Je li ovo dovoljan dokaz o (ne)radu Rafinerije nafte Brod?

Nedavno sam pisao na Periskopu kako “Brođani ponovo pitaju: Radi li Rafinerija?”. Nažalost točan odgovor ni ja, ali ni oni čitataelji koji su se svojim komentarima obratili meni ili nešto komentirali u svezi članka, nisu mogli dati. Što je potpuno logično zbog ‘tradicionalnog’ pristupa vodstva Rafinerije ne samo prema Brođanima na ovoj strani Save, nego i prema Brođanima na onoj strani Save. Svakako je ovakav postupak za osudu, ali što se tu može. To već traje skoro dvanaest godina!

Na kraju spomenutog članka spomenuli smo jedan detalj da je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike još u prosincu reagiralo na prevelika onečišćenja brodskog zraka i “hitno uputilo pismo prema Rafineriji nafte Brod, u kojem je zatražena informacija o statusu rada rafinerije …”.

Također smo  pisali i o tome, da kako je nama u Eko-Integralu poznato, odgovor na to pismo nije stigao iz Rafinerije u Ministarstvo! Što je i potvrđeno!

Dana 30. siječnja u Eko-Integralu smo zaprimili novi odgovor iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike, odnosno iz Službe za odnose s javnošću i protokol vezano za problem Rafinerija nafte Brod.

U odgovoru nas informiraju da “vezano uz upit o očitovanju na upućeno pismo prema Rafineriji nafte Brod, u kojem su zatraženi informacija o statusu rada rafinerije, informacija da li i u kojoj mjeri postrojenje rafinerije, odnosno uređaji za loženje u okviru rafinerije obavljaju aktivnosti koje uzrokuju emisije onečišćujućih tvari u zrak, zatim informacije o provedbi rekonstrukcije rafinerijskog postrojenja i dovođenja rafinerije u proizvodnu funkciju te informaciju o planiranom ponovnom pokretanju proizvodnje, napominjemo kako Ministarstvo zaštite okoliše i energetike još nije dobilo službeni odgovor na traženo.”.

Sve ovo povećano onečišćenje traje već danima, skoro već dva mjeseca i oni u Rafineriji skoro ništa dosada nisu ‘zvanično’ rekli ili bar priopćili. Ne zna se službeno, dokle se stiglo s radovima? A ni to što se to događa u Rafineriji?

Imamo s jedne strane spomenutog ‘tradicionalnog’ pristupa vodstva Rafinerije da o svemu šute, a s druge strane imamo nezainteresirane i nesposobne naše institucije. To je ta istinita priča!

Isti dan kada je stigao novi odgovor iz Ministarstva, vidjeli smo na aplikaciji Europske agencije za zaštitu okoliša (https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index ) da u cijeloj Europskoj Uniji, pa i šire, tako i Hrvatskoj zrak je u većinom bio bez onečišćenja i u ZELENOM. Tu i tamo na jugoistoku Europe jedino je zrak bio  onečišćen i u CRVENOM, a u Slavonskom Brodu i Lukavcu u TAMNO CRVENOM (‘jako onečišćen’)!

No nakon nekih trideset – četrdesetak sati i Brođani su dočekali da brodski zrak bude bez većih onečišćenja i u ZELENOM! To je potpuno logično jer nakon što su u Rafineriji prije u noćnim satima sa 30. na 31. siječnja mjerene alarmatno visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM10 od 238, 287, 308 i 250 µg/m3(!!!), već popodne na mjernoj stanici sve je krenulo na bolje i mjerene su koncentracije oko 20 – 30 µg/m3!

Tako je i u Slavonskom Brodu na mjernoj postaji Jelas još od 31. siječnja od podne satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 su bile ispod i oko 10 µg/m3! Tako je i 24-satni klizni prosjek lebdećih čestica PM2.5 kontinuirano padala i došlo je da je 1. veljače i taj klizni prosjek bio ispod 10 µg/m3!

Možemo se uvjeriti o čudnoj i apsurdnoj situaciji onečišćenja brodskog zraka na Haop-ovoj aplikaciji (http://iszz.azo.hr/iskzl/podatak.htm?pid=165) vezano za izvješće o dnevnim prosjecima onečišćujućih tvari na mjernoj postaji Jelas u posljednjih dvanaest dana. Riječ je o iznimno visokim, ali i zadovoljavajuće niskim dnevnim prosjecima koncentracija lebdećih čestica PM2.5 u Slavonskom Brodu!

