Ekskluzivno: Rusi utajili milijune maraka poreza u Rafineriji nafte

rafinerija-nafte-brodPoreska uprava Republike Srpske otkrila je da su sva preduzeća iz Nestro grupacije – Rafinerija nafte Brod, Rafinerija ulja Modriča, „Nestro Petrol“ i „Optima grupa“ transfernim cijenama utajili više od 11 miliona KM poreza, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

 Poreska uprava je utvrdila da su ruski investitori kroz brojne transakcije sa povezanim pravnim licima utajili milione KM poreza.

Međutim, iako su u kontrolama transakcija sa povezanim licima poreznici utvrdili višemilionske obaveze preduzeća iz Nestro grupacije, one nikada nisu plaćene u tom iznosu. Sve njihove žalbe na utvrđenu utaju, su usvojene i obaveze drastično smanjene.

Rafineriji nafte Brod dug umanjen 28 puta

Postojanje transfernih cijena u Rafineriji nafte Brod PURS je kontrolisala za period od 1. decembra 2005. do 31. oktobra 2010. godine. U ovoj kontroli PURS je utvrdila da Rafinerija u Brodu mora platiti 9,8 miliona KM poreskih obaveza.

„Rješenjem od 4. aprila 2011. godine naloženo je plaćanje obaveza, a na njega je poreski obveznik uložio žalbu. Odbor za rješavanje poreskih žalbi poništio je rješenje Poreske uprave te je u ponovnom postupku naloženo plaćenje obaveza od 342.171 KM i taj iznos je plaćen“,odgovorili su u PURS na pitanja portala CAPITAL.ba.

Na značajne transakcije Rafinerije sa povezanim pravnim licima godinama upozoravaju i revizori.

„Rafinerija ima značajne transakcije sa povezanim pravnim licima, a iako njeno rukovodstvo smatra da posjeduju dovoljnu i adekvatnu prateću dokumentaciju u vezi sa transfernim cijenama, postoji neizvjesnost da se zahtjevi i tumačenja poreskih i drugih organa razlikuju od tumačenja rukovodstva“, naveli su revizori u izvještaju za prošlu godinu.

Rafinerija ima značajan iznos odobrenih kredita od povezanih lica. Samo po osnovu kamata na te kredite prošle godine platili su 32,6 miliona KM.

Od toga su matičnom preduzeću „Njeftegazinkor“ platili 24,4 miliona KM, „Zarubežnjeftu“ 8,2 miliona te Optima Grupi oko 62.000 KM.

nestro“Nestro Petrol“ Banjaluka

U kontroli „Nestro Petrola“, za period od 1. juna 2006. godine do 31. maja 2011. utvrđeno je da ovo preduzeće mora da plati 1,3 miliona KM. Međutim, i „Nestro Petrol“ se žalio na rješenje PURS-a, ali je Odbor za rješavanje poreskih žalbi odbio njihovu žalbu kao neosnovanu. „Nestro Petrol“ je zatim pokrenuo upravni spor i protiv rješenja ovog Odbora.

„Rješenje je poništeno u dijelu naloženih obaveza po osnovu poreza po odbitku za 2009. i 2010. godinu, tako da su u ponovnom postupku smanjene poreske obaveze po tom osnovu za 1,2 miliona KM, a ostatak izmiren“, kazali su u Poreskoj upravi.

Dug smanjen „Rafineriji ulja“ Modriča

U Rafineriji ulja Modriča kontrolisan je period od 25. oktobra 2005. do 10. decembra 2010. godine i u toj kontroli su utvrđene obaveze Rafinerije od 846.706 KM.

I ovaj poreski obveznik se žalio na rješenje PURS-a kojim je naloženo plaćanje obaveza, a Odbor za rješavanje poreskih žalbi je to prihvatio. U ponovnom postupku PURS utvrđuje još veće obaveze, u iznosu od 940.385 KM, ali se Rafinerija ponovo žali, a rješenje PURS-a poništava.

U novnom postupku rješenjem iz 2014. godine naloženo je plaćanje obaveza u iznosu od 710.556 KM i one su plaćene.

optima grupa“Optima grupa“ Banjaluka

Što se tiče Optima grupe u Poreskoj upravi su samo naveli da su kontrolisali period od 11. februara 2008. do 31. decembra 2010. godine te da „nisu naložene obaveze za plaćanje, već je izvršena korekcija gubitka na način da je on smanjen“.

Iz Poreske uprave nisu definisali o čemu se zapravo radi.

„Optima Grupa“ u prošloj godini je ostvarila gubitak od čak 137,6 miliona maraka.

