Izvještaj o praćenju kvalitete zraka Instituta za medicinska istraživanja za 2019. godinu: Brodski zrak najonečišćeniji u RH

Još do danas nije objavljen Godišnji izvještaj DHMZ-a o stanju zraka za 2019. godinu. No zato već duže vrijeme može se pronaći na stranicama Azo-a: IZVJEŠTAJ O PRAĆENJU KVALITETE ZRAKA NA POSTAJAMA DRŽAVNE MREŽE – Izvještaj za 2019. godinu, IMI iz Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada (http://iszz.azo.hr/iskzl/datoteka?id=95565)

Iz Zaključka u tom Izvještaju možemo pročitati ono najvažnije, što mi u Eko-Integralu već duže vrijeme tvrdimo da je brodski zrak najonečišćeniji zrak u RH s obzirom na lebdeće čestice PM2.5 i PM10!

“Frakcija lebdećih čestica PM10

Tijekom 2019. godine gravimetrijski su određivane masene koncentracije frakcije lebdećih čestica PM10 na mjernim mjestima Zagreb-1, Zagreb-3, Sisak-1, Slavonski Brod-1, Slavonski Brod-2 i Kutina-1. …

Po Uredbi o razinama onečišćujućih tvari u zraku… granična vrijednost (GV) za vrijeme usrednjavanja 24 sata (50 µg/m3) ne smije biti prekoračena više od 35 dana u godini. GV za vrijeme usrednjavanja 24 sata bila je prekoračena više od 35 puta na mjernim postajama: Zagreb-3 (korigirane vrijednosti) 53 dana, Sisak-1 46 dana, Slavonski Brod-1 77 dana, Slavonski Brod-2 44 dana i Kutina-1 74 dana;

Stoga je prema pravilu odlučivanja navedenom u Članku 21. Zakona o zaštiti zraka, zrak oko mjernih postaja Zagreb-3 (korigirano), Sisak-1, Slavonski Brod-1, Slavonski Brod-2 i Kutina-1 tijekom 2019. godine s obzirom na PM10 frakciju lebdećih čestica bio II. kategorije kvalitete (onečišćen zrak). …

PAU (BaP) u frakciji lebdećih čestica PM10

Na mjernim postajama Zagreb-1, Zagreb-3, Sisak-1 i Slavonski Brod-1 određivano je sedam PAU u frakciji lebdećih čestica PM10. BaP je jedini predstavnik PAU za kojeg u Uredbi o razinama onečišćujućih tvari u zraku postoji CV te se za njega može provesti kategorizacija okolnog zraka na mjernoj postaji na kojoj se određuje. …

Tijekom 2019. godine na sve četiri mjerne postaje srednje godišnje koncentracije za BaP nisu bile u skladu s ciljnom vrijednosti (CV) za jednogodišnje razdoblje (1 ng/m3) … stoga je prema pravilu odlučivanja navedenom u Članku 21. Zakona o zaštiti zraka okolni zrak s obzirom na BaP u PM10 česticama bio onečišćen, tj. II kategorije kvalitete.

Frakcija lebdećih čestica PM2,5 

Na mjernim postajama Zagreb-Ksaverska cesta, Velika Gorica, Slavonski Brod-1, Slavonski Brod-2, Rijeka i Plitvička jezera gravimetrijski su određivane masene koncentracije frakcije lebdećih čestica PM2,5. …

Srednja godišnja vrijednost PM2,5 frakcije lebdećih čestica na mjernoj postaji Slavonski Brod-1 nije bila u skladu s GV iz Uredbe o razinama onečišćujućih tvari u zraku te je okolni zrak na toj postaji tijekom 2019. godine bio II. kategorije kvalitete (onečišćen zrak).”.

Zaključak

Nažalost, sve ovo, što je objavljeno u IMI-u, kada iz Rafinerije nafte Brod kontinuirano dolaze poluinformacije, točnije neslužbene i neprovjerene informacije da Rafinerija ne radi(!), vrlo je tragično!

Da, Povjerenstvo za praćenje onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu u zadnjih 17 mjeseci nije ni sastajalo, a Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u zadnjih desetak – petnaest, možda i više mjeseci nije se ni oglasilo o tome kako napreduju aktivnosti na plinofikaciji i modernizaciji Rafinerije. Čini se da jednostavno ne postoje ili RH nisu dostupni plan rekonstrukcije i program modernizacije Rafinerije s definiranim rokovima!