Tako je u Slavonskom Brodu na mjernoj postaji Jelas u tih dvanaeset dana 7 puta su evidentirani dnevni prosjeci s prekoračenjem iznad 50 µg/m3 (‘jako onečišćen’ zrak)! Od toga 4 puta blizu 70 µg/m3(!), 23. siječnja od 91 µg/m3, a 26. siječnja od 125 µg/m3 (oba puta ‘ekstremno onečišćen’ zrak)! Dok 1. i 2. veljače oko 10 µg/m3 (zrak bez onečišćenja)!

Bilo bi dobro tu tablicu (u prilogu) malo proanalizirati! To su dnevni prosjeci! Zamislimo da je cijeli dan onečišćenje od 125 µg/m3, a moglo bi biti oko 10 µg/m3!!! No nije riječ samo o onečišćenju od 125 µg/m3, nego i o tome koji to subjekt može takvo zagađenje proizvesti. Nije valjda stanovnici na Jelasu, ložeći na drva? Suluda teorija kada im je Rafinerija preko puta, možda ni 1 km nije udaljena!

Opet s druge strane, što to znači često spomenuti pojam, da Rafinerija ne radi? Što onda rade njih 700-800 ljudi koji su u RNB-u zaposleni? A samo njih možda oko 80-100 su otišli na čekanje! A ostali?

Jasno je da Rafinerija (možda) još uvijek nema adekvatnu opremu za krekiranje, što ne znači da neće ga imati u bližoj budućnosti. Neovisno koliko bi ta oprema koštala! U međuvremenu kako smo neslužbeno informirani u Rafineriji je već zamijenjen (ili dograđen) kotao koji sada može raditi i na mazut i plin! Radi li već sada taj kotao, ali može sada jedino raditi na mazut. Ali može raditi.

Nije isključeno da tkzv. ‘duvalište’ bitumina bude već u funkciji ili da se radi na prerađivanju naftnih poluproizvoda iz nekih susjednih rafinerija, možda iz Pančeva ili Novog Sada! No to je sve samo teorija, sve dok se nešto ne potvrdi u Rafineriji nafte Brod.

Na kraju samo ukratko, kao zaključak moram spomenuti i ovo: Nitko ne bježi od toga da Slavonski Brod ima svoje zagađenje, ali ne zagađuje Slavonski Brod Bosanski Brod, nego obrnuto Bosanski Brod i Rafinerija Slavonski Brod!!! Znamo, što je i indirektno dokazano da je utjecaj RNB oko ili skoro 40% i da je Rafinerija dominantni zagađivač brodskog zraka!

S druge strane RNB je (zbog svoje udaljenosti od Centra Slavonskog Broda) je i lokalni zagađivač i puno je veći zagađivač nego ostali znani brodski zagađivači: PZC, SJI i odlagalište otpada, koje je većinom i sanirano! Tu je i problem graničnog prijelaza, ali već spomenutog loženja na drva una malim ložištima, pa i pozadinsko zagađenje. Ima ih još, ali tu bi trebali pronaći neka dodatna financijska sredstva da bi se došli do prave ‘formule’ onečišćenja u Slavonskom Brodu.

A do tada? Tražiti dokaze o tome je li Rafinerija radi ili ne radi!

34 comments

Skip to comment form

 1. Vidim na ‘fejsu’ da su se neki ‘uskokokadali’. nisam ni znao da i među Brođanima ima pobornika ideje da je Rafinerija ‘čistunica’!

  Tako ZM piše: “Ja godinama govorim i pišem kako mjerna stanica na Jelasu mjeri ispušne plinove iz kamiona i drugih vozila na cesti koja vodi na granični prijelaz. Sada valjda svi uočavamo kako rafinerija nije ni jedini ni najveći zagađivač. Slavonski Brod ima i poseban položaj pa to utiče na zagađenje zraka….”.

