Sada je pitanje, koliko je taj počinitelj prekršaja tada vatrometa ispalio i da li je on i 24. prosinca djelovao i je li uspio ‘zagaditi’ i mjernu stanicu u Rafineriji? Na svim mjernim postajama u Slavonskom i u Bosanskom Brodu na Badnjak su mjerene zabrinjavajuće koncentracije lebdećih čestica PM10 i PM2.5, pa i iznad 230, 260 i 270 µg/m3!

Odbor za zaštitu okoliša zatražio “očitovanje od ministra Ćorića

Također smo 8. siječnja u Eko-Integralu zaprimili e-poštu iz (saborskog) Odbora za zaštitu okoliša i prirode u kojem je od ministra Tomislava Ćorića zatraženo “očitovanje na predstavku … predsjednika Eko-Integrala”, vezano za velika brodska onečišćenja zraka sredinom prosinca, prvenstveno sumporovodikom (H2S), ali i lebdećim česticama PM10 i PM2.5.   .

Tada je koncentracija sumporovodika u 4 – 5 dana prekoračila je satnu graničnu vrijednost čak 30 puta, od dopuštenih 24 puta tijekom kalendarske godine, čime je Slavonski Brod ponovno spao u II. kategoriju kvalitete zraka (onečišćen zrak) obzirom na sumporovodik.

Inače, kako mi u Eko-Integralu znamo, ova je prva aktivnost gđe Sandre Benčić, nove Predsjednice Odbora za zaštitu okoliša i prirode oko brodskog onečišćenog zraka! Želimo joj brzo i kvalitetno rješavanje tog problema, kojeg su nažalost bezuspješno rješavali bivši predsjednici Odbora: Bačić, Maras, Zmajlović i Sinčić .

Grad zatražio očitovanje nadležnih institucija…

I onda isti dan sam na stranicama Grada Slavonskog Broda pročitao informaciju: “Grad zatražio očitovanje nadležnih institucija u vezi kvalitete zraka u Slavonskom Brodu” (https://www.slavonski-brod.hr/vijesti/11042-grad-zatrazio-ocitovanje-nadleznih-institucija-u-vezi-kvalitete-zraka-u-slavonskom-brodu?fbclid). Na ‘fejsu’ na svom profilu odmah sam komentirao, u biti napisao ono što zaista mislim o sporosti u rješavanju ovog brodskog gorućeg problema:

Malo je žalosno da tek sad saznajemo za neke aktivnosti Grada(?) vezano za velika i alarmantna onečišćenja koja traju od početka studenog i otada Brođani su ponovo izloženi sve češćim i većim i većim onečišćenjima zraka prvenstveno lebdećim česticama PM10 i PM2.5, a ponekad i visokim koncentracijama sumporovodika (H2S), te (u granicama) povišenim koncentracijama sumpor-dioksida (SO2), čiji izvori primarno jesu produkti prerade nafte.

Mi u Eko-integralu kontinuirano pratimo ta velika, a često i alarmantna onečišćenja, a o njima informiramo i Grad i Županiju i Ministarstvo. Također slobodni smo Ministarstvu, Odboru za zaštite okoliša i Povjerenstvu uputiti predstavke vezano za (nenormalno) visoka onečišćenja brodskog zraka.

Tako ovih dana smo zaprimili iz Ministarstva odgovor (kako smo već i javili) u kojem piše: “da je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja putem diplomatskog predstavništva uputilo dopis prema Rafineriji nafte Brod, kojim se žurno traže nove informacije o svim trenutnim aktivnostima i načinu rada same rafinerije”.

‘Prijateljska’ komunikacija s Gradonačelnikom Slavonskog Broda

Moj komentar nije ostao bez odgovora. Vrlo brzo na mom profilu, i to poslije puno – puno vremena bez ikakvog javljanja, pojavilo se pitanje od g. Mirka Duspare (pretpostavljam da se ne radi o lažnom profilu):

MD: “I jesu (Ministarstvo) dobili odgovor (iz Rafinerije) i što su poduzeli kao nadležni za zaštitu okoliša i naša ustavna prava na čist zrak?”.