Naposljetku, ni poslije tri mjeseca što je podnesena zamolba za zajedničku tematsku sjednicu Gradskog vijeća i Županijske skupštine o brodskom onečišćenom zraku ni u Gradu Slavonskom Brodu i Županiji, kao i u Gradskom vijeću i Županijskoj skupštini ne postoji potreba da se o tome, prvo, izjašnjava, a poslije pozitivno izjasni i daje se zeleno svjetlo za održavanje takve tematske sjednice!

26 comments

Skip to comment form

 1. Jesu li Valenta i društvo dali ikakvo obrazloženje za ignoriranje inicijative o zajedničkoj tematskoj? Postoje li ikavi kontakti na relaciji ekolozi – gradska vlast?

  1. Dok babo ne pozove Tota i ostale na razgovor, nema od svega ništa. Valenta, predsjednik GV-a je nebitan. Babo, jaaaaaavi seeee

 2. Nijedan grad u Hrvatskoj si ne bi dopustio ovo što Brod dopušta sebi. Jadnik od grada.

  1. Nije on jadnik, jadni su Brođani! Hrpa nezainteresiranih ovaca.

 3. Nije pomalo čudna ova cijela priča, a naročito ova zadnja rečenica:

  Naposljetku, ni poslije tri mjeseca što je podnesena zamolba za zajedničku tematsku sjednicu Gradskog vijeća i Županijske skupštine o brodskom onečišćenom zraku ni u Gradu Slavonskom Brodu i Županiji, kao i u Gradskom vijeću i Županijskoj skupštini ne postoji potreba da se o tome, prvo, izjašnjava, a poslije pozitivno izjasni i daje se zeleno svjetlo za održavanje takve tematske sjednice!

  Tko to ne želi da se sazna istina o brodskom zagađenom zraku?

  1. Nije samo čudno nego i tragično da nitko od naših brodskih plaćenih političara, zaposleni u Gradu i Županiji, ali i u ministarstvima, no i ovi drugi, pa ako ništa drugo onda barem primaju vijećničke naknade, ništa ne poduzimaju evo već 12. godina!

   1. Još uvijek neradnici primaju naknade? Zar im Duspara, Valenta i Lujić nisu oduzeli na posljednjoj daljinskoj sjednici?

 4. Nevjerojatno! Na šest mjernih postaja u RH “gravimetrijski su određivane masene koncentracije frakcije lebdećih čestica PM2,5” i “srednja godišnja vrijednost PM2,5 frakcije lebdećih čestica na mjernoj postaji Slavonski Brod-1 nije bila u skladu s GV iz Uredbe o razinama onečišćujućih tvari u zraku te je okolni zrak na toj postaji tijekom 2019. godine bio II. kategorije kvalitete (onečišćen zrak).”

  Naglašavam SAMO “… na mjernoj postaji Slavonski Brod-1 nije bila u skladu s GV iz Uredbe…”!!!

  1. Valjda netko u Ministarstvu, DHMZ-u i Povjerenstvu, ali i šire zna ‘zbrojiti 2 sa 2’(?)!!!

 5. Čujem da će sutra, 8.5.2020.g. zbog HT-a Gradsko vijeće imat izvanrednu sjednicu. Smiješno da je zbog HT potrebna izvanredna sjednica… No zbog čist zrak nije uopće potrebna sjednica(?)!

  1. Dokle ćeš se čuditi? U posljednjem odjeljku tekasta samo se konstatira. Stvarno pizdenjački. Pa neka ih ekolozi prozovu u nekom otvorenom pismu i imenuju sabotere. Dosta je finjaka.

   1. Čudi se ko pura govnu.

 6. Inicijatori održavanja zajedničke tematske konferencije javno bi trebali odustati od njenog održavanja. Neka svatko radi svoj posao, a posao Eko – Integrala je da kritizira vlast, a ne da se s njom slizuje u bilo kakvom formatu. Ovo je ponižavanje koje ne prolazi dobro kod Brođana.

 7. Umjesto bilo kakvog komentara u vezi dosadašnjih primjedbi u vezi gornjeg članka i aktivnosti eko-aktivista, objavljujem jednu poruku s ‘fejsa’ i moj odgovor na tu poruku jer iz njih se sve vidi i sve će biti jasno, pa i onima kojima nikada nije jasno!!!