  Nevjerojatno… Ne znamo, nitko ne zna, što se to događa u Rafineriji? Ali voljni smo pisati, ‘laprdati’ o ispušnim plinovima na graničnom prijelazu, ložištima na drva u obiteljskim kućama…

  1. Nije laprdanje ako netko želi identificirati sve zagađivače zraka. Brod je ugrožen i treba saznati od koga sve. Čudi me da gradončelnik nije naručio studiju o tome.

   1. Mislim da na SBperiskopu samo su ove godine nekoliko puta evidentirani brodski zagađivači. Isto tako i u ovom članku su oni evidentirani

    “Nitko ne bježi od toga da Slavonski Brod ima svoje zagađenje, ali ne zagađuje Slavonski Brod Bosanski Brod, nego obrnuto Bosanski Brod i Rafinerija Slavonski Brod!!! Znamo, što je i indirektno dokazano da je utjecaj RNB oko ili skoro 40% i da je Rafinerija dominantni zagađivač brodskog zraka!

    S druge strane RNB je … je i lokalni zagađivač i puno je veći zagađivač nego ostali znani brodski zagađivači: PZC, SJI i odlagalište otpada, koje je većinom i sanirano! Tu je i problem graničnog prijelaza, ali već spomenutog loženja na drva una malim ložištima, pa i pozadinsko zagađenje….”.

    1. Ako je tomeu tako, zbog čega Duspara ne inzistira kod hrvatskih vlasti da saznaju što se (ne) događa u Rafineriji?

 2. A ovo što je tu napisano, ništo drugo nije, nego pravi dokaz o radu Rafinerije nafte Brod! Svaka čast!

 3. Mislim da je ovaj tekst skoro dokaz o radu RNB, ali ujedno je i pravi edukacijski tekst. Puno toga se može saznati o zraku u Slavonskom Brodu i o zagađenju iz Rafinerije nafte Brod! Tekst pripremljen za širu masu…

 4. Sex pistol, Tunja i drugi! Već puna puta sam pisao o tome da svi šute, izgleda svi žele nešto zataškati. Što(?), ne znamo! A ima tu i drugih priča, a o njima nisam pisao.

  Tu su napr. : Katastar zagađivača, program praćenja zagađenja na svim mjernim postajama u SB i BB, alarmiranje na osnovi tih podataka, Zajednica zaštita okoliša kao krovna organizacija za praćenje stanja onečišćenja u SB i BPŽ, Edukacija i obavješćivanje Brođana, predstavka Europskom parlamentu br. 0465/2018, Odluka Europske komisije …

  1. De ti nama napiši koliko atmosferu zagađuju sve Dusparine nekretnine. Jema li on imovinsku karticu?

   1. Ne zna to GI-ovac Tot-Đerđ. Ali to znaju brodski nadaleko poznati istraživački novinari.

    1. Hvala! Istina je to!

 5. Paralelno sa SBPeriskopom i na društvenim mrežama, prvenstveno na ‘fejsu’ pljušte komentari, ali i pitanja, svakako sa odgovorima. Evo nekoliko zanimljivijih detalja:

  IJ kaže: Maloprije sam vidjela tu Vašu objavu, ali ova srednja fotka mi više sliči na požar nego na rad u rafineriji. Pa svi znamo kako je u rafineriji toplana na koju se grije dio stanovništva u Srpskom Brodu.

  PTĐ: Sve ove slike (uz naslov) su snimjene za vrijeme havarije, a nisu one dokaz o radu ili neradu RNB! Nego upozorenje. Pa da, problem je i grijanje u BB! Negdje na Periskopu sam o tome već pisao… A sada sam zaboravio i to istaći.

  1. BB kaže: Mi se od jutros svi gušimo, kuća blizu Save. Nemam riječi… Povremeno se vidi malo dima u Rafineriji, ali smrad ne prestaje.

   PTĐ: Valjda je istina da Rafinerija radi!Kad i kako(?) ne znamo!Jučer je na MS u Rafineriji kao najveća koncentracija lebdećih čestica mjerena 87 µg/m3. a sada u 11 00 sati 159 µg/m3!

  2. MT kaže: Sistematsko ignoriranje problema! Što je sa njihovim stanovnicima, zašto su oni pasivni?

   PTĐ: Oni su sretni da negdje mogu raditi. Mi smo iz Eko-Integrala još tamo 2015.g., a možda i prije, pokušavali nešto odraditi u BB, možda i neko eko-društvo organizirati. Bili smo i sa načelnikom Općine, čovjekom zadužen za ekologiju u Općini BB. Pato i više puta. No nije išlo! Za ostalo pitajte u BB!

