Zašto nadležni ne kažu: stanite, bilo bi već jednom dosta!

Nedavno, baš na šestoj godišnjici početka naših novih aktivnosti u Građanskoj inicijativi za čisti zrak kao i u Eko-Integralu, koje su aktivnosti privremeno rezultirali nešto odlučniji pristup institucije RH vezano za brodsku goruću problematiku, u arhivi na ‘fejsu’ mogli smo pročitati kao ‘uspomenu’, tadašnju objavu iz Građanske inicijative za čisti zrak.

Nažalost ta izjava je još uvijek aktualna, kao da se ništa nije promijenilo u Slavonskom Brodu, naročito ako je riječ o brodskom zraku… Evo te izjave koja je bila pokretač za novog i već spomenutog odlučnijeg pristupa institucije, ali o njemu ću opširnije pisati za koji dan…

“Brođanke i Brođani, bojim se da neke stvari ponavljamo. No, na žalost, to moramo učiniti zbog onih koji u ovih pet i šest godina nisu ništa uradili za brodski zrak…

Po provedenoj analizi DHMZ-a i prema rezultatima mjerenja, a sukladno regulativi RH zrak je na području Slavonskog Broda u 2010. godini klasificiran kao treće, po sada važećem Zakonu druge kategorije, tj. kao onečišćen zrak u odnosu na sumporvodik i lebdeće čestice PM 2.5, a u 2011. godini još i na ozon.

Po mjerenjima iz 2012. i 2013. godini zrak je i dalje onečišćen tj. druge kategorije obzirom na sva tri navedena elementa (sumporvodik, lebdeće čestice PM 2.5 i ozon). Na žalost iz Godišnjeg izvješća o rezultatima praćenja kvaliteta zraka u 2013. godini, može se vidjeti da je brodski zrak sigurno najlošije kvalitete u Republici Hrvatskoj!

To na žalost Brođani već duže vrijeme znaju, a i nastoje ukazati svima kako je neophodno nešto učiniti, da bi se tu nešto i popravilo jer onečišćeni zrak predstavlja veliki rizik za ljudsko zdravlje, a posebno za najosjetljivije dijelove populacije, kao što su djeca, stariji ljudi i osobe s alergijama i kroničnim bolestima!

Posebno su zabrinjavajući tvz. pikovi u onečišćenju brodskog zraka, ali i kontinuirana, dugotrajna onečišćenja. Oni, na žalost često idu zajedno A kako smo više puta ovih dana konstatirali, prekosavska rafinerija u zadnje vrijeme nikako da smanji intenzitet svog rada! Onečišćenja su iz njene emisije dalje i tu! Dalje TRUJU nas!

Mi smo u Građanskoj inicijativi očekivali da će stanje nakon toliko izrečenih obećanja sa strane Ministarstva zaštite okoliša krenut na bolje! No, više nismo u ničemu sigurni jer Brođani, kako se i vidi, nisu s ničim upoznati.

Bilo bi logično da imamo uvid u plan rekonstrukcije Rafinerije, da svaki dan znamo kada se može doći do većeg onečišćenja iz emisije prekosavske rafinerije. Ali ništa od toga. S nama Brođanima se ne komunicira direktno samo indirektno putem onečišćenog zraka!

Netko bi već jednom od nadležnih trebao reći: STANITE, BILO BI VEĆ JEDNOM DOSTA! A budući da nitko to neće, Brođani to moraju iznova zatražiti! A Predsjednik RH, Sabor i Vlada RH i Ministarstvo zaštite okoliša moraju pronaći za nas valjano rješenje!

Brođani, kao svaki drugi građanin RH imaju pravo, ustavno pravo na čisti zrak!”.

35 comments

Skip to comment form

 1. Ponavljanje je majka mučenja.

 2. Brođani su oguglali, tako da čisto sumnjam da će akcijski slijediti ekologiste. Trebalo je žesoko odmah na početku. Sad je kasno.