  Poruka: Nema se više vremena za obećanja i prazne priče koje smo do sada slušali… Toliki su dolazili, politički odrađivali nešto za što su unaprijed znali da neće biti riješeno. Oni dolazili i odlazili, a mi ostali tamo gdje smo i bili. Jesmo li mi kolateralne žrtve neke više politike? Pojma nemam. Ali nije dobro…

  Što treba uciniti? Pojma nemam u kojem smjeru ići? Na koji način privući pažnju hrvatske javnosti na ovaj probĺem u Brodu. Pratim vasu dugogodišnju borbu s vjetrenjačama. Pratim izvjesća oboljevanja od zločudnih bolesti, pratim tablice zagađenja zraka… Ali vjerujte osjećam se jako nemoćno i jadno jer većina onih koji bi prvi trebali reagirati, nisu i ne čine ništa!

  1. Odgovor: Zahvaljujemo na potpori!

   Ne znamo ni mi, što još treba uraditi. Procijenili smo da ovo sa zajedničkom tematskom sjednicom Gradskog vijeća i Županijske skupštine o brodskom onečišćenom zraku možda posljednja prilika Brođana.

   Prije smo izborili da se osniva Povjerenstvo, a i međudržavna radna grupa, potpiše se Sporazum za zaštitu okoliša između BiH i RH, održi se nekoliko (pet ili šest) saborskih Odbora za zaštitu okoliša…

   A još prije dvije i pol godine, kad je g. Čizmek postavljenja za pomoćnika ministra, odmah smo sastali s njim. Da, zna se i tadašnji epilog: nažalost iz Grada nisu se odazvali!

   Pridobili smo i bivšu Predsjednicu da se kod Rusa zauzme za rješavanje tog brodskog gorućeg problema… A i tu se zna epilog! Faktički sada više ništa ne znamo?

   Da, “Povjerenstvo za praćenje onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu u zadnjih 17 mjeseci nije ni sastajalo, a Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u zadnjih desetak – petnaest, možda i više mjeseci nije se ni oglasilo o tome kako napreduju aktivnosti na plinofikaciji i modernizaciji Rafinerije. Čini se da jednostavno ne postoje ili RH nisu dostupni plan rekonstrukcije i program modernizacije Rafinerije s definiranim rokovima!”!!!

   1. A da tematsku konferenciju organizirate u Tvrđavi pored kapalice Sv. Ane? Stolice se stave na udaljenosti od dva metra, s napomenom da Duspara sjedi u kapelici i odatle govori. On je glas naroda, dakle, glas boga.

    1. Zaista Sonja, morali bi Brođani ugledati na oporbu koju je Bandić ‘stvorio’ u Zagrebu…

     Uspješno su oni odradili dio sjednice na Markovom trgu, sastali su u velikom broju u Novom Zagrebu!

     A ova napomene o Duspari je dobra šala! No njegova oporba u GV, nažalost nije ni 20 posto!!!

 8. Uspomene, uspomene…

  Prije nepunih godinu dana na portalu SBPeriskop objavljeno: “Kada se nešto želi – predstavka Europskom parlamentu br. 0465/2018” (http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/kada-se-nesto-zeli-predstavka-europskom-parlamentu-br-0465-2018) i dalje piše:

  U Eko-Integralu iz Odbora za predstavke Europskog Parlamenta zaprimili smo obavijest od 07.05.2019.g. o zatvaranju predstavke br. 0465/2018, kao i mišljenje Komisije u obliku Priopćenja za zastupnike Europskog Parlamenta:
  “… Komisija je svjesna ozbiljnih okolišnih problema povezanih s onečišćenjem zraka koje uzrokuju emisije iz rafinerije nafte u Brodu, a koje utječe na gradove Brod u Bosni i Hercegovini te Slavonski Brod u Hrvatskoj.

  … Komisija će pratiti situaciju te će uvrstiti kvalitetu zraka i prekogranično onečišćenje na dnevni red na svim razinama bilateralnih dijaloga između EU-a i Bosne i Hercegovine u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom.”.

  Nažalost, ni godinu dana poslije nismo informirani, je li ta informaciji došla do Vlade RH i što se u Vladi poduzimalo u vezi nje?

  1. Opet jedna nevjerojatna rečenica:

   “Nažalost, ni godinu dana poslije nismo informirani, je li ta informaciji došla do Vlade RH i što se u Vladi poduzimalo u vezi nje?”.

