Igra bez granica s Brođanima i Slavonskim Brodom

Svi koji su nedavno vidjeli i pročitali moj članak na portalu SBPeriskop: “Zašto nadležni ne kažu: stanite, bilo bi već jednom dosta!” (http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/zasto-nadlezni-u-ime-brodana-ne-kazu-stanite-bilo-bi-vec-jednom-dosta) o aktivnostima u Građanskoj inicijativi za čisti zrak kao i u Eko-Integralu od prije šest godina, pa i nove ‘uspomene’ na ‘fejsu’ vezano za borbu za brodski čisti zrak, mogli su odmah zaključiti da sve ovo sa onečišćenim brodskim zrakom predugo traje, skoro već 12 godina. Kao da je riječ o nekakvoj igri bez granica. Da dobro ste pročitali:igri bez granica!

Spomenuo sam da je izjava od prije šest godina iz Građanske inicijative za čisti zrak trebala bi biti prekretnica u borbi Brođana za čisti zrak. Krenulo se žustro i s velikim ambicijama… Dvadesetak brodskih udruga, Grad i Županija su do rujna potpisali Apel za brodski čisti zrak, koji je upućen i Predsjedniku, Premijeru, ministrima, pa u Sabor i drugim odgovornim u institucijama RH!

Sve je to rezultiralo osnivanje Povjerenstva za praćenje onečišćenja brodskog zraka, ali i međudržavne radne grupe za tu problematiku. A ne dugo zatim je rezultiralo i prvu sjednicu te međudržavne radne grupe, Povjerenstva i (saborskog) Odbora za zaštitu okoliša posvećenu Slavonskom Brodu i brodskom zraku!

Slijedile su nakon toga nove sjednice sva ta tri tijela, pa tako u šest godina ukupno 7 sjednica Povjerenstva i 5 Odbora za zaštitu okoliša i što je još važnije s konkretnim i korektnim zaključcima!

Nažalost, većina tih zaključaka nisu nikad realizirana! Što je još tragičnije, međudržavna radna grupa evo sada već blizu četiri godine, a Povjerenstvo 20 mjeseci nije sastajalo. Ni Saborski odbor ove godine nije posvetio svoju tematsku sjednicu problemima jednog od većih gradova u RH, problemima iz Slavonskog Broda i rješavanju onečišćenja brodskog zraka!

Tako evo ni nakon 12 godina ni mi u Eko-Integralu i Građanskoj inicijativi za čisti zrak, ali ni Brođani, kao i stanovnici naše Županije, nitko u Ministarstvu još uvijek ne raspolaže s planovima modernizacije i plinofikacije preko savske Rafinerije! Neovisno da su se Brođani naslušali raznih obećanja na svim nivoima upravljanja, počevši od državne, preko regionalne do lokalne razine!!!

Vrlo zoran je bio jedan komentar na moj prošli članak, u vezi tih obećanja u prošlih 12 godina: “Kao da je brodski zrak nije zrak u Hrvatskoj!!! Pitam se, dokle tako? Sjećam se, dok je bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odlazila u Rusiju, pa onda dolazila u Slavonski Brod, mediji su bili puni obećanjima oko prenamjene produktovoda PlinaCro-a u plinovod! Sada, kada kasni realizacija istog, već više od godinu dana šuti se o tome! Šuti politika, šute mediji.”!

Što više, još prije predsjedničkih izbora, prije više od godinu dana pojavila se informacija o tome da taj posao oko prenamjene produktovoda u plinovod je ‘gotovo’. Ta informacija je korištena i na zadnjim, parlamentarnim izborima, makar ni još sada nitko ne zna, hoće li do kraja godine plinofikacija Rafinerije biti gotova? Sve više Brođana sumnja u to!!!

Predugačak je popis propuštenih i neizvršenih obećanja i zaključaka, pa zato na kraju samo dva zaključna pitanja: Kome su krivi Brođani da se političari na svim nivoima tako neodgovorno ponašaju prema njima? Kada će završiti ova igra bez granice s njima?

21 comments

Skip to comment form

 1. Na granici igre bez granica. Gradonačelnik Slavonskog Broda tvrdi da se gro zagađenja zraka producira u samom Slavonsom Brodu.

  1. Blago njemu i njegovim ‘pobočnicima’ i sljedbenicima!

   Žalosno je, oni ne znaju, ali i ne žele znati odakle sve dolazi zagađenje brodskog zraka! Postali su obični ‘birokrati’ ovog da nazovemo političkog sustava!