  1. Ordinaciji, svaka čast! Svi su oni dobro plaćeni, a jedni su političari, a drugi su njihove marionete! Seksi,nikada nije kasno! Naročito,ako znaš da nama u Brodu, ako se nešto ne poduzima,bolje neće biti…

 3. Gradonačelnik babo smatra da zrak najviše onečišćuje promet, a naročito onaj na graničnom prijelazu, Tot-Đerđ što vi kažete na to?

 4. Jucer pitam kolegu iz Zagreba, koji dobro poznaje Brod, kud bas Zg, potres, poplave, zivotopisni Bandic. On mi odgovori kao Brod ima najbolji zrak i najciscu vodu, a ni brodski gradonacelnik ne zaostaje.

  1. Nije to to kolega kad te kara u zdrav kao dren mozak

 5. Citat koji govori ne i o sjaju i bijedi borbe za čisti zrak, nego samo o bijedi.

 6. Nitko ne zna, a ne može ni pretpostaviti dokle će trajati muka Brođana u toj njihovoj borbi za čisti zrak. Evo dvanaesta godina kako je Rafinerija u BB proradila. Nažalost nitko nije otada ozbiljno pristupio rješavanju tog problema. Nitko, ni na lokalnoj razini, ali ni na regionalnoj i državnoj,..

  Dovoljno samo se prisjetiti ovogodišnjih događaja oko zamolbi iz Eko-Integrala oko zajedničke sjednice GV i ŽS. Ne vjerujem da predsjednik GV nije shvatio nakonu članova EI, a ako znamo da gradonačelnik SB od početka nije gledao baš dobronamjerno na tu inicijativu,sve nam je jasno!

  1. A da državnu razinu i ne spominjemo! Nije nam jasno kako su naši visokoumni političari sve dosadašnje dogovore i ugovore uspjeli staviti na veresiju…

   Nitko više ne zna, kada će se realizirati posao oko prenamjene produktovoda u plinovod. Sada već spominju kraj godine. Mašala!

  • Mi on 26.07.2020 at 13:56

  Zato postoje eko-udruge, pripremite, organizirajte i pozovite građane! Ako su zbog korone oganičeni skupovi za širu javnost – nije za udruge. Morate biti kreativniji.

  1. Hahahaaa! Radiš sve to, za što? Kada su gradonačelnik ili predsjednik GV pozvali aktiviste da im se zahvale, ponude pomoć, vide kojim putem dalje?

   Vraćam se na onu spomenutu nesretnu sjednicu! Kako znam jedno pismo nisu uspjeli sastaviti i poslati. Mašala!

   Dragi Mi, mi smo kreativni, a vi? Mogli ste im pomoć oko sastavljanja i slanja pisma! Mogli ste im pomoć, niste!

   1. Ordinaciji, svaka čast! Svi su oni dobro plaćeni, a jedni su političari, a drugi su njihove marionete!

  2. Kad si ti Mi ikada volontirao? Sve si u svom životu dobro naplatio… Nemaš pravo nas aktiviste učiti o nečemu što ne znaš i nikada nisi radio!

  • Mi on 26.07.2020 at 17:37

  Možda bi se iznenadio?
  GV nije Sv.Krava, može se pisati uvijek. Uostalom, nova Vlada je formirana, eto prilike za novi početak. Ali, ne možete toliko puta dokazati koliko se puta političari mogu izvuči. Međutim, kreativci smisle način.
  To je poanta moje priče, bez kritike.

  1. Izgleda ovaj sastav Vlade neće biti Brođanima na veliku korist. Mislim da ministar ni dosada nije se iskazao,pa pretpostavljam da neće biti drugačije ni u budućem… A nisam siguran da u Gradu, Gradskoj upravi, ali i u Županiji situacija nešto bolja ako je riječ o zaštiti okoliša. U ostalom za 10 mjeseci čekaju nas lokalni izbori.