   Izgleda, osim Europske Komisije nikog nije briga za Brođane!

 9. Ovaj članak: “Izvještaj o praćenju kvalitete zraka Instituta za medicinska istraživanja za 2019. godinu: Brodski zrak najonečišćeniji u RH”, pa tako i sam Izvještaj iz IMI za 2019. godinu još u četvrtak (07. svibnja) putem maila poslan i prezentiran Ministru zaštite okoliša i energetike, Savjetniku za klimu Predsjednika RH, Gradonačelniku, Županu i predsjednicima Gradskog vijeća i Županijske skupštine, ali i Predsjedniku Povjerenstva za praćenje zraka u SB, Ravnateljici DHMZ-a i u saborski Odbor za zaštitu okoliša!

  Dosada nitko od gore navedenih nije reagirao ni na mail, ni na članak, ali ni na Izvještaj iz Instituta za medicinska istraživanja! Makar su podaci navedeni u Izvještaju za Brođane vrlo-vrlo tragični!

  1. Zar tebi još uvijek nije jasno s kim imaš posla? Ako ti nije bistro da je riječ o bagri, onda si ili naivan ili nadljudski uporan?

   1. Senso, hajd’ na kavu, kafići su poslije nepuna 2 mjeseca ponovo otvoreni!

    1. Što se mene tiče, može, ali ni na kavu s tobom ne bi išla bagra, a kamoli održala savjetovanje.

 10. Još jedna ‘ružna’ informacija s drugog kraja naše Županije!

  “DAVOR – Ekološka bomba je eksplodirala – TRAŽIMO OSTAVKE” – piše Brodska Stvarnost i nastavlja:

  “Deponija Baćanska kod Davora gori. Tražimo ostavku Uprave odlagališta, načelnika Đure Anđelkovića i ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića.”.

  “Saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović … nedavno je u slobodnom izlaganju (u Saboru) rekao:”

  „Posebno negativan primjer je općina Davor gdje su u krugu 1,5 kilometara vodocrpilište i deponija smeća koja ima uporabnu dozvolu za 115.000 tona smeća, a dovezeno je 40.000 tona više od dozvoljenog. Pitam što rade inspekcije? Tko provjerava je li sve što se događa u skladu sa zakonima?…”!

  Vidi: http://brodska.stvarnost.hr/davor-ekoloska-bomba-je-eksplodirala-trazimo-ostavke/?fbclid

  1. Izgleda ni tu, kao ni oko brodskog zraka nešto slabo se angažira Ministarstvo, Okolišna inspekcija, ali i ostale instance zaštite okoliša! Bitno je da imamo sve elemente formalizma…

 11. Ovih dana na stranicama AZO pojavio se “IZVJEŠĆE O PRAĆENJU KVALITETE ZRAKA NA POSTAJAMA DRŽAVNE MREŽE ZA TRAJNO PRAĆENJE KVALITETE ZRAKA U 2019.GODINI” i iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). Vidi: http://iszz.azo.hr/iskzl/datoteka?id=96830!

  “Zaključci
  … Mjerenja koncentracija ozona tijekom 2019. godine provedena su na sedamnaest mjernih postaja Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka. Zrak je na četiri mjerne postaje bio prve kategorije … Na jedanaest mjernih postaja zrak je bio druge kategorije (Zagreb-3, Velika Gorica, …, Slavonski Brod-1, …)…

  Mjerenja koncentracija lebdećih čestica PM10 tijekom 2019. godine provedena su na petnaest mjernih postaja… Na mjernoj postaji Slavonski Brod-2 nije bilo moguće provesti kategorizaciju zraka (nedostatan obuhvat podataka)(?).

  Mjerenja koncentracija lebdećih čestica PM2.5 tijekom 2019. godine provedena su na devet mjernih postaja… . (Jedino) na mjernoj postaji Slavonski Brod-1 zrak je bio druge kategorije. …”.

  Ovi zaključci nikako ne umanjuju istinitost naše tvrdnje da je brodski zrak najonečišćeniji zrak u RH s obzirom na lebdeće čestice PM2.5 i PM10! Što više, kako već je to i uradio Izvještaj iz Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, tu tvrdnju ti zaključci potvrđuju(!), uz dodatnom napomenom o onečišćenom brodskom zraku s obzirom na ozon!

Odgovori