PTĐ: Ja osobno mislim da je tu riječ o ‘grešci u koracima’, jer pitanje “jesu dobili odgovor (Ministarstvo) i što su poduzeli…(?)”, jedino stanovnici Broda bi trebali i mogli pitati g. Dusparu…

Poslije se nastavilo ‘prijateljsko’ obraćanje g. Mirka Duspare prema meni i eko-aktivistima, ali i obratno…

MD: Za razliku od vas i ostalih političara ja nisam tapšao i povlađivao svima onima koji su dolazili u Brod ili kojima smo išli u Zg.

Koji su nas lagali svih ovih 12 god. Davao sam konkretne prijedloge kako riješiti ove probleme, a Vi ste se na županijskoj skupštini zgražali na mom emotivnom istupu a divili i hvalili napore lažova koji kroz sve ove godine nisu ništa napravili.Vaš posao ne bi trebao biti da nam čitate rezultate mjernih postaja nego da napadate one koji to ne rješavaju a trebali bi. Lp..

PTĐ: Nevjerojatna lakoća komunikacije… Stanite malo, prebrojite 2 i 2 i shvatit ćete, tko je kriv u ovoj situaciji. Ja, Eko-Integral, Građanska inicijativa za čisti zrak, pa i Beuz, Bed, brodski eko-aktivisti(?), no oni sigurno nisu!!! Mislim da o svemu tome uopće ne vrijedi raspravljati. Pa dovoljno se prisjetiti na posljednji važan detalj u borbi za čisti brodski zrak: tko je sve bio protiv Zajedničke tematske sjednice GV i ŽS o brodskom onečišćenom zraku!

Uz dubuko poštovanje prema Gradonačelniku, mislim da je izreka: “za razliku od vas i ostalih političara ja nisam tapšao i povlađivao…” je duboka uvreda prema meni i svim volonterima, eko-aktivistima u borbi za čisti brodski zrak! Pozd..

Komunikacija s potpredsjednikom Gradskog vijeća

Na Gradonačelnikove rečenice vrlo brzo se nadovezao Stanko Sorić, inače potpredsjednik Gradskog vijeća:

SS: Opet dolazimo do vječnog pitanja: ŠTO GRAD MOŽE UČINITI PO PITANJU EVENTUALNOG ZAGAĐENJA ZRAKA KOJE DOLAZI IZ RNBB? To je apsolutno problem među državama koji se riješava na međudržavnoj razini. Zašto odgovorni (država) nisu zatvorili ventile na JANAF-ovom naftovodu i rekli da će ih ponovo otvoriti po riješavanju problema? U takvom okruženju mi kao Grad možemo jedino, ponovo, po 350-ti puta, uputiti molbu odgovornima da razriješe taj problem? Za razriješavanje toga problema potrebni su stručnjaci, sredstva i volja zagađivača da ga eliminira. Svojevremeno smo doživjeli predstavu za narod bivše predsjednice koja nas je posjetila, udarila svoju logu u Slavonskom Brodu, ali samo tijekom dana (noću je sa svojom svitom odlazila u Zagreb). Čuli smo je i u predizbornoj kampanji kako je, kao, ona razriješila naš problem zagađenja, a svi smo znali da nije. Vaša udruga joj nije rekla da laže!… Županijska skpština je prošle godine donijela ZAKLJUČKE po tom pitanju. Koga su ti zaključci obvezali i što je napravljeno po pitanju zaključaka? N I Š T A !!! Niti Županija ništa ne može učiniti po pitanju zagađenja…Zaključci su doneseni za naivce, kako bi se vidjelo da, kao, oni brinu o brođanima, a Grad ne…Pokušavate biti faktor u predizborno vrijeme i želite lopticu prebaciti u krivo dvorište…Tekst sličan ovome, već sam vam više puta napisao, no vi i dalje uporno upozoravate na problem i provlačite/ukazujete na Grad, koji je, kao, krivac za loš zrak (“…stanovnici Broda bi trebali i mogli pitati g. Dusparu”…vaš citat)…JADNO!

Koliko je jutros zagađenje PM2.5 u Slavonskom Brodu? Prema ovome (https://earth.nullschool.net/?fbclid)  … zanemarivo! Što kažu naše mjerne stanice?