 7. Samo ponavljam: “Brođani, kao svaki drugi građanin RH imaju pravo, ustavno pravo na čisti zrak!”.

  1. To je uvjet bez koga se ne može. To je startna crta za akcije.

   Jaz između gradonačelnika Broda i eko udruge je skandalozan.

   1. Žalosno, ali je istina: “Jaz između gradonačelnika Broda i eko udruge” već predugo traje. Zvanično od postavke g. Čizmeka za pomoćnika ministra u Ministarstvu zaštite okoliša i nakon nedolaska predstavnika Grada na sastanak koji je održan u Županiji na zamolbu članova Eko-Integrala. A kulminiralo oko neorganiziranja zajedničke sjednice Gradskog vijeća i Županijske skupštine… Ostalo se zna!

   2. Valjda je ta rečenica jasna svim političkim strukturama, ali i našoj političkoj kremi?

     • dika on 27.07.2020 at 16:46

     Naša politička KREMA zove se još (i jeste) jutroklik!

 8. Još nešto o našoj političkoj kremi. Pratili smo konstituirajuću sjednicu Sabora. Po ustaljenoj praksi ni riječi o SB, pa ni o brodskom zraku. Makar svima je jasno da je on najgori u RH. Već 12 godina! No zato smo slušali zastupnika iz Rijeke o onečišćenju u Marišćini… Svaka čast!

   • BoLi on 27.07.2020 at 16:55

   Nije im imao tko napisati tekst 🙂

   1. Bilo bi dobro da se što prije svi brodski ßaborski

    1. … zastupníci izjasne, što misle o onečišćenju u SB i što će poduzeti za čisti zrak?

 9. Ponavljam svoje pitanje od prije mjesec dana:

  Poštovana gđo Opačak Bilić, vidim zaboravile ste govoriti o brodskom zraku, a kao majka troje djece i županijska vijećnica, pa i buduća saborska zastupnica takav propust niste smjele napraviti.

  Vidim da Vas ne spominju u onom članku o posljednjoj sjednice Županijske skupštine. Ni Vas, ali ni Valentu… Zašto? Je li vi, Valenta i Vi niste možda za brodski čisti zrak?

 10. Uspomena od prije 4 godine na FB arhivi:

  “Smrdi, smrdi, opet smrdi!” – javlja SBTV na svojoj web stranici i nastavlja:

  “Već duboko ulazimo u osmu godinu zagađenje brodskog zraka iz rafinerije u Bosanskom Brodu…”. Vidi link:

  http://sbtv.hr/vijesti/item/4810-smrdi-smrdi-opet-smrdi

  Pogledajte i samu reportažu SBTV-a na youtube-u:

  https://www.youtube.com/watch?v=XJCiZQeJSYo

  „Samo jedan dan. Upravo toliko su Brođani od 9.7. do danas udisali čist zrak. Naime, ovomjesečni podaci na mjernoj postaji kod Stadiona kraj Save pokazuju da rafinerija i dalje onečišćuje zrak u našem gradu. A kako i ne bi kad se i u Rafineriji svakodnevno mjere visoke koncentracije onečišćenja, a posebno sumporovodika i to petnaest puta iznad granične vrijednosti“.

  1. Svi koji su vidjeli gornji članak, pa i ovu ‘uspomenu’, mogli su zaključiti da sve ovo sa onečišćenim brodskim zrakom predugo traje, skoro već 12 godina. Kao da je riječ o nekakvoj igri bez granica.

   Spomenuo sam da izjava od prije šest godina iz Građanske inicijative za čisti zrak trebala bi biti prekretnica u borbi Brođana za čisti zrak. Krenulo se žustro i s velikim ambicijama. Dvadesetak brodskih udruga, Grad i Županija su do rujna potpisali Apel za čisti zrak,koji je upućen i Predsjedniku, Premijeru, ministrima i drugim odgovornim u institucijama RH!