  3. LJ kaže: Radi i ne radi. Zapravo ne radi. U remont su… Prebacuju se na plin.

   PTĐ: Kažu oni u Rafineriji, ali Ministarstvu na postavljena pitanja nisu ništa odgovorili. A drugo kako pišem: “u Rafineriji je već zamijenjen (ili dograđen) kotao koji sada može raditi i na mazut i plin! Radi li već sada taj kotao, ali može sada jedino raditi na mazut. Ali može raditi.”! Je li radi? Ne znamo. No ono što se na MS u Rafineriji mjeri to je tragično: tako danas u 11 00 sati koncentraciju PM10 od 159 ug/m3!!!

  4. KV kaže: To sam na portalu od prijeko pročitao:
   “VIŠAK NAJMANJE 153 RADNIKA: Spremaju se novi otkazi u rafinerijama”

   http://glas-regije.com/visak-najmanje-153-radnika-spremaju-se-novi-otkazi-u-rafinerijama/?fbclid=IwAR3rmDkPSFTamXo54r7nkHwt1HCJf5n343rgtBDGUqdpXvF7OQNPJYMC9E0Š

   PTĐ: Hvala! Ovo je vrlo interesantan članak i članak koji natjera čovjeka na razmišljanje. I baš tako kako sam i rekao na Periskopu: “što to znači često spomenuti pojam, da Rafinerija ne radi? Što onda rade njih 700-800 ljudi koji su u RNB-u zaposleni? A samo njih možda oko 80-100 su otišli na čekanje! A ostali?”. Da u biti cifre nisu bitne, no neka bude kako u tom članku piše:” U (Bos.) Brodu je poslodavac nedavno obavijestio sindikat da ove godine mogu da zadrže 526 radnika, a da je 136 radnika višak.”. A što će u 2021.g. ti 526 radnika raditi. U SB rijetko koje poduzeće ima više od 500 radnika!!! I to je onda ipak ozbiljna proizvodnja! Mašala…

   1. Od KV još jedna poruka: “Moje osobno mišljenje formirano je nakon što sam Vašu kolumnu pokazao frendici koja predaje kemiju na Santa Fee sveučilištu. Ona je rekla da je to vrlo opasno! Mislim da ovosavska i onosavska politika imaju neki dublju interes u tome svemu.

    PTĐ: Još jednom hvala! To je stvarno ono pravo, što čovjek možda mjesecima očekuje. Tako je bilo i onda kada smo P. Bašić i ja prije možda oko godinu i pol sjedili s ljudima iz veleposlanstva SAD iz Zagreba i Budimpešte… Oni su također jednoglasno tvrdili da ovo sve jako je opasno.

    1. Ti jučer o Bašiću, a danas ja čitam:

     “Mirko Duspara nije dokazao da je baš Petar Bašić pisao komentare” (http://www.035portal.hr/vijest/zivot/clanak-18138 )!

 6. Bilo je, pa je prošlo. Zrak je u Slavonskom Brod danas u 15 00 sati ponovo na donjoj granici TAMNO CRVENE (‘jako onečišćen’)! Inače Slavonski Brod je ponovo jedan jedini grad u Hrvatskoj u TAMNO CRVENOM (vidi link: http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)!

  Više od tri dana i na jednoj (na Jelasu) i na drugoj mjernoj postaji (kod Stadiona) zrak je bio u ZELENOM (‘bez onečišćenja’). I onda sinoć, možda točno u ponoć, zrak je polako ‘pocrvenio’. Tako je jučerašnji dnevni prosjek lebdećih čestica PM2.5 bio nešto iznad 25 µg/m3!

  U međuvremenu, danas su na mjernoj stanici u Rafineriji nekoliko sati mjerene izrazito visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM10 i iznad 100 µg/m3, a najviše u 11 00 sati od 159 µg/m3 (vidi link; http://217.24.136.18/arhiva.php)!

  Nažalost, ponovo moramo primjetiti da neovisno od povoljnog smjera vjetra, zagađeni zrak u prekosavskoj Rafineriji ponovo je negativno utjecao na zagađenost brodskog zraka!