PTĐ: Moram odmah reći da i jedan i drugi od Vas spomenut problem, ali i podtočke unutar prvog problema, više puta smo već apostrofírali. Ne znam, zašto jašemo opet na njima? No, neka bude…

Vezano za taj drugi problem, zadnji put ponavljam: Brodski mjerni uređaji (većinom, pa i sada) su u redu, a i mjerna stanica u Rafineriji ispravno pokazuje zagađenje iz emisije u Rafineriji! Drugi je problem ako su ti isti uređaji neispravni ili ne funkcioniraju, Onda i o tome bi mogli danima iznijeti prigovore DHMZ-u, što mi (bar ‘volonterski’) činimo, ali GRAD ne čini! Najinteresantniji je primjer validacija podataka vezano za koncentraciju prizemnog ozona 2018. god., kada je broj prekoračenja ciljne vrijednosti za ozon (120 μg/m3) u Slavonskom Brodu bio 48 (mjerena), a ne 19 (validirana)! Nitko iz Grada na to nije reagirao.

Kako sam i prije spomenuo, više puta sam o tom vrlo korisnom linku (https://earth.nullschool.net/?fbclid) govorio, ali ću još jednom ponoviti važnije činjenice: 1. Rafinerije koja je 1,8 – 2 km od centra SB je lokalni zagađivač! 2. Na linku ‘earth’ (prvenstveno) su iskazana visinska strujanja… 3. Lebdeće čestice PM10 i PM2.5 su vrlo male čestice, manje su u promjeru od 10 i 2,5 mikrometra(!), koje bez vlage (u zraku) i kiše sporo se stalože. 4. Zbog prethodnog u analizama onečišćenja uveden je pojam 24-satni klizni prosjek kojim se ukazuje produženo djelovanje lebdećih čestica PM10 i PM2.5 na ljude…

A u vezi prvog problema danas sam već neke stvari rekao. No prije nego to ponovim, reći ću Vam da je Grad mogao puno više uraditi, nego što je uradio, hoću reći, kako stalno i Vi ponavljate: uputili ste 350 zamolbi. A još je tragičnije da govorite da mi obični volonteri želimo “biti faktor u predizborno vrijeme i želimo lopticu prebaciti u krivo dvorište”! Svašta! Stanite malo, prebrojite 2 i 2 i shvatit ćete, tko je kriv u ovoj situaciji. Ja, Eko-Integral, Građanska inicijativa za čisti zrak, pa i Beuz, Bed, brodski eko-aktivisti(?), no oni sigurno to nisu!! Zaista mislim da o svemu tome ne vrijedi raspravljati. Pa dovoljno se prisjetiti na posljednji važan detalj u borbi za čisti brodski zrak: tko je sve bio protiv prošle godine zatražene Zajedničke tematske sjednice GV i ŽS o brodskom onečišćenom zraku! Pa sve nam, pa i Vama će biti jasno!

Reakcija drugih na prethodne komunikacije

Nakon tih izjava, pojavili su neki komentari drugih osoba vezano za informaciju da je: “Grad zatražio očitovanje nadležnih institucija… ”, ali i na reakciju izazvanu objavom te informacije, na koje sam i reagirao:

PTĐ: Zahvaljujem svim dobronamjernim, ali i svim drugim komentarima! Ovo što g. Lukić postavlja kao pitanje, za eko-udruge, građanske aktiviste idr., jako je važno pitanje. Pa ponavljam pitanje i g. gradonačelniku i g. potpredsjedniku GV:

“Zašto nema formalne koordinacije i uvezivanje eko-aktivista i brodskih gradskih vlasti, radi lakšeg i učinkovitijeg suprotstavljanja neshvatljivoj indolenciji države u vezi zaštite Brođana oko štetnog onečišćenja zraka? Tko je za to odgovoran? Tko nije za suradnju?”

Suradnja je ranije postojala, ali je ona unazad nekih šest, šest i pol godina počela raspadati. A nakon toga, prije tri godine jednostavno, naprasno raspala. Sigurni smo da udruga Eko-Integral, pa općenito brodski eko-aktivisti nisu odgovorni za raspad suradnje. Sigurno, da ni nama, ni ostalim aktivistima to nikako nije išlo u prilog.

Nejasno, kako su u Gradu polako odbijeni naši (Eko-Integral) projekti, onda i prijedlog oko formiranja Zajednice zaštite okoliša, formiranje Koordinacije za brodski zrak na nivou Grada, Županije, Ministarstva i eko-aktivista, održavanje (još početkom prošle godine) Zajedničke tematske sjednice GV i ŽS o brodskom onečišćenom zraku, itd..