  • Lara on 03.08.2020 at 07:47

  Autor spominje Kolindu kao tadašnji faktor rješenja. Ona je bila klaun koji je potrošio našu pažnju i vrijeme. Tot-Đerđ, budite ozbiljni!

 2. Sve je to sada povijest. Nažalost, iza nas su ” 7 sjednica Povjerenstva i 5 Odbora za zaštitu okoliša i što je još važnije s konkretnim i korektnim zaključcima”…

  No što to vrijedi kada naši ‘vrli’ ministri zaštite okoliša, kao napr. Zmajlović, Ćorić i njima sličnih, ništa ali ništa nisu se potrudili da dođemo do rezultata!

 3. Slavonski Brod je i dalje na vrhu onečišćenja zraka u RH!!! Evo ozon nam već pet dana prijeti u kontinuitetu! No tako će biti i danas…

  Jučer i prekjučer ponovo je najviša dnevna osmosatna srednja vrijednost (prosjek) ozona bila iznad ciljne vrijednosti od 120 μg/m3, pa i blizu i iznad 130 μg/m3 (http://iszz.azo.hr/iskzl/postaja.html?id=165)…

  Broj prekoračenja ciljne vrijednosti u ovoj godini već sada iznosi 22, a dozvoljeni broj prekoračenja ciljne vrijednosti u godini je 25!!!

  1. Sada, od jučer broj prekoračenja ciljne vrijednosti za ozon (O3) je 23, a kako znamo , dozvoljeni broj prekoračenja u godini je 25!!!

 4. Koliko je poznato još uvijek su nepoznati omjeri zagađivača u općem zagađenju zraka u Slavonskom Brodu. Nema validne analize koja, naravno, varira ovisno o vjetrovima i drugim faktorima raznošenja čestica. Pa kako onda očekivati cjeloviti pristup?

  1. Moj Blok B! Maloprije ti lijepo rečeno: “… kada naši ‘vrli’ ministri zaštite okoliša, kao napr. Zmajlović, Ćorić i njima sličnih, ništa ali ništa nisu se potrudili da dođemo do rezultata”!

 5. Eko integral bi se za pomoć trebao obratiti seki Opačak Bilić, saborskoj zastupnici, novoj metli koja bi u tom slučaju morala opemenuti svog bracu koji zagađuje zrak usred Broda u PZC-u

 6. “Kao da je brodski zrak nije zrak u Hrvatskoj!!! Pitam se, dokle tako? Sjećam se, dok je bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odlazila u Rusiju, pa onda dolazila u Slavonski Brod, mediji su bili puni obećanjima oko prenamjene produktovoda PlinaCro-a u plinovod! Sada, kada kasni realizacija istog, već više od godinu dana šuti se o tome! Šuti politika, šute mediji.” – neki poznati komentar. Hahahaaaa!

 7. Još bih samo ponovio: Nitko ne zna, a ne može ni pretpostaviti dokle će trajati muka Brođana u toj njihovoj borbi za čisti zrak. Evo dvanaesta godina kako je Rafinerija u BB proradila. Nažalost nitko nije otada ozbiljno pristupio rješavanju tog problema. Nitko, ni na lokalnoj razini, ali ni na regionalnoj i državnoj,..

  Dovoljno samo se prisjetiti ovogodišnjih događaja oko zamolbi iz Eko-Integrala oko zajedničke sjednice GV i ŽS. Ne vjerujem da predsjednik GV nije shvatio nakonu članova EI, a ako znamo da gradonačelnik SB od početka nije gledao baš dobronamjerno na tu inicijativu,sve nam je jasno!

 8. Pročitao sam maloprije na fejsu jedan komentar na temu o čemu su komentatori već pisali i na Periskopu, ali ovaj je malo bolji pristup od prijašnjih: Imala bih jedno naivno pitanje: ima li SB zastupnika u HR Saboru, koji prima plaću i sve dodatke!!!??? Malo ga protresite, javno prozovite, možda nešto kaže o zagadjenju u svom gradu??🙄🙄🙄🥕

  1. Još jedan znakovit komentar: “Ni ovi, ni oni prethodni ovo ne znaju riješiti.

   Mnogo je utjecaja u formuli rješenja, a formulu može rješavati samo onaj tko joj sadržaj poznaje i načine kako se oni mogu riješiti.