  1. Više puta smo ovih dana rekli, da je Slavonski Brod jedan od gradova u Europi koji imaju najgori zrak!

   Vidimo na aplikaciji Europske agencije za zaštitu okoliša (https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index ) da jutros i u 5 00 sati (skoro) u cijeloj Europskoj Uniji, pa i šire, tako i Hrvatskoj zrak je bez onečišćenja i u ZELENOM.

   Jedino je, tu i tamo na jugoistoku Europe zrak onečišćen i u CRVENOM, kao i u Slavonskom Brodu (24-satni klizni prosjek lebdećih čestica PM2.5 je oko 25 µg/m3) i u susjednom BiH u Lukavcu!

   1. Nevjerojatno, kako meteorološki uvjeti mijenjaju stanje zraka! Evo danas poslijepodne, pa iza toga je zrak u Slavonskom Brodu bez onečišćenja i u ZELENOM! Tako je 24-satni klizni prosjek lebdećih čestica PM2.5 sada ponovo ispod 10 µg/m3.

    Vidimo na aplikaciji Europske agencije za zaštitu okoliša (https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index ) da je zrak u cijeloj Europskoj Uniji, pa i šire (od Grčke i do Irske) bez većih onečišćenja i većinom u ZELENOM.

   2. Zrak je u Slavonskom Brodu, kako vidimo i na aplikaciji Europske agencije za zaštitu okoliša (https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index ) i večeras je bez onečišćenja i u ZELENOM!

    Tako je 24-satni klizni prosjek lebdećih čestica PM2.5 sada i iza 21 00 sat oko 10 – 11 µg/m3.

   3. U Slavonskom Brodu dalje traje povoljno stanje zraka, (skoro) bez onečišćenja i u ZELENOM. Što vidimo i na aplikaciji Europske agencije za zaštitu okoliša (https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index ) i u prilogu: da je večeras 24-satni klizni prosjek lebdećih čestica PM2.5 još uvijek oko 15 µg/m3…

 7. Mislim da ovosavska i onosavska politika ima neki dublju interes u tome svemu.

  1. Ta teorija sigurno ima dobre temelje. Samo treba otići i prelistati članke iz 2007. do 2010. godine u vezi pokretanja Rafinerije!

   No o svemu više znaju Župan i Gradonačelnik. A sigurno nešto zna i Ministar, pa možda i Premijer…

 8. Evo i SBTV danas u Vijestima u 12:30 (05.02.2020.) javljao o prevelikim onečišćenjima s lebdećim česticama u Slavonskom Brodu i u Rafineriji nafte Brod (od 1:45min.).

  Vidi: https://www.youtube.com/watch?v=lhrxt-eHTfA&t=225s

  1. Vi ste svojim angažiranjem pritisnuli medije da rade svoj posao. I? Požderat će vuk magare.

   1. Nevjerojatno, ali istina je da mediji šute o brodskom zagađenom zraku skoro od poečtka pogoršanja stanja u prosincu. Tu i tamo se nešto pročitalo u Večernjem, Posavskoj, čulo se na SBTV-u! No polako se bude, pa i SBTV, 035portal…

   2. No za neke medije nema pomoći. Nedavno još u siječnju sam pročitao članak, a ne jedan nego dva članka, kako naš kolumnist kaže: “naše oštroumne novinarke … lokalnog medija”, pa sam se snebivao!

    Tako ona piše da “… nakon što je Rafinerija Brod započela remont, a onečišćenja zraka uz Granični prijelaz Slavonski Brod se nastavilo – postalo je jasno kako zimi na koncentraciju lebdećih čestica u zraku itekako utječu kućanstva koja se griju ‘na drva’, a blagdanima i gust promet koji se autocestom slijeva preko mosta.”. SVAŠTA!

    Izgleda da su blagdani potrajali do kraja siječnja, a Brodu svi su u kućanstvima koje se griju ‘na drva’, a i toplane Brodplina su prerađene ‘na drva’!

 9. Hajd’ da se kladimo, 100 posto je riječ o sbplusu!!!

 10. Uspomene, iz FB arhive od prije 4 godine! Sve ono što je napisano onda, viđeno je i ove godine. I to ne jednom, nego više puta…

  Sve više je očigledno; onečišćenju brodskog zraka iz prekosavske Rafinerije nema kraja!