Istaknuo bih još Maria Perkovića, člana Predsjedništva Eko-Integrala, tko je postavio pitanja Gradonačelniku, ali i potpredsjedniku Gradskog vijeća. Ta pitanja su još uvijek bez odgovora!

MP: Mislim da je nama svima u interesu da bude bolje pa tako i vama i da tu trebamo biti zajedno kao cjelina jer ipak ga svi zajedno udišemo. Svima taj zrak jednako šteti. Mene zanima što vi poduzimate po pitanju našeg brodskog zraka? Jel’ imamo ikakav konkretni plan kako da nam bude bolje?

PTĐ: Svaka čast Mario! Pitanje koje je postavljeno Gradonačelniku, potpuno u redu! Ono što mi u GI znamo, to su 350 dopisa… Pitanje je, s kojim rezultatom, ali i to znamo! Postoje nekakvih akcijskih planova, koji teškom mukom su izrađena u GU! Na početku kod izrade smo sudjelovali u nekim analizama…, a sada više ne! A da postoji i puno formalizma u GU, kao u i ŽU… Ali to je naša stvarnost!

MP: Svima nam treba biti isti cilj, a to je bolji zrak. Ne znam zašto bi se mi prepirali. Ajmo zajedno nešto napraviti. Ovi screenshot-ovi (https://earth.nullschool.net/?fbclid) koje ste poslali ne znače puno jer ja sam sebi kupio privatno uređaj i gdje god sam išao nigdje mi uređaj nije pokazao tako loše vrijednosti kao u Slavonskom Brodu. Idem redovito na edukacije po Europi, a nosio sam ga i po Hrvatskoj. Jedan dobar dio građana misli da otkad je prestalo smrdit po sumporu da je sad bolji zrak. Ono što mene zanima je zašto ne znamo razloge da je tolika velika razlika kvalitete zraka preko ljeta u odnosu na zimu. Što možemo činiti po tom pitanju? Mi jednostavno nismo informirani o tome. Tko bi nas trebao informirati? Država ili naš Grad ili Županija? Jel može Grad ili Županija pozvati ministra zaštite okoliša jer imamo uvjerljivo najgori zrak u Hrvatskoj. Neka se očituje po tom pitanju. Ajmo neka najprije naprave nova mjerenja i neka utvrde uzroci problema. Ako rafinerija službeno ne radi, na koji način zagađuje. Mi uopće nemamo te odgovore, a da trebali bi ih imati!

Gradonačelnik Slavonskog Broda dalje kritizira rad eko-aktivista 

 

Nakon toga još jednom mi se obratio(?) Gradonačelnik, ili točnije kritizirao rad eko-aktivista. Nažalost i dalje su ostala na strani naša, eko-aktivistička pitanja: i od Maria i od Veljka, ali i od mene!

MD: Što bi tematska sjednica promijenila.Imali ste županijsku i ima li kakvog napretka.Prve potpise 2009 god je grad skupljao a i tada smo imali eko udruge.Prvi prosvjed je grad organizirao da bi se na kraju svi sastali s Zmajlovićem osim grada koji nije niti pozvan.Nije posao i obveza grada da organizira vaš rad.Opet kažem nije rad samo čitanje rezultata nego puno više,pogledajte udruge po svijetu

PTĐ: Poštovani, moram primjetiti da nažalost, nismo dobili odgovor na neka važna eko-aktivistička pitanja koja smo postavili Vama i potpredsjedniku GV; i Mario i Veljko i ja… Neću ih ponavljati, ali morate znati da u ovoj komunikacije postoje dvije strane! Naša strana (ta volonteristička) uvijek je Gradu bio na raspolaganje i nikada nismo željeli kako je g. Sorić nas optužio “biti faktor u predizborno vrijeme i željeli lopticu prebaciti u krivo dvorište”!

Također nismo mi najmanje krivi za nekakvo neslaganje na nivou lokalne i regionalne uprave! Što više naša želja je uvijek bila, tako i svim brodskim eko-aktivistima, dobra suradnja u borbi za brodski čisti zrak! Tako posebno nam je žao da nikada nisu relizirani projekti: Zajednice zaštite okoliša,  formiranje Koordinacije za brodski zrak,  Zajedničke tematske sjednice GV i ŽS! A vezano za tematsku sjednicu ŽS, samo jedna opaska: niste valjda od nas očekivali da ćemo mi izganjati realizaciju (vrlo kvalitetnih) Zaključaka Skupštine!