Samo u posljednjih pet godina „Optima“, preko koje ide sva nabavka i plasman nafte i ostalih proizvoda iz Rafinerije nafte Brod, Rafinerije ulja Modriča i lanca benzinskih pumpi „Petrol“, je ostvarila gubitak od 878,3 miliona KM.

PURS nakon 2010. odnosno 2011. godine nije više kontrolisala transferne cijene u ovim preduzećima.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže za CAPITAL da vjeruje u profesionalan rad Poreske uprave i da su čudne odluke Odbora za rješavanje žalbi koji je značajno smanjio obaveze utvrđene rješenjima Poreske uprave.

„Ukoliko su odluke Odbora bile dobre, svi u PURS-u koji su donosili rješenja o milionskim obavezama preduzeća iz Nestro grupacije trebali bi da dobiju otkaz. Ali, ako su poreznici svoj posao profesionalno obavili, u što ja ne sumnjam, onda je očigledno da su uticaji političkih struktura doveli do toga da neki Odbor te obaveze smanji i to značajno. To u prevodu znači da ova zemlja ima dovoljno novca da može da smanjuje obaveze velikim sistemima“, istakao je Pavlović.

On je dodao da je Rafinerija nafte Brod dovedena na gubitke koji godišnje iznose i do 50 miliona KM, da nisu izmirene obaveze po osnovu privatizacije koje su se odnosile na obaveze Rafinerije iz ranijeg perioda, a koje iznose oko 120 miliona KM, kao i da je dio tog duga vraćen tako što se Rafinerija zadužila kod ruskog partnera.

„Ako se sve to posmatra, onda je očigledno da je Nestro grupa i kompletan projekat privatizacije naftne industrije RS nešto što jako liči na „Birač“ koji je danas u stečaju“, rekao je Pavlović.

Iz „Optima grupe“ nisu odgovorili na pitanja koja smo im juče poslali.

6yka

 

28 comments

Skip to comment form

 1. Štetočine i razbojnici su to ma kakav pridjev imale. Ovaj put to su ruske štetočine i razbojnici.

 2. Kako ovo može iskoristiti GI za čisti zrak?

  1. Nikako. Oni trebaju obračunavati s domaćim izdajnicima (poreznim)

  2. Očigledno: nikako! Na žalost u Hrvatskoj još ne postoji snaga koja bi se suprotstavila Dodiku tko je kreator kompletne strategije zvana: “Rafinerija”!

   Opet s druge strane puno toga ima i u politici, pa možda u ostalim sferama života povezanog sa tim krugovima u RS (a možda i Rusiji)!

   1. Slažem se. Hoćeš reći da kod nas nema jakih i dosljednih. Kod nas se podebljao sloj nabiguzica i parazita koji prodaju priče o pozdravu Za dom spremni da nije ustaški. Boli njih briga za tegobe Brođana.

 3. Ovo nema nikakve veze sa biznisom. To je način rada i funkcioniranja Optima grupe i Rafinerije…

  U samom članku lijepo piše da za to imaju potpunu potporu i dozvolu od političke strukture RS! Na čelu s Dodikom!

  Zato je to tako i sa samom Rafinerijom!

  A mi možemo samo naslutiti koji su dijelovi hrvatskih političkih struktura su omogućili da Rafinerija ponovo proradi, pa da prije pet godina dobije i okolišnu dozvolu i neovisno što im se uporno daje na znanje kako se zna što rade, dalje kontinuirano truje Brođane!

 4. u BIH koalira dodig sa hdz jel vam onda sve jasno

 5. Mislim da ova konstatacija nije točna. Problem uopće nije tako jednostavan kao baš izgleda. On ni s kim dosada nije koalirao, ni s HDZ, ali ni sa SDA (najnoviji događaji!), nego vrlo vješto upravlja sa situacijom. Tako je i sa prodajom i cijelom problematikom oko Rafinerije, pa i sa zagađivanjem okoliša…

  Tko zna koliko je dosada na tom poslu osobno zaradio. O tome su puno pisali i bosanski i srpski mediji! Jedino što radi, da redovno odlazi na konzultacije u Beograd, sada kod Nikolića i Vučića. No ni tu se ne zna tko je glavni(?)! Možda je riječ o triumviratu.

  Također vješto manipulira i sa ‘gospodarstvenim partnerima’ iz Hrvatske. Valjda mu je to u krvi! Nigdje se direktno ne pojavljuje, jedino po potrebi sastaje sa ‘glavnima’, kao npr. sastajao i s Josipovićem dok je on bio predsjednik RH. Pa često odlazi i na konzultacije u Rusiju, više puta je bio i kod Putina… Zna svoj posao!