   Sve je to rezultiralo osnivanje Povjerenstva za praćenje onečišćenja brodskog zraka, ali i međudržavnu radnu grupu za tu problematiku. A ne dugo zatim i prvu sjednicu te radne grupe, Povjerenstva i (saborskog) Odbora za zaštitu okoliša posvećenu SB i brodskom zraku!

   Slijedile su nakon toga nove sjednice sva tri tijela,pa taka ukupno 7 sjednica Povjerenstva i 5 Odbora s konkretnim i korektnim zaključcima!

   Nažalost, većina zaključaka nisu nikada realizirana! Međudržavna radna grupa blizu četiri godine, Povjerenstvo 20 mjeseci, ali ni Saborski odbor ove godine nije sastajao! A ono što je najtragičniji, evo ni nakon 12 godina ni mi u Eko-Integralu, ali ni Brođani, ni Ministarstvo još ne raspolažemo s planovima modernizacije i plinofikacije prekosavske Rafinerije!

   Predugačak je popis propuštenih i i neizvršenih obećanja i zaključaka, pa zato na kraju samo jedno zaključno pitanje: Kome su krivi Brođani da političari na svim nivoima tako neodgovorno se ponašaju prema njima?

   1. Žalosno! Kao da brodski zrak nije zrak u Hrvatskoj!!! Pitam se, dokle tako? Sjećam se, dok je bivša predsjednica KGK odlazila u Rusiju, pa onda dolazila u SB, mediji su bili puni obećanjima oko prenamjene produktovoda u plinovod! Sada, kada kasni realizacija, već više od godinu dana šuti se o tome! Šuti politika, šute mediji. Mašala!

 11. Ozon ponovo prijeti Brođanima! U zadnja tri dana najviša dnevna osmosatna srednja vrijednost (prosjek) ozona je bila iznad 130 μg/m3. Tako je bilo i jučer (vidi prilog), a vjerojatno tako će biti i danas jer kako se vidi, danas već u 12 00 sati mjerena je satna koncentracija od 130 μg/m3!

  Nedavno smo pisali o ozonu i tada smo rekli: da prema Uredbi o graničnim i ciljanim vrijednostima onečišćujućih tvari u zraku, definirana je najviša dnevna osmosatna srednja vrijednost (prosjek) ozona proračunata iz satnih mjerenih koncentracija ozona i ona je 120 μg/m3. Dozvoljeni broj prekoračenja te ciljne vrijednosti u godini dana je 25 (u nizu od 3 godine)!

  A broj prekoračenja ciljne vrijednosti u ovoj godini je krajem srpnja iznosio 20!!!

  1. I onda došlo je ovo kao najjači dokaz (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html): Slavonski Brod ponovo je na vrhu onečišćenja zraka u RH!!!

 12. Glup, gluplji, Brođanin koji ne reagira na alarmantna onečišćenja zraka.

   • Goli on 02.08.2020 at 07:47

   Lako se boriti s pasivnim gradonačelnikom Slavonskog Broda, Rafinerijom zagađivačem iz Bosanskog Broda, indolentim hrvatskim vlastima. Pišeš o tome, konstatiraš sve to, govoriš istinu, postavljaš pitanja… Ali, teško je uvjeriti većinu brodskih glupana da se boriš za njih, a protiv zločinačke politike. Brođani su sjajni primjerci sitnozube stoke.

   1. Ali Grad ima i svoje Gradsko vijeće! Sjećate se kako je to bilo na GV-u krajem veljače, kada je zatražena ta ‘famozna’ zajednička sjednica GV i ŽS posvećena brodskom zraku!!!

  1. Zorane, hvala! Treba zaista pročitati članak u detalje da bi shvatili, gdje smo mi u toj priči!!!

   “ČETVRTINA SVIJETA JE U VELIKOJ OPASNOSTI: Ljudima se drastično skraćuje životni vijek. A uzrok? Ne, nisu bolesti, a niti virus…”.

Odgovori