Ako je riječ o prosvjedima, moram Vam odmah reći, izgleda svi mi starimo. Polako zaboravljamo, a imamo možda drugačiji dojam, nego što je to onda bilo realno… Mi, eko-aktivisti prije spomenutog prosvjeda smo imali tri (možda manja, ali) prosvjeda i Brođani su nas podržali. Opet vezano za taj (od “grada organiziran”) prosvjed, žalosno je da onda nitko (ni bliže, ni dalje) nije obraćao pažnju na taj prosvjed i to zbog i za Vas jako dobro poznate situacije. Sreća da ostale prosvjede u Brodu (većinom) nije organizirao Grad. Isto tako je dobro da Grad ne organizira naš rad, rad eko-aktivista, makar bi Grad svakako imao nekakve obveze prema ekološkim udrugama. No bolje o tome ništa ne kazati! Dovoljno je pogledati Gradski proračun! Lp..

MD: Ma kakve tematske sjednice. Tko je od vaših udruga bio u Slobodnici na onom zagađenju,čak su vaše aktivistice napadale mene i grad a branile zagađivače,a to je samo jedna od situacija.Vi trebate biti i boriti se na terenu a ne na tematskim sjednicama koje nisu nikada donijele ništa konkretno.

PTĐ: Cijelo vrijeme nama, eko-aktivistima pripisujete nekakve krivice. Kao da smo mi tu za nešto krivi. A ne pronađete, ne vidite, ne označite prave krivce! Zašto?

MD: Krivo ste shvatili,ovako odgovaram jer vi često spominjete Grad kao krivca ,a ja dobro znam gdje bi se trebali rješavati problemi ,a ne rješavaju se,nažalost.Samo vam pokušavam reći da budete glasniji.Ako je teško rješavati probleme u drugoj državi zašto ih ne rješavaju kod nas,a to bi mogli ali….i ne mislim da su udruge krivci.Krivci su sve vlade do sada,a znali su još 2008. da rafinerija kreće s radom.I za mjernu postaju smo morali ratovati da je dobijemo.

PTĐ: Evo nakon svega idemo dalje… Opet izlazi na vidjelo da nismo mi eko-aktivisti krivi…

Još je ostalo nekoliko komentara vezano za gornju problematiku. Nažalost, ni oni nisu pomogli da se tenzije smire, što više poneki su djelovali pomalo huškački, pa bolje ih ne spomenuti. Još ako svemu tome dodamo neke komentare na jednom drugom brodskom portalu(?) o gradskom zahtjevu za očitavanjem Ministarstva… Strava!  Zaista, mogu podržati  jedan komentar koji govori: ”Nevjerojatno, kakvi smo mi ljudi. Gledam kako neki raporti i ivomarkici, pa i neki gradski dužnosnici komuniciraju, kao da su Bogom dani! Dozvoljavamo sebi zbog nekakvih svojih ideja ili jednostavno komoditeta vrijeđati onu suprotnu stranu. … No takvi smo mi ljudi!” A zrak je u Slavonskom Brodu dalje zagađen i nitko ne zna kako i kada će se riješiti to pitanje(?)!

27 comments

Skip to comment form

 1. Kakve li će tek tenzije nastati kad gradonačelnik Mirko i predsjednik GV-a Slavko (Sorić) preuzmu inicijativu? Ekointegralci će biti kurtoni spram tih erektilnih gromada.

 2. Ministarstvo je ili hrpa idiota ili podjebava brodske entuzijaste?

 3. Poštovani Tot-Đerđ, očito je da ste istureni protiv mudonja u gradu, a da vaši eko kamaradi šute ili čak ni ne prate što se zbiva u medijima.

 4. Ovakvi članci su kao da neki psić kevče, spram napisa na sbplusu koji su i koji će biti lajanje s ugrizanjem. U pitanju su interesi šerifa u koje spad i nadrijunaštvo gradonačelnika i njegovih posilnih oko čistog zraka.