   (No) pristup rješenju oduvijek je ostao isti jer se (takav problem) na isti način rješava. (Pa) zato nema rješenja barem za sada, ali i u malo dužem vremenu…”!

   1. Sve je jasno i sve je istinito. Za ovih 12 godina samo je jedan stručni tim (prof. S. Dobrovića)koji je izgledao imao dobar pristup rješavanju, istina s ponekim pogreškama, ali svakako korektnim i konkretnim zahvatima… Nažalost, politika za njih nije imala sluha!!!

 9. Budući da (kako je rečeno u prošlom članku) “Brođani, kao svaki drugi građanin RH, imaju pravo, ustavno pravo na čisti zrak!” iza svega morat će slijediti novi Apel za brodski čisti zrak, kojeg treba uputiti svim brodskim saborskim zastupnicima (iz BPŽ), Predsjedniku, Premijeru, ministrima (zaštite okoliša i zdravlja), predsjednicima Sabora i Odbora za zaštitu okoliša, ali “i drugim u odgovornim institucijama RH”!

 10. Dobro jutro! Jutros smo se budili u mirnom i oblačnom okruženju, što je povoljno djelovalo i na smanjeno onečišćenje u brodskom zraku! To se lijepo vidi i na karti “Europski indeksi kvalitete zraka” (https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index?fbclid=IwAR0-9Pm_yHZhAZJe9kMR4duXHrSIO8_dyaJy-KSsvlm-zU_djBlALTndCXw), gdje vidimo da ne samo u SB, nego u većem dijelu Srednje i Zapadne Europa onečišćenje u zraku je na minimumu!

  No na grafikonima ispod karte vide se još nekoliko stvari: prvo (na desnom grafikonu) da ozon u kontinuirano više dana zagađivao brodski zrak, a drugo (u prikazu unutar kruga) da je u posljednjih 365 dana ‘akumulirano’ onečišćenje u brodskom zraku zaista je zabrinjavajuće! Zrak je onečišćen skoro 44% i to: 28,5% onečišćen (CRVENO), pa 7,3% jako onečišćen (ŽARKO CRVENO) i 7,9% ekstremno onečišćen (LJUBIČASTO)!

  1. Evo i jedna komunikacija o onečišćenom brodskom zraku dvije naše ‘sljedbenice’ na ‘fejsu’.

   Prva: Imam čudne glavobolje, grlo grebe …tako svakih nekoliko dana🤤.Brođanima poznato ?

   Druga: Ja (sam) završila na kisiku, jako poznato, i sada dobila pumpice i dišem na škrge, a glavobolja stalno…

   1. Za razliku od ozona u ozonskom omotaču, koji je neophodan za život na Zemlji, ozon pri tlu je nepoželjan. Prizemni ozon i u manjim količinama iritira očnu sluznicu, grlo, nos i dišne putove. Izloženost ozonu rezultira negativnim učincima na ljudsko zdravlje kao što su: astma, bronhitis i drugi plućni i srčani problemi.

  2. Iz jučerašnjeg Dnevnika SBTV – PRIZEMNI OZON OPASNOST KOD TOPLINSKIH VALOVA – 09.08.2020.

   https://www.youtube.com/watch?list=PL5IprVGsEOLbQqU4c6OD-DgyxnkG2dkMW&v=jVXYsHorU7E&feature=emb_title

 11. Iz FB arhive od prije 4 godine:

  „Ekskluzivno: Rusi utajili milijune maraka poreza u Rafineriji nafte“ – prenosi SBperiskop iz BiH medija i nastavlja:

  „Poreska uprava Republike Srpske otkrila je da su sva preduzeća iz Nestro grupacije – Rafinerija nafte Brod, Rafinerija ulja Modriča, „Nestro Petrol“ i „Optima grupa“ transfernim cijenama utajili više od 11 miliona KM poreza, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba“. Vidi link:

  http://www.sbperiskop.net/biznis/ekskluzivno-rusi-utajili-milijune-maraka-poreza-u-rafineriji-nafte

  1. U članku još je onda potpuno razumno predviđeno da „Poreska uprava Republike Srpske“ (vjerojatno) neće ništa poduzeti protiv ruskih investitora, koji su kako je u članku navedeno „kroz brojne transakcije sa povezanim pravnim licima utajili 11 miliona KM poreza.“. Mi baš nemamo informaciju o tome, kako je ta ‘sapunica’ završila…

Odgovori