  Nakon kratkog zatišja sa onečišćenjima, kada su i brodske mjerne postaje bile u ‘zelenom’ i promjenom vremenskih prilika na bolje, stanje je sa onečišćenjima polako se vraća na staro. Ponovo se mjere povećane koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i PM10, a ponekad (kao jutros) i benzena, a često sumporovodika i ponovo jako smrdi u gradu…

  Na slikama sa stranice AZO i po EPA Standardu (Američke zdravstvene asocijacije) se lijepo vidi, da dok su svi okolne mjerne postaje: Zoljani, Osijek, Kutina, Pečuh skoro i u ‘zelenom’, u Slavonskom Brodu mjerne postaje su dalje u ‘crvenom…

  1. Grafikone vidi na FB stranicama ‘GI za čisti zrak’ i ‘Brođani za Brod’!

 11. Ovih dana smo nekoliko puta skoro u kontinuitetu javljali da je u Slavonskom Brodu stanje zraka povoljno, (skoro) bez onečišćenja i u ZELENOM. No nažalost više nije!

  To povoljno stanje u biti je trajalo negdje od 31. siječnja od podne (to se vidjelo i na brodskim postaje i na Jelasu i kod Stadiona) s jednim većim prekidom dužine blizu 30 sati (u intervalu od 03. prijepodne do 04. veljače popodne, o čemu smo pisali) i to sve do sinoć (08. veljače) i noćas, kada je došlo do pogoršanja zraka, posebno do onečišćenja lebdećim česticama PM2.5 i PM10.

  Što vidimo i na aplikaciji Europske agencije za zaštitu okoliša i u prilogu: da je noćas oko 2, 3 sata i 24-satni klizni prosjek lebdećih čestica PM2.5 narastao iznad 25 µg/m3.

  Možda je interesantno spomenuti da su i u mjenoj stanici u Rafineriji i 6. i 7. veljače, pa i 08. tamo negdje do 19 00, 20 00 sati mjerene koncentracije lebdećih čestica PM10 ispod i oko 40 µg/m3, a poslije je došlo do pogoršanja i mjeren je 79 µg/m3, a danas i više puta oko i iznad 85 µg/m3!

  1. Kako smo još jučer mogli pretpostaviti, danas je u jutarnjim satima, oko 4 00 sata u Slavonskom Brodu došlo do daljnjeg pogoršanja stanje zraka Zrak je danas ponovo u TAMNO CRVENOM (jako onečišćen)! To opet jedino u cijeloj Hrvatskoj u Slavonskom Brodu!

   Moramo istaći da i na jednoj i drugoj mjernoj postaji u Slavonskom Brodu noćas su mjerene visoke koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i PM10 i to iznad 100 µg/m3. Također su mjerene i na mjernoj stanici u Rafineriji, makar manjeg obima. Dok je najveća satna koncentracija lebdećih čestica PM10 mjerena je na MP kod Stadiona na Savi od 138 µg/m3!

 12. Uspomena iz FB arhive od prije 4 godine. Nažalost stanje ni ove godine nije baš puno bolje, naročito ako je riječ o Vladi. Jedino što Brođanima pomaže, a to je da Rafinerija izgleda još uvijek samo djelomično radi ili možda češće i ne radi!

  Tekst iz 2016.; Makar je već nekoliko puta najavljeno kako je Slavonski Brod i onečišćenje brodskog zraka prioritet Vlade na polju zaštite okoliša, mi još uvijek nemamo nikakve povratne informacije!

  A zaista nas jako zabrinjavaju ovogodišnji podatci mjereni u četridesetak dana sa mjerne postaje u Sl, Brodu. I to što su prosjeci koncentracija lebdećih čestica iznimno visoki: PM2.5 od 74 ug/m3 i PM10 od 81 ug/m3, kao i koncentracija benzena od više od 9 ug/m3 i da blizu osamdesetak puta bila je koncentracija sumporovodika iznad granične vrijednosti (7 ug/m3)! Vidi slike na FB stranicama ‘GI za čisti zrak’ i ‘Brođani za Brod’!

Odgovori