 5. Bravo Peter! Dobro si se nosio s osornim gradonačelnikom! NAPOKON!

 6. Sonja, baš i ne stoji da brodski “eko kamaradi šute ili čak ni ne prate što se zbiva u medijima” jer u medijima, ni u brodskim, ali ni u hrvatskim, nažalost, ništa se ne događa.

  Ova vijest je na brodskim portalima o zahtjevu Grada prema nadležnih institucija za očitovanjem u vezi kvalitete zraka u Slavonskom Brodu, objavljena možda i godinu dana poslije od posljednje informacije o brodskom zraku… Pa naši brodski portali ni jednu riječ nisu napisali ni o Tematskoj sjednici Županijske skupštine o brodskom zraku! Ta informativna blokada traje već godinu – dvije.

  Među prvima je sbplus.hr objavio vijest o (novim) aktivnostima Grada, pa onda ebrod.net i sbonline.net! Dan dva kasnije i Brodska stvarnost… Ne znam, ali bojim se da ti portali ništa dosada nisu objavili iz kruga djelovanja Eko-Integrala! Zašto?

 7. Jabihnesto, na ovom portlu Peter je, ispada, sam. A upravo je ovdje polje na kojem Tot-Đerđ sije svoje ideje.

 8. Neovisno da nam snijeg pomaže, čisti brodski zrak, brodske mjerne postaje su i dalje na vrhu top liste onečišćenja, u društvu sa mjernim postajama Zagreb3 i Kopački rit (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)! Dok cijela (ostala) Hrvatska je u ZELENOM!

 9. Tot, čuvaj se, oni su spremni na sve. Najviše im ide ljepljenje etiketa u obliku meta na leđa svojih protivnika.

 10. Vezano za moj prethodni komentar ili zapažanje:

  Nastavlja se tako niz dana u Slavonskom Brodu. kada su brodske mjerne postaje često i cijeli dan na vrhu top liste onečišćenja RH i to u CRVENOM, ŽARKO CRVENOM ili LJUBIČASTOM i koji je niz u prosincu prošle godine imao već 13 člana (uz nekoliko dana bez funkcioniranja mjernih uređaja), dok u siječnju to se dosada odnosilo na datume: 02.,03.,04.,05.,07. , 09. i 10.!

  Pa onda neka netko kaže da je brodski zrak po europskim normama!!!

 11. Gledam, pa čitam gornji članak i ne mogu vjerovati. Ne znam i nejasno mi koliko su Brođani zainteresirani da brodski zrak bude bar onakav, kakav je u ostalim dijelovima Lijepe Naše? Ne znam, ali ne vidim ni Brođane, ni brodske medije, ni brodske političare…

  Čelni ljudi Grada, to jedan gradonačelnik i jedan potpredsjednik Gradskog vijeća iz čista mira napadaju eko-aktiviste koji 12 godina čine ono što mogu. Baš, ono što mogu! Nisu oni multimilioneri kao Bill Gates, a Grad u ovih 12 godina nije se baš iskazao sa dijeljenjem financijskih sredstava ‘ekolozima’ i aktivistima!

  Riječ o eko-aktivistima koji su ovih12 godina zatražili ono što u Gradu nisu znali, htjeli ili mogli zatražiti: čisti zrak i sve ostalo što uz to ide. Prosvjedovali, razgovarali s ministrima, ukazali na probleme državnim tajnicima, ‘osnivali’ povjerenstva, ‘zakazali’ sjednice saborskih odbora, komunicirali sa visokim predstavnikom EU u BiH, ambasadorima Rusije, sa Europskim parlamentom…

 12. @Ordinacija, zalud postavljaš normalna pitanja i konstatiraš što je na stvari. Odgovora dobiti nećeš. Duspara je osoran tip, njemu su eko aktivisti konkurencija. On jeste nešto učinio, ali na riječima. Umjesto da iskoristi amatere i zaljubljenike u Brod, on im se suprotstavlja i jebe u zdrav mozak. Itakav njegov način podržava dio sjebanog stanovništava. Kuku lele.

 13. Maloprije sam primijetio nešto na mom profilu na ‘fejsu’, pa sam morao ponovo objaviti moj post o objavi gornjeg članka ovdje u Periskopu.

  Izgleda nekim (ne)ljudima nije se post dopao, pa su ga izbrisali. Pa neka im bude!

  Usput još jedan post su brisali. Taj je isto vraćen na profil… No to je klika, dobro se zna čija!