  1. Dobra analiza.

   1. Za još bolju analizu, svakako bi bilo dobro saznati tko sve u Hrvatskoj kupuje naftne derivate od Rafinerije(?)!

 6. Posebno treba istaći da Rusiji (čitaj i Putinu!) svakako je značajan ovaj prostor na kojem djeluje Optima grupa i nikako neće dozvoliti da ga izgubi!

  1. Zaista iz ove rečenice je potpuno očigledno da „Poreska uprava Republike Srpske“ (vjerojatno) neće ništa poduzeti protiv ruskih investitora, koji su kako je u članku navedeno „kroz brojne transakcije sa povezanim pravnim licima utajili 11 miliona KM poreza.“.

   1. Porezna je već poduzela samim tim što je objelodanila podatke o utaji poreza. Sada je red na drugim organima da se obračunaju s Rusima koji zapravo zakidaju državu i narod.

 7. Malo sutra…

 8. Kako nam se polako vrijeme ističe do 06. prosinca 2016. do kada se očekuje dodjela revidirane ekološke dozvole Rafineriji nafte Brod u kojoj bi se trebali definirati i mjere za Rafineriju prema IPPC standardu, tako intenzivnije mi u GI nastojimo doći do odgovora o tome, kako je dodijeljena prije pet godina prijašnja dozvola.

  Djelomično na to nam odgovor daje i tekst iz 2011. godine sa portala eKapija:

  „Rafinerija radi na smanjenju zagađenja“. Vidi link:

  http://www.ekapija.com/website/bih/company/photoArticle.php?id=387968&path=rafinerija.jpg

  Sve u svemu, to što smo mogli pročitati, dosta je zabrinjavajuće za Brođane jer se vidi, da kako je bilo i kod TE Stanari, okolišna dozvola se 06. prosinca 2011. dodijeljena Rafineriji nafte Brod pod izlikom „da se radi o postrojenjima koja su izgrađena prije donošenja Zakona o zaštiti životne sredine i ratifikacije Konvencije ESPO“!

 9. Inače, slažem se sa svim izloženim komentarima…

 10. Ruska rafinerija u BB nikada nije bio ekonomski već geopolitički poduhvat.

  1. Vjerujem da je to Brođanima jasno. No ipak nikako nas ne zadovoljava taj jednostran i blag pristup naših političara, sve od državne, preko regionalne do lokalne razine! Također je jasno svima, bar ja vjerujem, kako su nekih od tih političara ‘u igri’ i znaju puno više detalje nego je dosada Brođanima podastrijeto! No Brođani to nikako nisu zaslužili… Sve to već predugo traje!

   1. Kad su u pitanju Rusi, pa i u susjedstvu, to je geopolitika. Kad je u pitanju MOL i NATO, to je biznis i iste vrijednosti i uspravnica koje dijelimo. Dajte ljudi, malo objektivnosti.

    1. Lara opet nešto bezveze baljezgaš. Tekst je o rafineriji BB, a ne nekim drugima. Trebala si onda navesti brojne rafinerije širom svijeta koje su još puno gore od ove u BB. No ti samo želiš nešto prckati. Tebi je OK da nas nemilosrdno truju. Ne samo nas u SB već i žitelje BB-a, Inteligentno.

     1. Veliki je napredak da nije spomenut Putin.

      Tko je to od Brođana za nastavak nekažnjeg trovanja? Nitko! Tko je to da se stvari ne sagledavaju u kontekstu? Pametnjakovići.

 11. Kako bi bolje mogli shvatiti situaciju sa prekosavskom rafinerijom, iz prošlogodišnjeg članka koji je objavljen na portalu dnevno.hr:

  „Geopolitička preslagivanja – RUSIJA pomoću nafte i plina dolazi na Balkan“, citiram ono što se odnosi na Optima grupu i Zarubežnjeft:

  „Tri su ruske naftne kompanije – sve tri vertikalno organizirane, što znači da imaju proizvodnju, preradu i distribuciju derivata, već prisutne u regiji, a četvrta – najveća od njih – Rosnjeft također ima apetit prema njoj. … Zarubežnjeft je, preko tvrtke kćeri NjeftegazInKor, stopostotni vlasnik Optima Grupe koja u svojim rukama drži kompletan naftni sektor RS-a. Tu su Rafinerija nafte Bosanski Brod (RNB), rafinerija ulja Modriča te maloprodajna mreža s više od 100 BP-a, danas pod brendom Nestro. Cijela kupoprodaja naftnog sektora RS-a od početka je bila obilježena visokom korupcijom, i to na štetu RS-a, a uz asistenciju njenog velemože Milorada Dodika. RNB nema nikakvu šansu opstanka, permanentno truje okoliš i stavra gubitke. Prema revizorskom izvješću dugoročne obveze su 310 mil. eura, tri puta premašuju vrijednost imovine poduzeća. U istom izvješću se kaže: “Pitanje je vremena kad će se rafinerija ugasiti, jer se godinama preko nje izvlači veliki novac”. Gazpromnjeft je od ruskog vrha dobio nalog da preuzme čitavi naftni sektor RS-a, ali nakon dubinske analize odustalo se čak i od pojedinačne kupnje Nestro petrola, jer je procijenjeno da preko polovice njegovih BP-a nemaju perspektivu. Akvizicija Zarubežnjefta u RS-u isključivo je politički motivirana, a smijenjeno bivše vodstvo kompanije i dovođenje Putinova moćnika Sergeja Kudrašova na njeno čelo nisu ništa bitno u njoj izmijenili, napose kad je Optima Grupa u pitanju. Ova ruska državna kompanija ima akcije u Vijetnamu i državama Latinske Amerika, a za vjerovati je da će ih na kraju Rosnjeft pribrojiti u svoj portfelj. …“.

  Za cijeli tekst vidi na linku:

  http://www.dnevno.hr/geopolitika/rusija-pomocu-nafte-plina-dolazi-na-balkan-801638

  1. “RNB nema nikakvu šansu opstanka, permanentno truje okoliš i stavra gubitke. ”

   de ti to objasni armirano-betonskoj Lari.

 12. Ponavljam, molimo malo ozbiljnosti! Slobodno navedite imena onih za koje sumnjate da su okoristili poznanstvom “s Dodikom, čelnicima Zarubezhnefta i Optima grupe, ruskim političarima…”.

  Na SBperiskopu već više godina čitam o svim tim političarima. Znam njihova imena napamet, no Brođani opet će ih birati i izabrati kao predstavnike u lokalnoj, regionalnoj i državnoj upravi… Tako će biti i 11. rujna!

 13. Prisjećanja na Facebook-u od prije dvije godine

  Na žalost i poslije dvije godine, nakon postavke druge mjerne postaje Slavonskom Brodu, Brođani su tamo gdje su tada bili ili gdje su bili prije sedam i pol godina! Ili kako u članku kaže:

  „Mi već znamo da najveći uzročnik svih negativnih parametara u zraku u posljednjih pet i pol godina dolazi iz emisije iz Rafinerije. Prije toga nije ni smrdjelo, niti je dolazilo do ekoloških incidenata. Jedino što ćemo s ovom postajom dobiti jest to da će se napokon pouzdano utvrditi kako onečišćenje uistinu dolazi s desne obale Save – kaže Peter Tot-Đerđ iz Građanske inicijative ‘Za čist zrak’“. Vidi link:

  http://www.vecernji.hr/slavonija/brodani-ce-napokon-znati-sto-sve-udisu-i-tko-ih-truje-955208

  Na žalost još uvijek su neki podatci (gravimetrijsko određivanje masenih koncentracija za lebdećih čestica PM2.5 i PM10) nedostupni Brođanima! Jedino, sada (valjda) je svima jasno da je dominantni zagađivač brodskog zraka je prekosavska rafinerija!

 14. Na kraju baš je ova informacija nedostajala:

  „Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu povećala gubitke na 551,1 milion KM“ – javili su mediji u BiH-u. A i ovo još pišu:

  „Rafinerija nafte Bosanski Brod i u ovoj godini ‘grca’ u gubicima.

  U polugodišnjem finansijskom izvještaj za 2016. godinu, objavljenom na Banjalučkoj berzi, navedeno je da je to preduzeće, u vlasništvu ruskih kompanija “NjeftegazInKor” i „Zarubežnjeft“, poslovalo s finansijskim minusom od oko 31,3 miliona.“. Vidi link:

  http://www.udrimuski.ba/clanak/40567/rafinerija-nafte-u-bosanskom-brodu-povecala-gubitke-na-551-1-milion-km

  1. Sve polako dolaze na svoje!

   To što je dosada u komentarima izrečeno ukazuje na to da tehnička Vlada RH ozbiljbo mora razmotriti činjenično stanje i zatražiti od BiH, ali i od Europske komisije žurno zatvaranje prekosavske Rafinerije!

   1. A i BiH i EK imaju ingerencije u Bosni za usrati se.

Odgovori