 14. Moj 203 666, izgleda i po onom od maloprije (vidi moj prethodni komentar), potpuno si u pravu!!!

 15. Večeras su obje brodske mjerne postaje ponovo u CRVENOM i na top liste onečišćenja RH u društvu sa mjernim postajama Zagreb3 i Kopački rit (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)! Dok je, kako sam već i javio cijela (ostala) Hrvatska u ZELENOM! Stanje u brodskom zraku nikako da se poboljša! 

 16. Vidim, sve tri objave (Ispucao vatromet pa prekršajno prijavljen, Odbor za zaštitu okoliša zatražio očitovanje ministra, Grad zatražio očitovanje nadležnih institucija) datirane su 8. siječnja. A sve ovo ostalo: komunikacija s brodskim čelnicima dogodilo se za vrijeme vikenda… Kakvo licemjerstvo, dok obični ljudi se odmaraju, naši političari tjeraju predizbornu kampanju! I to 130 dana prije izbora!

 17. Iz ovoga se vidi tko je tko.

  Što o svemu misli Valenta, esdepejac? On podržava Dusparu na praktičnoj razini, jer treba zapošljavati bližnje. Na pitanju Sutjeske se razilaze, ali to je nebitno.

 18. Pozdrav svima! Ni jutros ništa novo u brodskom zraku! Dalje nam u Slavonskom Brodu prijete onečišćenja! Brodske mjerne postaje su i dalje na vrhu top liste onečišćenja RH i u CRVENOM, u društvu sa mjernim postajama Zagreb3, Kopački rit, a sada i Desinić (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)! Dok cijela (ostala) Hrvatska je u ZELENOM!

 19. Evo još jedna zanimljiva komunikacija s fejsa:

  MT: Da li je istina da imamo u Đuri Đakoviću iza ljevaone spalionicu otpada ,da čak i bolnica donosi svoj otpad da se pali ,hvala!

  PTĐ: Zahvaljujem Vam na tom pitanju. No mi teško možemo doći do takve informacije. Nažalost, ni od Grada i GU, ali ni od Županije i ŽU. Prije 3 – 3,5 godine smo zapazili kako se unutar ‘ĐĐ ograde’ nešto događa, neki su sumnjali na SJI, pa smo onda još Ministarstvu to prijavili. Okolišna inspekcija je izašla u Saint Jain. Logično je, nisu ništa našli. Prošle godine od te iste Inspekcije smo dobili informaciju da će nakon više prijava Brođana i na naš zahtjev izaći i u PZC. Nikada nisu tamo bili, ili mi to ne znamo! Ako bilo što znate sa spomenutim problemom ili sumnjate na to(?), opišite to i javite nam, a svakako i GU i ŽU, pa ćemo vidjeti, što se može uraditi. U međuvremenu i mi ćemo se pokušati informirati o tome. Lp., Peter TĐ iz Eko-Integrala

  MT: Pitala sam svoje prijatelje što rade u Đ.Đ.kakav miris pržene kave mi dođe po noći do našeg naselja ,a poslije me boli glava od toga ,pa mi je jedan gospon,rekao da postoji spaliona. Pale po noći i da tu bude grozan crni dim iza ljevaone…Još ću ja to provjeriti sa svojim dečkima… a Vama hvala!

  PTĐ: Niste jedina koja je osjetila taj miris pržene kave. No to možda malo nas može i asocirati na već spomenutu firmu i lijevanje i varenje aluminijumskih odljevaka.

  MN: Evo, jedno (važno) pitanje/zahtjev gradonačelniku: neka objavi popis LOKALNIH ZAGAĐIVAČA – to je ono što mora i može i što je isključivo njegova domena, a u 12 godina to ne čini!

 20. Ne mogu vjerovati da izvještaja o zagađivačima nema. Ili zagađivača nema, ili im se gled kroz prste? Što i tko čini Brod najzagađenijim gradom u RH? O čemu se radi?

 21. Postoji registar onečišćivača na regionalnom (pa valjda i po lokalnom nivou), ali sve je to na bazi (po meni) nekoj zastareloj metodologiji i tehnologiji. Slušao sam jednom izvještaj o tim nazovemo ‘zagađivačima’ na Županiskoj skupštini, ali ‘ne daj Bože’ da ta metodologija nešto valja! Bojim se da je to više formalizam, pravdanje da IMAMO nešto, nego… Dok pravi katastar zagađivača, makar postoji aplikacija (možda još unazad 5 godina) za Brod ne funkcionira. Što više, tražili smo zajednički katastar zagađivača za dva susjedna grada (SB i BB), ali od toga još uvijek ništa. Pa ovo što MN tražio od g. Duspare (da neka objavi popis LOKALNIH ZAGAĐIVAČA – to je ono što mora i može i što je isključivo njegova domena), zaista ima smisla!

 22. Dragi Brođani, nažalost nema nama pomoći. Nakon jučerašnjeg dana, kada su brodske mjerne postaje cijeli dan bile na vrhu top liste onečišćenja RH i u CRVENOM, jutros je situacija još tragičnija! Takva je kakve je bila oko Božića i za vrijeme Badnjaka, a i odmah poslije Nove godine!

  Nije dovoljno da se u Slavonskom Brodu mjere se duboki minusi, temperatura od -8 stupnjeva, brodske mjerne postaje su i dalje na vrhu top liste onečišćenja (prva i treća) i u ŽARKO CRVENOM i CRVENOM, a cijela (ostala) Hrvatska je u ZELENOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)! A kako se može primjetiti situacija se žurno kvari!

  Tako su se mjerile na brodskim mjernim postajama visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i PM10, pa i oko i iznad 100 µg/m3! Nažalost, makar nitko ne kaže da se u Slavonskom Brodu ne lože, ali u Rafineriji oko ponoći, opet prvo su mjerene visoke koncentracije i od 118 µg/m3!

 23. Danas cijeli dan Brođani se tuže kako u cijelom gradu smrdi po garežu, paljevini. Je li ovo pravi smog bez smoga, pardon dimne zavjese(?)! Brodske mjerne postaje su i dalje i večeras na vrhu top liste onečišćenja (prva i treća) i u ŽARKO CRVENOM i CRVENOM, a cijela (ostala) Hrvatska je u ZELENOM!

  Postavlja se pitanje na što se loži? A i drugo pitanje: na što loži Rafinerija? Da, na najgori otpadni mazut, kojeg imaju na tone i tone! Pričalo se da u ovih 12 godina Rafinerija nikada nije postigla rentabilnost od 60%! Pa imaju čim grijati i Bosanski Brod i samu Rafineriju!

  Samo tako usput, nigdje se takvo nešto (s takvim kontinuiranim visokim onečišćenjima) ne događa, u cijeloj Slavoniji, pa i šire u kopnenoj Hrvatskoj i Panonskoj nizini, samo u Slavonskom Brodu!

 24. Nevjerojatno da naši političari i mediji ne vide ta kontinuirana trovanja visokim onečišćenjima; lebdećim česticama PM10 i PM2.5.

  Kao da se to ne događa kod nas u Slavonskom Brodu, nego negdje na Kosovu ili u Bugarskoj, možda u Tunguziji?

 25. Polako se smiruje stanje zraka u Slavonskom Brodu, pa izgleda i u Zagrebu. Evo jutros su samo još dvije mjerne postaje u Hrvatskoj u CRVENOM. No s minimalnim kliznim prosjecima lebdećih čestica PM2.5 (brodska od 27,5 µg/m3) i PM10 (zagrebačka od µg/m3) iznad granične vrijednosti (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html).

  Možda je jedino pitanje koja je mjerna postaja na prvom mjestu, brodska ili zagrebačka? Što je nebitno. Samo kao mala napomena: i na drugoj brodskoj mjernoj postaji kod Stadiona klizni prosjek lebdećih čestica PM10 je još oko 33 µg/m3!

 26. … zagrebačka od 52,5 µg/m3!

 27. Pratimo i kartu Europske agencije zaštite okoliša: https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index#tab-based-on-data ! U prilogu je (na stranicama GI za čisti zrak i Brođani za Brod) današnja slika!

  Vidi se da Slavonski Brod u posljednjih tjedan dana uopće (po PM2.5) nije bio u ZELENOM. A da u posljednjih godinu dana skoro 40% je zrak u Slavonskom Brodu onečišćen (u CRVENOM, ŽARKO CRVENOM i LJUBIČASTOM)!!!

Odgovori